Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Soms is het moeilijk om grappige voorvallen te vertellen. “Had je bij moeten zijn” plaatst de verteller dan als opmerking, wanneer deze ziet dat zijn geweldig komische voorval, totaal niet overkomt op zijn luisterend gezelschap. Zo heb ik ook heel veel verhalen over Piet, waar het elkaar voor de gek houden, altijd de boventoon voerde. Slechts weinig mensen kenden het “ net op het randje” van het centrum gelegen restaurant, waar de familie Vermeulen ondanks de neon verlichting, een warme en gezellige sfeer wist te creëren.

Nu heet het ‘de oude meester’ na jarenlang de Nap, naar Wouter Nap, te hebben geheten. Maar iedereen die er in de eind jaren 70 kwam, vaak iets langer bleef dan het eten van zijn daghap, die herkent direct de magie die er heerste en als je over Piet begint, dan verschijnt er een warme glimlach op hun gezicht.
Alles kon en alles mocht, was een beetje het gevoel en we waren kind aan huis. Overdag urenlang stripboeken lezen, of (later) darten, af een toe een patatje of een broodje en in de middag kwamen de gokkers, moesten we naar achteren en werd er om geld gespeeld. Maar geen geld op tafel, dat mocht overdag niet. Soms op rustige winteravonden als ze al gesloten waren, gingen we naar boven met de familie en als de kinderen in bed lagen, dan speelden we scrabble. Piet was in alle spelletjes een geducht tegenstander, maar ik had al snel door, dat met scrabbelen, Joke misschien nog wel veel gevaarlijker was en als we er niet uitkwamen, dan werd de dikke van Dale ingezet.

En ik weet nog van een gezamenlijk kerstfeest. Broer Jaap, ons zusje Annemiek, onze moeder en ik waren uitgenodigd bij de familie Vermeulen en als hoogtepunt hadden we een soort IJsvulkaan als dessert. Jarenlang heb ik nog gezocht waar hij die vandaan had, helaas nooit meer gevonden. Maar van de familieverhalen terug naar het dagelijkse gekrakeel. Wie weet zich nog figuren als Guus de schilder, met zijn imposante snor en sigaren, te herinneren? Die wilde altijd om veel geld spelen, wat voor spel het ook was? Of Hans Kobes (Kwiebes, maar wel met een e), die een verzameling lp’s had met de meest wonderlijke muziek, die vaak niet om aan te horen was, maar er stonden allemaal vrouwen op de platenhoezen en dat verzamelde hij?

In het seizoen wisten de toeristen het restaurant wel te vinden, vooral Duitser. Naar mijn idee was het vroeger een typisch Duitse hobby om langs de vele restaurants te lopen om daar uitvoerig de menukaart buiten te bekijken en te vergelijken. Ja en dan kon je bij Piet een eerlijke hap, voor weinig krijgen. Wij moesten in de zomer dan naar de achterzaal om te kaarten en ook het oude echtpaar wat er altijd kopjes koffie dronk en waarvan de dame Gilles de La Tourette had, werd dan gevraagd om iets rustiger te doen. In de winter maakte de vloekwoorden of harde gillen niet uit. Leven en laten leven! Was het Motto bij Piet
En door al die spelletjes en gekkigheid werd het steeds drukker en drukker. Piet zijn grootste lol was als het feest werd om de Slijpertjes op te zetten met “puntje erin, puntje eruit, ja zo gaat ie goed” en feest was het regelmatig. Zo besloten we Michel, Jaap, Joke, Piet en ik om een knalfeest te geven. We nodigden een aantal vrienden uit en vroegen Piet Eg, die als ober in de Pilaren werkte en nogal gevoelig was om in de zeik te nemen, of hij tegen betaling die avond als hofnar wilde spelen? Natuurlijk wilde hij dat niet.

We verhoogden ons bod net zo lang tot hij ging twijfelen en juist toen hij ja wilde zeggen, cancelden wij de deal en werd hij gewoon als gast uitgenodigd. Het feest was een reuze succes, al had ik nog wel dagen pijn in mijn hoofd van de Niersteiner Gutes Domtal een fruitig wit wijntje, wat Joke altijd dronk en niet zo zoet was als bijvoorbeeld Zeller Schwarze Katz, wat bijna iedereen in die jaren dronk. Of de keer dat we met de gebroeders Liefhebber, Joke, Piet en wij een mosselavond op het mini terrasje hielden. Typisch Piet, hij had een “knaak” met secondelijm op het trottoir gelijmd en naarmate de drank vorderde en er steeds meer mensen stopten om die knaak op te rapen, hoe meer lol wij hadden en hoe steeds meer mensen er aanschoven. Piet weer narrig, want het was gewoon een doordeweekse avond en die wilde hij in besloten kring doorbrengen en nu was het werken geblazen. Zijn oplossing was zoals wel vaker simpel, maar doeltreffend. Je mag erbij komen zitten maar je pakt zelf je drank en betaald direct, of schrijft het op! Die avond werden we volledig bediend door wie dan ook en het liep zoals gewoonlijk weer flink uit de hand.

Om af te sluiten met een verhaal wat kenmerkend was voor de mallotigheid die er soms plaats vond. Broer Jaap, die net in de Horse Pub was gaan werken, kwam overdag ook regelmatig langs. Piet en ik zaten in een verhit spel, “Can’t stop” en natuurlijk ging het om geld. Jaap bestelde zijn lunch, biefstuk met brood. Toen het belletje ging, vanuit de keuken, was Piet te druk met spelen en nadenken. Jaap vroeg diverse keren of het zijn biefstuk was? Maar Piet negeerde hem, tot Gerard de kok, het gerecht zelf maar naar voren kwam brengen, met de opmerking. Hoorde je de bel niet, het staat er al een tijdje? Piet, nog steeds te druk, zette het bord naast zich neer en wilde even zijn beurt afmaken. Can’t Stop is ook zo een leuk verslavend spelletje, als je het nog ergens kunt kopen?

Het werd Jaap langzamerhand te gortig en op ietwat dwingende toon, vroeg hij om zijn Lunch. Piet wimpelde hem weer af en zat hem duidelijk te pesten. “Piet mag ik NU mijn eten? “Nee Jaap, je wacht maar even. Het bord is ook nog te warm, dan verbrand ik mijn handen…” Ploep daar verdween een pas gevuld peper of zoutvaatje in de spoelbak. Piet verbolgen. “Ja en dan wacht je nog langer…” Plons daar doken alle bloedig gevulde peper en zout vaatjes in de spoelbak. Het werd een machtspelletje. Ja Jaap, zo krijg je jouw biefstuk ook niet, want hij is koud geworden. Met twinkelende oogjes van de pret, pakte Piet een besteksetje en begon de biefstuk zelf op te eten. “Dan bestel ik toch gewoon een nieuwe…” Ja maar je moet even wachten, want ik ben nu aan het eten. Piet dacht alle troeven in handen te hebben. Maar zoals het in zijn geliefde sport bridgen, ook wel heet. Hij overspeelde zijn hand!

Jaap dacht na, pakte de ketchup fles en schreef met levensgroot over de hele bar. JAAP en met de mayonaise zette hij er een dubbele streep onder. Wij gilden van het lachen, maar Piet niet. De strijd ging nog even door, maar toen we met zijn drieën sorbets gingen bestellen, gaf Piet zich over. Aan sorbets maken had hij een gruwelijke hekel en om het te ontmoedigen, had hij deze ook duurder gemaakt, dan waar dan ook in het dorp. Het aandoenlijke van Piet als hij zich over gaf, was altijd, die ene zin.

“Nou ik heb ook een rotdag!! Want Joke is ziek en…. Zonder Joke en zijn kinderen was Piet zijn leven niets.

 

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug