Augustus: fruitvliegjes maand

Wat te doen bij overlast...

Het zal je bekend voorkomen, de fruitvlieg in je keuken. Fruitvliegjes komen af op rottend en overrijp fruit. Maar de vraag is, hoe kom je ervan af? Samen aan de Bak heeft een aantal handige tips om jouw huis fruitvlieg vrij te krijgen.

Er zijn meerdere dingen die je tegen fruitvliegjes kunt doen. Een van de voornaamste tips is om geen eten op het aanrecht te laten liggen, want dat is de meest voorkomende reden waarom er fruitvliegen rondvliegen in je keuken. Zorg er dus voor dat je het fruit bijtijds opeet. Hier komen nog een aantal tips:

1. Wondermiddel: azijn en afwasmiddel
Heb je al veel last van fruitvliegjes in huis? Probeer de fruitvliegjes te lokken en te vangen! Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.

2. Drankkaart: appelazijn, rode wijn of bier en folie
Onze tip: vul een kom met een van deze vloeistoffen en span daar een stukje huishoudfolie overheen. Prik er met een vork een aantal kleine gaatjes in aan de bovenkant en de fruitvliegjes zullen hier direct op afkomen. Ze vliegen snel naar binnen, maar zullen er vervolgens niet meer uit komen.

3. Diervriendelijk: de manier om fruitvliegjes te vangen
Voor de dierenvrienden onder ons die zelfs geen (fruit)vlieg kwaad doen, is er natuurlijk ook een oplossing. Vang de fruitvliegjes levend met een bananenschil en een open plasticzak. Dit is een eenvoudige manier. Doe de schil in de zak en deze zal zich in een mum van tijd omtoveren tot een paradijs voor fruitvliegen, zorg dat er zoveel mogelijk naar binnen gaan en sluit vervolgens de zak. Open hem buiten en de fruitvliegjes kunnen verder leven buiten jouw huis.

4. Minder diervriendelijk: de föhn als wapen
Ga de fruitvliegjes snel en eenvoudig te lijf en gebruik een föhn. Houd de achterkant van de föhn, het gedeelte met de propellers, in de buurt van de fruitvliegjes en ze worden naar binnen gezogen en verbrand.

5. Voorkomen: verwijder regelmatig vuilnis & gebruik de geur lavendel of eucalyptus
In de zomer is de GFT+E-afvalcontainer een omgeving waar fruitvliegjes veel rondvliegen. Een handige tip om ervoor te zorgen dat er minder fruitvliegjes rondom de GFT+E-container vliegen, is om de container uit de zon te plaatsen. Een andere tip is om je container zo vaak mogelijk te laten legen en regelmatig schoon te maken. Dat kan gewoon met water en azijn of water en groene zeep. Ook de geur van citroenschoonmaakmiddel trekt de fruitvliegjes aan, gebruik daarom de geur van lavendel of eucalyptus. Dit vinden fruitvliegjes, maar bijvoorbeeld ook maden niet lekker ruiken. Dit werkt preventief om beestjes tegen te gaan. Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden!

Hieronder nog een aantal tips om overlast van fruitvliegjes te beperken:
Zorg ervoor dat het sponsje en de vaatdoek elke dag verschoond worden.
Kruidenpotjes in de keuken zijn een grote hulp! Aan basilicum hebben ze een broertje dood, net als aan kruidnagel, salie, dille en knoflook!
Als u toch basilicumolie gebruikt, doe dan eens wat druppeltjes van de olie in de afvalbak!
Onze oma’s en opa’s deden het al: een oude krant gebruiken om groente- en fruitafval in de doen voor het de groene container in gaat. Dat helpt om de rottende geur tegen te gaan!

Bron: www.samenaandebak.nl