Deel

BBB: Baas Bruin is Boos

Column: Rob van de Pas

BBB: Baas Bruin is Boos

Weet u het nog..? Ineens waren ze daar: de nieuwe politieke beweging BBB. Bij de KvK ingeschreven als Behoorlijk Bestuur Bergen N.H. en gevestigd in Schoorl. De naam BBB was zorgvuldig gekozen, want het groepje BBB’ers was niet blij met de wijze waarop ons dorp de afgelopen jaren is bestuurd. Nou ja, die OPEN DEUR had ik ook wel voor ze kunnen intrappen. Een nieuw geluid moest daar verandering in gaan brengen. Maar goed, daar waren ze dan en ook nog met één zetel in de raad. Een WIP-zetel, zoals dat heet. Want de partij zou beide kampen in de gemeenteraad aan een meerderheid kunnen helpen. Dat Koos, Onno en de rest voor de voormalige oppositie kozen lag overigens wel in de lijn der verwachtingen.

50 PLUS
Met uw permissie gaan we nog even terug in tijd. Want zo nieuw en spontaan is BBB niet. De club is namelijk een doorstart van een mislukte poging om in 2017 in Bergen een afdeling van 50 PLUS te starten. Op zich een aardige gedachte als je bedenkt dat in dit dorp bijna 50% pensionado’s wonen die vooral willen houden wat ze hebben en huiverig zijn voor elke verandering die in de achtertuin zou kunnen plaatshebben. Dat is dus gewoon de absolute meerderheid halen in Bergen. Hoppa, hatseflats en met drie of vier BBB-wethouders het college in en van acquit af aan het dorp behoorlijk gaan besturen.

Twee van de 50-plussers waren Onno van Ulzen (1955) uit Egmond en Adria de Wilde (1949) uit Schoorl. Van Ulzen is een politieke scharrelaar. Hij komt uit de kringen van GROEN LINKS en heeft voor die partij in de Staten van Noord-Holland gezeten. Zijn carrière is daar in 2015 niet doorgezet dus moest Onno zijn politieke heil ergens anders gaan zoeken. Een afdeling van 50 PLUS is dan een slim plan.

HEKSERIJ
Wat niet zo slim was om daar Adria de Wilde bij te betrekken. Adria kennen we van de landelijke en inmiddels failliete Partij voor Gerechtigheid. Adria is naast haar politieke ambities de cheffin van het ISIS Centrum in Schoorl. Een spiritueel praatgroepje. Adria is hogepriesteres bij WICCA. Dat is geen religie maar een traditie binnen de Moderne Hekserij. Wicca heeft als doel om mensen in harmonie te brengen met de krachten van de kosmos en de natuur. Adria de Wilde helpt bekeerlingen een Verlicht Pad te vinden in de wereld van de Antroposofische Kosmos. Zoals Adria zelf zegt: “De weg van de Wicca, is een pad van magie en liefde, het is de beroering van de diepten van de ziel, het samen delen in de mysteriën van de natuur en het samen zijn met de oude Goden.”

Gelukkige grepen Jan Nagel en Henk Krol van hogerhand in en werd elke poging, om in het door heksen en duivels bezeten dorp een 50 PLUS-club te stichten, in de kiem gesmoord.
Wat nu? Kijk, op zo’n club van Boze Bergense Burgers komen altijd wel wat politieke gelukzoekers af. Onno zag Koos en Koos zag Onno. Een nieuwe politieke tandem was een feit. Koos Bruin kende het klein-stedelijke ambtenarenwereldje van Den Helder en Onno van Ulzen was inmiddels via de straffe partijkaders van GROEN LINKS door de politieke wol geverfd. Succes verzekerd.

Vanaf nu kon Bergen ‘behoorlijk’ worden bestuurd.
Bij Gemeentebelangen Bergen werd uit de gearchiveerde CV’s van Loet, Robbie en Michel de laatste als wethouder ingevlogen voor BBB. Op zich een uitstekende keuze. Het college begon voortvarend en zeker wethouder Michel van den Busken maakte een ‘behoorlijk’ goede eerste indruk. Terzake kundig en empathisch.

KAMIKAZE
Maar terwijl de muurverf van de nieuwe bestuurlijke werkkamers nog nat was begon het gezeik. Wethouder Van den Busken werd om volstrekt onbekende reden afgezet en het bekende ‘zwartepieten’ kon beginnen. Met als dieptepunt de deze week gelanceerde kamikaze-actie van BBB-fractiebaas Koos Bruin. Koos is boos en heeft een bom onder het college én de coalitie gelegd. Volgende week dinsdag weten we wie komende kerst naast de kalkoen ligt.

“Beste Koos, stop ermee, ga met pensioen, houd op, want je maakt er op deze wijze een ‘behoorlijk’ potje van.”

Robbie van de Pas

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug