Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Central Coast Californië

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat Californië mij het meest is bevallen van alle staten waar we doorheen zijn gereden. In de jaren daarop zijn we dan ook vaak terug gegaan. De staat Californië is de grootste wijnproducent van Noord-Amerika.

Vanuit LA besloten we via de kust omhoog te rijden richting San Francisco. De kustlijn, ook wel ‘Central Coast’ genoemd, is omgeven met wijngebieden. Onze eerste stop was in Santa Maria Valley, dat valt onder Santa Barbara County. Santa Maria Valley is weinig beschut tegen de invloeden van de Stille Oceaan, er heerst daardoor een redelijk koel klimaat. Dit maakt de streek uitermate geschikt voor de teelt van goede Pinot Noir en Chardonnay. In de lager gelegen delen kan mist in de loop van de dag de wijngaarden bedekken.
Deze omstandigheden bevorderen een langzaam rijpingsproces dat wijnen oplevert met geconcentreerde fruitsmaken en een mooie balans door het hoge zuurgehalte. We namen van de gelegenheid gebruik om te genieten van een glas lokale Chardonnay: de Santa Maria Valley Chardonnay uit Calera gemaakt van druiven die zijn geteeld in de beroemde wijngaard Bien Nacido, bekend om zijn koele zeeklimaat. De Chardonnay had aroma’s van citroen, mandarijn en oranjebloesem met accenten van amandel en peer. Kortom: sappig en helder met mineralen en citrustonen die voortduurde in een lange afdronk.

Onze volgende stop vond plaats in Paso Robles. Hier is vooral veel aanplant van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Paso Robles heeft twee klimatologisch verschillende zones. Het klimaat in het oosten is overwegend heet en zonnig en de vruchtbare grond reikt tot diep in de bodem. De wijnen die er vandaan komen zijn fruitig en soepel en vooral bedoeld voor massaproductie. In het westen krijgen de wijngaarden daarentegen verkoeling dankzij de wind uit zee. Hier hebben de wijngronden een reputatie voor Zinfandel en Rhone-rassen. wijnen van hoge kwaliteit. Ook hier gunden we onszelf een mooi glas lokale wijn.
Ik wilde graag een Zinfandel proeven. Zinfandel is een Amerikaanse druivensoort die ook bekend is als de Primitivo druif uit Puglia Italië. De wijn die ons werd geschonken was vol, fruitig, met aroma’s van bessen, een beetje jamachtig met een vrij hoog alcoholgehalte. Voor in de middag misschien een tikkeltje zwaar, maar een uitstekende wijn voor bij een mooi stuk vlees.

Na een overnachting in Paso Robles vervolgden we onze reis richting het noorden, naar Monterey. Het klimaat werd een stuk frisser, je kon de invloed van het koude zeewater voelen, er blies een stevige koele wind. Ook dit gebied is mede daardoor uitstekend geschikt voor de aanplant van Pinot Noir en Chardonnay. Monterey staat niet alleen bekend om zijn wijnproductie. Er is veel te zien en beleven en we hebben daar dan ook de meeste tijd doorgebracht. We wilden graag over de 17-Mile drive rijden, een schitterende weg (scenic drive) die loopt door Pacific Grove en Pebble Beach. De route voert langs iconische bezienswaardigheden zoals Seal Rock, Spanish Bay en Fisherman’s Wharf, ook passeer je de beroemde golfbanen en herenhuizen in dit gebied.
Geheel toevallig was tijdens ons bezoek ook het Pebble Beach Concours d’Elegance gaande. Een jaarlijks terugkomend evenement dat is begonnen in 1950 en nu beschouwd wordt als ’s werelds belangrijkste viering van de automobiel, zeer indrukwekkend om te zien. Uit alle delen van het land waren trotse autobezitters gekomen om hun glimmende oldtimers te showen.
Het was inmiddels avond geworden en we streken neer bij het visrestaurant Old Fisherman’s Grotto aan de Fisherman’s Wharf. Daar hebben we genoten van vers gevangen kreeft en een fles Chardonnay uit Santa Lucia Highlands, gelegen op de hellingen die Salinas Valley omgeven in Monterey County. Santa Lucia Highlands staat bekend om zijn Chardonnay van hoge kwaliteit, en met recht! De Chardonnay had geuren van appel, perzik, vijgen en honing met frisse aroma’s van citroen, meloen en sinaasappelschil. Een wijn met een lange en afdronk en verrassend goed in combinatie met kreeft.
Nog nagenietend van deze twee dagen verheugde ik me al op de wijngebieden die boven San Francisco liggen… op naar Napa Valley!

Anouk

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wintertijd, dus hoogste tijd voor…

23 oktober 2020

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een rookworst

Een echte Hollandse klassieker, maar hoe maak je de lekkerste?

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Terug