Deel

advertentie

Balletje Bernt

Column: Rob van de Pas

Balletje Bernt

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn van deze zomer. Even rust, even geen geneuzel over de plaatselijke politiek, even geen Raad van State, even geen gedoe, gewoon even wat anders.

Het groepje ons vertegenwoordigende onrustzaaiers en de permanent aangeschoten bestuurders hebben zichzelf met reces gestuurd. Tot 1 september géén berichten uit ons ‘aller’ gemeentehuis.
De rust, regelmaat en reinheid zijn voor ruim zes weken teruggekeerd in de Heerlijkheid Bergen.

Summertime, and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’
So hush, little baby, don’t you cry

Mooi niet dus. Afgelopen woensdag viel mijn oog op een artikel bij NH Nieuws over oud-burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal. De man is prominent lid van de PvdA en stemt openlijk VVD. Maar goed, er is door het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos aangifte tegen hem gedaan wegens valsheid in geschrifte en is daarom naar de politie gestapt.

Dat is niet kinderachtig en zelfs in ons onstuimige dorpje aan de Noordzee nog niet eerder gebeurd. Mevrouw Roos neemt haar taak als controlerend raadslid wel heel serieus want enkele dagen daarvoor had ze ook al aangifte gedaan tegen de zittende gemeentesecretaris Wilma Atsma en wethouder Nico Heijink. Er is daar dus óók van alles aan de hand.

Waarom ik het artikel helemaal wilde lezen, weet ik niet. Volgens mijn Ingrid heeft dat te maken met de Vierde Dimensie. Althans dat zei ze nadat ik afgelopen dinsdag de naam Bernt Schneiders wederom tegenkwam, maar nu in een opmerkelijk persbericht van de gemeente Bergen.

Die Vierde Dimensie leg ik later nog wel eens uit.

Even terug naar het artikel over Schneiders en Roos. Daarin wilde hij over de gewraakte affaire alleen het volgende kwijt: “Best ongemakkelijk om, nu ik al twee jaar weg ben uit Bloemendaal, nog steeds zo’n keffende teckel aan mijn broekspijp te hebben hangen.”

Wacht ff meneer de ex-burrie van Haarlem én Bloemendaal! Wat een dedain, wat een ongelooflijke arrogante en misplaatste opmerking om een gekozen raadslid die haar controlerende taak uitvoert, al dan niet te fanatiek, te vergelijken met een hond. Het liefste zou u het beest dus een rotschop hebben verkocht? Wat een niveau en wat een weinig charmante entree in ons mooie dorp, Balletje Bernt! Een mens krijgt zelden een tweede kans voor een éérste indruk!

Nou, deze pedante blaaskaak heeft dus de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in Bergen. Het is een ‘goed vrindje’ van VVD-fractievoorzitter Arend Jan van den Beld uit zijn Haarlemse periode. Deze VVD-baas heeft PvdA-vrindje Bernt warm aanbevolen. Oh ja, het moment van versturen van het persbericht is overigens wederom een bijna briljante blunder van de gemeentelijke spin doctors. Hoe kan dit?

Balletje Bernt heeft dus mandaat om de gemankeerde bestuurscultuur in Bergen te gaan analyseren en eventueel in een vervolgonderzoek daar een advies mét consequenties in te communiceren. Het is eigenlijk wel het toppunt van zelfreflectie dat politiek Bergen heeft vastgesteld dat het hier in ons dorp bestuurstechnisch wat minder soepel loopt dan in de rest van Nederland. Met uitzondering van Bloemendaal dan… en wie was daar ook alweer interim..?

Anyhow, met politieke boefjes moet je dus andere politieke boefjes arresteren en ondervragen. Nu is alleen de pregnante vraag of Bernard Bram Schneiders daadwerkelijk de mogelijk ultieme consequentie van zijn onderzoek durft te duiden. Met andere woorden: dat in ons politieke deel van het dorp aan mensen wordt gevraagd om het welverdiende zomerreces maar voor onbepaalde tijd te gaan verlengen.

Zo niet, dan kan die vervelende teckel hier wel eens transformeren tot een staffordshire bulterriër die Balletje Bernt zijn Burberry-ribbroek nooit meer loslaat.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

De vrijheid van Complottokkies

8 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei...

Jeeps

8 mei 2020

Door: Kauw

Sinds de terrassen dicht zijn, moeten we ons best doen om eten te vinden. Op het moment dat er honger in het spel is, ben je er niet zeker meer van wie je vriend is en wie je vijand.

Living in a Ghost Town

1 mei 2020

Column: Kraantje

‘Leuke Koningsdag gehad?’ ‘Leuk? Het was zeker anders. Ik heb eerst gesport, toen een museum bezocht...

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

1 mei 2020

Column JoMo

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water...

Is ‘beddendood’ een Scrabblewoord?

24 april 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds het coronatijdperk, zondagavond 15 maart, vul ik mijn dagen met ochtendwandelingen, thuiswerken, klusjes in en rond het huis en af en toe bij het spelen van een potje Scrabble...

Struikelstenen

24 april 2020

Door: Kauw

Ze zeggen dat wij op glinsteringen afkomen, dat klopt, wij zijn heel nieuwsgierig en dan valt elke glans op. Zo vloog ik in het rond en viel mijn oog op...

De Openbaring

17 april 2020

Column: Kraantje

‘Heb je het een beetje leuk gehad met Pasen?’ ‘Oh zeker, heerlijk genoten van het prachtige weer, op gepaste afstand een wandeling gemaakt.’

Stoempen

Column JoMo

Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar in deze zoekende tijden.

Overpeinzingen

10 april 2020

Column: Kauw

Ik zie dat de laatste maand veel meer mensen zomaar wat wandelen en rustig een gesprek voeren, terwijl ze op afstand lopen.

Goede Vrijdag! Nog maar een keer uitleggen?

10 april 2020

Column: Rob van de Pas

Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag ná Witte Donderdag. Voor de atheïsten en ongelovigen onder ons nog maar even een verkorte duiding van het...

We benne op de wereld…

3 april 2020

Column: Kraantje

‘En gaat het weer een beetje met je?’ ‘Ja hoor, ik krabbel langzaam op maar ben nog niet helemaal de oude.

Ophokplicht

3 april 2020

Column JoMo

Terwijl de meeste landen de wereld afstruinen naar mondkapjes, ontsmettende gel, toiletpapier en beademingsapparaten...

Terug