Deel

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Waarom je to-do-lijstje je inefficiënt en ongelukkig maakt

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Stel je een leven voor zonder tijd: zonder het constante gevoel dat je achterloopt, zonder het gefrustreerde gevoel dat je de race tegen de klok wéér aan het verliezen bent. Stel je een leven voor waarin je niet zou willen dat er meer uren in de dag zitten.

We zijn niet altijd geobsedeerd geweest door tijd. In tegendeel, zoals historicus Edward Palmer Thompson een halve eeuw geleden liet zien, was de klok tot voor de industriële revolutie nauwelijks relevant. Mensen waren niet gericht op de tijd, maar op de taken die zij hadden. In een voornamelijk agrarische maatschappij deden mensen hun werk in een natuurlijke volgorde, op tijdstippen die daarbij pasten.

Bij de fabrieken die opkwamen tijdens de industriële revolutie werkte dit niet. Honderden mensen moesten gecoördineerd worden zodat ze synchroon konden werken. Dus legden werkgevers hun arbeiders – niet zonder weerstand – kloktijden op, en versterkten vooraanstaande leiders als Benjamin Franklin de waarde van tijd met uitspraken als ‘tijd is geld’.

250 jaar later hebben we allemaal een obsessie met tijd. We hebben geen managers meer nodig om ons op de tijd te wijzen: door alle drukte leggen we onszelf dat automatisch al op. We worden dagelijks overspoeld door een tsunami van eisen en verwachtingen, en plannen lijkt de enige oplossing. Dus proppen we onze agenda vol, waarmee we alle efficiëntie uit de dag wringen.

We zien plannen als dé oplossing voor onze drukte: als we onze tijd beter inplannen, zullen we ons gelukkiger en efficiënter voelen en minder het gevoel hebben dat er teveel op ons afkomt. Op al deze drie punten hebben we het volledig mis, en dat is nadelig voor zowel ons leven als onze carrière.

1. Plannen maakt ons alleen maar drukker

Onderzoek laat zien dat het vergroten van het tijdsbesef – bijvoorbeeld door een grote klok in het zicht te plaatsen – er toe leidt dat mensen meer doen (denk aan hoeveel werk je gedaan krijgt op de laatste dag voor de vakantie). Hoe meer we gedaan krijgen, hoe meer we het gevoel krijgen de regie in handen te hebben.

“Tijd plannen was een briljante uitvinding en heeft ons 250 jaar geleden geholpen de maatschappij te transformeren. Nu is het niet meer nodig.”

Sterker nog, het is een van de grootste fantasieën in tijdsmanagement: hoe beter je organiseert, hoe sneller je aan de top komt. Maar dit principe werkt alleen in een beperkte wereld. In onze oneindige wereld is volledige controle onmogelijk, omdat er oneindig veel te doen is.

In de Griekse mythologie groeien er twee hoofden terug voor iedere kop die je afhakt van het veelkoppige monster Hydra. Net als bij de Hydra, is het enige dat er gebeurt als we veel dingen doen, dat er nog meer nieuwe dingen voor in de plaats komen (als je meer e-mails stuurt, komen er ook meer reacties in je inbox).

De paradox is dat als we meer doen als gevolg van betere planning, we niet alles gedaan krijgen, maar juist alleen maar drukker worden.

2. Het meeste uit onze tijd halen, haalt het minste uit onze aandacht

Gewapend met onze gadgets zijn we nooit beter uitgerust geweest om het meeste uit onze tijd te halen. Dankzij onze telefoons kunnen we elke seconde van de dag productief benutten, zonder vertraging communiceren, en snel van de ene naar de andere taak schakelen. Als ninja’s slaan we nieuwe taken weg: krachtig en efficiënt.

Doordat we proberen het meeste uit onze tijd te halen, hakken we het in steeds kleinere stukjes. ‘Time-splintering’ noemt schrijver Brigid Schulte dit fenomeen. Echter: dit maakt een uur niet langer, wel onze aandachtsspanne korter. Het verdelen van onze aandacht over honderden kleine activiteiten ontneemt ons de mogelijkheid diep betrokken te zijn bij een taak en ergens goed over na te denken.

Mooie gesprekken met dierbaren verliezen hun waarde door de blikken die we werpen op onze mailbox, en het vermogen goed na te denken vermindert bij elke trilling van onze telefoon. We onderhouden een staat van mentale chaos, die psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi ‘psychic entropy’ noemt. Dit is het tegenovergestelde van de optimale mentale toestand ‘flow’, waarin onze aandacht mag dralen en we zonder afleiding diep in een bezigheid duiken. Waar onze gedachtes, acties en doelen gedurende een langere tijd perfect synchroon zijn.

Een flow ontstaat niet in een oogwenk, maar vergt een langere periode van aandacht. Alle momenten waarin we tot inzicht komen of gelukkig zijn, komen voort uit de overgave van onze aandacht aan het moment en de activiteit. Het verlies van tijdsbesef is juist een essentieel kenmerk van flow. Door het maximaliseren van tijd ontnemen we onze momenten hun kleur.

3. Tijdsbesef maakt ons minder effectief

Misschien ben je wel bereid je druk en minder gelukkig te voelen, als je maar effectief kan zijn. Helaas belemmert plannen ook hier onze prestaties. Effectiviteit komt voort uit twee vaardigheden: prioriteiten stellen en presteren. Wanneer we goede prioriteiten stellen, kiezen we voor de juiste opties, in plaats van degene die logisch lijken.

Een sterk tijdsbesef vernauwt onze aandacht, waardoor het vermogen tot goede beslissingen te komen, afneemt. Onze besluiten nemen we op basis van de directe vraag, in plaats van uit te zoomen om naar het grotere geheel te kijken, en we geven prioriteit aan dringende zaken in plaats van aan dat wat strategisch is. We kijken in deze door tijd gedreven waanzin zelden op van onze mailbox en to-do-lijstjes.

Onderzoek van Microsoft laat zelfs zien dat 77% van de Britse werknemers het gevoel heeft dat ze een productieve dag achter de rug hebben als zij hun mailbox hebben geleegd. Het baart me zorgen om te zien hoeveel blogs en boeken gericht zijn op het behalen van doelen als een lege mailbox of vinkjes op een to-do lijst, alsof die prestaties op zich de moeite waard zijn.

Geen enkel bedrijf, en al helemaal geen leven, is ooit veranderd door een lege mailbox. En het behalen van een lege takenlijst betekent slechts een gebrek aan de verbeelding om iets nieuws te bedenken. Naast het nemen van verkeerde beslissingen, toont onderzoek van wetenschappers Michael DeDonno en Heath Demaree aan dat ons vermogen te presteren ook daalt bij een groter tijdsbesef.

Zij zagen dat onze prestaties meer worden verminderd door een besef van tijd dan door een gebrek aan tijd. Teresa Amabile van Harvard University laat zien dat een grotere focus op tijd er voor zorgt dat we minder goed worden in het oplossen van problemen en het bedenken van creatieve oplossingen. We denken minder goed wanneer we werken onder het getik van de klok.

4. Het einde van het tijdperk van tijdsmanagement

Het klopt dat we in staat zijn meer dingen te doen als we beter plannen, maar in ons huidige werkklimaat is dit niet langer van belang. Ten tijde van de industriële revolutie waren het repetitieve, synchrone activiteiten die nodig waren. Vandaag de dag moeten we zelf denken, creatief zijn en problemen oplossen. Een focus op de klok ondermijnt de benodigdheden van vandaag en maakt ons ongelukkig!

Tijd plannen was een briljante uitvinding en heeft ons 250 jaar geleden geholpen de maatschappij te transformeren. Nu is het niet meer nodig. Sterker nog, het is zelfs schadelijk in een wereld van overvloed. Het is tijd om een nieuwe strategie te bedenken, eentje die begint met de erkenning dat in een overbelaste wereld het grootste tekort niet tijd is, maar aandacht. Anders gezegd: tijd is niet langer geld.

Meer 'Lifestyle':

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

12 juli 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Eindelijk... zomer! Je weet dat je een zonnebrandcrème moet aanbrengen

31 mei 2019

Tropenrooster voor je huid

Hoewel de meesten van ons van de zomer houden, kan het warme weer het slechtste in onze huid naar boven halen.

De temperaturen lopen weer op, dus extra zorg voor de huisdieren

31 mei 2019

Voor alle huisdieren geldt dat een plekje in de schaduw veel lekkerder is dan een plekje in de volle zon.

De zomer is in aantocht en dat is dus weer genieten voor de meeste mensen, maar er zijn ook mensen...

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

24 mei 2019

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie.

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Filmpje... Voorjaar, dus gaan we weer aan het werk in de tuin

5 april 2019

Voorjaarsshow op zondag 7 april van 11:00 tot 17:00 uur.

Welkom bij Sluistuinen in Alkmaar. Een uniek shop-in-shop concept waarbij groen, design en buitenleven centraal staan.

Op 1 april verloor Alpha zijn bril. Maandag is het weer zo ver

29 maart 2019

Maandag is het 1 april en daar ontkom je bij de Flessenpost ook niet aan.

We hebben een lijstje gemaakt met vijfentwintig geniale grappen waarmee jij je familie, vrienden of collega’s voor de gek kunt houden.

Helaas... is niet iedereen even blij met de lente

29 maart 2019

Hooikoorts: de berk, iep, populier, es en de wilg zijn nu de boosdoeners. 11 tips

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan:

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

22 maart 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Loopt jouw relatie steeds op de klippen?

22 maart 2019

Wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, kan je de volgende dag irriteren

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat het toch niet de ware is?

Ben jij een slechte slaper?

15 maart 2019

Vrijdag is de Internationale Dag van de Slaap

"Goed om eens bewust bij onze slaap stil te staan", zegt slaapprofessor Eus van Someren. Want we slapen in Nederland lang niet zo goed als...

Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2019

15 maart 2019

Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends?

In het voorjaar en de zomer van 2019 is de mode uitbundig en kleurrijk. En dat geldt niet alleen voor kleding...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

De zomer duurt nog wel even, maar wel handig om te weten...

1 maart 2019

De terugkeer van de gladiatorsandaal

Een modestuk dat in 2019 een comeback gaat maken, is de welbekende gladiatorsandaal. De sandaal was rond 2000 voor het laatst in de mode...

Voor altijd vrienden blijven?

1 maart 2019

Dan moet je samen af en toe wat gaan drinken

Vrienden en vriendinnen die af en toe samen drinken, blijven namelijk langer vrienden/vriendinnen dan mensen die dit niet doen.

Terug