Deel

advertentie

Battle of the Nimby’s

Column: Rob van de Pas

Battle of the Nimby’s

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant, zich weer voor het karretje laat spannen van onze lokale Nimby’s.
Wat is er nu toch aan de hand in ons Nimby-land?

Over het verhaal van De 7 Dorpelingen van onze Bergense projectontwikkelaar Alexander Schrama hoef ik u natuurlijk niets meer uit te leggen. Dat plan is inmiddels tot op de laatste bittere vezel uitgekauwd en ik hoop van harte dat mijn goede vrind wethouder Klaas Valkering daar snel ‘wat gas op de lolly krijgt’.

De achterbuurvrouw van jonkheer Alexander Aldi von Schrama tot Engelengeduld is barones Francisca of Francine van Hoëvell. Ik verzin het echt niet, maar elke keer blijkt die adellijke titel in de persberichten te staan of zet Matthie die er vanuit een heimelijke fetisj bij. Maar goed, de intieme raadsheer van onze barones is Dreetje van Wonderen. Of Dré ook van de blauwe bloedgroep is weet ik niet, maar zijn manier van acteren past er zeker bij. Je hebt hoge adel en er is ook … lage adel.

Dreetje heeft zich, in naam van zijn lieftallige baronesje, bij de gemeente Bergen gemeld inzake een ‘te filantropische grondhouding’ van de lokale overheid in relatie tot de bouwplannen van ontwikkelaar Lex Schrama. Franny en dus ook haar Dré zijn het er hardgrondig mee oneens dat Alexander Schrama géén leges hoeft te betalen voor het bouwplan De 7 Dorpelingen, waar de gemeente al jaren heel druk mee is. Volgens Dré toch zo’n 3,5 tot 5 ton aan gemeenschapsgeld.

Hûh, de barones en haar slippendrager zijn bezorgd over uw en mijn gemeenschapsgeld? Een gotspe en potsierlijk tegelijk! Zelf alle juridische procedures tegen beter weten in tot aan de Raad van State doorduwen en nu als de ‘Dennis Moore van Monty Python’ te paard gaan:

Dreetje Moore, Dreetje Moore

Galloping through the sward

Dreetje Moore, Dreetje Moore

And his horse Concorde

He steals from the rich

And gives to the poor…

Dreetje Moore…

Het kan natuurlijk dat je op een gegeven moment tot inkeer komt en je dan echt oprecht zorgen gaat maken over de geldvretende procedures in en rond het Plein en de Karel de Grotelaan. Dat kan, nee echt, dat kan zeker, maar geloofwaardig vind ik het nog niet. Terwijl ik het in dit geval wel volstrekt eens ben met Dré & Co. Iedereen moet zijn of haar leges betalen dus ook Alexander Aldi Schrama.

Of is het gewoon adellijke kinnesinne?
Het heeft allemaal bakken met pecunia, personeel wat de huishouding doet, een gouvernante die de kids met de SUV ophaalt en opvoedt. Dus uit verveling al om 11:00 uur aan de droge sherry met kaasvlinders van Roos. Rond lunchtijd, na een slobberflesje Chardonnay van de LIDL, slaat de olijke sfeer in het ChaCha-hotel volledig om door de chronische leegloop waarin het sneue setje verkeert. Althans, zo stel ik mij dat voor.

Dus óók de barones Franny van Hoëvell haalt haar Trojaanse paard van stal en geeft het de obstinate sporen:

Franny Moore, Franny Moore

Riding through the land

Franny Moore, Franny Moore

Nobility of Nimby’s land

She steals from the poor

And gives to the rich

Oh babe, you make me itch…

Signed and to be continued,

Knight Robbie the Cross Thinker

advertentie

Meer 'Columns':

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Terug