Deel

advertentie

Bèdankt voor die Blumen…

Column: Rob van de Pas

Bèdankt voor die Blumen…

Het Goede Vrijdag-akkoord, ook wel het akkoord van Bergen genoemd, is een belangrijke stap in het politieke ‘vredesproces’ in onze gemeente Bergen. Vandaag, vrijdag 15 april 2022 en nota bene óók nog mijn verjaardag, zitten de belangrijkste bestuurlijke hotshots bij elkaar om onze totaal verschillende dorpskernen in een raadsbreed coalitieakkoord te boetseren.

Wie gaat de komende vier jaar met wie en wie krijgt wat uit zijn of haar verkiezingsprogramma hoog op de politieke agenda geplaatst?

Wat weten we tot nu toe?
In iedere geval dat volgens de traditie van de ‘oude politiek’ de grootste partij, ONS DORP met vijf zetels,  het initiatief heeft genomen om de informatie op te starten. Met het aanstellen van Leontien Kompier (PvdA) als informateur en bestuurlijke buitenstaander is de kans op succes in ieder geval groter dan uit eigen dorp allerhande beroepsbestuurders of kakelende ego’s invliegen.
We weten inmiddels ook dat Leontien de zeven partijen heeft gesproken en dat zij op basis van de door haar ontvangen input een ‘advies’ heeft uitgebracht. Wat dat advies inhoud is nog onbekend. Althans, voor 99% van onze inwoners is het onbekend. Als columnist van uw Flesje én als lid van de ‘oude politieke incrowd’ weet ik natuurlijk wel meer, maar het is flauw om uitgerekend vandaag, op mijn verjaardag, u allen te trakteren op strikt vertrouwelijke ‘paaseitjes’. Dat doen we dus niet!

Maar wat dan wel?
Wachten op het resultaat van het Goede Vrijdag-overleg! Want ná het overleg plus akkoord zijn wij, u en ik, aan de beurt. Vanaf dat moment geldt ‘de oude politiek’ níet meer. Dan koersen we af op een referendum, want de Bergense bevolking mag een ‘bindend’ oordeel geven over het Goede Vrijdag-akkoord. Tenminste, dat lees ik in Artikel 1 Bestuurscultuur van de grootste partij ONS DORP.

Nu ben ik geen voorstander van correctieve referenda want voor je het weet, rijdt mijn goede vrind Jan Roos weer met een matrozenpetje op z’n boze bolletje door de buurtschappen om ons een ‘stemadvies’ te geven. Hoewel ik mij wel hardop afvraag hoe je zo’n Goede Vrijdag-akkoord moet voorleggen aan de Bergenaar?

Rosé d’Anjou
Je ontkomt er niet aan om de vertrouwelijke gesprekken binnen het Goede Vrijdag-overleg vast te leggen in een soort document. Dit is dan weer ‘old school’ politiek, want in de voorkamers van het politieke speelveld wordt op basis van handjeklap zoveel water in de rode wijn gegoten dat er een twijfelachtige Rosé d’Anjou overblijft. Ik kan één ding wel verklappen en dat is: een raadsbreed akkoord hangt van algemeenheden aan elkaar. De referendumvraag wordt dan zoiets als: ‘Bent u VOOR of TEGEN een nog leuker Bergen met hele fijne mensen?’

Bergen got talent
Maar mogen wij als Bergenaren dan óók meedenken over de samenstelling van ons nieuwe college? Dat obligate raadsbrede document met algemeenheden geloof ik wel. Het gaat mij om de poppetjes. Daar wil ik ook wel over stemmen. Onze burrie Lars is al door koning Willem-Alexander uitgekozen, dus die heeft zijn comfortabele zetel binnen. Ik vind dat wij, u en ik, middels een talentenjacht, Bergen Got Talent,  onze nieuwe wethouders moeten kunnen voordragen.
Vier wethouders graag én dan ook nog een goede afspiegeling van onze samenleving. Denk aan de man-vrouwverhouding, zitten alle seksuele en genderneutrale voorkeuren in zo’n nieuw college? Moet het college ook divers zijn? Iemand uit mijn periferie vroeg onlangs aan mij: ‘Robbie, denk jij dan aan een Joodse homofiele negerin met één been en woonachtig in een Bergense achterstandswijk..?’ Ik attendeerde mijn gesprekspartner op zijn weinig ‘woke’ woordkeuze en zijn abjecte suggestie dat er in Bergen achterstandswijken zouden zijn. Nee, van dat soort rechtse praat neem ik direct en volledig afstand.

Maar goed, morgen weten we misschien meer. Voor de liefhebbers van complotten: op 15 april 1912 verging de RMS Titanic. Ik wens de onderhandelaars van het Goede Vrijdag-overleg een behouden vaart en voor u een zalig Pasen … en bèdankt voor die Blumen..!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug