Deel

advertentie

Beleef de herfst in al zijn kleurenpracht bij Buitencentrum Schoorlse Duinen

Met o.a. Paddenstoelenwandeling voor het hele gezin

Beleef de herfst in al zijn kleurenpracht bij Buitencentrum Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer organiseert tot en met 30 oktober rondom Buitencentrum Schoorlse Duinen tal van leuke paddenstoelenactiviteiten. Naast de befaamde paddenstoelentafel is er ook een expositie, zijn er lezingen, en zijn speciale paddenstoelenwandelingen met of zonder gids, voor jong en oud, voor beginners en gevorderde liefhebbers. Wil je leren hoe je al die prachtige soorten mooi kan vastleggen, kom dan naar de fotografieworkshops voor camera’s en nu ook speciaal voor de smartphone!
Voor de jonge natuurontdekkers is het thema op de Buitendag op zondag 16 oktober paddenstoelen, ze kunnen dan van alles knutselen en ontdekken.
Alle activiteiten en hoe je je kan opgeven, vindt u op www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.

Door de droogte lieten de eerste paddenstoelen lang op zich wachten. Paddenstoelen kunnen namelijk alleen groeien als er genoeg vocht is. Gelukkig blijft de zwamvlok, een netwerk van witte draden onder de grond, gewoon leven en dus is de droogte niet bedreigend voor het voortbestaan. Alleen ontwikkelen de vruchten, de paddenstoelen, zich dan niet. Een paar flinke regenbuien kunnen daar verandering in brengen en zorgen dan voor een explosie aan paddenstoelen! En die regen is inmiddels gevallen. Kom je ook kijken wat voor moois de natuur dan tevoorschijn tovert?

De paddenstoelentafel
Zoals elk jaar wordt de paddenstoelentafel bij Buitencentrum Schoorlse Duinen weer ingericht.
Kom kijken, want het is altijd een prachtige weergave van de vele soorten paddenstoelen, die in de herfst in de Schoolse duinen hun kop uitsteken. Het is een kleurenpalet van vele mooie natuurtinten en niet te vergeten die ene rode met witte stippen, de vliegenzwam! Deze tafel is te bewonderen van vrijdag 7 t/m zondag 30 oktober. Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.

Expositie Paddenstoel
In de expositieruimte van het Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je van alles te weten komen over paddenstoelen. Vind je paddenstoelen leuk, boeiend, mooi of cool en wil je er nog meer over weten, kom dan naar het Buitencentrum en doe er je voordeel mee. De hele maand oktober kun je gratis binnenlopen en kan je meteen even kijken bij de paddenstoelentafel!

Paddenstoelenwandeling voor het gezin
Kom heerlijk uitwaaien tijdens een herfstwandeling in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.
In geuren en kleuren vertelt de Schoorlse duinengids wat deze duinen zo bijzonder maakt. Er komen ruim 800 soorten paddenstoelen voor. Door het kalkarme zand zijn er in de herfst hele bijzondere soorten te zien. Wilt u er meer over weten, wandel dan in de herfstvakantie mee met de gids op zondag 16, 23 en 30 oktober en donderdag 20 en 27 oktober. De wandeling is ongeveer 3 km lang en start om 10.30 uur bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen en duurt tot 12.00 uur. Deelname kost € 6,50 p.p. Kinderen vanaf 7 jaar. Aanmelden is noodzakelijk en kan online via de website www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.

Poppentheater: Rood met Witte Stippen
Kabouter Zako geeft een herfstfeest in de Schoorlse Duinen op 17, 18 en 19 oktober!
Oehoet, Muis en Ekihoorn helpen maar wat graag bij de voorbereiding. Natuurlijk komt Elfje Fier ook. Ze is dol op rood met witte stippen, maar om daar nou het hele bos mee te versieren? We gaan het zien. Na de voorstelling maken we een paddenstoel met elfendeurtje om mee naar huis te nemen. Vooraf aanmelden op staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Voorstellingen om 11:00 en 14:00 uur, duur 1:45 incl. knutselen. € 8,50 p.p.

Routewandeling Paddenstoel
Zin om naar buiten te gaan? De hele maand oktober kunt u een speciale paddenstoelenroute lopen. Tegen een klein bedrag kunt u in het Buitencentrum (elke dag geopend van 10.00-17.00 uur) een routeboekje kopen. Dus trek uw wandelschoenen aan en kom naar de Schoorlse Duinen. We helpen u graag op weg.

Fotografieworkshops
Leer tijdens de workshops fotografie en smartphonefotografie hoe je paddenstoelen het mooist vast kan leggen. Op 19 en 20 oktober neemt fotograaf Frank Nieuwenhuizen je mee naar buiten. Op 22 oktober kan je met je smartphone op pad met Linda Smit (@vlinderlin).

Buitendag “Bos vol paddenstoelen”
De herfst is de paddenstoelentijd in het bos. Kom zondag 16 oktober op de Buitendag je eigen herfstkijkdoos maken, en mais poffen boven een vuurtje tot popcorn. Elk uur kan je aan de wandel met een Schoorlse duinengids voor een klein rondje door het duin op zoek naar paddenstoelen. Voor de kinderen van 8-12 jaar is er een paddenstoelenpaspoort en voor de jonge kinderen van 3-8 jaar een herfstbingo. Genoeg leuke dingen te doen dus! Voor € 5,00 koop je per kind een strippenkaart.

Paddenstoelenexcursie voor gevorderden
Ontdek de vele bijzondere paddenstoelen in de kalkarme duinen van Schoorl. Voor mensen die al basiskennis hebben van paddenstoelen en graag een uitgebreide wandeling willen maken, gaat Buitencentrum Schoorlse Duinen een aantal speciale excursies organiseren. Wandel mee op donderdag 13 oktober en bewonder deze bijzondere herfstvruchten, die het bos prachtig kleuren.
De wandeling vindt plaats van 10.15-13.00 uur en start bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Deelname is € 8,50 p.p. Aanmelden is noodzakelijk en kan online via de website www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.

Lezing over een wonderlijke natuurvrucht: de paddenstoel
Op dinsdag 18 oktober organiseren we een lezing over de paddenstoel. Mooie plaatjes van de vele verschijningsvormen komen voorbij. Maar ook leerzame, interessante en leuke weetjes over de paddenstoel. We verwelkomen u met een kopje thee of koffie om 10.30 en de lezing eindigt om 12.00 uur. Deelname is € 8.50 p.p. Aanmelden is noodzakelijk en kan online via de website www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.

Openingstijden:
Buitencentrum Schoorlse Duinen is dagelijks open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur. Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Uitreiking Eline van Haarenprijs 2023 zondag 10 december in Hotel Merlet

24 november 2023

Een selectief aantal inwoners van Bergen en Schoorl kan ook bij de uitreiking zijn

Op 10 december wordt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve de zevende Eline van Haarenprijs uitgereikt door juryvoorzitter Margriet Brandsma in de lounge van Hotel Merlet in Schoorl.

Op zoek naar kleine sterretjes en grote grazers…

24 november 2023

Een pittig parcours

Onze maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 3 december.

Kirsten Benschop op zoek naar het ooit van toen en straks

24 november 2023

Waar en wanneer: in Vredeskerkje op zondag 26 november

In de serie ‘Gedachten aan Zee’ komt zondag schrijfster en actrice Kirsten Benschop naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Het verlangen naar ooit toetst ze in haar theatermonoloog aan de inzichten van denkers en schrijvers van nu, uit verschillende tradities. Op zoek naar hoe het nu misschien ook kan.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

24 november 2023

Expositie schilderijen van Margot Andriessen en Stefan Koopman tot 7 januari 2024

In Het Zeehuis te Bergen aan Zee is vanaf heden de kleurrijke expositie te zien van Margot Andriessen en Stefan Koopman. In totaal tonen zij tien grote schilderijen in de expositieruimte van Het Zeehuis, gelegen in de centrale hal.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

24 november 2023

Wanneer: zondag 10 december

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

24 november 2023

Zaterdag 25 november Live: Penetul (foto)

Vrijdag 24 november. Thank God It's Friday

Yogalessen op dinsdagavond in Schoorl

24 november 2023

Vanaf dinsdag 9 januari 2024 geeft Lilian Bensdorp-Krijnen twee yogalessen in Dorpscentrum De Blinkerd

 Er is een rustige Yin yogales van 19.00 – 20.15 uur en een actievere Hatha yoga les van 20.30 – 21.45 uur. 

Egmond maakt zich op voor sprookjesachtig wandelweekend

24 november 2023

Komend weekend negende editie van de Fjoertoer

Op vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 november staan ruim 16.000 wandelaars aan de start van de negende editie.

‘Sharing the Light’

24 november 2023

Een feelgood-belevenis waarin de magische poëzie van Kagiso Universalis naadloos afgewisseld wordt met de transformerende muziek van Anna en Remco

Als je op zoek bent naar wat licht in de dagen die steeds korter worden, kom dan naar de poëtische avond: 'Sharing the Light'.

Workshops solliciteren

24 november 2023

Wanneer: op vrijdag 8 december in de bibliotheek in Bergen

Voor iedereen die op zoek is naar een (nieuwe) baan organiseert Bibliotheek Kennemerwaard samen met Verhelder Talent een serie van drie workshops.

Beweeg & Boetseer Samen in het nieuwe buurthuis T&O

24 november 2023

Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl 

Na het succes van de pilot workshop ‘Beweeg en Boetseer Samen’ in De Beeck kunnen we aankondigen dat deze unieke workshop op 15 december nogmaals wordt georganiseerd.

Een kaars voor de gestorvenen…

24 november 2023

Zondag 26 november om 10.00 is iedereen welkom om een kaars aan te steken in de Ruïnekerk

In deze Gedachtenisviering mogen de namen klinken van hen die zijn overleden.  We staan dan in een grote kring, schouder aan schouder.

Open podium voor dichters en muzikanten: thema ‘Deur’

17 november 2023

Waar en wanneer: Hotel 1900 op vrijdag 1 december om 16.00 uur

Inclusief miniworkshop van acht minuten over het thema 'Deur'

Presentatie Jaarboek 2023 Scoronlo

17 november 2023

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl, Duinweg 5 op 13 december om 20.00 uur

Met trots presenteert Scoronlo haar Jaarboek 2023, het zesde in een succesvolle reeks die in 2018 begon. We presenteren ons Jaarboek 2023 graag aan een breed gezelschap van belangstellenden. We doen dat in de prachtige, monumentale Dorpskerk uit 1873.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

17 november 2023

Zondag 19 november Taverne Live: Zuster Zonnebloem (foto)

Vrijdag 17 november Freestyler Peter Parker.

Opening showroom Wollig & Zo

17 november 2023

U bent allen van harte uitgenodigd

Op zondag 19 november nodigt Miriam Beverdam jullie graag uit bij de officiële opening van de Wollig & Zo-showroom.

Schilderijen, keramiek en foto’s in Galerie de Kapberg

17 november 2023

De tentoonstelling is te zien van 17 november tot en met 17 december a.s.

Galerie de Kapberg exposeert tijdens de laatste tentoonstelling van 2023 het werk van Inez Melessen, Linda Koopman en marijtje van der Horst.

Muzikale tijdreis in de Ruïnekerk: van Bach tot Brel

17 november 2023

Wanneer: 22 november om 11.00 uur (vrij entree)

Op een doordeweekse ochtend wegdromen bij de mooiste klassieke muziek? Zangeres Marianne Selleger en pianist Wouter Harbers nemen u mee op een muzikale reis door de tijd.

Wil je zinvol vrijwilligerswerk doen?

17 november 2023

Help een dagdeel bij Tafeltje Dek Je...

Tafeltje Dek Je heeft binnenkort dringend behoefte aan iemand die met eigen auto iedere maandag tussen de middag maaltijden wil bezorgen. Onze cliënten wonen in de dorpskern Bergen en hebben wat aanvullende zorg nodig.

Verkiezing BESte Sporters van de gemeente Bergen

17 november 2023

Vrijwilligers worden eveneens in het zonnetje gezet...

Het was er al een paar jaar niet van gekomen, maar nu pakt de Stichting Sporters BES de draad weer op: er komt op 9 februari 2024 in Sportcentrum De Beeck een Verkiezing van de Beste Sporters van de gemeente Bergen.

Najaars/kerstconcert van de Mariosingers

17 november 2023

Waar en wanneer: in de Ruïnekerk op woensdagavond 13 december

Op het programma staan dit jaar onder andere een Doe Maar-medley, twee schitterende nummers van Duncan Laurence, Banger Hart van Rob de Nijs...

Warme Winterdeals bij Sluispolder

17 november 2023

En we gaan ervan uit dat het ooit weer droog wordt, dus deze heerlijke Winterdeals zijn te reserveren t/m 15 december

Het wordt weer koud en winters, daarom verwarmt Sluispolder je graag...

Meesterpianist Ronald Brautigam speelt Beethoven

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 19 november 15:00 uur

Onder meer de 7 Bagatellen, de Fantasie, het Andante Favori, en het Rondo à Capriccio (‘Die Wut über den verlorenen Groschen’)

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

10 november 2023

Vrijdag 10 november Freaky Friday met DJ’s Salinas en Michael

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ’s Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in onder andere Victorie.

Gedachten aan Zee met als thema ‘Waar houdt mijn vrijheid op?’ Kirsten Benschop: Bronnen…

10 november 2023

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 26 november a.s. 15:00 uur

‘Bronnen’ is een ontwapenende theatersolo waarin Kirsten Benschop haar verlangen uit naar ‘oer’ en hoe zich dat verhoudt tot het leven van nu.

Duin- en strandwandeling ‘kwarrige’ eiken

10 november 2023

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 19 november

Op deze zondag nemen IVN-gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken.

Jubileumconcert ”Bodhi 50 jaar muziek”

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zaterdag 18 november om 20.00 uur

Bodhi viert deze zaterdagavond haar jubileumconcert ter ere van ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de muziek, alleen en met andere muzikanten.

Benefietavond van en voor Stichting Mille Stelle 22 december a.s. in de Ruïnekerk

10 november 2023

Onbeperkt genieten van een dag zonder zorgen. dat is voor zieke kinderen een grote wens...

De Stichting Mille Stelle (1000 sterren) vervult die wens en laat kinderen met een beperking stralen op het podium als heuse sterren, om het werk van de stichting (anbi-status) te steunen, maar ook om hun sterren te laten schitteren.

Merlet Theater opent met Botman & Van Vleuten

10 november 2023

Wanneer: zondag 12 november

Ook dit jaar organiseert Restaurant Hotel Merlet weer het Merlet Theater. Een fraai driegangenmenu, afgewisseld met diverse artiesten.

Belangstelling voor de meest legendarische halve marathon van Nederland groot

10 november 2023

Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in...

De NN Egmond Halve Marathon trekt op de tweede zondag van januari jaarlijks een grote stroom lopers naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee. De belangstelling voor dé winterklassieker is dit jaar opvallend groot. Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in. Er zijn voor de halve marathon nog maar 3000 startbewijzen beschikbaar.

Herfstwandelingen rond de Schaapskooi in Bergen

Wanneer: op zondag 12 november

IVN Noord Kennemerland organiseert op deze zondag 12 een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

10 november 2023

Wanneer: op zondag 10 december a.s.

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk. Lekker shoppen met een warme choco of glühwein in de hand en in vrolijke sferen rondneuzen op de markt.

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

3 november 2023

Elke verkochte duinkaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én behoud van de duinen...

Op zaterdag 11 en zondag 12 november controleren de boswachters van PWN weer extra op het bezit van duinkaarten. In het Noordhollands Duinreservaat moet iedereen van achttien jaar en ouder een geldige duinkaart bij zich hebben.

Webinar Wijndomein Bergen

3 november 2023

Wanneer: op woensdag 8 november om 11.00 uur

De witte wijn is uitgegist. Na tien dagen zijn alle suikers verdwenen en omgezet in alcohol. Op basis van de suikers bij het begin zou dit moeten leiden tot ongeveer 11,5 tot 12% alcohol.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug