Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Nou dat heb ik dus niet meegemaakt. Wel de maandagmiddag Horecamiddag, maar dat was meer met een select groepje barkeepers, die of alleen hoefde te stocken (voorraad tellen), schoon te maken of hun fooi te tellen. En ja, soms werd het heel gezellig en liep die maandagmiddag uit de hand. Reken maar dat de meeste barkeepers een kater hadden van de zondag ervoor, want waar ik ook heb gewerkt de zondag was een heel vreemde dag. In de Bokkesprong, was het vaak chaotisch.

Veel kinderen die je als haast hebbende over voor de voeten liepen. Opa’s en oma’s die aan je tafel gingen zitten met de hele familie inclusief kleinkinderen, kinderstoeltjes die aangedragen moesten worden, iedereen druk met elkaar en niet wist wat te bestellen. Ik kan me nog een keer herinneren, dat een hele groep van 8 man om een uur of half 7 neerstreek. Het was duidelijk dat oma trakteerde. De drankjes, die ze bestelden, gaven eigenlijk al een voorbode van hetgeen er komen ging. Toen ik de kopjes thee, chocomelletjes, met een eenzaam biertje bracht en ze uitvoerig de kaart hadden bestudeerd. Vroeg oma om aandacht. “Ober, wij waren laatst hier en we hebben toen zo heerlijk gegeten, maar ik kan het niet meer op de kaart terugvinden?” Opa viel haar bij. “Ja het was een soort geroosterde boterham met ham en kaas ertussen? De teleurstelling moet op mijn gezicht af te lezen zijn geweest. Voor een ober die op procenten werkte, zoals ik…Was dit dodelijk.

Vriendelijk, maar resoluut, legde ik de oude dame uit, dat dit op de dagkaart stond en dat na 6 uur de avond kaart in ging. Natuurlijk konden ze nog wel een tosti bestellen, maar dan moesten ze aan een klein tafeltje gaan zitten. Deze tafel was voor diner klanten. Ze keken me vreemd aan en net op dat moment kwam Jan Kossen, de manager voorbij. “Blijft u maar zitten hoor, Pieter heeft gelijk, maar voor deze keer maken we een uitzondering.” Mijn vertwijfelde blikken mochten niet baten en daar ging mijn omzet.

Voor ik in de horeca ging werken en nog groundsman bij Lau was, kwam ik op zondagmiddagen vaak in de Taverne. Dan was het druk, wel twee rijen aan de bar en alle tafeltjes bezet. Zwarte Mar achter de bar, of Wimmy Lau met Bertje van Driessel. De muziek op 10 en allemaal topnummers…Chiel Laôut, Rolf van Iperen en Arno Vervoort waren altijd graag geziene gasten. Net een paar jaar ouder dan ik, al echt aan het werk, nog geen vriendinnen, kinderen of grote kosten. Kortom er werd flink door hen gezopen. Wanneer het tegen zessen liep en er genoeg drank in zat, ging Chiel altijd zijn Massai dans doen en hupte met grote sprongen op en neer. Koning Rolf zeeg dan vaak neer in de fauteuil onder de telefoon, brulde daarvandaan zijn bestellingen door, om ze aangereikt te krijgen.
Trouwens die telefoon heeft ook wat leuke verhalen. Ik herinner me nog een zondagmiddag, waarop ik aan het werk was en Pietje Euwe aan mij als barkeeper een kwartje te leen vroeg om te bellen. Nu was Pietje een rasbietser, maar ik kon op de één of andere manier nooit echt boos op hem worden en gaf een kwartje. Piet aan het bellen en ik besteedde er verder geen aandacht aan. Toen ik een klein uurtje later klaar was met de dienst en zelf aan de bar ging zitten en Chiel, toen bedrijfsleider van de Tav, het overnam,kwam Tony Lam binnen. Tony kende ik goed vanuit het zeepaardje en de Horsepub, maar ik had hem nog nooit in de Taverne gezien.

In zijn hand had hij een bonnetje van de oude prins, dat betaald moest worden. Chiel compleet verbaasd, maar van wie is het dan? Tony legde uit dat hij gebeld was, met de mededeling, dat er drie man kwam eten, ze hadden hard gewerkt en de rekening zou door Gerard Schiering betaald worden. Het smoelwerk van Chiel was kostelijk, rood van verbolgenheid, hoorde hij Tony uit. Al snel was duidelijk dat het Pietje geweest was, die gebeld had en met Jan Wouters en nog iemand, hadden ze zich flink volgepropt. We konden er wel om lachen. Zeker twee dagen hebben we het illustere drietal niet meer gezien, maar toen durfden ze weer en kwamen doodleuk binnen alsof er niets gebeurd was.
Ook een leuk verhaal was…Eén van de jongens Rustiger (Jaap of Dirk?) zat in Zuid-Afrika. Hij was al een tijdje weg en het geld zal wel flink opgeraakt zijn. In ieder geval had hij zijn vrienden (Volgens mij André Hallie?), geïnstrueerd dat exact om 19.00 uur oid, de telefoon door hem opgenomen moest worden. Dat werd geregeld…” This is a collect call from mister Rustiger, do you accept it? Natuurlijk werd de collect call geaccepteerd en ze hebben een lekker tijdje op de kosten van Gerard gebeld.

In de Lamoraal, had ik er een handje van om iedereen op de zondag middag op de stoelen en tafels te krijgen. Dat was niet alleen mijn verdiensten, laten we eerlijk zijn. Het enige wat ik deed was een goed muziek repertoire draaien en jongens als Hans Beentjes, Dirk van der Lans, Eric Goofers, Johan Koster, Rein, Peter en alle vriendinnen die erbij hoorden, deden de rest. Wanneer Paul om 7 uur binnenkwam en broodnuchter de bar overnam, was dat wel een aardige opgave. Het was ronduit een puinhoop en iedereen was goed dronken. Ja en wat doe je dan als je verkering met de bazin hebt? Dan ruil je de dienst om. Nu begon ik broodnuchter om 7 uur. Het eerste wat ik deed was er 2 oudjes ingooien en een Ünderberg met een biertje, daarna de muziek wat kogeltjes harder en binnen een uur stonden alle vrienden van Paul weer op de tafels. Het werd zo druk, dat Paul moest blijven helpen en dat was ook weer niet wat hij wilde. Dus sportief ruilde hij de dienst weer terug

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug