Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan het vaste groepje notabelen voorzien van drank en af en toe rond gaan met de door Dicky genoemde “jachtschotel” stukjes droge worst, metworst en leverworst.

Ik had een motor een 250 cc Harley Davidson, eigenlijk geen echte Harley maar wel door een samenwerking met het Italiaanse merk Aermacchi, prachtig vormgegeven off the road motortje. Ik stopte met werken in bistro le Coq d’or en bond in de garage van mijn stiefvader, die met mijn moeder samen op de Eeuwigelaan 56 woonde, een koffer achterop de buddyseat. De namen van de plaatsen had ik in volgorde op mijn tank geplakt en ik reed naar mijn vriendin in Ibiza. Een barre tocht met veel regen, hotelletjes waar ik de enige gast was en de eigenaar alles alleen deed. Hooikoorts in Zuid-Frankrijk, helemaal onder je eigen snot rijden door de prachtige omgeving die je gestolen kon worden. Andere motorrijders die niet terugzwaaiden omdat ze waarschijnlijk dachten dat ik op een brommer zat.

Het werd pas fijn toen ik door Barcelona reed om in de haven een kaartje voor de boot te kopen. In een net werd mijn motor aan boord gehesen. Op de boot een heerlijke sfeer samen met andere gelukzoekers. Eenmaal op Ibiza ontbrak het mij aan niets, ik had een eigen kamer in Can Buffi, een enorme finca vlakbij St. Eulalia. Het huis was van de ouders van Ibi, die het hadden verbouwd toen de bouwvakkers het nog voor 80 cent per dag deden. Mijn vriendin Ibi werkte bij Siësta, een hotel vlakbij en ik ging een beetje haar vader helpen met verbouwen van andere huizen. Hormiconera was een van de eerste Spaanse woorden die ik leerde. Dat is dus een betonmolen. Maar de verveling sloeg toe, er was behalve het nachtleven met het mooie café the Black Cat en the Owl and the Pussycat weinig te doen in Santa Eulalia. In Ibiza stad was bijvoorbeeld maar een bioscoop en daar draaiden dan Italiaanse B-westerns die dan ook nog eens in het Spaans nagesynchroniseerd waren.

De discotheken waren wel te gek, ik ging met Ibi regelmatig naar Club St. Rafel, een prachtige club met van die wit gestucte banken, palmbomen, een bar met heerlijke kussens waar je met je rug naar de barkeepers zat en op die manier zo naar de dansvloer kon kijken of naar het grote mooi uitgelichte zwembad. Later werd die discotheek de KU. Goeie muziek opgezet door Franse dj’s waar toen nog wel door de plaatjes heen geluld werd.
’s Morgens reed ik op mijn motortje naar het dorp en zat al snel aan de carregilio, een espresso met brandy. Klaas Slot de Alkmaarse filmer belde mij, of ik hem kon helpen met het opnemen van een film over bezienswaardigheden van Finland. De film was voor een touroperator, die de film dan, via een 16mm projector vertoonde in bejaardencentra. Na het bekijken konden de mensen direct intekenen voor een reis. Ja, zo ging dat toen! Ik zei snel ja, ook al waren de verdiensten niet heel bijzonder, liet mijn motor bij Ibi in de garage staan en vloog naar Schiphol. Tijdens het filmen in Finland belde Dicky Duster mij op met de mededeling dat hij via een geldschieter het pand van bistro Moustasch op de Platte Stenen brug kon overnemen en of het een idee was om daar een discotheek van te maken. Met dit in het achterhoofd was ik met Klaas en zijn vrouw, lees assistent, zes weken door Finland aan het crossen met als eindbestemming de Noordkaap. Een soort toendragebied met een gebouw er op geplaatst, borden ter duiding dat het daar het noordelijkste punt van Europa is en walmende frituurlucht van de grote snackbar om je niet helemaal verloren te voelen. Ik schreef in Finland brieven, als een soort dagboek van mijn belevenissen naar Jose van de Bosch, een vriendin uit Alkmaar toen ik een brief van Ibi uit Ibiza kreeg.

Ze is meertalig maar schreef in het Engels. Ze schreef dat mijn vertrek wel heel plotseling was gegaan, ze schreef letterlijk “ … I had to squeeze my self a bit…” om te geloven dat ik weg was. Toen ik dat woord zag, met alleen maar prachtige letters in een duidelijk handschrift geschreven en dan ook nog in die volgorde, had ik meteen de naam voor de nog te realiseren discotheek. “Squeeze”.
Terug in Nederland gingen we direct aan de gang, samen met Dicky Duster en onze grote vriend Gert van t’Hoff. Gert was behalve een Gladstone mild rokende en cola-vieux drinkende Bourgondiër, levensgenieter en kroegtijger ook een innemende homo die viel op hetero jongens. Maar behalve dat, was Gert vooral kunstenaar. Hij maakte keramiek en schilderde abstract. Bar Moustache was een bistro die omgetoverd moest worden in een discotheek.
We maakten achterin een roestvrijstalen dansvloertje, die bij gebruik van de bellenblaasmachine veranderde in een levensgevaarlijke gladde piste. Er kwam een heuse disco booth met twee pick-ups en een mengpaneel en een koudijs machine om rook te maken.

Om de tijd even te duiden, in New York was Studio 54 super hip, veel mensen uit Bergen en Alkmaar hadden Ibiza ontdekt en begonnen daar huizen te kopen. Chic kreeg net een wereldhit met Le Freak, een nummer dat volgens mij nog steeds draaibaar is. Cocaïne was nog een beetje chic en als je er bij hoorde (en dat deden we) had je een handgemaakt zilveren snuifbuisje van Flip van Herwijnen.
In Squeeze realiseerden we een doorzicht scherm naast de bar waar we met een super 8 filmprojector zowel cartoons als zelfgemaakte filmpjes op afspeelden. Ook twee diacarrousels van Kodak met een dissolver zorgden voor beeld. Ik maakte dan dia’s van onze gasten die we de week erop weer afspeelden op dat zelfde scherm. Om het aanbod wat aantrekkelijker te maken (je zit toch in een wat pukkelige doelgroep) kocht ik een speciale lens voor mijn Nikon F2 en kopieerde foto’s uit de Lui, een softpornoblad uit Frankrijk. Het plafond van de dansvloer was in vakken verdeeld van wit acrylaat en met een enorm paneel kon je daar dan kleuren in mengen, zoals in de film Saturday Night Fever op de grond lag.

Gert van ’t Hoff maakte speciale objecten van gekleurd acrylaat in hoekige vormen 3D op elkaar geplakt die de muren sierden. Dicky verzorgde de bar en samen met Esther Groot en Suzanne Venneker was dat niet alleen een mooie maar ook geoliede machine. Achter bij het kleine barretje bij de dansvloer stonden Gerrie Mak en Sonja Gelling, dat was een beetje het freaken hoekje, maar dat maakte het zo aantrekkelijk. Ik kocht mijn platen bij Attalos op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Ik was er kind aan huis en raakte al snel bevriend met Elias de eigenaar, niet heel veel tijd daarna was Elias ook de eerste aidsdode. Er was een speciale 12 inch Billboard top 50 uit de USA die we volgden. Ik wisselde dat af met andere dansbare nummers. Heel af en toe draaide ik een nummer uit de top 40 als ik het echt goed vond en ik niet dogmatisch wilde overkomen. Bijvoorbeeld nummers van de soundtrack Saterday Night Fever draaide ik niet.

Ik had bij een bevriende reclameman Rick van Dijk het logo van Squeeze laten ontwerpen en daar waren twee in neon geblazen bakken van gemaakt die stylisch voor het raam hingen. Rood neon. Ik had nog de tekst voor een advertentie bedacht die achteraf niet heel erg goed ontvangen werd bij onze buren maar wel de moeite waard is om nog eens te herhalen. ‘Try a New Experience for your own Satisfaction: Try Squeeze.’ De kenners onder ons weten dat Discobar Experience 50 meter verderop op de Laat stond en dat Satisfaction zich bijna naast Squeeze bevond. Vanaf dag een was het een gekkenhuis, lange rijen op de Plattestenenbrug. Dit was in Alkmaar nog nooit vertoond. Klaas Abricrombie, Amsterdamser kon niet, aan de deur met zijn altijd vrolijke en behulpzame Nanda achter de garderobe.
Er moesten mensen geweigerd worden. Door de aankleding, de mensen achter de bar en natuurlijk de overheersende muziek groeide er iets moois. Er kwamen voetballers van AZ, die toen nog met Christen Nygaard speelde, hoeren van de Achterdam die na het werk ook even iets anders wilden, criminelen kwamen er natuurlijk ook, maar ook kunstenaars en veel laat ik het slimme jongeren noemen. We hadden een hit. Door de weeks gingen we ook bandjes programmeren en natuurlijk hebben we de Scene van Thé Lau binnen gehad. Zondag begin van de middag knipte Felix de kapper mensen in de nieuwste coupe op de dansvloer. Samen met Bart Niessing bedachten we Tea dance op de zondagmiddag, de poster die we met wat knip en plakwerk uit het blad Interview van Andy Warhol hadden gejat had de uitstraling die we wilden hebben maar dat lukte in Alkmaar dan weer net niet. Een hoogtepunt daarentegen was toch wel Tropical Night. Een speciale avond die ik bedacht had, waar een Alkmaarse reggae band optrad en alleen maar Caribische muziek werd gedraaid.

Een legendarische poster met alle werknemers in het wit en stukjes in de krant zorgden ervoor dat er nergens in Alkmaar nog witte kleding te scoren was. Met als gevolg boze winkeliers die mij vertelden dat het seizoen voor wit voorbij was en of ik ze eerder kon waarschuwen. De avond zelf was een super hit, een sensation white in de dop. Iedereen in het wit, tropische muziek zowel life als van de band, er werden ijsjes en stukjes cocos rondgedeeld door tropische meisjes. Kortom het was te gek en ik was erbij.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Terug