Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt de zaterdag avond. We hadden alle mooie meiden van het dorp, ook de meisjes die gezien de leeftijd eigenlijk nog waren aangewezen op de Oorsprong, kwamen met een kusje voor de portier makkelijk binnen.
Dirk Blaauwboer was een super relaxte baas altijd bedachtzaam vrolijk en nooit in paniek. Als je Dirk zag kon Mia, zijn vrouw, nooit ver weg zijn. Mia altijd spontaan, altijd opgewekt en vrolijk!

Dirk was de manager, regelde extra ijsklontjes of wisselgeld of een pleister voor een gewonde en Berry Meinen was de overenthousiaste drukke doener. Berry stond ook altijd achter het zogenoemde kleine barretje. Het was een publiek geheim dat Berry het verschrikkelijk vond als hij geen klanten aan zijn barretje had daarom deed hij er alles aan om de klanten die hij had vast te houden. Met praatjes en verhalen lukte dat vaak niet maar bier maakte veel goed. Als je aan het barretje zat en alleen al op je horloge keek, was dat voor Berry aanleiding om direct een biertje van het huis aan te bieden.
Als je de eerste woorden van “ik denk dat ik zo maar weer eens….” stond er een biertje voor je neus. Berry wilde dat de klanten naar de zin maken. Veel gasten gingen dan ook aan het kleine barretje een beetje indrinken voor weinig.

Een probleem in een discotheek is altijd de verwarming en de ventilatie. Dat is bijna niet goed af te stellen. Komen er heel veel mensen dan kan je daar niet tegen koelen komen er te weinig dan is het te fris. Dat was voor Bart en Joep en mij een soort running gag. Als Berry aan het kleine barretje stond en iemand zei terloops: ”koud hier zeg”. Dan schoot Berry in de stress en dat kon je duidelijk zien, een volledige paniek nam het dan over. Hij schreeuwde dan, mede door de harde muziek, in de oren van de ober of glazen ophaler of gebaarde direct naar mij, de dj.
Ik stond een beetje in het midden van alles en door de niveauverschillen, de dansvloer was in een soort kuil, kon ik bij drukte over de hoofden van de bezoekers het barretje en Berry zien.

Het leukste was als je de verwarring groter maakte. Als het zweet zichtbaar bij de mensen van hun hoofden liep en Berry die het bijkans nog heter had, druk gebaarde dat de ventilatie harder en koeler moest deed ik een gebaar met mijn hand van hoger en mimede fris door te rillen met mijn schouders. Waarop het weleens gebeurde dat Berry dwars door de massa, zie er maar eens doorheen te komen, hijgend bij de DJ- booth kwam om te zeggen dat hij koeler bedoelde.” O, sorry, ik dacht warmer. ”Joep en Bart waren dan getuige en hadden we grote lol.

Space Night! Een avond om nooit te vergeten. Dirk wilde een feest geven een goed feest, een thema feest. Ik weet niet meer wie het bedacht maar het werd Space Night en iedereen van de medewerkers zette zich in om met haar of zijn specialisatie de avond tot een onvergetelijke te maken. Zo hadden we ook een keer een Jungle Night georganiseerd met echte papagaaien voor de deur en zelfs een paar lama’s en kamelen. Ik zie Gerrit Hulleman nog staan met die beesten. Nu denk je misschien kamelen en lama’s dat is niet echt jungle, maar het was een beetje zoals Jamie Oliver zijn originele Italiaanse kipgerecht maakt en hij heeft alleen vis. Ook goed.

De Space Night was dus ook een thema-avond, mooie posters waren gedrukt en overal opgehangen, een Amsterdamse ontwerper had speciale pakken op maat gemaakt voor ons, de crew. Alles was tot in de puntjes geregeld. Veel hippe freaks kwamen speciaal uit Amsterdam om erbij te zijn. Ik en Joep maakten dan met de videocamera beelden van hun komst, die we dan later weer op het scherm lieten zien.
Een stel uit Amsterdam, zij een grote vrouw van top tot teen in het zilver en hij de man kleiner van stuk, opgemaakt en ook in een zilver space-pak. Ze kwamen vanaf de dikke boom het dorp ingelopen. Zij liepen heel langzaam, een beetje schokkerig alsof het robots waren. Op deze manier liepen ze ook langs het terras van de Pilaren. Het gaf wel mooi het verschil weer tussen de generaties en hun energie. Op het terras van de Pilaren waar de Bergenaren en culturele dagjesmensen hun goede doen etaleerden in keurige mantelpakjes en blazers met goud glimmende knopen met een mooie wijn in de hand of een koffie uit de Bravilor op de veel te kleine tafeltjes. Ze zaten daar genietend van het goede leven en namen met gedempte stem de dag door. Beetje aanzetten mag. Toen kwamen wij langs, uit het niks, of beter Out of Space, het had mooi geweest als er spontaan een applaus had geklonken, wat ik het zeker waard vond. Al die moeite die ze hadden genomen om zich zo mooi uit te dossen, maar meer dan een begrijpend glimlachje en een knikje vonden ze het niet waard.

De avond was geweldig, zelden zo’n sfeer meegemaakt, geen carnaval maar een soort Italiaanse extravagante. Geen hoempa muziek, maar state of the art dance en electro.
Hulde voor Dirk Blaauboer om creatieven een podium te geven en Bergen weer eens op de kaart te zetten.
De Space Night werd in stijl afgesloten met een prijs voor de mooiste outfit, een week naar Ibiza, die werd gewonnen door Jan(tje) Dorrestijn.
Een andere onvergetelijke avond was met het optreden van Andre Hazes. ‘Het was warm en druk’ om maar een Hazes tekst te citeren, maar nergens een lege kruk. Nog nooit heb ik zoveel mensen op elkaar zien staan. Het vocht droop van de muren. We hadden de Rainbow een Jordaans tintje gegeven zoals anjers in een coctailglas met water op de bar en nog wat volkse dingen zoals slingers aan de wand*. (*Ook weer een Hazes tekst.) Ik weet niet wie van de bezoekers Hazes ook daadwerkelijk heeft gezien. Het is natuurlijk een klein mannetje en een echt podium hadden we niet. Gehoord hebben we hem wel, alle nummers werden natuurlijk meegezongen door het echt uitzinnige publiek. Zo populair als die man was, zelfs in een dorp als Bergen. Wat ik me ook nog herinner is dat na het optreden ik een nummer van Hazes opzette, de man zelf was allang weer vertrokken naar de volgende gig, dat de mensen dachten dat hij een toegift gaf. Onvergetelijk. En ik was erbij!

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Terug