Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schik met Kick

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schik met Kick

Het leuke van nog steeds in je geboortedorp wonen is, dat je nog steeds oude vrienden van vroeger tegenkomt. Zo zie ik Michel nog zo af en toe en ook Kick, ken ik net als Michel nog van de kleuterschool, lagere school en middelbare school.

Mijn avonturen met Kick, zijn niet de aller wildste, of het moet over de beginjaren van het tv-programma “Eigen huis” gaan, maar die verhalen zijn voor “Members Only” Zoals my dear friend Martin Ross, sommige verhalen zo treffend ooit benoemde. Daarnaast gaan die verhalen over een ander soort horeca en ik moet het van Harry, zoveel mogelijk bij de horeca van Bergen en omstreken houden. Nou dat is met Kick geen probleem. Toen ik op mijn 19de vanuit de Bokkesprong naar het Zeepaardje en Hoppe verhuisde, ging Kick in de Cococlub werken, als Disc Jockey. Al snel had ik door dat barkeeper wel beter betaalde dan DJ, maar bij de meisjes minder populair was. Drommen stonden er altijd rond zijn dj-hokje aan de dansvloer, op zoek naar wat aandacht of om een plaatje aan te vragen. Daar had je als barkeeper echt geen tijd voor, dat was veel harder werken.

Kick had weer een heel ander karakter dan Michel, maar alhoewel we nooit met zijn drieën op stap gingen, was ik op beide erg gesteld. Kick was meer van de brommers en reed Yamaha, terwijl ik meer een Zundapp of Kreidler fan was, maar tegen de tijd dat ik brommer mocht rijden, vond ik Thomos en Puch toch beter bij me passen, maar dat komt misschien omdat ik begonnen was met blowen en toen ik op mijn 16de geld kreeg van mijn pa om een brommer te kopen, kocht ik een Dual pick-up met Harman en Kardon versterker, oh ja en ik hield ook nog 15 gulden over voor een oude BSA-brommer.(Bij Storm Afstappen) Maar in de Coco kwam ik vaak na twee uur ‘s nachts helpen schoonmaken en hadden ze ook voor mij een broodje besteld. Daarna gingen Kick en ik vaak samen naar huis en zakten giga door, tot in de vroege uurtjes.

De grootste lol hadden we als vader Pielaet om een uur of 6 naar beneden kwam om te gaan vissen. Steevast zei hij dan. “Zo, jullie zijn al vroeg op?” en steevast was ons antwoord. “Nee we zijn NOG op”. Ook die keer dat we uit het café bij hem doorzakten en tegen een uur of negen in de morgen de telefoon ging. Moeder Pielaet nam hem boven en kwam vervolgens naar beneden, keek meewarig naar ons verfomfaaide uiterlijk en zei. “Dat was de moeder van Pieter, er is zo diploma-uitreiking van de HAVO op de Loudelsweg in de kapel en of wij ook mee mochten?” Kick en ik keken elkaar vragend aan? En schaapachtig, “Euhh, oh ja, helemaal vergeten te vertellen… “Natuurlijk mogen jullie mee…” Zelf waren we het heugelijke gebeuren ook compleet vergeten. Ik stiefelde nog met een aardig stuk in mijn kraag van de Midden Geestweg naar de Verlengde Geestweg, waar ik woonde. Kwam met een lulverhaal, dat school ons helemaal niet bericht had en dook snel onder de douche. Mijn moeder slikte het voor zoete koek. Ze vond het toch al een vreemde school. Of ze kende haar pappenheimers en liet het er maar bij?

Half slapend zaten we in de kapel, tot we één voor één naar voren werden geroepen. Volgens mij was er zelfs een leerkracht die Kick geen hand wilde geven, maar dat kan zomaar ook in mijn perceptie zijn geweest of misschien was ik het wel? Na de diploma’s werden er diverse leerlingen naar voren geroepen, die zich verdienstelijk hadden gemaakt, met hun inzet voor school. Wij werden dus niet naar voren gehaald. Blijkbaar was het geen verdienste dat ik 2 jaar met dezelfde agenda had gedaan, of dat mijn tas altijd trouw op school bleef liggen? Laat staan dat ik vaak als laatste uit de kantine weg ging, na een hele dag daar te hebben zitten pokeren? Ach het zat me wel goed! Alleen de gekwetste, teleurgestelde blikken van mijn mams en moeder Pielaet, dat was even slikken.

Die zomer was een hele wilde zomer, als ik niet werkte tot laat, dan was ik zelf wel op stap, tot laat. Inmiddels kende ik elke traptrede thuis, wist de krakende te ontwijken en sloop vaak naar boven. Helaas was mijn moeder ook niet van gisteren en net als ik me veilig boven waande en de deur van mijn slaapkamer oh zo zachtjes opendeed…Ging haar licht aan. “Wie is daar?” Vaak bekroop me de gedachten om dan Jaap te zeggen, maar ik was nooit zeker of die al thuis was en dan kreeg ik op mn kop, als ze hem ook betrapte. Hoe dan oomlk, mijn mams vond het tijd dat ik het huis uit ging, of me wat socialer opstelde. De gevleugelde uitdrukking. “Het is hier geen hotel” klonk steeds frequenter en frequenter. Tot mijn moeder een ultimatum stelde. “Vanavond ben je op tijd thuis, anders kun je vertrekken” Ik was de avond daarvoor bij Kick in het zomerhuis blijven slapen, wat ik die zomer regelmatig deed. In de schuur stond een groot bed en daarachter was nog een aanbouwtje met een stapelbed.

Na veel soebatten was vroeg, voor middernacht, maar of de duvel er mee speelde…Ik had aandacht van een allerleukst Duits meisje en ja hoor het werd weer vier uur. De voordeur zat dicht, mijn sleutel ging er niet in want die had mijn moeder er slim, aan de binnenkant in laten zitten en de bel stond uit. Ik wist duidelijk dat ik mijn hand deze keer overspeeld had. Maar niet getreurd, met het opportunisme van de jeugd, liep ik verder naar Kick, de schuur was nog open en in het donker kleedde ik me uit.(Ik sliep nooit met een shirt oid ) Op de tast trok ik de dekens omhoog en wilde net neerploffen. Toen de stem van Kick fluisterend vanuit het aanbouwtje klonk. “Pieter ben jij dat?” Ja ik kom hier logeren, ben het huis uitgetrapt, verduidelijkte ik, ook op fluistertoon. “Je kan niet in het bed daar…” Hoezo, vroeg ik en verstijfde?” Daar ligt tante Annie… Direct liet ik de dekens los en met een tijgersprong schoot ik weg van het bed. In het aanbouwtje kroop ik in het stapelbed en Kick kwam zowat niet meer bij van het lachen. Tante Annie was ver in de 80 en ze was juist die dag komen logeren.

Kick fantaseerde erop los, wat er gebeurd zou zijn als ik naast haar was gekropen? Daar moest ik niet aan denken en wilde snel slapen en niets meer horen. Hoe ik mijn kleren de volgende dag, daar bij het bed weghaalde zag ik dan wel…?

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Terug