Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross, Brian Perry, Clive Bannister en nog een aantal. En ik ben er oprecht trots op dat ik de meeste van dit groepje tot mijn vrienden mag rekenen!

Wanneer het precies was, weet ik niet meer zo goed (19‘79?), maar dat het met veel spektakel ging, dat weet ik zeker. Laten we vaststellen dat de eerste Mike Chambers was. Ergens in de jaren zeventig was hij al eens in Bergen geweest en toen hij voor Eastman Whipstock in Nederland een kantoor moest opzetten, koos hij Bergen/Alkmaar als uitvalsbasis. Het moment dat Mike in zijn Rolls Royce, Tommy in zijn Ferrari en John Rodgers Bergen binnen reden, herinner ik me nog heel goed. Ik was vrij en zat in de Lamoraal, boven, met Art Verburg toen plots iedereen naar buiten stormde. Een van de Ferrari‘s had zich platgereden bij de plek waar het standbeeld van Ronald Holst nu staat en we wilden kijken wie dit bijzondere clubje Ferrari en Rolls-rijders nu precies waren. Nou, daar zijn we inmiddels goed achter gekomen!

Met de komst van de oliejongens leefde Horeca Bergen flink op, ze hadden behoorlijke dagbudgetten om in hun onderhoud te voorzien en verdienden veel geld. Daarnaast waren het mensen die de wereld gezien hadden en Mike was zelfs goed bevriend met Joe Cocker en wie kon dat nu zeggen? Al snel begon hij personeel te werven onder de plaatselijke bevolking. En bij een aantal was het ook succesvol. Zo werd onze plaatselijke knuffel Canadees Guy Fillion een zeer succesvol Directional Driller, kreeg Bouke Wijsma een plek in de opslag, werden diverse meiden secretaresse en zelfs Pietje Euwe kreeg een baan en heeft dat volgehouden tot zijn dood.

Alleen ik niet. Tijdens een van de gesprekken met Mike, als ik bij hem in Egmond bleef logeren, vroeg ik of hij geen baan voor mij had? “Ja hoor, je kunt publicrelationschef worden van Europa!” ”Gliep, euuh, maar Mike ik ben net 21 en ik heb wel een goed stel hersens maar ben gewend biertjes te tappen! Heb je niet iets waar ik kan opklimmen door me te bewijzen, want dit zal waarschijnlijk fout gaan?” “Take it or leave it” was het botte antwoord en ik ben nooit PR chef geworden. (Ik Lafaard.)

In die tijd was er nog geen mobiele telefoon en iedere olieboy droeg een semafoon. In de Taverne was het de gewoonte als er een bieper afging om dan “This is the end” van de Doors te draaien. Vooral het stuk met de helikopters ging dan knalhard door de zaak, want er moest er zeker weer een vliegen. Alleen bij Bouke niet, die bleef in Nederland en regelmatig pesten we hem door zijn bieper nummer te bellen. Al snel had hij door dat hij voor de gek werd gehouden en nam wraak, door te zeggen dat hij ergens rustig moest bellen, smeerde hem dan vervolgens en kwam die avond niet meer terug. Dat vonden wij dan weer niet leuk!

In Nero was het regelmatig groot en extravagant feest, met dure etentjes, flessen wijn en heel veel mooie meiden. Wie weet krijgt iemand zin om daar in deze rubriek ook eens over te schrijven. Ik zelf weet meer van hun escapades in de Taverne en de Lamoraal. Zo waren Mike, Tommy, Collin en nog een paar tijdens het borreluur in de Lamoraal blijven hangen. Het werd drukker en drukker naarmate het later werd en het groepje raakte bij de gokkast ingesloten door de massa. Er was letterlijk geen doorkomen aan en ‘ik noem geen namen’ werd wat misselijk door de vele rondjes bier en niets te eten. Maar de weg naar het toilet was niet meer te doen. In zijn wanhoop kotste hij maar achter de gokkast en keek heel beschaamd naar ons barkeepers.

Paul Stadegaard liep de keuken in, maakte een emmer sop, vroeg iedereen opzij te gaan en kieperde deze vanachter de bar over de plek des onheils. Ik kwam er achter aan met chloor, tegen de stank, en alsof er niets gebeurd was, gingen we gewoon weer verder met ons werk. De zeer nette Brit (nee nog steeds geen namen) was zo verbaasd en dankbaar dat we er geen heisa van maakten, want hij schaamde zich letterlijk kapot. Gelukkig duurde dat niet al te lang!

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Terug