Beluga linzen met spinazie-aardappelpuree
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 7 januari 2022
Na de feestdagen, voorzien van veel en lekker eten én een overvloed aan bubbels, hadden we de behoefte op 2 januari om zelf weer achter de pannen te staan. Een niet te ingewikkelde, lekkere en gezonde maaltijd stond op het programma. Mijn dochter wierp een blik in de voorraadkast en zag een pak Beluga linzen staan. ‘Dit gaan we eten vanavond’ zei ze.
Wist je dat Beluga linzen zijn naam te danken heeft aan Beluga kaviaar? Dit omdat de linzen wat uiterlijk betreft sprekend op Beluga kaviaar lijkt.
We hadden nog wat champignons en oesterzwammen in de koelkast en mijn dochter kwam met het idee daar een spinazie-aardappelpuree bij te maken.
Het was mijn taak er een wijn bij te bedenken. Beluga linzen (de donkerste en kleinste linzen die er zijn) hebben een rijke en diep aardse smaak. Daar past een volle stevige rode wijn goed bij zoals een Spaanse Rioja Crianza. Het volle en rijpe zwarte fruit, de subtiele aanwezigheid van hout en de zachte structuur in de wijn maakt het een goede combinatie. Een mooie volle Rioja Crianza is bij elke slijterij verkrijgbaar. Wij hebben er een Rioja Crianza bij gedronken van het wijnhuis El Coto. De Crianza van El Coto is de meest verkochte Rioja in Spanje. Hierbij het recept…
Beluga linzen met spinazie-aardappelpuree voor 4 personen
Benodigdheden:
1 kilo kruimige aardappelen
200 gram Beluga linzen
150 gram bladspinazie
geraspte Parmezaan naar smaak
bakje champignons en oesterzwammen
1 teen knoflook
2 laurierblaadjes
zure room
olijfolie
Bereidingswijze:
Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar met een snufje zout.
Champignons en oesterzwammen schoonmaken. Kleintjes heel laten en grote in 4 kwartjes snijden.
Beluga linzen in ruim water met zout, 2 laurierblaadjes en 1 geplette teen knoflook 9 minuten koken.
Bladspinazie kort bakken in boter tot het iets is geslonken, dan blenden met de Parmezaanse kaas.
Maak de aardappelpuree met 1 eetlepel boter en een scheutje koksroom, meng de spinazie goed door de aardappelpuree tot het één geheel is.
Bak de champignons in boter met peper en zout en de oesterzwammen in olijfolie met peper en zout.
Schep de spinazie-aardappelpuree op een bord. Schep er de Beluga linzen overheen. Houd wat ruimte over op je bord voor de champignons en oesterzwammen. Doe een eetlepel zure room boven op je gerecht en giet daar een beetje olijfolie over.
Smakelijk eten
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.