Deel

Balletje Bernt

Column: Rob van de Pas

Balletje Bernt

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn van deze zomer. Even rust, even geen geneuzel over de plaatselijke politiek, even geen Raad van State, even geen gedoe, gewoon even wat anders.

Het groepje ons vertegenwoordigende onrustzaaiers en de permanent aangeschoten bestuurders hebben zichzelf met reces gestuurd. Tot 1 september géén berichten uit ons ‘aller’ gemeentehuis.
De rust, regelmaat en reinheid zijn voor ruim zes weken teruggekeerd in de Heerlijkheid Bergen.

Summertime, and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’
So hush, little baby, don’t you cry

Mooi niet dus. Afgelopen woensdag viel mijn oog op een artikel bij NH Nieuws over oud-burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal. De man is prominent lid van de PvdA en stemt openlijk VVD. Maar goed, er is door het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos aangifte tegen hem gedaan wegens valsheid in geschrifte en is daarom naar de politie gestapt.

Dat is niet kinderachtig en zelfs in ons onstuimige dorpje aan de Noordzee nog niet eerder gebeurd. Mevrouw Roos neemt haar taak als controlerend raadslid wel heel serieus want enkele dagen daarvoor had ze ook al aangifte gedaan tegen de zittende gemeentesecretaris Wilma Atsma en wethouder Nico Heijink. Er is daar dus óók van alles aan de hand.

Waarom ik het artikel helemaal wilde lezen, weet ik niet. Volgens mijn Ingrid heeft dat te maken met de Vierde Dimensie. Althans dat zei ze nadat ik afgelopen dinsdag de naam Bernt Schneiders wederom tegenkwam, maar nu in een opmerkelijk persbericht van de gemeente Bergen.

Die Vierde Dimensie leg ik later nog wel eens uit.

Even terug naar het artikel over Schneiders en Roos. Daarin wilde hij over de gewraakte affaire alleen het volgende kwijt: “Best ongemakkelijk om, nu ik al twee jaar weg ben uit Bloemendaal, nog steeds zo’n keffende teckel aan mijn broekspijp te hebben hangen.”

Wacht ff meneer de ex-burrie van Haarlem én Bloemendaal! Wat een dedain, wat een ongelooflijke arrogante en misplaatste opmerking om een gekozen raadslid die haar controlerende taak uitvoert, al dan niet te fanatiek, te vergelijken met een hond. Het liefste zou u het beest dus een rotschop hebben verkocht? Wat een niveau en wat een weinig charmante entree in ons mooie dorp, Balletje Bernt! Een mens krijgt zelden een tweede kans voor een éérste indruk!

Nou, deze pedante blaaskaak heeft dus de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in Bergen. Het is een ‘goed vrindje’ van VVD-fractievoorzitter Arend Jan van den Beld uit zijn Haarlemse periode. Deze VVD-baas heeft PvdA-vrindje Bernt warm aanbevolen. Oh ja, het moment van versturen van het persbericht is overigens wederom een bijna briljante blunder van de gemeentelijke spin doctors. Hoe kan dit?

Balletje Bernt heeft dus mandaat om de gemankeerde bestuurscultuur in Bergen te gaan analyseren en eventueel in een vervolgonderzoek daar een advies mét consequenties in te communiceren. Het is eigenlijk wel het toppunt van zelfreflectie dat politiek Bergen heeft vastgesteld dat het hier in ons dorp bestuurstechnisch wat minder soepel loopt dan in de rest van Nederland. Met uitzondering van Bloemendaal dan… en wie was daar ook alweer interim..?

Anyhow, met politieke boefjes moet je dus andere politieke boefjes arresteren en ondervragen. Nu is alleen de pregnante vraag of Bernard Bram Schneiders daadwerkelijk de mogelijk ultieme consequentie van zijn onderzoek durft te duiden. Met andere woorden: dat in ons politieke deel van het dorp aan mensen wordt gevraagd om het welverdiende zomerreces maar voor onbepaalde tijd te gaan verlengen.

Zo niet, dan kan die vervelende teckel hier wel eens transformeren tot een staffordshire bulterriër die Balletje Bernt zijn Burberry-ribbroek nooit meer loslaat.

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug