Deel

advertentie

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is – en het is hetzelfde deel van gember dat zulke belangrijke gezondheidsvoordelen biedt. Gingerol heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten.

Gember wordt vaak gebruikt om misselijkheid en andere maagproblemen te behandelen. Het heeft een aantal wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen: in veel gevallen is bewezen dat het net zo effectief is als enkele veel voorkomende geneesmiddelen. Gember kan vers worden gegeten, aan je eten worden toegevoegd of als supplement worden ingenomen. Soms kan de olie topisch worden toegepast.
Lees verder voor 9 manieren waarop gember uw gezondheid kan verbeteren en hoe u meer in uw dieet kunt opnemen.

1) Bestrijd misselijkheid. Dit is het meest voorkomende gebruik van gember, maar wist je dat het wetenschappelijk is bewezen? Er zijn onderzoeken uitgevoerd waarbij mensen gember innamen na een operatie, tijdens perioden van ochtendmisselijkheid, of tijdens extreme medische behandelingen tegen HIV of kanker waarvan bekend is dat ze misselijkheid en braken veroorzaken. Gember innemen door de mond en/of gemberolie op de polsen van patiënten dopen, hadden allemaal een positief effect op mensen die last hadden van misselijkheid en braken.

2) Verzacht de pijnlijke menstruatie. WebMD citeert onderzoek waaruit blijkt dat het innemen van 1500 mg gember per dag gedurende de eerste drie dagen van de menstruatie de menstruatiepijn en andere symptomen net zo goed of beter dan populaire medicijnen als ibuprofen kan verminderen.

3) Verhoogt uw eetlust. Het is bekend dat een beetje verse gember je spijsvertering activeert en je eetlust stimuleert, volgens Food Matters.

4) Vermindert spierpijn. Ginger kan spierpijn verzachten die door oefening wordt veroorzaakt, volgens Autoriteit Voeding. Dit kan voor een deel te wijten zijn aan de ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel het geen onmiddellijke impact heeft, tonen onderzoeken aan dat gember na verloop van tijd de dagelijkse progressie van spierpijn kan verminderen.

5) Bestrijdt ziekte. Everyday Health legt uit dat gember het rhinovirus remt, dat verantwoordelijk is voor verkoudheid, maar ook voor salmonella.

6) Kalmeert de artrose. Volgens WebMD heeft onderzoek aangetoond dat gember de pijn geassocieerd met artrose in de loop van de tijd kan verminderen. Gember kan zelfs worden vergeleken met medicijnen zoals ibuprofen. Massagetherapie met gemberolie kan ook kortstondige stijfheid en kniepijn verminderen.

7) Weert diabetes af. Een onderzoek uit 2015 van mensen met type 2-diabetes toonde aan dat gemberpoeder de nuchtere bloedsuikerspiegels aanzienlijk verlaagde wanneer het dagelijks werd ingenomen, volgens Authority Nutrition. Het verbeterde ook HbA1c (een marker voor langdurige bloedsuikerspiegels) met 10% en verbeterde twee andere markers die beide belangrijke risicofactoren zijn voor hartaandoeningen.

8) Verlicht nasale congestie. Food Matters raadt aan een hete gemberthee te brouwen om congestie in de keel en neus te verlichten. Gewoon verse gember trekken in kokend water voor een pittige en gezonde thee.

9) Vermindert duizeligheid. Gember gebruiken kan de duizeligheid verminderen die gepaard gaat met misselijkheid, volgens WebMD.

Hoe meer gember in uw dieet te verwerken?
Het is gemakkelijk gember aan uw dieet toe te voegen; je kunt het vers of in poedervorm gebruiken en het heeft een heerlijke pittige smaak. Gember is direct verkrijgbaar in de supermarkt en hoewel het relatief duur is, hoef je maar een klein beetje te gebruiken in je kookkunsten. Zoek naar verse gemberwortel zonder rimpels en bewaar deze in een zak met kliksluiting in de koelkast of vriezer. Gember kan ongeveer een maand in de koelkast blijven staan, maar het kan langer worden gebruikt zolang het niet slijmerig, beschimmeld of te zacht is. Zorg ervoor dat je het voor gebruik schilt en rasp of snijd het, afhankelijk van je recept.

Gember complimenteert vele soorten zeevruchten, citrus, varkensvlees, pompoen en appels. Je kunt het toevoegen aan sappen en smoothies en het gebruiken voor een wok-saus of een pittige zelfgemaakte saladedressing. Je kunt vers gepelde gemberplakjes in een kopje kokend water doen voor een gezonde, caloriearme thee die goed is voor je darmgezondheid. Zoek naar gedroogde of gekristalliseerde gember in je plaatselijke supermarkt of gezondheidswinkel – zolang het maar niet te veel suiker bevat, is dit een geweldige kleine pittige traktatie om voor of na de maaltijd te hebben.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

21 februari 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

24 januari 2020

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico's met zich mee.

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

24 januari 2020

Aanraking verlaagt je stresslevel

Tegenwoordig raken we onze smartphone vaker aan dan onze partner. Daarnaast groeit het aantal eenpersoonshuishoudens en daarmee ook gevoelens van eenzaamheid.

En… hoe staat het met jullie dry januari?

17 januari 2020

Moeilijker dan je dacht om te stoppen... dit artikel kan je helpen

"Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’"We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt.

Wat een detox-dieet voor jou kan betekenen…

17 januari 2020

PCB’s, pesticiden en zware metalen verwijderen

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

10 januari 2020

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen.

Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

10 januari 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens

Naast stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen.

Zo… klaar met de feestdagen, nu gaan we weer bewegen

3 januari 2020

Wat een simpele wandeling voor lichaam en geest kan betekenen

Wandelen kent bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Er gebeurt een aantal dingen met je lichaam wanneer je iedere dag zo’n 30 minuten zou wandelen.

En… hoe zit het met jouw goede voornemens?

3 januari 2020

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn

Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Je wilt wel een kerstboom, maar niet de rotzooi…

20 december 2019

Bestellen doe je bij BonBonBoom op de Breelaan

Bij veel mensen staat de kerstboom al volledig versierd in huis. Nu is het de kunst om die boom - wanneer het een échte betreft - de komende weken...

Waarom dichtbij de zee wonen ons gelukkig maakt. Filmpje

20 december 2019

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend, maar...

Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven…

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

Terug