Deel

Balletje Bernt

Column: Rob van de Pas

Balletje Bernt

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn van deze zomer. Even rust, even geen geneuzel over de plaatselijke politiek, even geen Raad van State, even geen gedoe, gewoon even wat anders.

Het groepje ons vertegenwoordigende onrustzaaiers en de permanent aangeschoten bestuurders hebben zichzelf met reces gestuurd. Tot 1 september géén berichten uit ons ‘aller’ gemeentehuis.
De rust, regelmaat en reinheid zijn voor ruim zes weken teruggekeerd in de Heerlijkheid Bergen.

Summertime, and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’
So hush, little baby, don’t you cry

Mooi niet dus. Afgelopen woensdag viel mijn oog op een artikel bij NH Nieuws over oud-burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal. De man is prominent lid van de PvdA en stemt openlijk VVD. Maar goed, er is door het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos aangifte tegen hem gedaan wegens valsheid in geschrifte en is daarom naar de politie gestapt.

Dat is niet kinderachtig en zelfs in ons onstuimige dorpje aan de Noordzee nog niet eerder gebeurd. Mevrouw Roos neemt haar taak als controlerend raadslid wel heel serieus want enkele dagen daarvoor had ze ook al aangifte gedaan tegen de zittende gemeentesecretaris Wilma Atsma en wethouder Nico Heijink. Er is daar dus óók van alles aan de hand.

Waarom ik het artikel helemaal wilde lezen, weet ik niet. Volgens mijn Ingrid heeft dat te maken met de Vierde Dimensie. Althans dat zei ze nadat ik afgelopen dinsdag de naam Bernt Schneiders wederom tegenkwam, maar nu in een opmerkelijk persbericht van de gemeente Bergen.

Die Vierde Dimensie leg ik later nog wel eens uit.

Even terug naar het artikel over Schneiders en Roos. Daarin wilde hij over de gewraakte affaire alleen het volgende kwijt: “Best ongemakkelijk om, nu ik al twee jaar weg ben uit Bloemendaal, nog steeds zo’n keffende teckel aan mijn broekspijp te hebben hangen.”

Wacht ff meneer de ex-burrie van Haarlem én Bloemendaal! Wat een dedain, wat een ongelooflijke arrogante en misplaatste opmerking om een gekozen raadslid die haar controlerende taak uitvoert, al dan niet te fanatiek, te vergelijken met een hond. Het liefste zou u het beest dus een rotschop hebben verkocht? Wat een niveau en wat een weinig charmante entree in ons mooie dorp, Balletje Bernt! Een mens krijgt zelden een tweede kans voor een éérste indruk!

Nou, deze pedante blaaskaak heeft dus de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in Bergen. Het is een ‘goed vrindje’ van VVD-fractievoorzitter Arend Jan van den Beld uit zijn Haarlemse periode. Deze VVD-baas heeft PvdA-vrindje Bernt warm aanbevolen. Oh ja, het moment van versturen van het persbericht is overigens wederom een bijna briljante blunder van de gemeentelijke spin doctors. Hoe kan dit?

Balletje Bernt heeft dus mandaat om de gemankeerde bestuurscultuur in Bergen te gaan analyseren en eventueel in een vervolgonderzoek daar een advies mét consequenties in te communiceren. Het is eigenlijk wel het toppunt van zelfreflectie dat politiek Bergen heeft vastgesteld dat het hier in ons dorp bestuurstechnisch wat minder soepel loopt dan in de rest van Nederland. Met uitzondering van Bloemendaal dan… en wie was daar ook alweer interim..?

Anyhow, met politieke boefjes moet je dus andere politieke boefjes arresteren en ondervragen. Nu is alleen de pregnante vraag of Bernard Bram Schneiders daadwerkelijk de mogelijk ultieme consequentie van zijn onderzoek durft te duiden. Met andere woorden: dat in ons politieke deel van het dorp aan mensen wordt gevraagd om het welverdiende zomerreces maar voor onbepaalde tijd te gaan verlengen.

Zo niet, dan kan die vervelende teckel hier wel eens transformeren tot een staffordshire bulterriër die Balletje Bernt zijn Burberry-ribbroek nooit meer loslaat.

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Terug