Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar mijn compagnon bij Cavastore.
Het leuke aan de bezoekjes indertijd was dat Lali en Agustí junior nog in het familiebedrijf werkten. Lali en Agustí junior zijn de dochter en zoon van Agustí senior, de ‘Padre de la Casa’.

We werden altijd in de watten gelegd door Lali. Dit was de tweede keer dat er een lunch voor ons werd verzorgd in het Kripta huis waar de Kripta kelder is gehuisvest. Het huis ligt een paar kilometer van de bodega. Agustí junior was voor ons aan het koken terwijl Lali ons gezelschap hield en heerlijke verhalen vertelde. Zoals over de samenwerking met de drie broers van het driesterrenrestaurant El Celler De Can Roca in Girona die resulteerde in de Cava Vinagre Sec en Balsamic (azijn). Het werd smakelijk verteld en er werd veel gelachen… altijd een vrijblijvende en gemoedelijke sfeer. Er was een menukaartje voor ons gemaakt met een welkom aan Cavastore erop geschreven. Op de achterkant stonden de gerechten omschreven en welke cava erbij geschonken werd. Bij de koffie werden we verrast met een L’Esperit Marc de Cava, een gedistilleerde wijn van Agustí Torelló Mata. Gemaakt van de beste Macabeo-druiven, die ook gebruikt worden voor de productie van Cava.

De eerste fermentatie is een koude maceratie van de druivenschillen: de schillen hebben enige tijd contact met het sap voorafgaand aan het persen. Hierna volgt een dubbele distillatie met behulp van stookketels. Alleen de middelste partij, ‘het hart van het distillaat’, wordt gebruikt. Dat is het deel met de beste eigenschappen in de vloeistof. Het resultaat is een heldere en transparante ‘spirit’.
Je ruikt naast het hoge alcoholgehalte (42%) de traditionele bloemige en fruitige aroma’s en een lichte kruidigheid van de Macabeo-druif. In de mond voelt het zacht fluwelig aan, gecombineerd met de zoetheid van het fruit en de intense smaak van de versterkte drank. Wat een heerlijke verrassing! Ik houd persoonlijk niet zo van versterkte drank, maar dit was zo zacht en puur van smaak. Eén ding is zeker, Agustí Torelló Mata heeft zijn huisstijl goed op orde. De L’Esperit Marc de Cava zit in een prachtige elegante transparante fles van 50 cl, met een korte hals en een hoge basis die enigszins taps toeloopt richting de bodem die overigens 5 centimeter dik is. Helaas is de L’Esperit niet bedoeld voor de export. Het exporteren van versterkte wijn heeft een andere regelgeving en er komen andere kosten bij kijken. Niet echt interessant als je maar één soort versterkte wijn maakt.

We besloten een doos mee te nemen in onze koffer. De beslissing wie het in zijn koffer mee zou nemen, ging niet geheel zonder slag of stoot. Maar daar zal ik verder niet over uitweiden, daar alleen al zou ik een column over kunnen schrijven! Gearriveerd bij de bagageband op Schiphol rook ik de koffer al op afstand. Ik was erg benieuwd wat de schade was… alle flessen? Eén fles? Karin trok haar koffer van de band en de L’Esperit sijpelde uit de koffer. De geur was zo sterk. Het leek me beter eerst zo snel mogelijk de bagagehal te verlaten en buiten de schade op te nemen. Al met al viel het mee: één fles gesneuveld, het leren jasje van Karin dat in dezelfde koffer zat had gelukkig geen schade opgelopen. We hebben er erg om gelachen.

Niet lang daarna had ik een proeverij bij Fabels in samenwerking met de exportmanager van Agustí Torelló Mata, die ik voor deze gelegenheid gevraagd had. Samen met Hans Kamm hebben we bij elke Cava een gerecht samengesteld. We zaten met ongeveer veertien personen rechts achterin bij Fabels. Tijdens de presentatie over het huis en de wijngaarden werd alles tot in de puntjes verzorgd door André. En na het dessert hebben we bij de koffie de L’Esperit gedronken waar waanzinnig enthousiast op werd gereageerd. Dat maakte de proeverij toch wel helemaal af.

Anouk Mak

www.cavastore.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen

20 november 2020

Grootse Barolo’s en Bordeaux' rechtstreeks uit privékelders

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

20 november 2020

Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten

Er zijn voor het eerst wilde truffels in Nederland gevonden, en ook nog eens op tenminste tien verschillende plekken.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

13 november 2020

I Love Pinot, Napa Valley, 2019

Vorig jaar augustus bezochten we voor de tweede keer Napa Valley in Californië. De eerste keer waren het vooral mousserende wijnen die ik wilde proeven.

Nu de foodie’s ook thuis moeten zitten…

13 november 2020

Een overzicht van culinaire Netflix tips

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of...

Cuno’s wijnen

6 november 2020

Schimmel op je druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wat dacht je van… gevulde parelhoen

6 november 2020

De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed

De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

30 oktober 2020

Hongaarse dessertwijn

Vaak hoor je dat de beste dessertwijn van de wereld uit Sauternes (Bordeaux) komt. Maar nu werd me verteld dat Tokaji Aszú uit Hongarije ook behoort tot de beste van de wereld.

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

30 oktober 2020

De echte traditionele Elzasser zuurkoolschotel is een slow-food gerecht bij uitstek

Niet even iets dat je snel op tafel zet. Het gerecht stooft maar liefst zes uur, maar is het wachten waard.

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wintertijd, dus hoogste tijd voor…

23 oktober 2020

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een rookworst

Een echte Hollandse klassieker, maar hoe maak je de lekkerste?

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 september 2020

Central Coast Californië

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Terug