Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!
Wijnmaker Telmo Rodriguez
Gepubliceerd: 21 augustus 2020
In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt. Ik werd steeds vaker gevraagd openingen, recepties en verjaardagen te verzorgen. Eerst alleen met cava, maar de vraag kwam steeds vaker of ik er ook wijnen bij kon verzorgen. In eerste instantie wilde ik alles Spaans houden, dus Spaanse wijnen gingen het worden. Het moesten wel kwalitatief goede doordrinkwijnen zijn, voor iedereen toegankelijk.
Via Joep Speet van Delta Wines kwam ik bij wijnmaker Telmo Rodríguez terecht. Telmo Rodríguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld, hij is een veelzijdige wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die historie, top-terroir en kwaliteit bundelen. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje, waaronder Castilla y León, Valencia, Galicië en Rioja. Daarnaast maakt hij ook mooie dessertwijnen afkomstig uit Andalusië (Malaga). Hij woont in Madrid en rijdt met zijn auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. Hij wordt dan ook de rijdende wijnmaker genoemd.
Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen zoals Moscatel, Garnacha, Mourvèdre, Mencia, Godello, Tempranillo en Verdejo. Deze worden op een inheemse manier gesnoeid, dit betekent dat er alleen gewerkt wordt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen, de trossen hangen in de schaduw van hun eigen bladeren zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken waarvan de wortels diep in de grond zitten, dit komt de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken genereren namelijk een lagere opbrengst maar wel een hogere kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch. Hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden. De wijnen van Telmo zijn fruitig en hebben relatief weinig houtinvloed, de grote toegankelijkheid kenmerkt zijn wijnen.
Bij de Wereldse Wijndagen in Waddinxveen maakte ik kennis met zijn assortiment wijnen. De selectie van wijn die mij zeer geschikt leek voor openingen en dergelijke was snel gemaakt. Als rode wijn de LZ Rioja: volop zwart fruit en een kruidige hint, vol en zacht van smaak zonder houtrijping. De witte wijn een Verdejo, de DO Basa Rueda: stuivende geuren van passievrucht, meloen en peer. Een frisse elegante droge wijn met mineralen in de afdronk. Beide heerlijke goede doordrinkwijnen.
Ik drink zelf ook graag de Dehesa Gago uit Toro van Telmo Rodríguez. Een heerlijke rode wijn waar frisse rode kers in voorkomt met een lichte kruidigheid en aardse tonen. Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van de Gaba do Xil, een witte Spaanse wijn van Telmo Rodríguez, gemaakt van de Godello druif. De wijn heeft een zachte geur met witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. Hij is vol van smaak en mooi droog met rijp fruit en mineralen. Door hun frisse en fruitige kenmerken en de volle smaak kunnen deze wijnen van Telmo Rodríguez het hele jaar door gedronken worden. Zowel als aperitief of bij een maaltijd.
Anouk