Deel

advertentie

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Waarom je to-do-lijstje je inefficiënt en ongelukkig maakt

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Stel je een leven voor zonder tijd: zonder het constante gevoel dat je achterloopt, zonder het gefrustreerde gevoel dat je de race tegen de klok wéér aan het verliezen bent. Stel je een leven voor waarin je niet zou willen dat er meer uren in de dag zitten.

We zijn niet altijd geobsedeerd geweest door tijd. In tegendeel, zoals historicus Edward Palmer Thompson een halve eeuw geleden liet zien, was de klok tot voor de industriële revolutie nauwelijks relevant. Mensen waren niet gericht op de tijd, maar op de taken die zij hadden. In een voornamelijk agrarische maatschappij deden mensen hun werk in een natuurlijke volgorde, op tijdstippen die daarbij pasten.

Bij de fabrieken die opkwamen tijdens de industriële revolutie werkte dit niet. Honderden mensen moesten gecoördineerd worden zodat ze synchroon konden werken. Dus legden werkgevers hun arbeiders – niet zonder weerstand – kloktijden op, en versterkten vooraanstaande leiders als Benjamin Franklin de waarde van tijd met uitspraken als ‘tijd is geld’.

250 jaar later hebben we allemaal een obsessie met tijd. We hebben geen managers meer nodig om ons op de tijd te wijzen: door alle drukte leggen we onszelf dat automatisch al op. We worden dagelijks overspoeld door een tsunami van eisen en verwachtingen, en plannen lijkt de enige oplossing. Dus proppen we onze agenda vol, waarmee we alle efficiëntie uit de dag wringen.

We zien plannen als dé oplossing voor onze drukte: als we onze tijd beter inplannen, zullen we ons gelukkiger en efficiënter voelen en minder het gevoel hebben dat er teveel op ons afkomt. Op al deze drie punten hebben we het volledig mis, en dat is nadelig voor zowel ons leven als onze carrière.

1. Plannen maakt ons alleen maar drukker

Onderzoek laat zien dat het vergroten van het tijdsbesef – bijvoorbeeld door een grote klok in het zicht te plaatsen – er toe leidt dat mensen meer doen (denk aan hoeveel werk je gedaan krijgt op de laatste dag voor de vakantie). Hoe meer we gedaan krijgen, hoe meer we het gevoel krijgen de regie in handen te hebben.

“Tijd plannen was een briljante uitvinding en heeft ons 250 jaar geleden geholpen de maatschappij te transformeren. Nu is het niet meer nodig.”

Sterker nog, het is een van de grootste fantasieën in tijdsmanagement: hoe beter je organiseert, hoe sneller je aan de top komt. Maar dit principe werkt alleen in een beperkte wereld. In onze oneindige wereld is volledige controle onmogelijk, omdat er oneindig veel te doen is.

In de Griekse mythologie groeien er twee hoofden terug voor iedere kop die je afhakt van het veelkoppige monster Hydra. Net als bij de Hydra, is het enige dat er gebeurt als we veel dingen doen, dat er nog meer nieuwe dingen voor in de plaats komen (als je meer e-mails stuurt, komen er ook meer reacties in je inbox).

De paradox is dat als we meer doen als gevolg van betere planning, we niet alles gedaan krijgen, maar juist alleen maar drukker worden.

2. Het meeste uit onze tijd halen, haalt het minste uit onze aandacht

Gewapend met onze gadgets zijn we nooit beter uitgerust geweest om het meeste uit onze tijd te halen. Dankzij onze telefoons kunnen we elke seconde van de dag productief benutten, zonder vertraging communiceren, en snel van de ene naar de andere taak schakelen. Als ninja’s slaan we nieuwe taken weg: krachtig en efficiënt.

Doordat we proberen het meeste uit onze tijd te halen, hakken we het in steeds kleinere stukjes. ‘Time-splintering’ noemt schrijver Brigid Schulte dit fenomeen. Echter: dit maakt een uur niet langer, wel onze aandachtsspanne korter. Het verdelen van onze aandacht over honderden kleine activiteiten ontneemt ons de mogelijkheid diep betrokken te zijn bij een taak en ergens goed over na te denken.

Mooie gesprekken met dierbaren verliezen hun waarde door de blikken die we werpen op onze mailbox, en het vermogen goed na te denken vermindert bij elke trilling van onze telefoon. We onderhouden een staat van mentale chaos, die psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi ‘psychic entropy’ noemt. Dit is het tegenovergestelde van de optimale mentale toestand ‘flow’, waarin onze aandacht mag dralen en we zonder afleiding diep in een bezigheid duiken. Waar onze gedachtes, acties en doelen gedurende een langere tijd perfect synchroon zijn.

Een flow ontstaat niet in een oogwenk, maar vergt een langere periode van aandacht. Alle momenten waarin we tot inzicht komen of gelukkig zijn, komen voort uit de overgave van onze aandacht aan het moment en de activiteit. Het verlies van tijdsbesef is juist een essentieel kenmerk van flow. Door het maximaliseren van tijd ontnemen we onze momenten hun kleur.

3. Tijdsbesef maakt ons minder effectief

Misschien ben je wel bereid je druk en minder gelukkig te voelen, als je maar effectief kan zijn. Helaas belemmert plannen ook hier onze prestaties. Effectiviteit komt voort uit twee vaardigheden: prioriteiten stellen en presteren. Wanneer we goede prioriteiten stellen, kiezen we voor de juiste opties, in plaats van degene die logisch lijken.

Een sterk tijdsbesef vernauwt onze aandacht, waardoor het vermogen tot goede beslissingen te komen, afneemt. Onze besluiten nemen we op basis van de directe vraag, in plaats van uit te zoomen om naar het grotere geheel te kijken, en we geven prioriteit aan dringende zaken in plaats van aan dat wat strategisch is. We kijken in deze door tijd gedreven waanzin zelden op van onze mailbox en to-do-lijstjes.

Onderzoek van Microsoft laat zelfs zien dat 77% van de Britse werknemers het gevoel heeft dat ze een productieve dag achter de rug hebben als zij hun mailbox hebben geleegd. Het baart me zorgen om te zien hoeveel blogs en boeken gericht zijn op het behalen van doelen als een lege mailbox of vinkjes op een to-do lijst, alsof die prestaties op zich de moeite waard zijn.

Geen enkel bedrijf, en al helemaal geen leven, is ooit veranderd door een lege mailbox. En het behalen van een lege takenlijst betekent slechts een gebrek aan de verbeelding om iets nieuws te bedenken. Naast het nemen van verkeerde beslissingen, toont onderzoek van wetenschappers Michael DeDonno en Heath Demaree aan dat ons vermogen te presteren ook daalt bij een groter tijdsbesef.

Zij zagen dat onze prestaties meer worden verminderd door een besef van tijd dan door een gebrek aan tijd. Teresa Amabile van Harvard University laat zien dat een grotere focus op tijd er voor zorgt dat we minder goed worden in het oplossen van problemen en het bedenken van creatieve oplossingen. We denken minder goed wanneer we werken onder het getik van de klok.

4. Het einde van het tijdperk van tijdsmanagement

Het klopt dat we in staat zijn meer dingen te doen als we beter plannen, maar in ons huidige werkklimaat is dit niet langer van belang. Ten tijde van de industriële revolutie waren het repetitieve, synchrone activiteiten die nodig waren. Vandaag de dag moeten we zelf denken, creatief zijn en problemen oplossen. Een focus op de klok ondermijnt de benodigdheden van vandaag en maakt ons ongelukkig!

Tijd plannen was een briljante uitvinding en heeft ons 250 jaar geleden geholpen de maatschappij te transformeren. Nu is het niet meer nodig. Sterker nog, het is zelfs schadelijk in een wereld van overvloed. Het is tijd om een nieuwe strategie te bedenken, eentje die begint met de erkenning dat in een overbelaste wereld het grootste tekort niet tijd is, maar aandacht. Anders gezegd: tijd is niet langer geld.

Meer 'Lifestyle':

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

21 februari 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

24 januari 2020

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico's met zich mee.

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

24 januari 2020

Aanraking verlaagt je stresslevel

Tegenwoordig raken we onze smartphone vaker aan dan onze partner. Daarnaast groeit het aantal eenpersoonshuishoudens en daarmee ook gevoelens van eenzaamheid.

En… hoe staat het met jullie dry januari?

17 januari 2020

Moeilijker dan je dacht om te stoppen... dit artikel kan je helpen

"Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’"We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt.

Wat een detox-dieet voor jou kan betekenen…

17 januari 2020

PCB’s, pesticiden en zware metalen verwijderen

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

10 januari 2020

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen.

Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

10 januari 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens

Naast stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen.

Zo… klaar met de feestdagen, nu gaan we weer bewegen

3 januari 2020

Wat een simpele wandeling voor lichaam en geest kan betekenen

Wandelen kent bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Er gebeurt een aantal dingen met je lichaam wanneer je iedere dag zo’n 30 minuten zou wandelen.

En… hoe zit het met jouw goede voornemens?

3 januari 2020

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn

Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Je wilt wel een kerstboom, maar niet de rotzooi…

20 december 2019

Bestellen doe je bij BonBonBoom op de Breelaan

Bij veel mensen staat de kerstboom al volledig versierd in huis. Nu is het de kunst om die boom - wanneer het een échte betreft - de komende weken...

Waarom dichtbij de zee wonen ons gelukkig maakt. Filmpje

20 december 2019

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend, maar...

Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven…

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

Waarom je liever lief hebt in de winter…

22 november 2019

Romantisch bankhangen

De temperaturen dalen en plots krijg je steeds meer de behoefte om je te nestelen op de bank, het liefst samen met iemand. Je bent niet de enige die...

Eet déze 22 (!) ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort

15 november 2019

Door: Evelyn van Hasselt

Voel je een verkoudheid of griep opkomen? Je eerste gedachte is misschien om naar de drogist te hollen voor een voorraadje medicijnen.

De herfst- en winterkleuren van 2019/2020

15 november 2019

Door: Gaby

Elk jaar is er weer een andere mode in de herfst /winter. Dit vind ik altijd wel interessant om te weten! Meestal zie je dit al in de nazomer in de winkels.

Last van stress op het werk of privé?

Maak kennis met de speciale ontstress behandelingen in Schoorl!

In het kader van de week van de werkstress, 11 - 15 november 2019, organiseert Lida Schilder speciale ontstress behandelingen in haar praktijk Sewa Sthaan te Schoorl.

May-Britt Mobach bracht 24 uur in Bergen door. Bergen is mijn nieuwe New York

8 november 2019

Blooming - Sissy-Boy - Summum - Marc Cain - Bergerac - PT Post - Fabels

Bergen was mijn nieuwe New York. Als in: een plek waarvan iedereen verwachtte dat je er geweest was maar die je nog nooit bezocht had.

Wat je het beste kunt doen om een burn-out te voorkomen

1 november 2019

Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad

"Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder...

Tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

1 november 2019

En daar kijken we in Bergen niet van op...

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders.

Eigenlijk wil je al heel lang iets anders met je interieur, maar hoe dan?

1 november 2019

Zondag 3 november geeft Rosanne Logtenberg van Interieurcode vrijblijvend interieuradvies bij Bergerac

Inloop van 12.00 tot 17.00. Vergeet niet een plattegrond en/of interieurfoto's mee te nemen. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Voldoende alcohol genuttigd tijdens de Kunst10Daagse?

25 oktober 2019

Hoogste tijd om te detoxen en te bestellen bij een Bergense onderneming

Voor een geweldige start van de dag, kies voor een Ginger of Celery shot boordevol vitamines en energie!

Terug