Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Is het nieuwsgierigheid en je omgeving? Of gedeeltelijk genetisch vastgelegd? Zoals vaak, zal het wel een combinatie zijn van factoren en al jaren onderzoek ik bij me zelf welke momenten nu cruciaal lijken te zijn geweest om te komen tot wie ik ben? Niet dat ik onvrede heb met mijzelf hoor! Ik ben best gelukkig en ook wel een klein beetje trots op deze Pieter. Natuurlijk heb ik nog wat demonen te bevechten, maar dat is eerder leuk, dan een last want ik ben er nog lang niet aan toe om “de wijze op de berg” te worden, die de rest van zijn bestaan in rust en sereniteit door brengt.

Op 12-jarige leeftijd tijdens het eindfeest van de van Reenenschool (heel lang geleden), mocht iedereen vertellen wat hij wilde worden. Ik was vrij stellig “rechercheur” Maar toen verliet ik het veilige nest van de lagere school en kwam in een soort Rollercoaster terecht. Mijn bravoure, vechtlust en grote bek, verdwenen in de pubertijd en ik werd een stille puber en meer en meer beschouwend. Op Noord-Kennemerland, aan de Paardenmarkt in Alkmaar ging het eerst semester nog perfect. Met alleen maar vette 8en en 9ens was ik duidelijk vwo-materiaal. Tot de hormonen toesloegen in semester 2. In een parallelklas zat Iris, een zachtaardig meisje met honingblond haar en ik was zo verliefd. Iris liep een beetje achter haar vriendin aan, die was blijven zitten en al met hele andere dingen bezig was.
Op een dag liep ik verliefd, stoer doenerig en ook wat nieuwsgierig achter de meiden aan. We gingen naar Anna Boleyn, bij de spoorbrug in Alkmaar. Het theehuis had een reputatie, maar die was nog niets vergeleken bij Any Time, wat er praktisch naast zat. Daar rookten ze niet alleen drugs, maar verkochten het ook! In Anna Boleyn, zaten we op de grond, het was er donker en veel weet ik niet meer van die eerste keer.

Alleen dat ik probeerde niet op te vallen en het heel spannend vond, verder had ik alleen maar oog voor Iris en natuurlijk pakte ik die eerste joint van mijn leven, achteloos van haar vriendin aan en nam een paar trekjes alsof ik het wel vaker had gedaan en het de normaalste zaak van de wereld was. Hoe het vanaf dat moment verder ging? Nou verkering met Iris heb ik nooit gekregen, had wel mijn eerste sekservaring met haar oudere vriendin. Verder werd ik na de zoveelste reprimande voor rottigheid “van school getrapt”, zoals de term in die dagen was. De keuze was nu 1ste Havo of 2de Mavo… Op de Mavo Beemsterlaan, zaten al mijn oude vriendjes Michel, Kick en JP Ruijters en nog een aantal oud lagere school klasgenootjes. Probleempje, ze waren allemaal blijven zitten en geschrokken van het Alkmaarse avontuur wilde ik dolgraag bij hun in de klas zitten. Mijn ouders waren net gescheiden en mijn moeder vond het goed, het werd dus 1ste Mavo. Weg was de verleiding van drugs en andere zaken. Ik was weer kind, voetbalde elke dag met mijn vrienden, ging vissen en haalde kattenkwaad uit. Tenten als Anna Boleyn en Any Time waren er niet meer, dus weg verleidingen voor het duistere, maar het zaadje was gepland…
Voor de tieners in Bergen was er La Bicyclette, naast films en activiteiten werden er soms feesten georganiseerd.

Maar eerst ontdekten we Rosita. Aan de Prinsessenlaan lag speelhol Rosita, wat gerund werd door Joop. Op nog geen 100 meter afstand van Michel’s huis was het natuurlijk logisch dat we daar eens op onderzoek uit gingen? Er waren twee gedeeltes. Het voorste gedeelte was het terrein van de spelletjes en het “geheime gedeelte” achter, moest je 16 voor zijn en daar stonden de fruitkasten. Maar vlak voor ik 16 werd, was Rosita niet meer in trek om een nogal pijnlijke reden. Dus hoe het er in de achterzaal uitzag in die dagen? Ons domein was voor. Eerst verkenden we schietspelletjes en airhockey. Ook tafelvoetbal was reuze in trek en er was een soort competitie. Regel was dat je niet wild mocht draaien, je moest gecontroleerd de bal spelen en sommigen waren er zo bedreven in dat het ware Maradonna’s leken, met schijnbewegingen en effectschoten van de drie spitsen. Ik niet, ik ben nooit zo van de fijne motoriek geweest en speelde het liefst de keeper en verdedigers, daar was ik goed in met mijn snelle reflexen. Elke dag in de vakanties waren Michel. Jan Peter en ik wel daar te vinden en al ons verdiende geld ging op in Rosita. (Hoera weer een verslaving ontdekt) Maar nu het pijnlijke verhaal.

Het leukste waren de flipperkasten en als je goed kon spelen, had je dan ook het meeste aan je geld. Sommige kasten hadden onze voorkeur en wie vaker op een flipperkast heeft gespeeld, weet dat er kasten zijn die fantastisch ontworpen zijn en met kop en schouders boven andere kasten uit steken. Waar dat in zit? Fanatici zullen je vast exact kunnen uitleggen waarom? We zullen 14 of 15 zijn geweest en waren met zijn drietjes naar een film in de Rus gegaan. JP, die altijd wat meer geld had dan wij arme sloebers, nodigde ons uit om nog even mee te gaan naar Rosita. Zoals vaker deelden we in die dagen ons geld altijd broederlijk en als er echt weinig was, speelden we samen op de flipperkast. Ieder een flipper. Natuurlijk gingen we mee, want er was al maanden een nieuwe kast, die werkelijk door iedereen bespeeld werd en er waren soms wachtrijen en er werd afgeschreven, net als met Biljarten. (Dan moest je een gulden op de kast neerleggen, om aan te geven dat jij de volgende speler was, wanneer de ander door zijn spelen heen was.) Het record sneuvelde dagelijks en het werd een heuse prestigezaak.
Tot een vaste klant, die ook veel in het achtergedeelte kwam, een record had neergezet, wat al zeker 2 weken stond en onverslaanbaar leek. Die avond speelden we en vrouwe Fortuna leek mij op een gegeven moment zeer goed gezind. Het ging zo goed, ik neigde het onverslaanbare record te verbreken. Naarmate ik bij de laatste bal aankwam, leek het bijna onmogelijk om het nog te verprutsen. Joop kwam erbij staan en ook enkele uit de achterzaal, waaronder de recordhouder, kwamen kijken. Ietwat nerveus begon ik toch aan mijn laatste bal. Het ging weer perfect, alleen ik moest zo verschrikkelijk nodig plassen en het spel duurde zo lang. Met gekruiste benen stond ik te spelen en was in dubio, stopte ik en ging plassen of speelde ik door voor de roem, eer en glorie?

“Sta je nu gewoon in je broek te zeiken?” vroeg Joop totaal verbaasd? Ik ontkende natuurlijk, verloor daarop de bal en verdween gelijk uit Rosita om nooit meer terug te keren. Hoe lang mijn record heeft gestaan wilde ik niet meer weten?

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug