Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!
Champagne en klimaat
Gepubliceerd: 8 januari 2021
We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar en hoop ik dat we snel weer mogen genieten van elkaars gezelschap in een van de gezellige cafés en restaurants die in ons mooie dorp Bergen zijn gevestigd. Toen ik afgelopen week de lege flessen naar de glasbak bracht en de genuttigde flessen Champagne tussen al het andere glas hoorde vallen, dacht ik nog even terug aan het moment… wat hadden ze ons goed gesmaakt. Tijdens de kerst waren we begonnen met een goede fles Champagne Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs uit 2007. Tijdens het heffen van het glas en het goede gevoel dat een mooie fles Champagne geeft, moest ik denken aan een gesprek dat ik niet zo lang geleden had met mijn leraar van WSET (Wine & Spirit Education Trust). Het gesprek ging over klimaatverandering in de Franse Champagnestreek.
Hij vertelde dat de stijgende temperaturen de wijnstokken bedreigen die Champagne produceren en dat er druk wordt gesproken over hoe de bezorgde telers zich aan kunnen passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Doordat de gemiddelde temperatuur in de Franse Champagnestreek de afgelopen 30 jaar is gestegen vrezen champagneproducenten al jaren voor hun toekomst. De belangrijkste kenmerken van de druiven dreigen door de temperatuurstijging te veranderen, bijvoorbeeld minder zuur en meer alcohol veroorzaakt door een hoger suikerpercentage in de vrucht.
De druivenoogst begint de laatste jaren regelmatig enkele weken eerder dan wat voorheen als de traditionele pluktijd gold. Daardoor vermoeden de telers al enige tijd dat er structurele veranderingen aan de gang zijn. Champagne is van oorsprong een koele wijnstreek. De wijnboeren realiseren zich dat een temperatuurstijging van 2 ℃ tot 3 ℃ catastrofale veranderingen in de regio kan veroorzaken en dat de beroemde wijn uiteindelijk helemaal zou kunnen verdwijnen. Er wordt ook gesproken of het misschien onvermijdelijk is om in de toekomst stille wijnen te gaan produceren. Ook wordt er gedacht om druivenrassen te gaan telen die beter geschikt zouden zijn voor hogere temperaturen, bijvoorbeeld Spaanse druivenrassen. Ook zijn de telers meer milieubewust geworden en veranderen ze oude gewoonten drastisch om de plaatselijke wijnindustrie duurzaam te maken.
De wijnboeren zijn reeds begonnen aan een 15-jarig wijnbouwprogramma voor nieuwe Champagnevariëteiten. Er zijn duizenden zaden geplant en met behulp van moderne technologie en traditionele veredelingsmethoden worden nieuwe rassen gecreëerd die druiven produceren die beter aangepast zijn aan de veranderende omstandigheden. Ook probeert men deze nieuwe soorten een hogere resistentie tegen ziekten mee te geven zodat bestrijding door middel van pesticiden niet langer of minder nodig is. Naast het kweken van nieuwe druivensoorten veranderen de telers ook hun landbouwmethodiek, de planten worden verder uit elkaar geplant en er wordt meer bladgroei toegelaten om de druiven van meer schaduw te voorzien.
Het zal toch niet waar zijn dat deze mooiste en meest feestelijke drank op onze aardbol straks tot het verleden behoort? Ik hoop met heel mijn hart van niet natuurlijk! Champagne zou wat mij betreft nooit verloren mogen gaan. Gelukkig heb ik nog een aantal flessen De Venoge Princes Blanc de Noirs in huis gehaald! Als deze column wordt gepubliceerd hebben we ze waarschijnlijk al soldaat gemaakt en ik kan je alvast verklappen dat ze ongetwijfeld goed hebben gesmaakt!
Anouk
www.cavastore.nl