Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!
Blind proeven
Gepubliceerd: 16 oktober 2020
Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3. De WSET is wereldwijd de grootste aanbieder van kwalificaties op het gebied van wijn en level 3 is dé opleiding voor sommeliers, importeurs, winkeliers en horecamedewerkers.
Eén van de onderdelen van het examen was het proeven van twee wijnen, rood en wit. Het deed me denken aan een blinde proeverij die ik tien jaar geleden organiseerde voor een tiental collega’s. We hadden allemaal een fles van onze favoriete wijn meegenomen. Eén collega die zelf niet drinkt schonk de glazen in, dit gebeurde in de keuken. Zo konden we niet zien welke wijn werd geserveerd en verder wisten we ook niet wat voor wijn er was meegenomen.
Daar zaten we dan in de kamer van de directeur, er vast van overtuigd dat we zonder veel moeite onze eigen wijn er makkelijk tussenuit zouden halen. Ik had de DO Basa Rueda van Telmo Rodriguez meegenomen, een Spaanse witte wijn uit Castilla y Léon gemaakt van de Verdejo druif. We hadden dikke pret, ik denk dat ik wel drie keer heb gedacht dat ik mijn eigen wijn te pakken had. Het was uiteindelijk overduidelijk dat één wijn echt niet lekker werd gevonden door de hele groep en één wijn overal bovenuit stak. Na het proeven van alle wijnen werd bekend gemaakt welke wijn onder welk nummer viel. Mijn enige mannelijke collega bleek de lekkerste wijn te hebben meegenomen. Toen de minst lekkere wijn bekend werd gemaakt viel de mond van mijn collega open die de wijn had meegebracht. Ze snapte er niets van, ze had de wijn meegenomen uit Frankrijk en dronk hem altijd thuis, maar nu smaakte hij toch heel anders. Mijn Verdejo kwam op de tweede plaats, dat gaf wel een lekker gevoel. Tijdens het napraten bleek dat de winnaar zwaar boven het budget had ingekocht. Tja, dan is het ook wel logisch dat zijn wijn overal bovenuit sprong. Hieruit concludeerde ik dat ik dan misschien eigenlijk wel de winnaar was…
Ik ben nu ook erg nieuwsgierig hoe ik het proeven op mijn examen er vanaf heb gebracht. Ik heb een positief gevoel en denk dat ik het goed heb gedaan. Maar ik moet nog even geduld hebben, over zes tot acht weken krijgen we de uitslag. Eén ding weet ik wel, zodra de uitslag binnen is (er vanuit gaande dat ik geslaagd ben) gaan we het vieren met een heerlijke fles cava Kripta Gran Reserva. Tot het zo ver is zit er maar één ding op, zoveel mogelijk blijven proeven…