Bèdankt voor die Blumen…
Column: Rob van de Pas
Gepubliceerd: 15 april 2022
Het Goede Vrijdag-akkoord, ook wel het akkoord van Bergen genoemd, is een belangrijke stap in het politieke ‘vredesproces’ in onze gemeente Bergen. Vandaag, vrijdag 15 april 2022 en nota bene óók nog mijn verjaardag, zitten de belangrijkste bestuurlijke hotshots bij elkaar om onze totaal verschillende dorpskernen in een raadsbreed coalitieakkoord te boetseren.
Wie gaat de komende vier jaar met wie en wie krijgt wat uit zijn of haar verkiezingsprogramma hoog op de politieke agenda geplaatst?
Wat weten we tot nu toe?
In iedere geval dat volgens de traditie van de ‘oude politiek’ de grootste partij, ONS DORP met vijf zetels, het initiatief heeft genomen om de informatie op te starten. Met het aanstellen van Leontien Kompier (PvdA) als informateur en bestuurlijke buitenstaander is de kans op succes in ieder geval groter dan uit eigen dorp allerhande beroepsbestuurders of kakelende ego’s invliegen.
We weten inmiddels ook dat Leontien de zeven partijen heeft gesproken en dat zij op basis van de door haar ontvangen input een ‘advies’ heeft uitgebracht. Wat dat advies inhoud is nog onbekend. Althans, voor 99% van onze inwoners is het onbekend. Als columnist van uw Flesje én als lid van de ‘oude politieke incrowd’ weet ik natuurlijk wel meer, maar het is flauw om uitgerekend vandaag, op mijn verjaardag, u allen te trakteren op strikt vertrouwelijke ‘paaseitjes’. Dat doen we dus niet!
Maar wat dan wel?
Wachten op het resultaat van het Goede Vrijdag-overleg! Want ná het overleg plus akkoord zijn wij, u en ik, aan de beurt. Vanaf dat moment geldt ‘de oude politiek’ níet meer. Dan koersen we af op een referendum, want de Bergense bevolking mag een ‘bindend’ oordeel geven over het Goede Vrijdag-akkoord. Tenminste, dat lees ik in Artikel 1 Bestuurscultuur van de grootste partij ONS DORP.
Nu ben ik geen voorstander van correctieve referenda want voor je het weet, rijdt mijn goede vrind Jan Roos weer met een matrozenpetje op z’n boze bolletje door de buurtschappen om ons een ‘stemadvies’ te geven. Hoewel ik mij wel hardop afvraag hoe je zo’n Goede Vrijdag-akkoord moet voorleggen aan de Bergenaar?
Rosé d’Anjou
Je ontkomt er niet aan om de vertrouwelijke gesprekken binnen het Goede Vrijdag-overleg vast te leggen in een soort document. Dit is dan weer ‘old school’ politiek, want in de voorkamers van het politieke speelveld wordt op basis van handjeklap zoveel water in de rode wijn gegoten dat er een twijfelachtige Rosé d’Anjou overblijft. Ik kan één ding wel verklappen en dat is: een raadsbreed akkoord hangt van algemeenheden aan elkaar. De referendumvraag wordt dan zoiets als: ‘Bent u VOOR of TEGEN een nog leuker Bergen met hele fijne mensen?’
Bergen got talent
Maar mogen wij als Bergenaren dan óók meedenken over de samenstelling van ons nieuwe college? Dat obligate raadsbrede document met algemeenheden geloof ik wel. Het gaat mij om de poppetjes. Daar wil ik ook wel over stemmen. Onze burrie Lars is al door koning Willem-Alexander uitgekozen, dus die heeft zijn comfortabele zetel binnen. Ik vind dat wij, u en ik, middels een talentenjacht, Bergen Got Talent, onze nieuwe wethouders moeten kunnen voordragen.
Vier wethouders graag én dan ook nog een goede afspiegeling van onze samenleving. Denk aan de man-vrouwverhouding, zitten alle seksuele en genderneutrale voorkeuren in zo’n nieuw college? Moet het college ook divers zijn? Iemand uit mijn periferie vroeg onlangs aan mij: ‘Robbie, denk jij dan aan een Joodse homofiele negerin met één been en woonachtig in een Bergense achterstandswijk..?’ Ik attendeerde mijn gesprekspartner op zijn weinig ‘woke’ woordkeuze en zijn abjecte suggestie dat er in Bergen achterstandswijken zouden zijn. Nee, van dat soort rechtse praat neem ik direct en volledig afstand.
Maar goed, morgen weten we misschien meer. Voor de liefhebbers van complotten: op 15 april 1912 verging de RMS Titanic. Ik wens de onderhandelaars van het Goede Vrijdag-overleg een behouden vaart en voor u een zalig Pasen … en bèdankt voor die Blumen..!
Robbie