Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties. Vanaf vandaag kun jij ook je anekdote toesturen.

Foto: Guido Derksen van de Berger Meermin

Sherrytje Frans?

Het zal een 35 jaar geleden zijn toen ik in de Taverne werkte. Het liefste had ik de avonddiensten, maar zo af en toe een dagdienst draaien had ook zijn charme. Voordat rond half één de scholieren hun broodje nuttigden in de middagpauze, kwamen er altijd eerst een aantal vaste klanten koffiedrinken. Nou ja koffie…? Frans M. was daar één van. Frans, een gepensioneerde accountant met ooit veel aanzien in Bergen en een echte heer, was niet zo een koffiedrinker. Frans dronk liever sherry, waarschijnlijk als enige nog, nadat de (dieët) sherryhype uit de jaren zeventig in Nederland stilletjes ten onder was gegaan. De flessen Sandeman medium sherry waren niet aan te slepen als Frans goed op dreef was.

Die ochtend kwam Michiel, de bedrijfsleider, voor openingstijd langs. Hij had een dienstmededeling. ‘Pieter luister, je moet die laatste drie sherryflessen Sandeman als ze leeg zijn bewaren. Want Gerard heeft een paar jerrycans met ‘fijne’ sherry gekocht en voor je begint, moeten die lege flessen Sandeman gevuld worden met die sherry.’ We keken elkaar veelbetekenend aan… ‘Ze staan in het hok voor’ en zuchtend ging hij mij voor naar het hok in de hal. Daar lagen twee kolossale jerrycans met elk, naar mijn beleving, wel 50 liter sherry.
Ik dacht er het mijne van en haalde mijn schouders op, beloofde dat ik de flessen zou bewaren en ging verder met de voorbereidingen voor het openen van de Taverne.

Prompt kwam Frans als eerste binnen gestiefeld, deed keurig zijn jas aan de kapstok en zette zich aan de bar. ‘Goedemorgen Frans, sherrytje?’ vroeg ik naar de bekende weg. ‘Nou nee, doe mij maar een portje…’ Mijn bek viel open en ik moet hem zeker een minuut verdwaasd hebben aangestaard. Tenslotte de zon komt op in het Oosten, gaat onder in het Westen, de wereld is rond en Frans drinkt sherry. Dat zijn zo van die zekerheden in het leven.

‘Hoezo?’ vroeg ik verbouwereerd. ‘Het wordt weer guur weer en ik heb besloten om maar eens op de port over te gaan. Ik barstte in hard lachen uit en kon helaas geen eerlijk antwoord geven op Frans zijn vraag waarom ik zo moest lachen.

Frans heeft nooit meer sherry gedronken en zeker tien jaar na die dag riep Michiel mij eens bij zich. ‘Loop eens mee, ik heb wat leuks…’ Hij opende het hok voor en wees naar twee stoffige, ongeopende reuze jerrycans met sherry. ‘Weet je nog?’ En hikkend van het lachen gingen we maar een biertje nemen.

Pieter van Dijk

N.B. De Tav bestaat gelukkig nog steeds. En hoe!!

Heb je een leuk verhaal van vroeger? Stuur naar [email protected]

De spelregels! Blijf altijd binnen de grens van het betamelijke.

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Terug