Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ruigoord

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ruigoord

Mijn kinderen zijn voor een langere periode naar hun moeder, omdat ik elke dag moet werken. Maar in plaats van me netjes te gedragen, verviel ik gelijk weer in oude gewoontes en bij oude gewoontes horen ook oude liefdes en verhalen.

Afgelopen week belde ik dus Annemarie O. op, om gezellig wat te gaan doen. Lekker naar het strand en een hapje eten. Annemarie en haar zusje Marlies, woonden vroeger in Alkmaar en beide meisjes waren niet alleen heel mooi van uiterlijk. Ze konden ook nog prachtig zingen. Annemarie was moe, maar liet zich toch overhalen. Over van alles en iedereen kletsend, ging het gesprek op een gegeven moment over Ruigoord. Ze had het over het ballonnen feest/festival, wat ik weer niet kende, maar Ruigoord is in Bergen een begrip. Dit kwam voornamelijk door Guus de Boissevain, een van de grondleggers van de gemeenschap Ruigoord.

Guus had een tijdje een relatie met Geraldine, de moeder van mijn lieve vriendin Anouk en Annemarie had weer bij Daniël, Guus’ zoon, in de klas op de toneelschool gezeten. Zo nu wordt het lekker gecompliceerd, maar strekking is dat er elk jaar een stevige delegatie vanuit Bergen naar de Ruigoord feesten ging. Éen van die keren heeft een flinke indruk op me achtergelaten en ik zat werkelijk diep in de shit. Maar laat ik niet te veel vooruitlopen op het verhaal.

Het was een mooie zomer, volgens mij eind jaren 80, misschien 1990? Ik was elke dag vrij, want om afgekeurd te worden voor de horeca, moest ik een jaar in de ziektewet verblijven. Dit was op voorstel van het GAK zelf (met een beetje manipulatie van mij), want die zagen in dat de Horeca, nou niet echt bevorderlijk was voor mijn gezondheid. Inmiddels wist ik dat ik naar de media academie ging en daar was het wachten op. Elke dag ging ik al vroeg naar het strand. Samen met mijn buurmeisje Juliëtte Carchedi, die een relatie met Michiel Mak had, en de Makkies woonden praktisch naast me. Ik was tot over mijn oren verliefd op Juliëtte en zij ook op mij…Maar ja wat doe je? Michiel was absoluut een maatje van me en Anouk, mijn allerbeste vriendin, had me duidelijk gemaakt, dat onze vriendschap flink onder druk zou komen te staan, als ik… Ik besloot dat haar vriendschap en die met de broers Mak, me te veel waard was en ik heb me min of meer op de vlakte gehouden. Maar het gevoel was er wel en sterk ook.

Dat weekend zouden we met een groepje met Kniebe in zijn vw busje, meerijden. Het Ruigoord weekend zou groter worden dan ooit en er zou zelfs een tankwagen bier komen, met diverse taps in de grote tent. Ik had een voorraadje feestpoeders ingeslagen en had genoeg geld bij me om het weekend vrolijk door te komen, intussen nog wel flink in dubio over de situatie met Juul. Lekker loom genoten we van de muziek, af en toe een jointje, drankje en de rest. Nog leuker waren de bewegende strand beesten van kunstenaar Theo Jansen en tegen de avond kwamen we bijeen in de grote tent, nu kon het feest echt beginnen. Hoe het kwam weet ik niet, maar opeens gingen er postzegeltjes rond en alhoewel ik slechte ervaring had met LSD, besloot ik dat het toch wel bij een hippie feest hoorde en waagde me er maar weer eens aan. Ook Juul, Monique en de gebroeders Mak namen een postzegeltje. Het laatste wat ik me nog van de tent kon herinneren was dat ik moest plassen en naar buiten ging. De rust vond ik erg prettig en samen met mijn gedachten aan de onbereikbare liefde, dwaalde ik rond over het Ruigoord terrein.

Opeens kwam ik weer een beetje tot bezinning en met toen ik besefte dat ik totaal niet wist waar ik was, struikelde ik en terwijl ik viel drong het al snel tot me door waar ik was. Bij de boerderij…en of ik nou in de gier ben gevallen of het een plek was waar men zijn behoefte deed? Het was goed mis en ik zat onder de drek en stonk afschuwelijk. Over was de trip, gelijk was ik nuchter en bedacht me wat nu te doen? Ik sloop terug naar het kamp. Daar was de tent opgebouwd en zat iedereen rond een kampvuur. Ik hoorde dat Juul nogal in de war was en ze dacht dat Michiel de duivel was (het was haar eerste en waarschijnlijk enige keer) Stinkend naar de poep durfde ik niet naar hen toe te gaan en ik riep van een afstand Kniebe. “Ja wat is er?” “Kom eens hier…” “Ja kom jij maar…Uiteindelijk kreeg ik hem zo ver om zijn warme plekje bij het vuur te verlaten en naar mij toe te komen. Ik legde hem uit wat er gebeurd was. “Jezus je stinkt echt als een beerput, zo kom je niet de auto in.” Ik had een buiten douche ontdekt en had alleen een andere broek nodig. Gelukkig had Rob een blauwwit gestreepte tuinbroek en die mocht ik lenen en wat shampoo. Ik heb mijn broek, onderbroek en t-shirt weggegooid, heb wel een uur onder de koude douche staan schrobben en trok toen de tuinbroek aan, deed mijn geld en sleutels in één van de ruime zakken en zag er net uit als Obelix. Dat vond ik zelf weer erg komisch en Kniebe en ik togen samen weer naar de grote tent. Daar raakte we in geanimeerd gesprek met Hans van der Tocht en het rondlopen in alleen een gestreepte tuinbroek voelde zo grappig, dat ik ook maar weer een postzegeltje heb genomen…

Ja als je het dan toch doet, doe het dan goed!

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Bergense hotelier Bart Dijkstra maakt een statement…

13 augustus 2021

‘Een beetje respect voor de horeca’

Bart Dijkstra, mede-eigenaar van de Dijkstra Hotel Groep, heeft in zijn hotels een brief opgehangen waarin hij zijn gasten vraagt een beetje respect te hebben voor de horeca. Het blijkt de vinger op de zere plek. Op social media gaat de brief viral. 'Van de gasten hebben we gelukkig alleen maar begripvolle reacties gekregen', vertelt Dijkstra.

Rondje horeca…33. Hebben we binnenkort een vaccinatiebewijs nodig om in Bergen uit eten te kunnen?

13 augustus 2021

Op 13 augustus wordt gekeken of 'Testen voor Toegang' weer gebruikt kan worden

Steeds meer landen voeren zogenoemde coronapassen in voor een bezoek aan restaurants. Zonder vaccin of negatieve test mag je niet meer naar binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schik met Kick

6 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Het leuke van nog steeds in je geboortedorp wonen is, dat je nog steeds oude vrienden van vroeger tegenkomt. Zo zie ik Michel nog zo af en toe en ook Kick, ken ik net als Michel nog van de kleuterschool, lagere school en middelbare school.

Te huur: twee horecalocaties in hartje Bergen

6 augustus 2021

Gelegen tegenover Ruïnekerk op een A1-locatie

Deze twee casco horecaruimten zijn gelegen aan de Oude Prinsweg op een A1-centrum locatie in Bergen.

Personeelstekort in horeca groter dan ooit

6 augustus 2021

Koks worden uit Spanje en Portugal gehaald...

Nu de horeca weer grotendeels open mag, is een ander groot probleem zichtbaar geworden: het nijpende personeelstekort. Ondernemers gaan noodgedwongen op zoek naar koks uit Portugal, Spanje of Griekenland. Besparen op personeel door bezoekers via een tablet te laten bestellen. Of laten de directeur zelf even in de keuken bijspringen.

Rondje horeca…32. Gaat de sloop van het Parkhotel dan eindelijk beginnen?!

6 augustus 2021

Bekijk hier het interview met eigenaar Dirk Kat en je weet weer wat er speelt...

Gaan we nu eindelijk beginnen Dirk? Locatie het nieuwe Bergense restaurant de Story.

Week van de horeca…. Oh yes we do! Dus, save the date: 20-25 september

6 augustus 2021

Worden jullie het leukste horecateam van Nederland?

Eén week vol met horecaprofessionals die een kijkje achter de schermen geven, studenten die van hun hobby hun werk willen maken en gasten die het liefst elke dag uit eten gaan! Ja, die week komt er.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… EHBO Post BAZ

30 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu ben ik al een aantal jaren gebrouilleerd met Jelte en zoals wel vaker het geval is, gaan dit soort ruzies om weinig, tot niets. Maar in mijn korte schrijfvakantie heb ik besloten dat de avonturen die we beleefd hebben, te leuk zijn om niet te vermelden en wie weet waar het toe leidt?

Rondje horeca…31. Bergen heeft zijn eigen ‘escape room’

30 juli 2021

Probeer er maar eens uit te ontsnappen...

Het perfecte uitje is daar; de blooming escape room. Of je nou een origineel teamuitje zoekt, of met het hele gezin een korte doch uitdagende activiteit wilt beleven. De blooming escape route past bij iedereen en is voor iedereen...

Wat verlangen we terug naar knallende feestjes in ons dorp…

30 juli 2021

Terugblik.... Ladies Night bij Fabels in 2012

En ook toen al was de Flessenpost er natuurlijk bij...

Rondje horeca… 30. Hoogste tijd om weer eens bij sterrenrestaurant Merlet aan te schuiven

23 juli 2021

Lamsrug in bijenwas met lamsvet, hooi, goudsbloem en venkelbloesem

Afgelopen dinsdagavond schoven we weer eens aan op het geweldige fijne terras van restaurant Merlet. We hadden namelijk wat te vieren. Bij binnenkomst een warm onthaal van eigenaar Martin van Bourgogne en zijn brigade.

Terug