Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s en wat gasten, die mochten ‘nazitten’. Vaak waren dit de gezelligste uren waar je met elkaar nadacht over zaken, anekdotes en roddels ophaalde, meiden van je gading het hof maakte, even tot rust kwam en ook flink wat dronk.

Kortom je verbeterde de wereld keer op keer en gooide hem net zo makkelijk weer door de war. Zo lang ik in de horeca werkte was er een actief nachtcircuit van collega’s uit andere cafés, die om een uur of drie even langs kwamen en bijna altijd liep die gezelligheid uit, tot in de vroege uurtjes. Mijn vrienden in Amsterdam snapten dan ook echt niet waarom ik zo af en toe bij hun in de grote stad kwam logeren, zuiver en alleen voor mijn rust?

Midden jaren ’70 waren er in Alkmaar en Bergen drie nachtclubs. De Extase, werd later de Bergermeermin en was het meest bezocht door ons Bergenaren, maar daar zal ik andere keren nog wel over schrijven. Verder had je de Pinoclub, die werd later de Extase, maar in de Pinoclub tijd, was het een echte ‘beetje vergane glorieclub’. Vaak gingen we na het werk in de Bokkensprong ons geld, wat we met een avond heel hard werken hadden verdiend, er even in een uurtje doorheen brassen. De flessen Champagne en dure mixjes vlogen af en aan. En zo weet ik nog dat onze lieve huisvriend van broer Jaap en mij; Marcel van Bennekom, die mij in de Bokkensprong had geïntroduceerd, op weg naar de Pino zijn Wolseley, waar hij zo trots op was, tegen een vluchtheuvel zette. Gelukkig had hij niet gedronken, dat gingen we juist doen en er was alleen blikschade en een flinke bult op zijn kop. Binnen was er net iets teveel roodpluche en er werden floorshows gehouden. Schaars geklede dames werden aan het rad gebonden en een messenwerper probeerde haar niet te raken, onder het gejoel van hitsige mannen, die liever het tegenovergestelde zagen gebeuren. Nee echt veel stelde die floorshows niet voor!

De Floorshows in de Habibi aan de wortelsteeg in Alkmaar, waren van een ander kaliber. Ik weet nog goed hoe we midden in de winter met een groepje vanuit Taverne naar de Habibi togen. Het sneeuwde flink en met Michiel, die toen nog geen bedrijfsleider was, maar laborant en goede klant van de Tav, verder staat me bij, dat Arno en Frans, Berend en ik erbij waren, hadden we de sneeuw getrotseerd. De portiers keken ons wat argwanend aan en eerlijkheidshalve moet ik er bij vertellen, dat we wat jolig waren. We gaven onze jassen af, gingen naar binnen waar een trio muziek zat te maken en bestelden flink wat drankjes. Toen kwam het hoogtepunt van de avond en alle gasten schaarden zich rond het podium. De beruchte en ranzige ‘Badkuip show’ het moment suprême , zou plaats gaan vinden. Er werd een bad binnen gereden met daarin een naakte dame volledig bedekt met schuim. Vervolgens werd een sloeber uit het publiek gekozen, die met geile blijk naar voren kwam en hij mocht haar eens flink gaan wassen. Maar op het hoogtepunt werd de show onderbroken door een kakofonische Drumroffel? Toen alle aandacht op de naakte vrouw gericht werd, was Michiel stiekem achter het drumstel geslopen om eens gehoor te geven aan een langgekoesterde wens. ‘Het geven van een drumsolo voor een publiek.

Ik moet zeggen zijn timing was perfect, zijn uitvoering wat minder, maar het effect was hilarisch. Binnen de kortste keren hadden de portiers hem achter het drumstel geplukt en werd hij bij zijn kladden naar buiten geflikkerd. Heftig verontwaardigd klopte Michiel aan de gesloten deur van de Habibi, maar hij mocht niet meer naar binnen. Of hij dan wel zijn jas mocht? Eén van ons wist welke jas hij had en die werd naar buitengesmeten. Chiel moest nog een half uurtje in de sneeuw wachten voordat ons groepje naar buiten kwam, de floorshow was toch al op het hoogtepunt afgelast en als kameraden liet je elkaar tenslotte niet in de steek. Maar we moesten natuurlijk wel eerst ons drankje opdrinken en daarna nog één…Buiten was onze relschopper nog niet helemaal gekalmeerd, maar had zijn enthousiasme kunnen botvieren en een prachtige sneeuwengel gemaakt.

Het leuke aan de Habibi was; om 04.00 uur wanneer hij beneden dicht ging, dan kon je boven nog broodjes eten. Vaak zaten er dames van lichte zeden, die klaar met hun werk waren en hier was het altijd echt gezellig en lachen, als de meiden hun verhalen hielden. Op een gegeven doordeweekse avond in 1977 was ik met Pietje Tibie en Marc Seewald, na het stappen nog even naar de Habibi gegaan. Tegen sluitingstijd hadden we nog lang geen zin om naar huis te gaan. Pietje was met zijn oude Volvo en opperde het idee om naar Amsterdam te gaan. Marc en ik keken elkaar aan. Zin hadden we wel maar Marc moest voor negen uur ’s ochtends weer terug zijn vanwege de schoenenzaak die geopend moest worden en ik moest nog een kwartiertje eerder thuis zijn, want ik moest naar school. ‘Natuurlijk’ zei Piet, ‘Komt allemaal goed!’ Het zal niemand verbazen dat we om half tien nog door de uitgaansbuurten van Amsterdam zwierven.

We konden de auto niet zo goed meer vinden en het lopen ging ook wat moeizaam?? Marc werd als eerste, veel te laat bij zijn werk gedropt en daarna was ik aan de beurt. ‘Hou de motor maar draaiende, ik ben zo terug ’zei ik een beetje benepen, toen we bij mijn ouderlijk huis waren aangekomen. Ik wist dat mijn moeder nu allang terug was van haar nachtdienst en hoe ging ik dit uitleggen? Het duurde inderdaad niet lang, mijn moeder had niet helemaal door wat er voorviel, want ik kwam gehaast binnengestormd. ‘Ik moet opschieten, was mijn tas vergeten’ riep ik, terwijl ik naar boven stormde. ‘Doeeii’ en weg was ik weer. Piet zette me stinkend naar drank en rook af voor de school en ik moest later zowel op school als thuis het nodige uitleggen.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

10 april 2020

Door: Hans Dekker

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets...

Terug