Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!
Oogstjaar 2021
Gepubliceerd: 5 februari 2021
Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen. De wijnstokken zitten nu nog in hun periode van winterrust. In de aanloop naar de winter zijn de loten verworden tot vruchthout. De bladeren zijn gevallen en de wijnstok heeft zijn voorraad koolhydraten opgeslagen in de wortels.
Het weer speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnstok. Binnen continentale klimaten kunnen de knoppen doodgaan door wintervorst en in extreme gevallen de wijnstokken zelf ook. In de lente vindt de uitbotting plaats. De knoppen zwellen op, barsten open en groeien vervolgens uit tot nieuwe loten. Lentevorst kan ook gevaar opleveren: nieuwe loten kunnen door vrieskou afsterven waardoor de opbrengst aanzienlijk zal verminderen. Vanaf maart komt de groei in een stroomversnelling tot de wijnstok gaat bloeien. De energie hiervoor komt aanvankelijk uit de voorraad koolhydraten die is opgeslagen in de wortels. Als de bladeren groter worden ondersteunen ze de groei via ‘fotosynthese’ (met behulp van zonlicht kan de wijnstok kooldioxide uit de atmosfeer en het opgenomen water in zijn wortels omzetten in suikers). Hierna vindt de bloei en vruchtzetting plaats van mei tot en met juni. De wijnstokken gaan bloeien en hebben in deze fase volop zonlicht nodig en liefst weinig tot geen regen. Regen kan de bestuiving verstoren en hierdoor de vruchtzetting verhinderen. De vruchtzetting vindt plaats wanneer de bloem zich tot een druif ontwikkelt.
Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van het noordelijk halfrond. Terwijl de wijnstokken in onze contreien nog in hun winterrust verkeren, bereiden de producenten op het zuidelijk halfrond zich voor op de oogst. De uitbotting, bloei en vruchtzetting hebben dan al plaatsgevonden en de druiven zitten inmiddels in hun groeiperiode. Dit duurt zo´n zes tot acht weken, de rode en witte druiven zijn op dat moment nog hard en groen. Als de groeiperiode voltooid is, begint de rijping. Het proces van verkleuring wordt ´Vérasion´ genoemd. De schillen van blauwe rassen kleuren van rood naar paars, witte rassen transformeren naar doorschijnend en goudgeel. Vervolgens zwellen de druiven op en vullen zich met water. Tijdens de rijping stijgt het suikergehalte en daalt het zuurgehalte. De kleur en smaak nemen toe en de tannine(looizuur) is volop in ontwikkeling. Warm en zonnig weer is ideaal tijdens de rijpingsperiode. Een beetje waterstress zorgt ervoor dat er minder loten groeien en dat bevordert de rijping van de druiven. Sommige wijnmakers doen een zogenaamde ‘groene oogst’ kort na de Vérasion. Ze halen een deel van de druiventrossen weg om zo de opbrengst te beheersen en de kwaliteit te verhogen.
Het exacte tijdstip voor de oogst bepalen is een combinatie van timing, ervaring en geluk. Op het noordelijk halfrond wordt rond september volop geoogst, op het zuidelijk halfrond oogst men ongeveer vanaf maart. Het moment van aanvang is afhankelijk van het druivenras, de rijpheid van de druiven, de weersverwachting en de wijnstijl die de wijnmaker voor ogen heeft. Tijdens de oogst zijn droge weersomstandigheden van groot belang. Bij heftige regenval kunnen de druiven opzwellen waardoor het sap in de druif verdund wordt. Die verdunning kan zorgen voor een verminderde smaakintensiteit. Ook is er een grotere kans op rot bij een hoog vochtigheidspercentage.
In het licht van al deze variabelen hoop ik, voor zowel de wijnbouwers als de wijnliefhebbers, op een geweldig oogstjaar. Dan hebben we tenminste iets moois om naar uit te kijken!
Anouk
www.cavastore.nl