Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s en wat gasten, die mochten ‘nazitten’. Vaak waren dit de gezelligste uren waar je met elkaar nadacht over zaken, anekdotes en roddels ophaalde, meiden van je gading het hof maakte, even tot rust kwam en ook flink wat dronk.

Kortom je verbeterde de wereld keer op keer en gooide hem net zo makkelijk weer door de war. Zo lang ik in de horeca werkte was er een actief nachtcircuit van collega’s uit andere cafés, die om een uur of drie even langs kwamen en bijna altijd liep die gezelligheid uit, tot in de vroege uurtjes. Mijn vrienden in Amsterdam snapten dan ook echt niet waarom ik zo af en toe bij hun in de grote stad kwam logeren, zuiver en alleen voor mijn rust?

Midden jaren ’70 waren er in Alkmaar en Bergen drie nachtclubs. De Extase, werd later de Bergermeermin en was het meest bezocht door ons Bergenaren, maar daar zal ik andere keren nog wel over schrijven. Verder had je de Pinoclub, die werd later de Extase, maar in de Pinoclub tijd, was het een echte ‘beetje vergane glorieclub’. Vaak gingen we na het werk in de Bokkensprong ons geld, wat we met een avond heel hard werken hadden verdiend, er even in een uurtje doorheen brassen. De flessen Champagne en dure mixjes vlogen af en aan. En zo weet ik nog dat onze lieve huisvriend van broer Jaap en mij; Marcel van Bennekom, die mij in de Bokkensprong had geïntroduceerd, op weg naar de Pino zijn Wolseley, waar hij zo trots op was, tegen een vluchtheuvel zette. Gelukkig had hij niet gedronken, dat gingen we juist doen en er was alleen blikschade en een flinke bult op zijn kop. Binnen was er net iets teveel roodpluche en er werden floorshows gehouden. Schaars geklede dames werden aan het rad gebonden en een messenwerper probeerde haar niet te raken, onder het gejoel van hitsige mannen, die liever het tegenovergestelde zagen gebeuren. Nee echt veel stelde die floorshows niet voor!

De Floorshows in de Habibi aan de wortelsteeg in Alkmaar, waren van een ander kaliber. Ik weet nog goed hoe we midden in de winter met een groepje vanuit Taverne naar de Habibi togen. Het sneeuwde flink en met Michiel, die toen nog geen bedrijfsleider was, maar laborant en goede klant van de Tav, verder staat me bij, dat Arno en Frans, Berend en ik erbij waren, hadden we de sneeuw getrotseerd. De portiers keken ons wat argwanend aan en eerlijkheidshalve moet ik er bij vertellen, dat we wat jolig waren. We gaven onze jassen af, gingen naar binnen waar een trio muziek zat te maken en bestelden flink wat drankjes. Toen kwam het hoogtepunt van de avond en alle gasten schaarden zich rond het podium. De beruchte en ranzige ‘Badkuip show’ het moment suprême , zou plaats gaan vinden. Er werd een bad binnen gereden met daarin een naakte dame volledig bedekt met schuim. Vervolgens werd een sloeber uit het publiek gekozen, die met geile blijk naar voren kwam en hij mocht haar eens flink gaan wassen. Maar op het hoogtepunt werd de show onderbroken door een kakofonische Drumroffel? Toen alle aandacht op de naakte vrouw gericht werd, was Michiel stiekem achter het drumstel geslopen om eens gehoor te geven aan een langgekoesterde wens. ‘Het geven van een drumsolo voor een publiek.

Ik moet zeggen zijn timing was perfect, zijn uitvoering wat minder, maar het effect was hilarisch. Binnen de kortste keren hadden de portiers hem achter het drumstel geplukt en werd hij bij zijn kladden naar buiten geflikkerd. Heftig verontwaardigd klopte Michiel aan de gesloten deur van de Habibi, maar hij mocht niet meer naar binnen. Of hij dan wel zijn jas mocht? Eén van ons wist welke jas hij had en die werd naar buitengesmeten. Chiel moest nog een half uurtje in de sneeuw wachten voordat ons groepje naar buiten kwam, de floorshow was toch al op het hoogtepunt afgelast en als kameraden liet je elkaar tenslotte niet in de steek. Maar we moesten natuurlijk wel eerst ons drankje opdrinken en daarna nog één…Buiten was onze relschopper nog niet helemaal gekalmeerd, maar had zijn enthousiasme kunnen botvieren en een prachtige sneeuwengel gemaakt.

Het leuke aan de Habibi was; om 04.00 uur wanneer hij beneden dicht ging, dan kon je boven nog broodjes eten. Vaak zaten er dames van lichte zeden, die klaar met hun werk waren en hier was het altijd echt gezellig en lachen, als de meiden hun verhalen hielden. Op een gegeven doordeweekse avond in 1977 was ik met Pietje Tibie en Marc Seewald, na het stappen nog even naar de Habibi gegaan. Tegen sluitingstijd hadden we nog lang geen zin om naar huis te gaan. Pietje was met zijn oude Volvo en opperde het idee om naar Amsterdam te gaan. Marc en ik keken elkaar aan. Zin hadden we wel maar Marc moest voor negen uur ’s ochtends weer terug zijn vanwege de schoenenzaak die geopend moest worden en ik moest nog een kwartiertje eerder thuis zijn, want ik moest naar school. ‘Natuurlijk’ zei Piet, ‘Komt allemaal goed!’ Het zal niemand verbazen dat we om half tien nog door de uitgaansbuurten van Amsterdam zwierven.

We konden de auto niet zo goed meer vinden en het lopen ging ook wat moeizaam?? Marc werd als eerste, veel te laat bij zijn werk gedropt en daarna was ik aan de beurt. ‘Hou de motor maar draaiende, ik ben zo terug ’zei ik een beetje benepen, toen we bij mijn ouderlijk huis waren aangekomen. Ik wist dat mijn moeder nu allang terug was van haar nachtdienst en hoe ging ik dit uitleggen? Het duurde inderdaad niet lang, mijn moeder had niet helemaal door wat er voorviel, want ik kwam gehaast binnengestormd. ‘Ik moet opschieten, was mijn tas vergeten’ riep ik, terwijl ik naar boven stormde. ‘Doeeii’ en weg was ik weer. Piet zette me stinkend naar drank en rook af voor de school en ik moest later zowel op school als thuis het nodige uitleggen.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

Terug