Deel

advertentie

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

Santorini

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

We hadden ontzettend leuke plannen gemaakt om in oktober dit jaar naar Santorini af te reizen. Helaas moesten we er van af zien vanwege het negatieve reisadvies in verband met de corona-epidemie. Ergens dacht ik, wat maakt het uit, Griekenland heeft de status geel en als ik terugkom ga ik desnoods in quarantaine. Die gedachte kon ik al snel laten varen toen een paar dagen later de status van Griekenland veranderde in oranje.

De reden dat ik zo graag naar Santorini wilde, is de bijzondere manier van wijnbouw die ze daar hanteren. Santorini is een winderig vulkanisch eiland in de Egeïsche Zee, ten noorden van Kreta. Op Santorini bevinden zich de oudste productieve wijngaarden van Griekenland, sommigen zijn al 300 jaar in gebruik. Santorini is namelijk een van de weinige plekken in Europa die nooit door de druifluis, die in de negentiende eeuw vrijwel alle Europese wijngaarden verwoestte, bereikt is.
De bodem van het vulkanische eiland bestaat uit lava, ijzer en as. Ze is kurkdroog door de felle noordenwind. De wind is er zo sterk dat een unieke geleidingsmethode gehanteerd moet worden om de wijnstokken te beschermen. Het meerjarig hout van de druivenranken wordt rond de wijnstok in de vorm van een mandje gevlochten. De druiven groeien aan de binnenkant van het mandje en worden hierdoor beschermd tegen de sterke wind. De druivenstokken drinken van de mist die ’s nachts over het eiland trekt.
Naast rode wijn wordt er op Santorini ook witte wijn gemaakt die een hoge reputatie geniet. Er worden op het eiland zowel droge als zoete wijnen geproduceerd. De meest gebruikte druif voor de witte wijn is de Assyrtiko. Ik was vooral benieuwd naar de wijn die van deze druif gemaakt wordt.

Vroeger ging ik graag op vakantie naar Griekenland met mijn vriendinnen. De enige wijn die ik daar indertijd dronk was Retsina, die bekend staat om zijn harssmaak. Niet iedereen kan deze wijn waarderen, maar ik vond het altijd heerlijk om te drinken in het land zelf. Soms wordt er een klein aandeel Assyrtiko druif in de Retsina verwerkt om het zuurgehalte wat op te krikken, maar hij bestaat voornamelijk uit de Savatiano druif, ook een wit druivenras. De droge witte wijn van de Assyrtiko schijnt fonkelfris te zijn met geparfumeerde aroma’s en een fijne intense smaak van citrus- en steenvruchten. Dit ras heeft van nature een hoog zuurgehalte, vandaar dat ze de Assyrtiko soms ook een beetje toevoegen in de Retsina. De zoete witte wijn, Vinsanto genaamd, moet voornamelijk van de Assyrtiko druif gemaakt worden om deze zo te mogen labelen. Deze wijn wordt geproduceerd met behulp van de ‘Passito’ methode. Laat geoogste druiven worden tot veertien dagen in de zon gedroogd, vervolgens rijpen de wijnen minimaal twee jaar in oude eiken vaten. De meeste producenten laten hun wijn echter veel langer ouderen. Het resultaat is een weelderige zoete wijn met een tegenwicht van het hoge zuur. De oudere wijnen hebben een uitgesproken oxidatief karakter met karamel en noten.

Natuurlijk zou ik de wijn uit Santorini ook hier in Nederland kunnen bestellen, maar mijn ervaring met Retsina is dat deze wijnen hier niet echt tot hun recht komen. Daarom wil ik mijn eerste glas witte Assyrtiko wijn liever in Santorini zelf drinken, dat zou voor mij het plaatje compleet maken. Er zit dus maar één ding op, rustig afwachten. Geduld is een schone zaak zeg maar…

Anouk

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen…

16 april 2021

Één, twee of geentrapstrekker

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Seizoen Oosterscheldekreeft is weer van start gegaan (filmpje)

16 april 2021

Het kreeftenseizoen is deze week officieel geopend in Zeeland

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek bracht met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 aan wal.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

9 april 2021

Gedonder in de glazen

Waarom maakt het juiste glas het verschil! Ik vermoed dat mensen wel eens denken ‘overdreven’, als ik mijn kritische blik laat vallen op een glas dat de inhoud geen recht doet! Misschien komt het een tikkeltje obsessief over…

Een goede runderbouillon is de basis voor zoveel meer…

9 april 2021

Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken.

Cuno’s wijnen…

2 april 2021

Hollandse schonen in de Provence

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Asperges: het ultieme lente-paasdiner (filmpje)

2 april 2021

Een aspergemaaltijd bereiden

Asperges koken, hoe doe je dat nou? Hoe moet ik asperges schillen? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 maart 2021

De oorsprong van cava

In 1872 werden de eerste flessen cava geproduceerd door Josep Raventós in zijn wijnmakerij Codorníu gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, regio Penedès (Catalonië). In navolging van deze grondlegger gingen in de loop der jaren steeds meer wijnmakers zich toeleggen op de productie van cava.

Lekker voor bij de paasbruch: Gehakt en ei à la beef Wellington (8 foto’s)

26 maart 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd

Weet je al wat je op tafel gaat zetten tijdens de paasdagen? Misschien ben je nog opzoek naar een lekker hartig hapje met ei? Voor bij de brunch, als hapje bij de borrel of misschien als onderdeel van de paasmaaltijd? Deze bladerdeegrol van gehakt met ei is in al die gevallen echt een aanrader.

Cuno’s wijnen…

19 maart 2021

Immigratievraagstuk

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Iedereen houdt van grootmoeders gehaktballen (filmpje)

19 maart 2021

Maar wat dacht u van het recept van sterrestaurant De Librije...

De redactie ging zelf aan het werk om te zien of ze inderdaad wel zo geweldig zijn. En ja... dat zijn ze. Hier hebben we het recept voor u. Maar we hebben er zelf nog wel het e.e.a. aan toegevoegd.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 maart 2021

Wijn verkeerd bewaren heeft een negatieve invloed op de smaak en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot bederf

Het valt me vaak op dat flessen wijn op plekken worden neergelegd die niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid, bijvoorbeeld op de vensterbank en dan ook nog in de volle zon.

Tijd voor… Tom Kha Kai

12 maart 2021

Thaise kokossoep met kip én heel veel andere fijne ingrediënten

Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokossoep met kip en galanga wortel.

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Er zijn duizenden verschillende soorten wijnen, lastig kiezen dus…

19 februari 2021

Wij vonden de 25 bekendste wijnsoorten + een smaakoverzicht

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn.

Een recept tussen winter en voorjaar in…

19 februari 2021

Italiaanse Minestronesoep

Minestronesoep! Beter bekend als dé Italiaanse maaltijdsoep. Waarom hij zo vullend is? Dat komt door de pasta. Maar ook door de hoeveelheid groente. Een minestrone leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes.

Cuno’s wijnen…

12 februari 2021

Gore wijn en patat met. Deze week een filmpje met uitleg

Echt lekkere wijn herken je meteen. Maar écht gore wijn nog veel sneller. In onderstaand interview leg ik deze not so rocket science klip en klaar uit.

Zin in wat anders dan stamppot? Maak zelf eens een Franse klassieker…

12 februari 2021

Coq au Vin

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf.

Midwinter een heerlijk tropisch gerecht…

5 februari 2021

Surinaamse saoto maaltijdsoep

Soto, of saoto in het Surinaams-Nederlands, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal wordt gegeten...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

5 februari 2021

Oogstjaar 2021

Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen.

De een zegt: wijn is gezond, de ander zegt: wijn is ongezond

29 januari 2021

Rode wijn vs witte wijn

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort door de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de...

Goedkoop, makkelijk te maken en weer eens iets heel anders van smaak…

29 januari 2021

Noord-Afrikaanse kippenlevertjes

Kippenlevertjes met appel en rozijnen. Bereidingstijd 15 minuten.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Een Franse klassieker… heerlijk stevige kost voor in de winter

15 januari 2021

Boeuf bourguignon

Het is smullen met deze Franse stoofschotel! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Franse Bourgogne-streek.

Vadouvan kruiden en een visje…

8 januari 2021

Super lekker en zo klaar

Dit vispakketje is makkelijk, gezond en snel klaar.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

8 januari 2021

Champagne en klimaat

We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor...

Cuno’s wijnen…

1 januari 2021

Knallend 2020 verlaten

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Makkelijk zelf te maken en echt heel erg lekker

1 januari 2021

Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Dit jaar kun je tijdens de feestdagen in Bergen terecht voor betaalbare én de betere wijnen bij …

18 december 2020

De Gouden Ton - de Cavastore.nl - Cuno's Wijnen - Verbeek

De feestdagen komen er weer aan. En kerst is bij uitstek de tijd van lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met kerst?

Opnieuw worden de restaurants in Bergen zwaar getroffen…

18 december 2020

Support your locals en bestel bij Bergense - Egmondse en Schoolse restaurants uw kerstmenu

De lokale restaurateurs en chefs laten zich niet uit het veld slaan. Maar liefst meer dan 40 restaurants in Bergen-Egmond-Schoorl bieden...

Terug