Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Gedonder in de glazen

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Waarom maakt het juiste glas het verschil! Ik vermoed dat mensen wel eens denken ‘overdreven’, als ik mijn kritische blik laat vallen op een glas dat de inhoud geen recht doet! Misschien komt het een tikkeltje obsessief over…

Een paar jaar geleden was ik in Barcelona vlakbij de Ramblas, daar op een gezellig pleintje bestelde ik een fles wijn. Ik weet niet of je ze nog kent: die wijnglazen in de vorm van een ronde bol? Zeg maar die typische horeca wijnglazen uit de jaren 80/90. Zo’n bol drinkt op de een of andere manier niet lekker en al helemaal niet als het glas tot de nok toe gevuld is, wat daar dus gebeurde! Je bent dan al klaar voor je begonnen bent. Hetzelfde effect als dat een bord met een kop erop voor m’n neus gezet wordt. Als ik daar alleen al naar kijk, zit ik al vol voor ik begonnen ben.

In Napa Valley Californië was het wat dat betreft pas echt uniek. Op onze doorreis logeerden we in een DoubleTree Hilton hotel. We bestelden een glas wijn aan de hotelbar en die werd vervolgens uitgeschonken in een Stella Artois bierglas (en dan ook nog goed gevuld!). Ik weet dat ze in America gaan voor ‘the bigger, the better’, maar geloof me: in dit geval geldt ‘less is more’.

Er bestaan glazen in allerlei vormen en maten en dat is niet zonder reden. De meeste wijnglazen zijn ontworpen om de kenmerken van een specifiek type wijn te benadrukken. Een rode wijn komt bijvoorbeeld het beste tot zijn recht in grotere glazen. In dit glas komt een groter oppervlak van de wijn in aanraking met zuurstof waardoor de aroma’s en smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Voor witte wijn of rosé is een middelgroot glas geschikter, de frisse fruitige aroma’s worden verzameld en naar de bovenkant van het glas gevoerd.

Voor mousserende wijn zijn flûtes ontworpen. De vorm versterkt het effect van het koolzuur en daarmee het aroma, de belletjes moeten zich door de wijn een langere weg omhoog banen voor ze bovenkomen en uit elkaar spatten. Als je champagne in een coupe schenkt, verdwijnen de bubbels veel sneller. Je ziet steeds vaker dat mousserende wijn in een wijnglas wordt geschonken. Persoonlijk vind ik dat niet prettig drinken, dit geldt ook voor wijn uit een flûte drinken. Het werkt voor mij gewoon niet.
Voor mousserende wijn kies ik zelf het liefst voor een tulpvormig glas. Het is een meer solide glas, met een bollere buik dan een flûte en een taps toelopende bovenkant. Ook in dit glas moeten de bubbels het gevecht aangaan om door de wijn heen te komen en aan de bovenkant komen ze mooi bijeen voor ze uit elkaar spatten.
Versterkte wijnen worden meestal in kleinere glazen gedronken, dit vanwege het hoge alcoholgehalte. Het is wel belangrijk dat het glas groot genoeg is om de wijn in het glas te kunnen draaien (walsen), dit bevordert het vrijkomen van de aroma’s.

Het is het leuk om te zien dat mijn uitgesproken voorkeur voor een goed glas besmettelijk blijkt. Mijn vriendinnen hebben inmiddels ook allemaal prachtige tulpvormige mousserende wijnglazen in huis en ervaren dezelfde beleving die ik heb. Het gebruik van het juiste glas verhoogt het drinkgenot!
Daarnaast werkt mijn kritische blik ondertussen ook in mijn voordeel. Als ik bij vriendinnen op bezoek ga en we drinken een glas wijn krijg ik altijd het beste wijnglas dat ze in huis hebben…

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Regels regels en nog eens regels……

14 mei 2021

Door: Renée Bakker

Zijn we niet eens klaar met al die regeltjes? Ik bedoel dan eigenlijk, wijnregels hè! I know, regels in het algemeen zijn vermoeiend, superirritant en soms heel erg ingewikkeld.

De temperaturen lopen weer op, dus hoogste tijd om te BBQen

14 mei 2021

Tips en tricks voordat je aan de gang gaat...

Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur (18 graden Celsius) komen. Dan wordt het dikke gedeelte van het vlees of de vis sneller gaar.

Moederdag… hoogste tijd om je moeder eens extra te verwennen

7 mei 2021

Wanneer: zondag 9 mei a.s. 10 lekkere brunch recepten

Wil jij je moeder op Moederdag verrassen? Nodig haar uit voor een brunch met heerlijke zelfgemaakte gerechten! Hieronder hebben we tien lekkere brunch recepten voor Moederdag voor je op een rij gezet. Sommige kun je van tevoren klaarmaken, wat wel zo makkelijk en gezellig is. Natuurlijk vind je op onze website nog veel meer recepten voor een gezond ontbijtje of lunch. Dek de tafel, zet een leuk muziekje op en genieten maar!

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 mei 2021

日本酒

Als ik bij de Japanner ga eten, hoort daar sake bij, althans zo werkt het bij mij. Samen met een Japans biertje, een perfecte combinatie.

Muze in Zuid-Afrika

30 april 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Oranje boven

Wat eten we met bevrijdingsdag...

Helaas geen leuke initiatieven dit jaar op deze bevrijdingsdag. Geen bevrijdingsfestivals en/of gezellig de stad in. Ook niet tussen oude spulletjes snuffelen op een rommelmarkt.

Zelf kaasfondue maken… dat kan je makkelijk

23 april 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 20 minuten

Hoe doe je dat... Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.

De nieuwe columniste Renée Bakker stelt zich graag aan u voor…

23 april 2021

Ik ben twintig jaar en de afgelopen jaren heb ik vooral mijn tijd besteed aan het werken in de horeca

Als ik niet aan het werk was, zat ik wel op het terras. Daarnaast heb ik de middelbare hotelschool afgerond. Op dit moment studeer ik Leisure & Events management aan het HBO.

Cuno’s wijnen…

16 april 2021

Één, twee of geentrapstrekker

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Seizoen Oosterscheldekreeft is weer van start gegaan (filmpje)

16 april 2021

Het kreeftenseizoen is deze week officieel geopend in Zeeland

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek bracht met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 aan wal.

Een goede runderbouillon is de basis voor zoveel meer…

9 april 2021

Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken.

Cuno’s wijnen…

2 april 2021

Hollandse schonen in de Provence

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Asperges: het ultieme lente-paasdiner (filmpje)

2 april 2021

Een aspergemaaltijd bereiden

Asperges koken, hoe doe je dat nou? Hoe moet ik asperges schillen? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 maart 2021

De oorsprong van cava

In 1872 werden de eerste flessen cava geproduceerd door Josep Raventós in zijn wijnmakerij Codorníu gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, regio Penedès (Catalonië). In navolging van deze grondlegger gingen in de loop der jaren steeds meer wijnmakers zich toeleggen op de productie van cava.

Lekker voor bij de paasbruch: Gehakt en ei à la beef Wellington (8 foto’s)

26 maart 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd

Weet je al wat je op tafel gaat zetten tijdens de paasdagen? Misschien ben je nog opzoek naar een lekker hartig hapje met ei? Voor bij de brunch, als hapje bij de borrel of misschien als onderdeel van de paasmaaltijd? Deze bladerdeegrol van gehakt met ei is in al die gevallen echt een aanrader.

Cuno’s wijnen…

19 maart 2021

Immigratievraagstuk

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Iedereen houdt van grootmoeders gehaktballen (filmpje)

19 maart 2021

Maar wat dacht u van het recept van sterrestaurant De Librije...

De redactie ging zelf aan het werk om te zien of ze inderdaad wel zo geweldig zijn. En ja... dat zijn ze. Hier hebben we het recept voor u. Maar we hebben er zelf nog wel het e.e.a. aan toegevoegd.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 maart 2021

Wijn verkeerd bewaren heeft een negatieve invloed op de smaak en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot bederf

Het valt me vaak op dat flessen wijn op plekken worden neergelegd die niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid, bijvoorbeeld op de vensterbank en dan ook nog in de volle zon.

Tijd voor… Tom Kha Kai

12 maart 2021

Thaise kokossoep met kip én heel veel andere fijne ingrediënten

Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokossoep met kip en galanga wortel.

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Er zijn duizenden verschillende soorten wijnen, lastig kiezen dus…

19 februari 2021

Wij vonden de 25 bekendste wijnsoorten + een smaakoverzicht

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn.

Een recept tussen winter en voorjaar in…

19 februari 2021

Italiaanse Minestronesoep

Minestronesoep! Beter bekend als dé Italiaanse maaltijdsoep. Waarom hij zo vullend is? Dat komt door de pasta. Maar ook door de hoeveelheid groente. Een minestrone leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes.

Cuno’s wijnen…

12 februari 2021

Gore wijn en patat met. Deze week een filmpje met uitleg

Echt lekkere wijn herken je meteen. Maar écht gore wijn nog veel sneller. In onderstaand interview leg ik deze not so rocket science klip en klaar uit.

Zin in wat anders dan stamppot? Maak zelf eens een Franse klassieker…

12 februari 2021

Coq au Vin

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf.

Midwinter een heerlijk tropisch gerecht…

5 februari 2021

Surinaamse saoto maaltijdsoep

Soto, of saoto in het Surinaams-Nederlands, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal wordt gegeten...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

5 februari 2021

Oogstjaar 2021

Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen.

De een zegt: wijn is gezond, de ander zegt: wijn is ongezond

29 januari 2021

Rode wijn vs witte wijn

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort door de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de...

Goedkoop, makkelijk te maken en weer eens iets heel anders van smaak…

29 januari 2021

Noord-Afrikaanse kippenlevertjes

Kippenlevertjes met appel en rozijnen. Bereidingstijd 15 minuten.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Terug