Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje. Maar dan moest je wel opschieten met schoonmaken en kon je niet nazitten, ander was je te laat.

In het zeepaardje hadden we de voorkeur voor Hans Smit, niet alleen vanwege de shoarma, met flink knoflooksaus en sambal. Maar meer omdat we vaak na sluitingstijd bij hem boven gingen pokeren en menigmaal verlieten we het pand pas als Alkmaar al weer volledig tot leven was gekomen en ja, zo af en toe kwam het ook nog voor dat de broodjes erg duur werden. Gelukkig af en toe, maar is dat niet wat elke gokker zegt…?

Een andere optie was bij Laurens. Eigenlijk had hij de lekkerste broodjes, maar het was er vaak zo druk. Ook al, genoot je als barkeeper eind jaren ’70 een voorkeursbehandeling, vanwege horeca collega’s onder elkaar. Dat was bij Laurens gewoon niet te doen, zelfs niet toen hij in de hoogtij dagen van de shoarma een tweede zaak opende! Vele jaren daarna het zal 2001 of zo zijn geweest, was ik voor de productie van een televisieserie in New York en hield een yellow cab aan. Nu staan de taxichauffeurs van New York bekend als “babbelgraag” en mijn chauffeur maakte die reputatie meer dan waar. Hij vroeg me het hemd van het lijf en natuurlijk kwam ook de vraag. ‘Waar kom je vandaan? ‘From Holland’ Oh where from Holland? From Bergen, near Alkmaar and Amsterdam. ‘ Oh my brother lives in Alkmaar, his name is Laurens and he had a shoarma restaurant. Perhaps you know him?’ Natuurlijk heel logisch, dat je uit de duizenden gele taxi’s in New York, de broer van Laurens trof en jullie begrijpen dat hij de vaste taxichauffeur werd, gedurende mijn verblijf.

Terug naar het eten, na het werk of het stappen; Cor Schekkerman had op een moment bedacht dat het slim was om na het werk, broodjes telefonisch te bestellen en die met de taxi op te laten halen, zodat wij eerst konden schoonmaken. Op zich een geweldige oplossing, alle taxichauffeurs in Bergen werkten mee en gaven ons voorrang als de broodjes klaar waren. Dat liep wel in de papieren, maar in die tijd gaven we daar niet om en een andere keer zal ik nog sterkere verhalen vertellen over het taxigebruik uit die tijd. Die avond bleven we ‘nazitten’ met Jacky Bus, Cor en Henny, John Bier met Marjolein, het zusje van Henny, ikzelf natuurlijk en verder nog Jos Jongbloed. Jos, die net zijn rijbewijs had gehaald, bood heel vriendelijk aan om de broodjes op te gaan halen, dat scheelde toch in tijd en geld?

Nu hoefde dat echt niet van ons, maar Jos wilde natuurlijk erg graag rijden en weg was hij. Na meer dan anderhalf uur wachten besloten we toch maar even te bellen. ‘Ja die is al een klein half uurtje weg.’ Wist men ons te vertellen. In het Zeepaardje dronken we nog een borrel, maar de honger, na hard gewerkt te hebben, sloeg toe! Waar bleef onze Jos met de broodjes? En na weer een half uur werden we toch wat bezorgd. Buiten was het flink mistig en helemaal nuchter was Jos ook niet weggegaan! De meldkamer van de politie wist bij de eerste belronde van niets, het tweede belletje naar hen bracht echter wel duidelijkheid.

Op de Kogendijk, waar je toen nog 80 km mocht, was een lelijk eendje van de weg geraakt. Wij met zijn allen erheen om te kijken hoe het met Jos was? Net toen we aankwamen reed de ambulance weg met de kersverse coureur erin. Terwijl één agent met een grote lamp in het weiland aan het zoeken was, stond een andere ons te woord. Het viel gelukkig reuze mee met onze Jos, waarschijnlijk een hersenschudding, misschien wat gebroken, maar voor controle toch maar even langs de poli. En wisten wij misschien of er meer mensen in de auto hadden gezeten? Nog voor we antwoord konden geven, riep de andere agent ons en we liepen het weiland in, daar toonde hij zijn lugubere vondst. Een lap vlees bedekt met rode vloeistof, in het donker leek het net een stuk bebloed hoofdhuid. Gelukkig herkende Cor hierin meteen één van zijn bestelde broodjes.

Struinend door de diverse broodjes die her en der verspreid in het weiland lagen, besloten we nog even langs het ziekenhuis te rijden, waar een versufte Jos ons vanaf zijn brancard aankeek. Op zijn verzoek reden we in alle vroegte nog even langs Nico zijn vader, om hem gerust te stellen en bijna thuis flikkerde ik in een bocht nog even uit de auto, want de portier was niet goed gesloten en had ik ook een hersenschudding. Ach saai was het nooit in de Bergense horeca!

Pieter van dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

24 maart 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

Terug