Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Puppyvet

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Puppyvet

Dag twee dat de terrassen weer open zijn en natuurlijk is het gelijk een regenachtige dag. Het is de horeca niet gegund, om weer wat omzet te draaien. Blijkbaar moet de gifbeker helemaal leeg.

Vaak word ik wat naargeestig van dit weer, zo ook nu. Trek de dekens over mij heen en bij het licht van mijn scherm, waan ik mij in een tent en droom weg. Heb in een artikel gelezen dat de kunst tiendaagse wel doorgaat, maar in afgeslankte vorm en mijn gedachten dwalen naar een aantal jaar geleden. Op grote canvas doeken, in het bos, waren foto’s van stammen van over de hele wereld geplaatst. Ik vond ze prachtig, het was net of ze je kwamen bespieden vanuit het lover. Eigenlijk was dat altijd mijn droom, door de wereld trekken, avonturen beleven en vreemde volkeren vastleggen, het liefst met een aantrekkelijke vrouwelijke partner. De één fotograferend en de ander schrijvend. Gelijk dringt zich de vraag op met wie? Yaël? Ja, met haar had mij dat, altijd wel een levensdroom geleken. Maar dan had ik indertijd niet zo stom moeten zijn? Daarnaast, zie ik mijzelf altijd in de rol als schrijver en als ik heel eerlijk ben, dan schrijft Yaël mooier dan ik. Dan gaan mijn gedachten verder naar een bijzonder Bergens meisje.

Het is meer dan 30 jaar geleden…Centrum van Bergen, een saaie winterse avond en ik loop met mijn ziel onder mijn arm. Mijn relatie met Annemarie is net uit en ik baal er een beetje van, had het niet zien aankomen en was nog zeker niet uitgekeken op haar. Om het nog even in te wrijven, is het nummer Teardrops van Womack and Womack een hit en wordt overal veelvuldig gedraaid. “Remind me baby of you…Of you…” Op weg naar huis, werp ik nog een blik bij Taverne naar binnen, daar zitten wat mensen en ik besluit nog even naar binnen te gaan. Bertje Botter staat achter de bar, verder zitten er wat mensen aan de tafels, Jan Wouters, doet tevreden een dutje en Rob Schermer, staat met Petra Piet en een voor mij onbekend meisje aan de bar. Natuurlijk gaat direct mijn aandacht naar haar en ik werp wat charme in de strijd. Tegen sluitingstijd gaan we met zijn vieren naar haar ouderlijk huis (paps en mams zijn op vakantie), vlakbij bij op de hoek van de dr. van Peltlaan.  Als we bij haar thuis kletsen, valt me op hoe nieuwsgierig ze is en net als Yaël, weet ze op jonge leeftijd al wat ze wil worden. Fotograaf en ze gaat over een half jaar naar een gerenommeerde fotovakschool.

Die avond zoenen we wat, heel netjes en ze vertelde dat ze Yvonne heet. Haha niet in die volgorde…Ze heeft een beetje bolle wangetjes, maar dat staat haar prachtig, ik geef haar voor mezelf een koosnaampje. “Puppyvet” en de komende dagen blijft ze door mijn hoofd spoken. Ik besluit haar nog eens te benaderen, maar hoe kom ik aan haar achternaam? In die tijd nog geen internet maar wel het telefoonboek. Uren doorzoek ik de namenlijsten, op zoek tot ik de naam bij het juiste huis tegenkom, maar heb deze keer gekozen om achteraan het alfabet te beginnen en eindelijk pas bij de B, kom ik het juiste adres tegen. Brandwijk… Yvonne Brandwijk, heet je dus! Ik koop een leuk kaartje en schrijf er een grappig en lief verhaaltje op, met mijn adres en vaste telefoonnummer, want mobieltjes hadden we nog niet. Het duurt langer dan ik hoopte, maar na ongeveer 10 dagen krijg ik respons. Ze was even op vakantie geweest. We spraken af en nog eens en nog eens. Ik herinner me hoe je onverwacht langskwam, je had geen zin in school en klom drijfnat van de regen door mijn schuifraam naar binnen om me te verrassen en ook je openhartigheid. Hoe je vertelde dat je vader veel pijn en verdriet van je opa heeft gehad, omdat die bij de NSB, had gezeten en ondanks dat opa een fatsoenlijk man was geweest, werd het hele gezin met de nek aangekeken in het dorp. Misschien daarom trad je daarom niet zo naar buiten en kennen niet veel mensen je nog? Of die keer dat je wilde zwemmen en ik je plagend in de vijver duwde, om vervolgens je eruit te helpen en je verontwaardiging weg te zoenen. Ondanks dat onze relatie niet heel lang heeft geduurd, heb je wel een onuitwisbare indruk achtergelaten. Plots kwam ik met onaangenaam nieuws voor je. Ik stopte ermee, vond dat je jouw toekomst moest achternagaan en ik bereidde me voor op een jaar niets doen voordat ik naar de media academie kon. Ja je werd fotograaf en later kwam ik je zo af en toe nog tegen in het dorp. Je was hoogzwanger, woonde in Amsterdam en vertelde een keer hoe je een fotoproject over de wereld ging doen. Samen met een vriendin Stephanie Bakker, die schreef. Naast trots voelde ik ook even een steekje van jaloezie, je leefde mijn droom.

Future Cities ging jullie project heten en ik volgde je op Facebook. Prachtige fotoreportages onder andere in Addis, waar de kleuren van af spatten en toen wonnen jullie de derde prijs bij de World Press, voor storytelling. Dat is niet zomaar iets!

En toen kwam jij een paar jaar geleden, met een heel onaangenaam bericht uit het niets. Je had een zware strijd tegen een nare ziekte verloren. Veel te jong en nog veel te nieuwsgierig naar het leven. Nu trek ik de dekens helemaal over mij heen, jank een beetje, besluit vandaag mijn bed niet meer uit te komen en droom van jouw foto’s op grote Canvas doeken, met de kunst tiendaagse. Deze keer niet in het bos, maar midden in het dorp, verscholen tussen het beton. Want lieve Yvonne, dat verdien je. Tenslotte welke Bergenaar of Bergenees, heeft er ooit een prijs bij de World Press gewonnen?

advertentie

Meer 'Horeca':

Vers van de pers: het Bergens Kookboek. Een ode aan onze horeca

14 mei 2021

Op de foto vlnr. de initiatiefnemers Elána Bon en Liz de Rover

Afgelopen donderdag kwamen Elána en Liz op bezoek bij de redactie van de Flessenpost om het eerste exemplaar van hun prachtige Bergense Kookboek te overhandigen. En… het resultaat overtreft onze stoutste verwachtingen. Het is een juweeltje geworden die in geen enkele keuken in Bergen mag ontbreken.

Rondje horeca… 23. Zaterdag 15 mei gaat het Ruïneveld-terras weer open

14 mei 2021

Interview met André Rzepka

Kom weer genieten op het eeuwenoude Ruïneveld onder het genot van een hapje en drankje...

Gemeente waarschuwt horecaondernemers…

14 mei 2021

Stop criminele 'weldoeners'. Je kunt maar één keer nee zeggen!

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de pandemie. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca gebruikelijk zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren in het pand van een ondernemer.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jeanette Winder

14 mei 2021

Door: Pieter van Dijk

Ziltmeester, deed vandaag al vroeg zijn konde…

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

7 mei 2021

Wouter Apol – chefkok bij de Ware Jacob

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

30 april 2021

Ilka Bon – Ladychef bij The Bourbon Room over haar recept: kip, patat & appelmoes

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Rondje horeca 22. En ook dit jaar is in Bergen Bevrijdingsdag weer groots gevierd

5 mei 2021

BN'er Gerard Joling brengt maaltijdboxen naar inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt

Vele tientallen maaltijdboxen zijn evenals vorig jaar op Bevrijdingsdag in Bergen en Schoorl door jeeps en legertrucks bezorgd.

De terrassen zijn deze week (voor een deel) weer geopend…

30 april 2021

Maar nu nog personeel vinden!

Na maanden wachten mocht afgelopen woensdag de horeca eindelijk weer gedeeltelijk open. We kunnen dus weer lekker naar het terras. Maar wie gaat ons bedienen? De horeca heeft te maken met extreme leegloop van personeel.

Rondje horeca… 21. Bergen komt weer tot leven

28 april 2021

De Flessenpost maakte een sfeerimpressie (foto's)

Veel Bergense horecaondernemers waren vanochtend al vroeg opgestaan om vandaag hun terras tiptop in orde te maken, want de verwachting was, zeker met het zonnige weer, dat het wel eens druk zou kunnen worden. En.. dat werd het dan ook.

5 mei. Bevrijdingsdag vieren met Merlet – Fabels – Bergen Binnen

30 april 2021

Doen jullie weer mee? Support your locals! Filmpje

Na een fantastisch bezorg-event afgelopen jaar zullen op 5 mei de dorpen Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl weer worden gesierd met een indrukwekkende colonne van voertuigen uit de 2e Wereldoorlog om maaltijdboxen bij u thuis te bezorgen.

Filmpje van de week: De grootste pluktuin van Nederland vind je in… Bergen (filmpje)

23 april 2021

Veel voor weinig en kakelvers

Je kunt natuurlijk een bosje bloemen bij de bloemist of supermarkt kopen, maar het is volgens initiatiefnemer Rebecca veel leuker om zelf je bloemen te plukken. Samen met haar vader opende ze kortgeleden in Bergen de grootste pluktuin van Nederland. "Het brengt de mensen dichterbij de natuur. Een mooi uitje om in het weekend met het hele gezin je eigen handen te gebruiken om een mooie bos bloemen te plukken." Hoe je er komt? Vanuit Bergen neem je de Groeneweg. Aangekomen bij het Ecodorp (voormalig vliegveld Bergen) sla je rechtsaf. Er is een klein parkeerterreintje en ook een koffie/thee take away.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Met gokkers geen medelijden

23 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Een waarheid als een koe! De reden is dat de andere van jou wil winnen en jij wil hem graag wat geld afpakken. Het is een soort recht van de sterkste of is het meer geluk?

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

23 april 2021

Chiel van Driest – Onder de Linde

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Prachtige verbouwing bij BELLO Food Master op het Plein

23 april 2021

Bekend om zijn verse frites

Kortgeleden werd er bij snackbar BELLO in het centrum van Bergen een stevige verbouwing uitgevoerd. De voorzijde kreeg een mooie gebogen lijn en werd bekleed met getinte latten. Ook het interieur onderging een efficiënte, smaakvolle metamorfose verzorgd door Piet Jan van de Kommer.

Rondje horeca… 20. Vier vrienden uit regio Bergen starten eerste brouwerij in Bergen

23 april 2021

Eerste batch Stoked 'unfiltered lager' komt 25 april op de markt

Het eerste bier van de Bergense brouwerij komt 25 april op de markt. Dustin Paul, brouwer van het STOKED BEER: “Hoe fijn is het dat precies de lockdown-maatregelen worden versoepeld, de terrassen weer open kunnen en ons bier precies klaar is om te introduceren.” Stoked Beer is de eerste bierbrouwerij in Bergen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Hillbilliën

16 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie het werkwoord verzonnen heeft, weet ik niet meer. Ergens staat me bij van Jelte, maar het kan ook uit de hoek van Careltje D. en Chiel G. komen?

Opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig uitgesteld tot 28 april

16 april 2021

KHN reageert op opnieuw uitblijven versoepelingen

Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers, aldus KHN. Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op één, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open.

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

16 april 2021

Nu in de voorverkoop bij Boekhandel Thomas én online: bergenskookboek.nl

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Rondje horeca… 19 én nog steeds is er geen verandering op komst

16 april 2021

Een terugblik: een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

ING-rapport: Horeca zet in 2021 eerste stap naar herstel

9 april 2021

Nederlandse gast blijft ontzettend belangrijk

Na een stroeve start van 2021 keert de horeca vanaf het tweede kwartaal weer terug op de weg omhoog.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Horeca verwacht personeelstekort

9 april 2021

Veel mensen in de horeca werken 'erbij', omdat ze studeren of nog een ander baantje hebben

Veel horecapersoneel is door de gedwongen sluiting van de horeca verdwenen en dat zorgt voor problemen als de horeca straks weer open gaat. Dat zegt Gijsbregt Brouwer, horeca-expert. Brouwer verwacht dat er een groot personeelstekort in de horeca gaat ontstaan.

Rondje horeca… 18

9 april 2021

Luxueuze cruiseboot is tot eind april omgedoopt tot de M.S. Merlet

Sterchef Jonathan Zandbergen en zijn team van het sterrenrestaurant Merlet bereiden tijdens een cruise tussen Alkmaar en de Zaanstreek een vijfgangenlunch voor de gasten. Iedere gast krijgt de lunch afgeleverd voor de deur van de eigen hut, die daarvoor is omgebouwd tot een private diningroom. Daardoor gelden niet de coronabeperkingen voor de restaurants, maar de mogelijkheden voor de hotels.

Rotary Club Bergen organiseert op 10 april een Horeca Support Rally ter ondersteuning van de horeca

2 april 2021

De opbrengst gaat naar de deelnemende horecabedrijven!

De horeca heeft het moeilijk, zeer moeilijk. En wij missen het uit eten kunnen gaan. Wat kunnen we organiseren om aan allebei iets te doen? Zorgen dat het mes aan twee kanten snijdt? Rotary Club Bergen heeft het initiatief genomen om een rally te organiseren ter ondersteuning van de plaatselijke horeca.

Gastvrijheidssector wil uit de startblokken en samen met eigen minister werken aan welzijn en herstel

2 april 2021

KHN pleit zelf al jaren voor een minister van Horeca & Toerisme

De gastvrijheidssector pleit voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid en presenteert hiervoor vandaag een vacature en inwerkprogramma.

Rondje horeca… 16

2 april 2021

In gesprek met de ambitieuze sterchef Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet

Merlet kreeg weer voor de 23ste keer een Michelinster. Jonathan Zandbergen werkt sinds 2015 als executive chef voor restaurant Merlet.

Rondje horeca… 15

2 april 2021

Bistronomie 't Parkje behoudt Bib Gourmand en krijgt nieuwe exploitanten

Vandaag hebben we een internationaal gezelschap voor de camera. Zij zijn degene die vanaf vandaag Bistronomie 't Parkje nieuw leven inblazen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Harakierewiet

2 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Oftewel het ritueel zelfmoord plegen middels het roken van wiet, waar je voor het einde, eerst compleet gek wordt. Afgelopen woensdag hoorde ik op de autoradio een bericht van een radiostation waar ze de naast gewone cupcakes, ook een paar met wiet hadden gebakken. Een leukerd, had echter het waarschuwingsbordje erbij, weggehaald en de directeur had onderweg terug naar huis moeten stoppen, om zijn auto langs de kant van de weg te laten staan en een dj kon zijn show niet meer doen, zo in de war was hij!

Economische impact op de horeca

2 april 2021

Volgens ING zal de horeca in 2021 weer opleven, maar...

Nu de pandemie en daaropvolgende lockdowns en reisrestricties al meer dan een jaar voortduren, is het duidelijk dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca in 2020 enorm is gedaald met 33,9% ten opzichte van een jaar eerder.

De maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie

26 maart 2021

Gastvrij Nederland doet een oproep aan de politiek met tien concrete punten om te zorgen dat de sector na de coronacrisis een nog grotere bijdrage kan leveren aan de samenleving

In het onderzoek ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ brengen Gastvrij Nederland en CELTH voor het eerst de maatschappelijke waarde van de gastvrijheidssector in kaart. De economische waarde is bekend. Het belang van toerisme en recreatie is echter veel breder.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bergen aan Zee

26 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Las ik van de week een berichtje van Sarah Schwarz bij een foto uit 1982 op facebook, waar ze als lagere schoolmeisje met Ananda Groot en Emiel van Draanen als kleine peuter, lekker en ongedwongen in het zonnetje zaten. Het was een herinnering aan Huize Rozebottel en een onbezorgde tijd.

Twee derde van de gemeenten zegt horeca meer ruimte toe als terrassen open mogen

26 maart 2021

Ook de gemeente Bergen biedt weer ruimte voor de horeca

Meer dan tweehonderd gemeenten hebben aan hun lokale horeca al toegezegd dat de terrassen, als die eenmaal open mogen, meer ruimte krijgen. Van Aa en Hunze via Krimpenerwaard tot aan Zutphen, zo blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op verzoek van NU.nl heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.

Rondje horeca… 14 De gemeente Bergen heeft 24 kilometer kust en daar staan maar liefst 20 strandpaviljoens op

26 maart 2021

Maar eentje springt er deze zomer wel erg uit...

Volgens de ANWB staat strandpaviljoen Hargen aan Zee op nummer 1 in de top 10 van Nederland. Als je door de duinen van Hargen aan komt rijden, bekruipt je gelijk een vakantiegevoel.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Slobberwijn en Mouton Rothschild

19 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik in de Bokkensprong ging werken, opende zich een compleet nieuwe wereld voor me. De wereld van “Uit eten en wijn" Want zoals de meeste gezinnen, begon men, begin jaren ’70 pas echt met uit eten gaan.

Terug