Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur. Groepjes studenten van verschillende scholen, streken neer en aten hun broodje. Ons groepje bestond eerst uit IJsbrand van de Land, Wolfert Quaadvlieg en ik, een jaar later voegde zich daar Maarten Deterts bij en vermengden ons groepje zich met Ko van Weert, Maarten Berends(e) en Marguerite Olivier en een vriendin, allemaal van de BSG.

Marguerite vond ik direct leuk en bij onze kennismaking vlogen de vonken er gelijk af. Maar dan letterlijk. Ik was zo stom om haar een vuurtje met de kaars te willen geven, omdat ik nogal onbeholpen haar aandacht wilde, maar toen ze zich naar mij toe draaide, kwam haar prachtige blonde haar in de vlam terecht en stond gelijk in de fik. Gelukkig was ik ook snel met doven en ons eerste contact was gelegd, zonder al te veel schade te hebben opgelopen. Veel deden we niet, zo tussen de middag, beetje kletsen, soms wat blowen, kopje thee drinken en weer terug naar school. In die tijd was Nederwiet, nog niet te roken, scherp, stinkend en je moest er bijna een hele struik van oproken, wilde je wat merken.

Wolfert had ooit eens een hele plastic zak vol meegenomen naar school, om aan ons uit te delen, maar we hoefden niet. Toen de leraar vroeg wat er in die zak zat? Gaf Wolfert een onzinantwoord, de leraar opende de zak ter controle, maar herkende in die tijd niet dat het wiet was. Alleen onze handarbeid leraar Fok, wist wat we aan het doen waren, toen ons groepje Chilms gingen kleien en roosters van de branders uit het natuurkundelokaal gingen jatten en verknipten voor onze Chilms. Want als je geen geld had moest je wat…Dat werd anders toen ik in de Bokkensprong ging werken op mijn 17de en op de havo top zat, dan bleef ik hangen en gaf veel rondjes. Met geld omgaan is nooit mijn sterkste kant geweest.

Maar terug naar de Taverne…Na school kwamen we ook wat vaker en haakten we aan bij de wat ouderen zoals Dirk Appelman, Loet, Frans, René en bij Marc en Arnold, die op de Europese school zaten. Arnold was een knappe jongen, met een aristocratisch voorkomen en Marc was altijd vrolijk, gezellig en goedlachs. ’s Avonds als we uitgingen, zat ik er al om 20.00 uur en om 21.00 was het al flink druk. Het blowen werd intensiever en in die jaren was het uniek in Nederland dat je in een café überhaupt mocht blowen. Alleen in 1 of 2 hele alternatieve Alkmaarse gelegenheden was het toegestaan en koffieshops bestonden nog niet Maar de familie Schiering en vooral Anneke, was hier heel erg modern in. Je moest alleen wel zo af en toe een drankje blijven bestellen, anders gaf glazenhaler en ober Wies Rothier je een waarschuwing en als je weer te lang met 1 drankje deed, moest je, de zitplaats opgeven, voor wel bestellende gasten. In die jaren raakte ik ook bevriend met Jens Bommezij, die me nieuwe en vreemde bands leerde kennen, zoals Bonzo Dog Band, met ‘mister Apollo en hunting tigers’

Toen Taverne opgeschrikt werd met een reusachtig meester kunstwerk. Het werk wat er nu nog steeds hang van Mart Min. In het begin waren de zandvlaktes veel witter en elke dag waren we bezig om nieuwe aspecten van het werk te ontdekken, zo kwamen we op de dromedarissen, die van een pakje Camel leken afgehaald, maar Jens veroorzaakte een discussie, door te vertellen, dat het van de band Camel(Mirage) kwam en natuurlijk vroegen we de muziek van Camel aan en die was niet eens zo verkeerd. Door de jaren heen gingen we allemaal onze eigen weg en ik belandde tot vreugde van mijn dokter en nabije vrienden in ongeveer 1982 in het Astmacentrum. Dit bracht mijn wilde en destructieve levensstijl wat tot rust en ik leerde om verstandiger met mijn leven om te gaan, nou laten we niet overdrijven, ietsie pietsie dan. Want eenmaal in Heideheuvel mocht ik zaterdagochtend naar huis en moest me zondagavond om 21.00 uur weer melden. In die tijd kampte Taverne met een personeelstekort. Afjolein, had afscheid genomen vanwege privéomstandigheden, Nicky een van de beste muziekbepalende barkeepers, ook al was hij vaak wat afwezig en vergeetachtig in zijn hoofd, besloot de zorg weer in te gaan en alleen Marc Seewald en Chiel Laôut, werkten er nog. Mijn vriend IJsbrand van der Land werd aangenomen en een meisje Jenny genaamd, maar de zondagmiddag bleef een probleem. Toen ze mij vroegen, zei ik direct ja, het was een mooie gelegenheid om mijn weekend af te sluiten en als vast ritueel namen IJsbrand en ik eerst een kruidenbitter van Oud met een biertje, voor we onze dienst begonnen. Om zeven uur was ik klaar en toog naar Hilversum, waar een hele andere wereld in het astmacentrum op mij wachtte.

Vaak te laat en stinkend naar drank en rook. Kwam ik dan half keil binnen stiefelen. De aanwezige verpleging kneep voor de zoveelste keer een oogje dicht en na een jaar werd ik weer losgelaten en zei direct ja op het aanbod om in de Tav, te gaan werken. Jenny een aardig klein meisje, maar beetje naïef, draaide heel veel Fela Kuti en andere Afrikaanse muziek. Op zich geweldige mooie muziek, maar het trok ook negers uit Alkmaar die ook in heroïne dealden en dat was nu niet de bedoeling. Met het verzoek om dat soort muziek even niet te draaien, ging ze niet al te goed om en als oplossing werden de desbetreffende platen aan het plafond geniet, waar ze op geen enkele manier meer bij kon en Jenny besloot weer terug naar den Haag te gaan.
In die dagen. Werd het schilderij van Mart Min schoongemaakt. Met veel moeite werd het kolossale werk uit de Taverne getild en wat was het geruime tijd kaal, daar op die wand. Toen Mart klaar was en het werk weer op zijn plek hing, het strand weer wit was, wat we allemaal heel zonde vonden. Want de vergeling van de rook, gaf het schilderij een prachtige, diep warme patina. Mart werd goed dronken die avond en toen hij aldoor brulde over SwasiSwoesoes, werden IJsbrand en ik heel nieuwsgierig wat hij daarmee bedoelde? ‘Wat zijn Swasiswoesoes Mart?’ Vroeg IJsbrand? ‘Weet je dat niet?’ Mart was verbaasd. ‘Dat zijn Tibetaanse dwergkamelen’ en hij wees op zijn schoongemaakte meesterwerk.
Zo werd die discussie ook na jaren opgelost!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug