Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan het vaste groepje notabelen voorzien van drank en af en toe rond gaan met de door Dicky genoemde “jachtschotel” stukjes droge worst, metworst en leverworst.

Ik had een motor een 250 cc Harley Davidson, eigenlijk geen echte Harley maar wel door een samenwerking met het Italiaanse merk Aermacchi, prachtig vormgegeven off the road motortje. Ik stopte met werken in bistro le Coq d’or en bond in de garage van mijn stiefvader, die met mijn moeder samen op de Eeuwigelaan 56 woonde, een koffer achterop de buddyseat. De namen van de plaatsen had ik in volgorde op mijn tank geplakt en ik reed naar mijn vriendin in Ibiza. Een barre tocht met veel regen, hotelletjes waar ik de enige gast was en de eigenaar alles alleen deed. Hooikoorts in Zuid-Frankrijk, helemaal onder je eigen snot rijden door de prachtige omgeving die je gestolen kon worden. Andere motorrijders die niet terugzwaaiden omdat ze waarschijnlijk dachten dat ik op een brommer zat.

Het werd pas fijn toen ik door Barcelona reed om in de haven een kaartje voor de boot te kopen. In een net werd mijn motor aan boord gehesen. Op de boot een heerlijke sfeer samen met andere gelukzoekers. Eenmaal op Ibiza ontbrak het mij aan niets, ik had een eigen kamer in Can Buffi, een enorme finca vlakbij St. Eulalia. Het huis was van de ouders van Ibi, die het hadden verbouwd toen de bouwvakkers het nog voor 80 cent per dag deden. Mijn vriendin Ibi werkte bij Siësta, een hotel vlakbij en ik ging een beetje haar vader helpen met verbouwen van andere huizen. Hormiconera was een van de eerste Spaanse woorden die ik leerde. Dat is dus een betonmolen. Maar de verveling sloeg toe, er was behalve het nachtleven met het mooie café the Black Cat en the Owl and the Pussycat weinig te doen in Santa Eulalia. In Ibiza stad was bijvoorbeeld maar een bioscoop en daar draaiden dan Italiaanse B-westerns die dan ook nog eens in het Spaans nagesynchroniseerd waren.

De discotheken waren wel te gek, ik ging met Ibi regelmatig naar Club St. Rafel, een prachtige club met van die wit gestucte banken, palmbomen, een bar met heerlijke kussens waar je met je rug naar de barkeepers zat en op die manier zo naar de dansvloer kon kijken of naar het grote mooi uitgelichte zwembad. Later werd die discotheek de KU. Goeie muziek opgezet door Franse dj’s waar toen nog wel door de plaatjes heen geluld werd.
’s Morgens reed ik op mijn motortje naar het dorp en zat al snel aan de carregilio, een espresso met brandy. Klaas Slot de Alkmaarse filmer belde mij, of ik hem kon helpen met het opnemen van een film over bezienswaardigheden van Finland. De film was voor een touroperator, die de film dan, via een 16mm projector vertoonde in bejaardencentra. Na het bekijken konden de mensen direct intekenen voor een reis. Ja, zo ging dat toen! Ik zei snel ja, ook al waren de verdiensten niet heel bijzonder, liet mijn motor bij Ibi in de garage staan en vloog naar Schiphol. Tijdens het filmen in Finland belde Dicky Duster mij op met de mededeling dat hij via een geldschieter het pand van bistro Moustasch op de Platte Stenen brug kon overnemen en of het een idee was om daar een discotheek van te maken. Met dit in het achterhoofd was ik met Klaas en zijn vrouw, lees assistent, zes weken door Finland aan het crossen met als eindbestemming de Noordkaap. Een soort toendragebied met een gebouw er op geplaatst, borden ter duiding dat het daar het noordelijkste punt van Europa is en walmende frituurlucht van de grote snackbar om je niet helemaal verloren te voelen. Ik schreef in Finland brieven, als een soort dagboek van mijn belevenissen naar Jose van de Bosch, een vriendin uit Alkmaar toen ik een brief van Ibi uit Ibiza kreeg.

Ze is meertalig maar schreef in het Engels. Ze schreef dat mijn vertrek wel heel plotseling was gegaan, ze schreef letterlijk “ … I had to squeeze my self a bit…” om te geloven dat ik weg was. Toen ik dat woord zag, met alleen maar prachtige letters in een duidelijk handschrift geschreven en dan ook nog in die volgorde, had ik meteen de naam voor de nog te realiseren discotheek. “Squeeze”.
Terug in Nederland gingen we direct aan de gang, samen met Dicky Duster en onze grote vriend Gert van t’Hoff. Gert was behalve een Gladstone mild rokende en cola-vieux drinkende Bourgondiër, levensgenieter en kroegtijger ook een innemende homo die viel op hetero jongens. Maar behalve dat, was Gert vooral kunstenaar. Hij maakte keramiek en schilderde abstract. Bar Moustache was een bistro die omgetoverd moest worden in een discotheek.
We maakten achterin een roestvrijstalen dansvloertje, die bij gebruik van de bellenblaasmachine veranderde in een levensgevaarlijke gladde piste. Er kwam een heuse disco booth met twee pick-ups en een mengpaneel en een koudijs machine om rook te maken.

Om de tijd even te duiden, in New York was Studio 54 super hip, veel mensen uit Bergen en Alkmaar hadden Ibiza ontdekt en begonnen daar huizen te kopen. Chic kreeg net een wereldhit met Le Freak, een nummer dat volgens mij nog steeds draaibaar is. Cocaïne was nog een beetje chic en als je er bij hoorde (en dat deden we) had je een handgemaakt zilveren snuifbuisje van Flip van Herwijnen.
In Squeeze realiseerden we een doorzicht scherm naast de bar waar we met een super 8 filmprojector zowel cartoons als zelfgemaakte filmpjes op afspeelden. Ook twee diacarrousels van Kodak met een dissolver zorgden voor beeld. Ik maakte dan dia’s van onze gasten die we de week erop weer afspeelden op dat zelfde scherm. Om het aanbod wat aantrekkelijker te maken (je zit toch in een wat pukkelige doelgroep) kocht ik een speciale lens voor mijn Nikon F2 en kopieerde foto’s uit de Lui, een softpornoblad uit Frankrijk. Het plafond van de dansvloer was in vakken verdeeld van wit acrylaat en met een enorm paneel kon je daar dan kleuren in mengen, zoals in de film Saturday Night Fever op de grond lag.

Gert van ’t Hoff maakte speciale objecten van gekleurd acrylaat in hoekige vormen 3D op elkaar geplakt die de muren sierden. Dicky verzorgde de bar en samen met Esther Groot en Suzanne Venneker was dat niet alleen een mooie maar ook geoliede machine. Achter bij het kleine barretje bij de dansvloer stonden Gerrie Mak en Sonja Gelling, dat was een beetje het freaken hoekje, maar dat maakte het zo aantrekkelijk. Ik kocht mijn platen bij Attalos op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Ik was er kind aan huis en raakte al snel bevriend met Elias de eigenaar, niet heel veel tijd daarna was Elias ook de eerste aidsdode. Er was een speciale 12 inch Billboard top 50 uit de USA die we volgden. Ik wisselde dat af met andere dansbare nummers. Heel af en toe draaide ik een nummer uit de top 40 als ik het echt goed vond en ik niet dogmatisch wilde overkomen. Bijvoorbeeld nummers van de soundtrack Saterday Night Fever draaide ik niet.

Ik had bij een bevriende reclameman Rick van Dijk het logo van Squeeze laten ontwerpen en daar waren twee in neon geblazen bakken van gemaakt die stylisch voor het raam hingen. Rood neon. Ik had nog de tekst voor een advertentie bedacht die achteraf niet heel erg goed ontvangen werd bij onze buren maar wel de moeite waard is om nog eens te herhalen. ‘Try a New Experience for your own Satisfaction: Try Squeeze.’ De kenners onder ons weten dat Discobar Experience 50 meter verderop op de Laat stond en dat Satisfaction zich bijna naast Squeeze bevond. Vanaf dag een was het een gekkenhuis, lange rijen op de Plattestenenbrug. Dit was in Alkmaar nog nooit vertoond. Klaas Abricrombie, Amsterdamser kon niet, aan de deur met zijn altijd vrolijke en behulpzame Nanda achter de garderobe.
Er moesten mensen geweigerd worden. Door de aankleding, de mensen achter de bar en natuurlijk de overheersende muziek groeide er iets moois. Er kwamen voetballers van AZ, die toen nog met Christen Nygaard speelde, hoeren van de Achterdam die na het werk ook even iets anders wilden, criminelen kwamen er natuurlijk ook, maar ook kunstenaars en veel laat ik het slimme jongeren noemen. We hadden een hit. Door de weeks gingen we ook bandjes programmeren en natuurlijk hebben we de Scene van Thé Lau binnen gehad. Zondag begin van de middag knipte Felix de kapper mensen in de nieuwste coupe op de dansvloer. Samen met Bart Niessing bedachten we Tea dance op de zondagmiddag, de poster die we met wat knip en plakwerk uit het blad Interview van Andy Warhol hadden gejat had de uitstraling die we wilden hebben maar dat lukte in Alkmaar dan weer net niet. Een hoogtepunt daarentegen was toch wel Tropical Night. Een speciale avond die ik bedacht had, waar een Alkmaarse reggae band optrad en alleen maar Caribische muziek werd gedraaid.

Een legendarische poster met alle werknemers in het wit en stukjes in de krant zorgden ervoor dat er nergens in Alkmaar nog witte kleding te scoren was. Met als gevolg boze winkeliers die mij vertelden dat het seizoen voor wit voorbij was en of ik ze eerder kon waarschuwen. De avond zelf was een super hit, een sensation white in de dop. Iedereen in het wit, tropische muziek zowel life als van de band, er werden ijsjes en stukjes cocos rondgedeeld door tropische meisjes. Kortom het was te gek en ik was erbij.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Terug