Deel

advertentie

Asociaal, Obsoleet

Column: Kraantje

Asociaal, Obsoleet

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een  aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’ ‘Bedoel je de mensen die met het mooie weer terwijl er een rode vlag op het strand hing alsnog gingen zwemmen en in een mui terecht kwamen? De scholiertjes en oudere echtparen die ongeacht de omstandigheden altijd zij aan zij moeten fietsen? De mensen die als dank naar het aangenaam verpozen hun rommel in de open natuur achterlaten? Of onze koning die nadat hij van ons een motorboot van 2 miljoen cadeau heeft gehad het nodig vond om samen met zijn vrouw met een groupie op de foto te gaan? Vroeger zou zijn eega hebben gezegd dat hij een beetje dom was, nu blijkt het dat hij gewoon een spontane gozer is.’

‘Dat mag allemaal asociaal zijn maar ik bedoel “als je nu in deze  omstandigheden een feest houdt, waar gewoon iedereen kan raden dat het niet mogelijk is om die anderhalve meter aan te houden, dan ben je een stel aso’s.”  Als je als bestuurder zulke grote woorden gebruikt en je overtreedt zelf deze regel dan ben je niet alleen een aso maar ook een arrogante regent die niet begrijpt dat het niet uit te leggen valt aan brave burgers dat er selectief met opgelegde regels mag worden omgegaan afhankelijk van wie je bent en wie je kent. Je wil niet weten hoeveel mensen hun bruiloft hebben uitgesteld of begrafenissen waarbij het fysiek afscheid nemen van een dierbare aan slechts een klein groepje mogelijk was.

‘Het is niet alleen arrogant maar het lijkt een vorm van minachting en niet alleen van de vigerende wetten. Een privé  aangelegenheid hoort ook zo te zijn maar waar anderen een boete en strafblad aantekening kregen wegens overtreden van de gangbare regels was dat hier niet aan de orde.  Anderen de maat nemen en als eerste reflex ontkennen dat je zelf fout zit. En zelfs al er aantoonbaar bewijs aanwezig is nog steeds volhouden dat je niets verkeerd hebt gedaan.’ ‘En wat denk je van zijn geloofwaardigheid? Dit soort gedrag straalt af op de rest van het bestuur. Als je als burger of bedrijf boetes en een strafblad krijgt maar een overheidsdienaar kan een aflaat kopen daar wordt het imago van een betrouwbaar openbaar bestuur niet beter van. De kloof tussen burgers en bestuur wordt met dit soort gedrag alleen maar groter.’

‘Ach, langzaam aan wordt duidelijk zo’n pandemie  wel meer bewerkstelligd. Dat deze tijd ook duidelijk maakt dat onder druk alles vloeibaar wordt. Neem nou thuiswerken, voor sommige grote bedrijven was het onmogelijk. Het was ongehoord dat je als werknemer niet op kantoor verscheen. En nu door het noodgedwongen thuiswerken blijkt dat allerlei negatieve vooroordelen daarover niet stroken met de werkelijkheid.

‘En er zijn nu ook bedrijven die het roer radicaal omgooien omdat ze inzien dat doorgaan op het huidige pad een heilloze exercitie wordt. Van de week las ik weer een inspirerend interview met onze eigen Zakenvrouw van het jaar, Elske, die vol verve aangaf dat ze de koers bij haar bedrijf om gaat gooien. Dat je niet moet vastpinnen op een idee of pad maar dat juist nu de omstandigheden waarin we verkeren ook veranderd zijn je als bedrijf of instelling ook moet kijken of je op de juiste weg zit.

Darwin zei het overigens ook al.’ ‘Survival of the fittest?’ ‘Nee, dat is een misverstand. Hij heeft gezegd dat zij die zich het best aan de veranderende omstandigheden aanpasten overleefden, dus niet perse de sterkste. Het belangrijkste is om je tijdig aan te passen. Doe je dat niet heb je kans obsoleet te worden. Wanneer heb jij voor het laatst een fax verstuurd? Of een tv programma op een gezette tijd gekeken?’ ‘Faxen doe ik allang niet meer en ik kijk tv wanneer het mij uitkomt of ik ga lekker een serie bingen.’ ‘Precies, dat andere is niet meer van deze tijd.’  ‘ Dus je bedoelt eigenlijk dat je out of the box moet denken?’ ‘ Ja, je moet niet  denken het glas is halfvol of half leeg maar heb ik dat glas eigenlijk wel nodig of kan ik niet beter direct uit de fles drinken.  Niet vanuit vastgeroeste denkbeelden uitgaan  maar ook in staat zijn om  creatief te denken .’‘Wordt dat niet omdenken genoemd?’ ‘ Weet je, welke taal of jargon je gebruikt is niet belangrijk, als je je maar realiseert dat op dit moment de omstandigheden  zo zijn dat het mogelijk is dat het ingeslagen pad een doodlopende weg blijkt te zijn. Dat er een wereld voor je open kan gaan, als je je er maar voor openstaat.

advertentie

Meer 'Columns':

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Terug