Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar ‘May Day’ gaan vieren in Padstow, een pittoresk vissersdorpje in Cornwall dat wordt omgeven door prachtige zandstranden. Het dorp kent een aantal nationaal bekende eetgelegenheden zoals ‘Rick Stein’s Seafood Restaurant’ van de maker van BBC reis- en kookprogramma’s Rick Stein en ‘Paul Ainsworth at No6’ naar de gelijknamige Michelin-chef en winnaar van ‘The Great British Menu 2011’. Bovendien kan je aan de haven de beste ‘Fish and Chips’ eten!

De ‘Padstonians’ vieren May Day op een unieke manier, een traditie die al eeuwenlang in ere wordt gehouden. De exacte oorsprong van de traditie is onbekend maar net als bij andere lentefeesten denkt men dat het verband houdt met het oude Keltische festival van ‘Beltane’. Gedurende de festiviteiten worden de straten van het dorp versierd met vlaggen, groen en bloemen en in het centrum staat een hoge versierde meiboom. Het spektakel begint met het verschijnen van één van de twee ‘Obby’ Osses. De aanhangers van de ene Obby Oss zijn in het rood gekleed en die van de andere in het blauw. De Obby Osses zijn verkleed als een soort paard, ze worden opgejut door ‘Teasers’ die allemaal een masker en een zwarte cape dragen waaronder ze jonge meisjes proberen te vangen.
Elke Osse leidt zijn eigen optocht door het dorp, een man met hoge hoed en versierde stok loopt vooruit vergezeld door muzikanten met accordeons en drums. Laat in de avond ontmoeten de twee ‘Osses’ elkaar bij de meiboom en vervolgens keren ze terug naar hun ‘stallen’. Ondertussen zingt de menigte over de dood van ‘Obby’ Oss, tot zijn wederopstanding de volgende avond. De sfeer zat er goed in en het verhaal erachter maakt het leuk. Maar uiteindelijk is het één groot drinkfeest zoals wij Koningsdag vieren. Vrijwel iedereen staat met een halve liter bier in zijn hand of vaak zelfs twee.

De dag voor het festival werden we verrast door mijn vriendin die een wijntour en proeverij had georganiseerd bij Trevibban Mill Vineyards. De locatie van het wijnhuis is fantastisch, het uitzicht reikt enorm ver over een groot natuurgebied. Vanaf het enorme terras met verschillende zithoeken keken we op het landschap uit. De wijngaarden zijn goed beschut met witte doeken van gaas die de druivenplanten beschermen tegen de wind. Er zijn verschillende rassen aangeplant zoals Chardonnay, Pinot Noir en Dornfelder en de minder bekende Orion, Seyval Blanc en Madeleine Angevine. De oogst vindt in Engeland door de klimatologische omstandigheden laat in het jaar plaats, zo rond oktober/november. Gezien het lage aantal zonne-uren en het koele klimaat planten ze over het algemeen vroegrijpende druivensoorten.

Ze had de eigenaar verteld dat ik winkel in mousserende wijnen en daarom werden we waarschijnlijk hoogstpersoonlijk door hem ontvangen. Een ontzettende enthousiaste man die ons uitgebreid in de watten legde, hij wilde ons al zijn wijnen laten proeven! Het was druk bezocht en er hing een goede sfeer. Wat de wijnen betreft, waren ze allemaal wat jong, een lichte body, fruitig en fris met veel citrus. De volgorde was goed opgebouwd, ondanks dat ze allemaal jong waren kwam er per glas meer fruitigheid en complexiteit in. Alle wijnen van Trevibban Mill Vineyards zijn biologisch, bovendien produceren ze biologische cider, stil en mousserend, appelsap. We eindigden met de mousserende rosé wijn, de ‘Black Ewe Pink Sparkling’ genaamd. Deze wijn is gemaakt volgens de traditionele methode met aroma’s van verse rode bes en cranberry en heeft de zilveren medaille van de International Organic Wine Award gewonnen. ‘Last best’ ging hier dan ook goed op, een fantastische rosé gemaakt van 100% Dornfelder. Achteraf was ik niet al te verbaasd aangezien Engeland niet bekend staat om zijn indrukwekkende wijnen maar daar in tegen wel goed te boek staat waar het mousserende wijnen betreft.
De kalkbodem en het koele klimaat maken het zuiden van Engeland bij uitstek geschikt voor de productie van mousserende wijn. Na een korte rondleiding kochten we een aantal flessen mousserende rosé, we nemen altijd wat flessen mee van het wijnhuis waar we zijn geweest. Het brengt je altijd weer even terug naar het moment als je thuis aan tafel zo’n fles opentrekt…

Anouk

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 september 2020

Central Coast Californië

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Terug