Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross, Brian Perry, Clive Bannister en nog een aantal. En ik ben er oprecht trots op dat ik de meeste van dit groepje tot mijn vrienden mag rekenen!

Wanneer het precies was, weet ik niet meer zo goed (19‘79?), maar dat het met veel spektakel ging, dat weet ik zeker. Laten we vaststellen dat de eerste Mike Chambers was. Ergens in de jaren zeventig was hij al eens in Bergen geweest en toen hij voor Eastman Whipstock in Nederland een kantoor moest opzetten, koos hij Bergen/Alkmaar als uitvalsbasis. Het moment dat Mike in zijn Rolls Royce, Tommy in zijn Ferrari en John Rodgers Bergen binnen reden, herinner ik me nog heel goed. Ik was vrij en zat in de Lamoraal, boven, met Art Verburg toen plots iedereen naar buiten stormde. Een van de Ferrari‘s had zich platgereden bij de plek waar het standbeeld van Ronald Holst nu staat en we wilden kijken wie dit bijzondere clubje Ferrari en Rolls-rijders nu precies waren. Nou, daar zijn we inmiddels goed achter gekomen!

Met de komst van de oliejongens leefde Horeca Bergen flink op, ze hadden behoorlijke dagbudgetten om in hun onderhoud te voorzien en verdienden veel geld. Daarnaast waren het mensen die de wereld gezien hadden en Mike was zelfs goed bevriend met Joe Cocker en wie kon dat nu zeggen? Al snel begon hij personeel te werven onder de plaatselijke bevolking. En bij een aantal was het ook succesvol. Zo werd onze plaatselijke knuffel Canadees Guy Fillion een zeer succesvol Directional Driller, kreeg Bouke Wijsma een plek in de opslag, werden diverse meiden secretaresse en zelfs Pietje Euwe kreeg een baan en heeft dat volgehouden tot zijn dood.

Alleen ik niet. Tijdens een van de gesprekken met Mike, als ik bij hem in Egmond bleef logeren, vroeg ik of hij geen baan voor mij had? “Ja hoor, je kunt publicrelationschef worden van Europa!” ”Gliep, euuh, maar Mike ik ben net 21 en ik heb wel een goed stel hersens maar ben gewend biertjes te tappen! Heb je niet iets waar ik kan opklimmen door me te bewijzen, want dit zal waarschijnlijk fout gaan?” “Take it or leave it” was het botte antwoord en ik ben nooit PR chef geworden. (Ik Lafaard.)

In die tijd was er nog geen mobiele telefoon en iedere olieboy droeg een semafoon. In de Taverne was het de gewoonte als er een bieper afging om dan “This is the end” van de Doors te draaien. Vooral het stuk met de helikopters ging dan knalhard door de zaak, want er moest er zeker weer een vliegen. Alleen bij Bouke niet, die bleef in Nederland en regelmatig pesten we hem door zijn bieper nummer te bellen. Al snel had hij door dat hij voor de gek werd gehouden en nam wraak, door te zeggen dat hij ergens rustig moest bellen, smeerde hem dan vervolgens en kwam die avond niet meer terug. Dat vonden wij dan weer niet leuk!

In Nero was het regelmatig groot en extravagant feest, met dure etentjes, flessen wijn en heel veel mooie meiden. Wie weet krijgt iemand zin om daar in deze rubriek ook eens over te schrijven. Ik zelf weet meer van hun escapades in de Taverne en de Lamoraal. Zo waren Mike, Tommy, Collin en nog een paar tijdens het borreluur in de Lamoraal blijven hangen. Het werd drukker en drukker naarmate het later werd en het groepje raakte bij de gokkast ingesloten door de massa. Er was letterlijk geen doorkomen aan en ‘ik noem geen namen’ werd wat misselijk door de vele rondjes bier en niets te eten. Maar de weg naar het toilet was niet meer te doen. In zijn wanhoop kotste hij maar achter de gokkast en keek heel beschaamd naar ons barkeepers.

Paul Stadegaard liep de keuken in, maakte een emmer sop, vroeg iedereen opzij te gaan en kieperde deze vanachter de bar over de plek des onheils. Ik kwam er achter aan met chloor, tegen de stank, en alsof er niets gebeurd was, gingen we gewoon weer verder met ons werk. De zeer nette Brit (nee nog steeds geen namen) was zo verbaasd en dankbaar dat we er geen heisa van maakten, want hij schaamde zich letterlijk kapot. Gelukkig duurde dat niet al te lang!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Terug