Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s en wat gasten, die mochten ‘nazitten’. Vaak waren dit de gezelligste uren waar je met elkaar nadacht over zaken, anekdotes en roddels ophaalde, meiden van je gading het hof maakte, even tot rust kwam en ook flink wat dronk.

Kortom je verbeterde de wereld keer op keer en gooide hem net zo makkelijk weer door de war. Zo lang ik in de horeca werkte was er een actief nachtcircuit van collega’s uit andere cafés, die om een uur of drie even langs kwamen en bijna altijd liep die gezelligheid uit, tot in de vroege uurtjes. Mijn vrienden in Amsterdam snapten dan ook echt niet waarom ik zo af en toe bij hun in de grote stad kwam logeren, zuiver en alleen voor mijn rust?

Midden jaren ’70 waren er in Alkmaar en Bergen drie nachtclubs. De Extase, werd later de Bergermeermin en was het meest bezocht door ons Bergenaren, maar daar zal ik andere keren nog wel over schrijven. Verder had je de Pinoclub, die werd later de Extase, maar in de Pinoclub tijd, was het een echte ‘beetje vergane glorieclub’. Vaak gingen we na het werk in de Bokkensprong ons geld, wat we met een avond heel hard werken hadden verdiend, er even in een uurtje doorheen brassen. De flessen Champagne en dure mixjes vlogen af en aan. En zo weet ik nog dat onze lieve huisvriend van broer Jaap en mij; Marcel van Bennekom, die mij in de Bokkensprong had geïntroduceerd, op weg naar de Pino zijn Wolseley, waar hij zo trots op was, tegen een vluchtheuvel zette. Gelukkig had hij niet gedronken, dat gingen we juist doen en er was alleen blikschade en een flinke bult op zijn kop. Binnen was er net iets teveel roodpluche en er werden floorshows gehouden. Schaars geklede dames werden aan het rad gebonden en een messenwerper probeerde haar niet te raken, onder het gejoel van hitsige mannen, die liever het tegenovergestelde zagen gebeuren. Nee echt veel stelde die floorshows niet voor!

De Floorshows in de Habibi aan de wortelsteeg in Alkmaar, waren van een ander kaliber. Ik weet nog goed hoe we midden in de winter met een groepje vanuit Taverne naar de Habibi togen. Het sneeuwde flink en met Michiel, die toen nog geen bedrijfsleider was, maar laborant en goede klant van de Tav, verder staat me bij, dat Arno en Frans, Berend en ik erbij waren, hadden we de sneeuw getrotseerd. De portiers keken ons wat argwanend aan en eerlijkheidshalve moet ik er bij vertellen, dat we wat jolig waren. We gaven onze jassen af, gingen naar binnen waar een trio muziek zat te maken en bestelden flink wat drankjes. Toen kwam het hoogtepunt van de avond en alle gasten schaarden zich rond het podium. De beruchte en ranzige ‘Badkuip show’ het moment suprême , zou plaats gaan vinden. Er werd een bad binnen gereden met daarin een naakte dame volledig bedekt met schuim. Vervolgens werd een sloeber uit het publiek gekozen, die met geile blijk naar voren kwam en hij mocht haar eens flink gaan wassen. Maar op het hoogtepunt werd de show onderbroken door een kakofonische Drumroffel? Toen alle aandacht op de naakte vrouw gericht werd, was Michiel stiekem achter het drumstel geslopen om eens gehoor te geven aan een langgekoesterde wens. ‘Het geven van een drumsolo voor een publiek.

Ik moet zeggen zijn timing was perfect, zijn uitvoering wat minder, maar het effect was hilarisch. Binnen de kortste keren hadden de portiers hem achter het drumstel geplukt en werd hij bij zijn kladden naar buiten geflikkerd. Heftig verontwaardigd klopte Michiel aan de gesloten deur van de Habibi, maar hij mocht niet meer naar binnen. Of hij dan wel zijn jas mocht? Eén van ons wist welke jas hij had en die werd naar buitengesmeten. Chiel moest nog een half uurtje in de sneeuw wachten voordat ons groepje naar buiten kwam, de floorshow was toch al op het hoogtepunt afgelast en als kameraden liet je elkaar tenslotte niet in de steek. Maar we moesten natuurlijk wel eerst ons drankje opdrinken en daarna nog één…Buiten was onze relschopper nog niet helemaal gekalmeerd, maar had zijn enthousiasme kunnen botvieren en een prachtige sneeuwengel gemaakt.

Het leuke aan de Habibi was; om 04.00 uur wanneer hij beneden dicht ging, dan kon je boven nog broodjes eten. Vaak zaten er dames van lichte zeden, die klaar met hun werk waren en hier was het altijd echt gezellig en lachen, als de meiden hun verhalen hielden. Op een gegeven doordeweekse avond in 1977 was ik met Pietje Tibie en Marc Seewald, na het stappen nog even naar de Habibi gegaan. Tegen sluitingstijd hadden we nog lang geen zin om naar huis te gaan. Pietje was met zijn oude Volvo en opperde het idee om naar Amsterdam te gaan. Marc en ik keken elkaar aan. Zin hadden we wel maar Marc moest voor negen uur ’s ochtends weer terug zijn vanwege de schoenenzaak die geopend moest worden en ik moest nog een kwartiertje eerder thuis zijn, want ik moest naar school. ‘Natuurlijk’ zei Piet, ‘Komt allemaal goed!’ Het zal niemand verbazen dat we om half tien nog door de uitgaansbuurten van Amsterdam zwierven.

We konden de auto niet zo goed meer vinden en het lopen ging ook wat moeizaam?? Marc werd als eerste, veel te laat bij zijn werk gedropt en daarna was ik aan de beurt. ‘Hou de motor maar draaiende, ik ben zo terug ’zei ik een beetje benepen, toen we bij mijn ouderlijk huis waren aangekomen. Ik wist dat mijn moeder nu allang terug was van haar nachtdienst en hoe ging ik dit uitleggen? Het duurde inderdaad niet lang, mijn moeder had niet helemaal door wat er voorviel, want ik kwam gehaast binnengestormd. ‘Ik moet opschieten, was mijn tas vergeten’ riep ik, terwijl ik naar boven stormde. ‘Doeeii’ en weg was ik weer. Piet zette me stinkend naar drank en rook af voor de school en ik moest later zowel op school als thuis het nodige uitleggen.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

24 maart 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Terug