Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Jan L. had ook een boot gekocht, hoe het beestje heette, ben ik vergeten. Staat me iets vaags bij van Napoli?? Maar saillant detail was, dat hij van één van de ontvoerders van Caranza was geweest. Hoe kon het ook anders? Voor jongens uit het “milieu” zal dat wel extra aantrekkingskracht hebben gehad. Net zoals voor een muziekliefhebber, de boot van Jimmy Hendrix, meerwaarde kan hebben. Maar ik weet eigenlijk niet eens of Jimmy, wel van varen hield?

Natuurlijk moest Jan met zijn strijkijzer pronken in de Taverne, wie zou dat niet doen? En er werd en publiek besloten dat er de volgende dag al heel vroeg gevaren moest worden, Harm, Gerrit en Lange witte Johan, mochten natuurlijk mee en volgens mij Chris Mulder en Marc Seewald ook en opeens liet Lange, witte Johan horen en Jakkes? Jakkes gaat ook mee. Ik mocht Johan graag, maar keek hem nu toch wel wat ongemakkelijk aan. Jan en ik waren niet echt vrienden. “Euhh, ik moet vanavond werken” reageerde ik nog wat voorzichtig om Johan niet voor het hoofd te stoten.  Jan reageerde daarop direct. “Nee, het is al heel vroeg, dan weet ik het wel, ik wil dat iedereen op tijd aanwezig is en dan komt hij te laat en daar heb ik geen zin in.” Nu had Jan iets waardoor hij het slechtste in mij naar boven bracht. Eigenlijk had ik helemaal geen zin, maar ik liet me ook weer niet zo weg zetten en voor ik het zelf door had, gaf ik een gevat antwoord, in de trant van. “Ik ben altijd op tijd, dan haal ik gewoon door…” En ergens verdenk ik Harm en Gerrit ervan, dat ze Jan ook wel wilde dwars zitten, wanneer zich de kans voor deed? (Hoe zou dat nu komen?) In ieder geval het voorstel van Johan kreeg bijval en beide riepen. “Ja Jakkes moet ook mee!” Jan en ik keken elkaar vreemd aan, we waren tot elkaar veroordeeld.

Die ochtend, was ik natuurlijk op tijd, had wel kort geslapen, maar niets gedronken, of andere gekke dingen gedaan. Jan had zijn grondverfkleur Mercedes ingeruild voor een zwart monster van hetzelfde merk, verder had hij een paar dozen wijn bij Loek Verhagen gekocht en poenerig moesten we weten dat er een doos Chateau Margaux bij was. (Topwijn uit de Bordeaux, zoek maar eens op en schrik van de prijs…) Ik reed mee met Laak en zat voorin met samengeknepen billetjes, zo hard en onbesuisd reed hij. Bij de haven aangekomen, vroeg Jan of ik even onder de vloermat wilde kijken er lag wat geld. En inderdaad er lag een flink stapeltje ruggen (briefje van 1000 gulden) Eerlijk is eerlijk. Zoveel geld had ik nog nooit vast gehad. Jan riep zijn mannen even bij elkaar en ik inspecteerde met Chris, de boot. Het was een flink “strijkijzer” met twee grote inbouw motoren.

De wijn aan boord en wij op weg naar den Oever, want we zouden gaan vissen en naar Texel. In Den Oever moesten er hengels en aas gekocht worden. Even rondvragen bracht ons bij een hengelsport winkel. Daar werd voor iedereen een hengel gekocht en voor 100 jaar pieren. Toen vroeg Jan waar het goed vissen was. De mannen achter de toonbank noemden een plek en Jan keek hen niet begrijpend aan? Nou als je op de kaart kijkt, dan…”Euhh, ik heb nog geen kaarten aan boord!” De blikken van de mannen hoef ik niet uit te leggen. Maar ook daar was een oplossing voor. Jan kocht kaarten van het hele Waddengebied, tot Scandinavië aan toe. Je wist tenslotte maar nooit?

Bepakt en bezakt klommen we weer aan boord en bekeken de kaarten. Jan had geen flauwe notie van navigeren, vond de boeien in de vaargeul maar onzin en wilde zo wegvaren. Als we in het begin maar dicht bij de kant bleven. Dat was nog een trauma van een heel oud vaartochtje wat hem en Wies, bijna het leven had gekost en mijn schaakclubmaat lieve, vriendelijke en rustige Wammes, was toen jammerlijk verdronken. Als zoon van een heuse kapitein legde ik hem het navigeren met kompas uit en met wat steun van de anderen, konden we hem overtuigen om niet de kortste weg te nemen, maar binnen de boeien te blijven en dan wel de juiste kleur aan de juiste kant. Toen Jan het trucje door had, was de lol er voor hem ook af en mocht Chris sturen en navigeren

Wij gingen aan de wijn en uit plastic bekertjes dronken we de Margaux. Als echte wijnkenner, was Jan maar gelijk met de beste en duurste begonnen… Plastic bekertje of niet, de wijn was goddelijk en toen de 6 flessen in mum van tijd op waren, werden de mindere flessen van zo een 60 gulden per stuk aangebroken. Dat vond hij maar niets, die was niet te zuipen. “Ja Jan, dan had je ook met de mindere maar evengoed prachtige wijn moeten beginnen, zoals iedereen zei…” Maar Jan wilde nu liever bier. Het vissen, duurde hem ook veel te lang en na maximaal een half uurtje stil te hebben gelegen, wilde hij verder en blazen. Chris en ik zetten de koers uit naar Texel, vertelden Jan welke streken hij op het kompas moest aanhouden en Jan trok de beide gashendels naar achteren. Tegen een uur of 12 kwamen we bij Texel, daar was een tent in de haven net open. We speelden wat biljart, aten allemaal een uitsmijter en zopen flink wat bier.

Tot Jan weer verder wilde varen om de motoren tot het maximum te laten gaan. Bij het afrekenen wilde hij met een rug betalen. Nee heel gek, dat kon de kroeg eigenaar, die net open was, niet wisselen. Een aantal graaide in hun zakken, maar hadden ook alleen maar ruggen op zak. ( Ssst lauw poekelen en niet verder vragen) en wie moesten de rekening betalen? Jakkes en Chris Mulder, daar ging mijn 100 gulden. Alles wat ik bij me had, voor die dag. Maar ik wilde er ook niet verder over zeuren. Tenslotte had ik Chateaux Margaux gedronken en omdat ik wel eens bij wijnhandel Pels van Loek, werkte wanneer hij op vakantie ging. Wist ik wat die kostte en hoe uniek deze wijn was.

Na wat spelevaren gingen we terug richting Den Helder, een stukje buiten de haven werd er even een wedstrijdje gedaan met een speedboot (kan ook op ons volgende vaartochtje zijn geweest??) Jan verloor maar nipt, tegen de veel kleinere en lichtere speedboot. Maar dat was voldoende voor hem om een andere, nog grotere en nog duurdere boot te willen.(maar ook dat is weer een verhaal op zich) Bij de haven van den Helder was het een drukte van belang, een konvooi marineschepen voer de haven binnen, met allemaal bootjes erom heen, die aan het wachten waren. Wachten was niet echt Jan zijn ding en toen hij een gaatje zag, gingen de handels weer vol omlaag en tussen twee fregatten in stoof hij de haven in. De boot lag nog niet vast of een lijkwitte havenmeester, riep ons van de wal aan! “Waren jullie dat die tussen de fregatten door voeren? We knikten onnozel van Ja. “Maar dat mag toch helemaal niet, hoe kunnen jullie zo stom zijn, nou dat ga je merken, daar heb je de Marchaussee al.” Inderdaad kwamen er een aantal wetsdienaren aan boord, legden Jan uit dat je moest wachten als de Marine uit of binnen voer en je nooit, maar dan ook nooit tussen hen door mocht varen. Kortom dit leverde een boete op van 650 gulden of zoiets. Tja en toen kwam het probleem van de duizendjes weer naar boven. Genereus betaalde Jan met een rug en zei. “Laat de rest maar zitten” Natuurlijk deden de overheid dienaren niet aan fooi en Jan moest zijn naam, bankrekening en adres opgeven, zodat het teveel naar hem teruggestort kon worden. Dat vond Jan weer niet prettig, hij bleef liever anoniem.

Die avond zijn we teruggevaren via het Noord Hollands kanaal, hebben aangemeerd mij Willem Verhoef in Koedijk, daar ons op rekening klem gezopen. Willem heeft een taxi voor ons besteld. De auto’s zouden de volgende dag door Jan zijn broer uit Medemblik worden gebracht en het enige wat er nu nog fout ging…Midden in de nacht bleek de Napoli toch niet zo goed te zijn aangemeerd en was op drift geraakt.

Al met al een dag met verhalen om nooit meer te vergeten.

advertentie

Meer 'Horeca':

Support your Locals: Geniet van een heerlijk lunch in Bergen, Egmond of Schoorl

26 november 2021

Of reserveer voor thuis een fijne Take-away diner

Bekijk hier het overzicht van meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers van dé horeca in Bergen, Egmond, Schoorl en Groet.

Het OMT vindt dat restaurants en cafés om 17.00 uur dicht moeten

26 november 2021

Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur

Het OMT vindt verder dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur, andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten.

Rondje horeca 48: Interview met Martin van Bourgonje van Merlet over sluiting van zijn theater

26 november 2021

De restauranthouder heeft nu zijn zinnen gezet op de naastgelegen kerk. Die vergunning kwam er eerder deze week. Maar...

De lichtbakken met grote letters 'theater' moeten weer weg van zijn terras: na één weekend moet de Schoorlse hotel- en restauranthouder Martin van Bourgonje de stekker al uit zijn theater trekken. Het leek hem zo'n goed idee, maar de burgemeester concludeerde dat het niet zomaar mag. De restauranthouder heeft nu zijn zinnen gezet op de naastgelegen kerk. Die vergunning kwam er eerder deze week. Maar... Klik hier voor het interview

Nieuwe eigenaren van ‘Bij Merel’ op het Plein

19 november 2021

Agnes Raggers neemt vanaf 1 december de zaak over

Agnes zal de gasten vanaf die datum, samen met haar fijne team, iedereen warm ontvangen en heerlijke koffie en fijne gerechtjes gaan verzorgen.

Thanksgiving kalkoen & Black Friday in Bergen: twee dagen lang genieten. Let’s celebrate!

19 november 2021

De koks van Zilt bereiden twee dagen lang (25 en 26 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA-vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november en dat is dit jaar op 25 november.

Burgemeester en wethouder bezoeken horeca in Bergen aan Zee

17 november 2021

Ze wilden graag weten wat de impact van de strengere coronamaatregelen voor hen betekent...

Afgelopen zaterdag deden burgemeester Lars Voskuil en wethouder Erik Bekkering een rondje langs de horeca in het centrum van Bergen. Gistermiddag spraken ze ook met een aantal horecaondernemers in Bergen aan Zee. Ze wilden graag weten wat de impact van de strengere coronamaatregelen voor hen is.

STOKED! Unfiltered Lager van Bergense brouwerij krijgt binnen een half jaar een tweede internationale erkenning

17 november 2021

Bergens bier internationaal onderscheiden met zilver bij de International Beer Challenge

De Unfiltered Lager die snel de harten van zowel particulieren als de plaatselijke horeca en retail heeft veroverd, heeft zilver gewonnen bij de International Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager al in de prijzen - zilver - bij de World Beer Awards. Op dit moment is hun tijdelijke bier Zoigl ook volop verkrijgbaar.

Rondje horeca 47: Ik geloof niet dat ik dit helemaal begrijp!

19 november 2021

Vooropgesteld, ik ben natuurlijk geen viroloog…

De grootste economisch getroffen groep in deze global Coronapandemie is zonder twijfel de horeca. Over het algemeen hebben ze zich keurig gehouden aan de regels bij iedere voorgaande lock-down.

Update: Merlet Theater moet deuren al weer sluiten

21 november 2021

Het leek zo leuk, eerst lekker eten en daarna genieten van cultuur

Op last van de gemeente moeten we de deuren al weer sluiten verteld eigenaar Martin van Bourgonje. " mensen die op ruime afstand genieten van muziek in theater vorm is bij Merlet helaas niet meer toegestaan. Maandag volgt er overleg met gemeente. Maar voor nu moet ik het concert van Peter van Vleuten en Heleen Botman voor morgen annuleren. Balen met name voor de artiesten! Het restaurant is natuurlijk gewoon open.

Prosecco, prosek, bubbels

12 november 2021

Door: Renée Bakker

Ik was even aan het speuren op het internet en kwam een artikel tegen over prosecco. Het artikel ging over waar prosecco vandaan komt, welke druiven er worden gebruikt en welke technieken er worden toegepast. Hartstikke leuk. Maar jullie raden nooit wat er nog meer in stond. Er werd geschreven dat er ook prosecco wordt gemaakt over de Italiaanse grens. Ho, stop, wacht even. Error in mijn hoofd! Hoe zit dat?

Rondje horeca 46: Onze lokale Chinees

12 november 2021

Een van mijn favorieten bij Oriëntaals restaurant de Oude Prins

Ik ken de familie Lam al sinds mijn jeugdjaren. Vader, moeder, dochters en natuurlijk zoon Kelvin. Toen deze laatste de zaak jaren geleden van zijn vader Tony overnam, hield hij zijn hart vast, want tsja… vaders weten natuurlijk eigenlijk alles beter.

Je wilt dit jaar op wintersport naar Oostenrijk?

12 november 2021

Zonder vaccinatie geen après-ski

Oostenrijkse horeca dicht voor ongevaccineerden. Oostenrijk laat vanaf maandag alleen gevaccineerden en herstelde coronapatiënten toe tot onder meer cafés, restaurants en evenementen met meer dan 25 personen.

Rondje horeca 45: Nieuwe regels voor bezoekers van horeca en overige gelegenheden

5 november 2021

Regels gaan in op zaterdag 6 november

U moet uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart laten zien...

Bergen kan weer snacken… (filmpje)

5 november 2021

Foodmaster Bello in Bergen is na de grote brand van deze zomer weer open

In een omgebouwde zeecontainer verkopen Michiel Admiraal en zijn vrouw Mascha sinds afgelopen maandag weer snacks. De eerste dag liep niet helemaal vlekkeloos: de frituurinstallatie liet het afweten.

Advertorial: gezocht… koks voor hotel Edelweiss in Gerlos

5 november 2021

De grauwe winter ontvluchten en inruilen voor een zonnige winter in de Oostenrijkse Alpen...

Hotel Edelweiss in het grootste en modernste skigebied van het Zillertal zoekt voor a.s. winterseizoen een chef-kok maar ook een ambitieuze sous-chef komt in aanmerking. Ook zijn we nog op zoek naar een ZWK. Wil jij werken in een jong 5-koppig team waar Nederlands, Engels en Duits gesproken wordt? Je bent vier maanden in de sneeuw om te koken op ''hoog'' niveau. De ideale tussenstap voor jouw carrière in een fantastische omgeving.

Zand & Klei Diner: 23 november in de keuken van Grand Café Bourgogne Schoorl

5 november 2021

Veel lokaler gaat het niet worden...

U zult er niet dagelijks bij stilstaan, maar wist u dat onze regio een ontzettend groot en rijk aanbod heeft van streekproducten van de beste kwaliteit?

Slotkwartier zoekt unieke horecaondernemers

3 november 2021

Start inschrijving exploitatie panden Slotkwartier in Egmond aan den Hoef

Vorig jaar startte de gemeente Bergen met de herontwikkeling van het historische Slotkwartier, de verborgen parel in Egmond aan den Hoef. De gemeente Bergen zoekt unieke...

Bekende chefkok uit de regio, José Polonio geeft een aantal van zijn recepten prijs

29 oktober 2021

Welkom in de Spaanse keuken! (filmpje)

Vandaag in de keuken: José Polonio. Zijn gevulde mosseltjes, zijn konijn in sherry of patatas bravas kan je serveren als tapas of als volwaardige schotel maar het brengt je sowieso in vakantiestemming. Afsluiten doen wij met een flan Catalan. Welkom in de Spaanse keuken!

Het kabinet moet de omstreden 12 uur-regel in de horeca zo snel mogelijk loslaten…

29 oktober 2021

zodat het hoge aantal besmettingen in de thuissituatie kan worden teruggedrongen

Dat is de boodschap van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. De brancheorganisatie meent dat scherpere maatregelen voor de horeca de huidige stijging van het aantal besmettingen niet tegengaan. Veel mensen belanden nu om 00.00 uur tegelijkertijd op straat en zetten hun avond bij iemand thuis of op een illegaal feestje voort.

Rondje horeca 44: Vanaf maandag 1 november kunt u weer snacken bij Bello op het Plein

29 oktober 2021

De verkoop vanuit de containers is een tijdelijke oplossing

Snackbar Bello maakt op 1 november een herstart in het centrum van Bergen. De snackbar ging in de nacht van 20 op 21 juli in vlammen op.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Gerrit Hulleman 21 oktober 2021

22 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Woensdag 21 oktober, krijg ik om 5 uur in de morgen een berichtje van Margret, dat je 3 uur geleden bent overleden. Toevallig had ik het in mijn vorige stukje ook over jou gehad en ik wist daardoor, dat het slecht met je ging.

Schoorls wijnhuis PoP4Wine bestaat een jaar en krijgt toppers op bezoek

22 oktober 2021

Eigenaresse en vinologe Esther Leegwater

Wat vliegt de tijd, want afgelopen donderdag was het alweer een jaar geleden dat ik de deuren van mijn winkel PoP4Wine naast Kaasboer Niek in Schoorl mocht openen.

Rondje horeca 43: Misschien toch verlichting voor Bergense horecaondernemers

22 oktober 2021

Hoge Raad: Horeca krijgt mogelijk korting op huurprijzen vanwege pandemie

Restaurants en cafés hoeven wellicht tijdelijk minder huur te betalen voor hun pand, omdat ze in de coronapandemie lang hun deuren gesloten moesten houden.

Eindelijk… Thank God It’s Friday met DJ’s Frank en Guido (filmpje)

22 oktober 2021

Waar en wanneer: De Taverne op vrijdag 29 okt. van 21.00 tot 00.00 uur

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!!! Tussen 22.00 en 03.00 uur, 20+, gratis entree, QR code mee nemen. Karel de Grotelaan 1A, 1861 KH Bergen, Nederland

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Terug