Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata. Zodoende heb ik al een paar keer het geluk gehad aan te mogen schuiven bij het proeven van een nieuw gecreëerde Cava voordat deze op de markt werd gebracht.

Ik weet nog goed dat ik in 2012 samen met mijn reisgenote Karin de Cava Barrica Gran Reserva voor het eerst mocht proeven. Ze kwamen vers van de pers zogezegd.
De Barrica is begonnen als een Reserva Cava met een tweede vergisting van minimaal 15 maanden. Een groot deel van dat oogstjaar hebben ze nog eens 15 maanden langer op fles laten vergisten waardoor het een Gran Reserva is geworden. De reden dat ze met de Reserva zijn begonnen is simpelweg omdat ze niet konden wachten, zo enthousiast waren ze over de Barrica Cava. Voor mij was het meteen mijn favoriet: een prachtige ‘mono’ cava van één druivensoort, de Macabeo druif, in een goudgeel gekleurde fles, heel stijlvol. De Macabeo druif is fruitig van smaak, dat in de cava goed terug te vinden is, samen met tonen van toast, boter en noten. Doordat de basiswijn op eiken vaten heeft gelegen proef je een subtiele hint van vanille. Vandaar de naam Barrica het Spaanse woord voor ‘vat’.

Een aantal jaren later maakte ik voor het eerst kennis met een nieuwe witte wijn Xic genaamd. Het uiterlijk van de fles is echt fantastisch en voorzien van een moderne look, het etiket lijkt op het werk van Keith Haring. De druif die gebruikt wordt is de Xarel.lo, die voornamelijk in Cava voorkomt. Een perfecte zomerwijn vanwege zijn frisse smaak met mooie zuren en een beetje mineraliteit. Het is een heel toegankelijke wijn die bleek geel van kleur is met lichte maar interessante geuren van citrusfruit en perzik. Dat proef je ook terug in de wijn. Het is een breed inzetbare witte wijn, zeker ook gastronomisch. Echt een elegante wijn met de onmiskenbare smaak van de Xarel.lo druif.

Ik was dan ook razend enthousiast toen ik bij een later bezoek als één van de eersten een rosé versie van deze wijn mocht proeven. De Xic Vermell, gemaakt van de Xarel.lo Vermell druif. Dat is de rode variant van de Xarel.lo druif. Het is een hele mooie lichte rosé die enigszins naar oranje neigt. Voor Spaanse begrippen is dit best bijzonder. Meestal is een Spaanse rosé vrij donker van kleur en redelijk stevig van smaak. De fles is bijna nog mooier dan die van de witte Xic wijn. De geur van de wijn is verfijnd, waarin vers rood fruit samengaat met de geur van limoen en grapefruit. De wijn is mooi fris en ietsje mineralig, Een verrukkelijke sappige rosé. Het maakt het voor mij ook extra bijzonder dat de wijn biologisch wordt geproduceerd.

En nog het leukste om te weten is hoe ze op de naam Xic zijn gekomen en wie dat speciale etiket heeft ontworpen. Dit verhaal maakt de wijn nog meer bijzonder. Agustí Torelló had een prijsvraag opgezet voor scholieren met de opdracht een etiket te ontwerpen, de winnaar van de prijsvraag zou een studiebeurs krijgen. Uiteindelijk was de bedenker van zowel het etiket als de naam van de wijn een twaalf jarig meisje! Het maakt het voor mij altijd extra bijzonder als er een mooi verhaal achter een mooie wijn zit… en als je dan ook nog de primeur mee mag maken is voor mij het verhaal compleet.

Nieuwsgierig geworden? Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij Cavastore.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wintertijd, dus hoogste tijd voor…

23 oktober 2020

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een rookworst

Een echte Hollandse klassieker, maar hoe maak je de lekkerste?

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 september 2020

Central Coast Californië

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Terug