Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt de zaterdag avond. We hadden alle mooie meiden van het dorp, ook de meisjes die gezien de leeftijd eigenlijk nog waren aangewezen op de Oorsprong, kwamen met een kusje voor de portier makkelijk binnen.
Dirk Blaauwboer was een super relaxte baas altijd bedachtzaam vrolijk en nooit in paniek. Als je Dirk zag kon Mia, zijn vrouw, nooit ver weg zijn. Mia altijd spontaan, altijd opgewekt en vrolijk!

Dirk was de manager, regelde extra ijsklontjes of wisselgeld of een pleister voor een gewonde en Berry Meinen was de overenthousiaste drukke doener. Berry stond ook altijd achter het zogenoemde kleine barretje. Het was een publiek geheim dat Berry het verschrikkelijk vond als hij geen klanten aan zijn barretje had daarom deed hij er alles aan om de klanten die hij had vast te houden. Met praatjes en verhalen lukte dat vaak niet maar bier maakte veel goed. Als je aan het barretje zat en alleen al op je horloge keek, was dat voor Berry aanleiding om direct een biertje van het huis aan te bieden.
Als je de eerste woorden van “ik denk dat ik zo maar weer eens….” stond er een biertje voor je neus. Berry wilde dat de klanten naar de zin maken. Veel gasten gingen dan ook aan het kleine barretje een beetje indrinken voor weinig.

Een probleem in een discotheek is altijd de verwarming en de ventilatie. Dat is bijna niet goed af te stellen. Komen er heel veel mensen dan kan je daar niet tegen koelen komen er te weinig dan is het te fris. Dat was voor Bart en Joep en mij een soort running gag. Als Berry aan het kleine barretje stond en iemand zei terloops: ”koud hier zeg”. Dan schoot Berry in de stress en dat kon je duidelijk zien, een volledige paniek nam het dan over. Hij schreeuwde dan, mede door de harde muziek, in de oren van de ober of glazen ophaler of gebaarde direct naar mij, de dj.
Ik stond een beetje in het midden van alles en door de niveauverschillen, de dansvloer was in een soort kuil, kon ik bij drukte over de hoofden van de bezoekers het barretje en Berry zien.

Het leukste was als je de verwarring groter maakte. Als het zweet zichtbaar bij de mensen van hun hoofden liep en Berry die het bijkans nog heter had, druk gebaarde dat de ventilatie harder en koeler moest deed ik een gebaar met mijn hand van hoger en mimede fris door te rillen met mijn schouders. Waarop het weleens gebeurde dat Berry dwars door de massa, zie er maar eens doorheen te komen, hijgend bij de DJ- booth kwam om te zeggen dat hij koeler bedoelde.” O, sorry, ik dacht warmer. ”Joep en Bart waren dan getuige en hadden we grote lol.

Space Night! Een avond om nooit te vergeten. Dirk wilde een feest geven een goed feest, een thema feest. Ik weet niet meer wie het bedacht maar het werd Space Night en iedereen van de medewerkers zette zich in om met haar of zijn specialisatie de avond tot een onvergetelijke te maken. Zo hadden we ook een keer een Jungle Night georganiseerd met echte papagaaien voor de deur en zelfs een paar lama’s en kamelen. Ik zie Gerrit Hulleman nog staan met die beesten. Nu denk je misschien kamelen en lama’s dat is niet echt jungle, maar het was een beetje zoals Jamie Oliver zijn originele Italiaanse kipgerecht maakt en hij heeft alleen vis. Ook goed.

De Space Night was dus ook een thema-avond, mooie posters waren gedrukt en overal opgehangen, een Amsterdamse ontwerper had speciale pakken op maat gemaakt voor ons, de crew. Alles was tot in de puntjes geregeld. Veel hippe freaks kwamen speciaal uit Amsterdam om erbij te zijn. Ik en Joep maakten dan met de videocamera beelden van hun komst, die we dan later weer op het scherm lieten zien.
Een stel uit Amsterdam, zij een grote vrouw van top tot teen in het zilver en hij de man kleiner van stuk, opgemaakt en ook in een zilver space-pak. Ze kwamen vanaf de dikke boom het dorp ingelopen. Zij liepen heel langzaam, een beetje schokkerig alsof het robots waren. Op deze manier liepen ze ook langs het terras van de Pilaren. Het gaf wel mooi het verschil weer tussen de generaties en hun energie. Op het terras van de Pilaren waar de Bergenaren en culturele dagjesmensen hun goede doen etaleerden in keurige mantelpakjes en blazers met goud glimmende knopen met een mooie wijn in de hand of een koffie uit de Bravilor op de veel te kleine tafeltjes. Ze zaten daar genietend van het goede leven en namen met gedempte stem de dag door. Beetje aanzetten mag. Toen kwamen wij langs, uit het niks, of beter Out of Space, het had mooi geweest als er spontaan een applaus had geklonken, wat ik het zeker waard vond. Al die moeite die ze hadden genomen om zich zo mooi uit te dossen, maar meer dan een begrijpend glimlachje en een knikje vonden ze het niet waard.

De avond was geweldig, zelden zo’n sfeer meegemaakt, geen carnaval maar een soort Italiaanse extravagante. Geen hoempa muziek, maar state of the art dance en electro.
Hulde voor Dirk Blaauboer om creatieven een podium te geven en Bergen weer eens op de kaart te zetten.
De Space Night werd in stijl afgesloten met een prijs voor de mooiste outfit, een week naar Ibiza, die werd gewonnen door Jan(tje) Dorrestijn.
Een andere onvergetelijke avond was met het optreden van Andre Hazes. ‘Het was warm en druk’ om maar een Hazes tekst te citeren, maar nergens een lege kruk. Nog nooit heb ik zoveel mensen op elkaar zien staan. Het vocht droop van de muren. We hadden de Rainbow een Jordaans tintje gegeven zoals anjers in een coctailglas met water op de bar en nog wat volkse dingen zoals slingers aan de wand*. (*Ook weer een Hazes tekst.) Ik weet niet wie van de bezoekers Hazes ook daadwerkelijk heeft gezien. Het is natuurlijk een klein mannetje en een echt podium hadden we niet. Gehoord hebben we hem wel, alle nummers werden natuurlijk meegezongen door het echt uitzinnige publiek. Zo populair als die man was, zelfs in een dorp als Bergen. Wat ik me ook nog herinner is dat na het optreden ik een nummer van Hazes opzette, de man zelf was allang weer vertrokken naar de volgende gig, dat de mensen dachten dat hij een toegift gaf. Onvergetelijk. En ik was erbij!

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

10 april 2020

Door: Hans Dekker

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets...

Rondje horeca…15

10 april 2020

Anders dan anders (filmpje) Ramona Nijssen van LadyPapa

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer vier weken

Terug