Deel

BBQen is leuk, maar wat dacht je van je eigen visjes roken?

Vis roken doe je zo!

BBQen is leuk, maar wat dacht je van je eigen visjes roken?

Na het vangen of kopen van een forel, makreel of zalm is het leuk, lekker en gezellig om je vis te roken. Roken kun je koud doen, op een temperatuur tot 25 graden en warm, tot een temperatuur van 100 graden. In dit blog lees je meer over het warm roken van vis. Let op, het roken van vis hangt af van de soort en het formaat van de vis en natuurlijk je eigen smaak. Hieronder vind je daarom een aantal richtlijnen.

Wat heb je nodig?
Rookoven
Rookzout
Kruiden/Specerijen
Temperatuurmeter
Rookmot
Rookhaken

Pekelen
Voor je start met roken, is het belangrijk om de vis te pekelen. Dit verlengt de houdbaarheid en je brengt de vis op smaak met zout en kruiden/specerijen. Dit kun je doen door de vis in te smeren met een zout en kruidenmengsel, maar je kan hem ook in een zoutbadje leggen. Dit is de meest gebruikte manier. Het is belangrijk om niet te kort en niet te lang te pekelen maar exacte regels zijn er niet. Om het niet te ingewikkeld te maken, vind je hieronder basistijden voor het nat pekelen.
Meng hiervoor ongeveer 100 gram zout met 1 liter water en voeg eventueel kruiden en specerijen naar smaak toe. Gebruik altijd koud water, anders kan de vis al garen voordat je hem gaat roken.

Paling – 0.5 tot 3 uur – hoe dikker hoe langer
Makreel – 1 tot  2.5 uur – hoe groter hoe langer
Forel – 1.5 tot 2 uur
Zalmzijde – 2 uur

Drogen
Na het pekelen, spoel je het zout even kort van de vis af en laat je hem uitlekken/drogen buiten de rookoven. Wanneer de vis droog is, leg of hang je hem in de rookton. Zorg er voor dat de vis stevig hangt of leg hem met de buik omhoog. Hierdoor stoomt het vocht er uit en blijft het vet in de vis.
Vervolgens stook je een klein vuurtje en laat je de vis nog 15 tot 60 minuten drogen op zo’n 40 graden Celcius. Check af en toe of de vis van binnen al droog is.

Aanmaken van de rookoven
Het aansteken van de rookoven doe je met kleine houtjes. Gebruik hiervoor geen aanmaakblokjes of spiritus omdat dit ten koste gaat van de smaak en slecht is voor je gezondheid. Begin met wat kleine houtjes die je aansteekt met lucifers. Afhankelijk van je rookoven stook je het vuur iets hoger op om de oven voor te verwarmen en een gloeiende aslaag te creëren. Met het deksel en/of het ventilatiegat regel je de luchttoevoer in de oven. Het gebruikte hout en de rookmot bepalen samen met de pekel en kruiden de smaak van de vis. Gebruik bijvoorbeeld eiken, beuken of els.

Temperatuur
Wanneer de vis droog is, stook je het vuur langzaam op tot een temperatuur van ongeveer 80 tot 90 graden. Zalm rook je op een temperatuur van wel 95 graden. Doe dit niet te snel anders barst de vis open. Probeer hierna door het regelen van de zuurstof het vuur uit te maken en de temperatuur in de rookoven rond de 80 graden te houden. Te heet roken is nooit goed, houd daarom altijd de temperatuur van de oven in de gaten.

Roken
Voeg nu rookmot of snippers toe om het vuur eventueel nog te doven. Het is hierbij belangrijk dat de rookton gesloten is en de temperatuur rond de 80 graden blijft. Zorg er voor dat de temperatuur niet hoger dan 83,5 graden wordt. Voor het rookproces is geen vlam nodig, de zuurstoftoevoer moet dus minimaal zijn, en net genoeg om de rookontwikkeling op gang te houden. Dit regel je met het ontluchtingsgat en de stooklade. Afhankelijk van het formaat van de vis rook je 20 tot 30 minuten tot de vis helemaal gaar is.

Als je alles goed hebt gedaan, heb je nu een heerlijk gerookte visje. Eet smakelijk!

Bron: www.raven.nl

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Mosselseizoen is gestart: Lekker aanzitten bij een Bergens restaurant of... zo bereid je ze thuis

12 juli 2019

Veel bruikbare tips voor een goed resultaat

Het Nederlandse mosselseizoen is weer begonnen. Een goed moment om de bereiding van mosselen eens onder de loep te nemen.

Je moet nog op vakantie en... je bent een lekkerbekje? Wat dacht je van zelf truffels zoeken?

12 juli 2019

Culinaire bestemmingen in Europa

Bij sushi eten denk je waarschijnlijk niet direct aan Düsseldorf, maar eerder aan Japan. Goed om te weten is daarom dat deze Duitse stad de...

Heerlijk Bergen van start (met filmpje van de opbouw)

21 juni 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Het smakelijkste gratis foodevenement start vandaag op het Ruïnekerkterrein in hartje Bergen.

Visfestijn bij restaurant Bergen Binnen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Breelaan op zondag 30 juni vanaf 15.00 uur

Kom fijn genieten met je vrienden en familie op het jaarlijks terugkerende visfestijn bij restaurant Bergen Binnen.

Ken je deze al? De Ofyr-barbecue

14 juni 2019

De Ofyr is meer dan een barbecue

Onder het genot van een drankje buiten zijn bij het warme vuur en samen de heerlijkste gerechten klaar maken.

Lazy Summer Party bij sterrestaurant Merlet (filmpje)

14 juni 2019

Wanneer: 7 juli vanaf 15.00 uur

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer wordt op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party georganiseerd...

Zondag 16 juni is het weer vaderdag

14 juni 2019

Hoogste tijd om paps weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een van de vele fijne restaurants in Bergen?

Jaap Harm van Duinen spreekt én signeert in Bistronomie ’t Parkje

10 juni 2019

Lekker én leerzaam met een exclusief en bijzonder arrangement

Oud-Bergenaar en schrijver Jaap Harm van Duinen (55) komt op woensdag 26 juni naar Bistronomie ‘t Parkje in Bergen.

Hollandse nieuwe in aantocht (filmpje)

7 juni 2019

Wanneer verkrijgbaar: op woensdag 12 juni bij uw lokale visboer

De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni.

Als u een lekkerbekje bent, dan bent u bekend met Anthony Bourdain

7 juni 2019

Twee topchefs lassen een Anthony Bourdain herdenkingsdag in op 25 juni

Het is alweer bijna een jaar na het overlijden van onze culinaire held Anthony Bourdain. Het nieuws trok op 8 juni 2018 als een schokgolf door

Sterrestaurant Merlet en vaderdag

31 mei 2019

Wanneer: 16 juni

Op zondag 16 juni is het weer vaderdag. Een dag om alle vaders te bedanken.

Masterclass Champagne bij Paviljoen Noord met bijpassend 4-gangenmenu

24 mei 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur

De champagne Leclerc Briant werd door importeur Nico McGough omschreven als de ‘Krug van de toekomst’. Alle champagnes zijn handgemaakt...

Voor in de agenda: "Heerlijk Bergen"

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Diverse Bergense horecaondernemers hebben de handen ineen geslagen om een foodfestival voor Bergen te behouden.

Voor in de agenda: WijnSpijs Wandeling Bergen

24 mei 2019

Wanneer: zondag 9 juni

Een ontspannen zondagmiddag en de leukste manier om de beste restaurants van jouw dorp te ontdekken!

Een zomerse salade die je binnen 15 minuten klaar hebt

17 mei 2019

Salade met vijgen, prosciutto en burrata-kaas

Kom maar op met de zomer! Deze salade met burrata, vijgen, parmaham en sinaasappeldressing is alvast een heerlijk voorproefje.

De temperaturen lopen op... dus gaan we weer fijn BBQen

17 mei 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch...

Kinderen het ontbijt, vader de BBQ

10 mei 2019

Wil jij met Moederdag een barbecue organiseren?

Bereid je dan goed voor, want dat kan heel wat stress voorkomen. Met deze BBQ boodschappenlijst ben jij er helemaal klaar voor!

Wat vinden moeders het allerleukst...

10 mei 2019

Een moederdagontbijt op bed. We hebben wat tips!

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

En dit kunnen moeders erg waarderen...

3 mei 2019

Een liefdevol gemaakt ontbijt op bed met moederdag

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

Nu het weer wat tegenvalt, is het leuk om weer eens een klassieker te maken

3 mei 2019

Groentesoep zoals oma die vroeger maakte

Dit is de echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte. Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk...

Wat ga je eten op Koningsdag?

26 april 2019

Nog een nachtje slapen en dan is het weer zover, Koningsdag

Bedenk alvast wat of waar je gaat eten op Koningsdag. Lekker makkelijk bij een van de vele Bergense restaurants, of...

Lazy summer party... bij Merlet

26 april 2019

14 juli Chef's collaboration: Merlet x De Librije

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer zal op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party worden georganiseerd...

Misschien wel het meest ultieme paasrecept van chef Niven Kunz

19 april 2019

Asperges, maar... dan heel anders

Sterrenchef Niven Kunz was onlangs bij de Culy-redactie op bezoek om ons zijn recept voor witte asperges te presenteren.

Origineel paasbrunch recept

19 april 2019

Eitje in bladerdeeg met ham, avocado en asperges

Bij pasen hoort natuurlijk een eitje. En wanneer ik aan een eitje denkt, dan hoort daar eigenlijk een lekkere achterham bij

Lente: dus hoogste tijd voor as­per­ges met zalm en ei

12 april 2019

En dat... smelt op je tong

Het Hollandse goud op je bord...

Lente: dus hoogste tijd voor lams­rack met tijm-ho­ning­bo­ter

12 april 2019

Een klassieker waar je indruk mee kunt maken

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Advertorial filmpje: de heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol

5 april 2019

Thuisbezorging (in luxe mandje) alleen in Bergen NH en Bergen aan Zee

De heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol. Stuur je bestelling voor donderdagmiddag 17:00 uur...

Wijnspijs aspergelunch

5 april 2019

Waar en wanneer: Bistronomie 't Parkje op zondag 14 april

In samenwerking met De Gouden Ton organiseert ’t Parkje een Wijnspijs aspergelunch op 14 april a.s. Tijdens deze proeverij kunt u genieten van een vier-gangen...

Hebben jullie al kaarten?

5 april 2019

‘Walking dinner’ Bergen aan Zee zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen uitgegroeid tot...

Pasen vier je bij blooming: paaspreuvenement

29 maart 2019

Wanneer: zondag 21 april 2019 van 13:00 - 17:00

Geniet samen met vrienden, familie en geliefden van al het heerlijks dat blooming te bieden heeft op eerste paasdag.

Franse chanson-avond in Bergen én een heerlijk 3-gangen diner

Waar en wanneer: Het Huis met de Pilaren op maandag 1 april 18:30 uur

Op deze maandagavond presenteert Het Huis met de Pilaren: Franse chanson-avond met een optreden van Britta Maria...

Lente... tijd voor lamsvlees

22 maart 2019

Het Nederlandse lamsvleesseizoen begint in april

Het Nederlandse lamsvleesseizoen begint in april met zuiglam: het jongste en malste lamsvlees.

Wegens groot succes vind de vierde editie van het ‘Walking dinner’ weer plaats

22 maart 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen...

Culinaire Fietstocht door de gemeente Bergen

15 maart 2019

Wanneer: donderdag 18 april

Op deze dag organiseert de buurtsportcoach van de gemeente Bergen een Culinaire Fietstocht. Iedereen in de leeftijdscategorie 60+ ...

Terug