Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit. Waarom in hemelsnaam? Misschien omdat daar zoveel gebeurd is en zoveel mooie en grappige verhalen te schrijven zijn over dat gekke, beetje weggemoffelde restaurantje, waar ik kind aan huis was? En toen Piet veel te jong overleed, terwijl ik in het Astmacentrum zat, heb ik zo hard en veel gehuild dat ik, tegen alle regels in, een paar dagen naar huis mocht en ook nu voel ik een traantje opkomen. Maar laat ik een eerste poging wagen en bij het begin beginnen, later zullen er nog veel meer wilde verhalen volgen.

Op jonge leeftijd werd ik lid van de schaakclub. Via Sjaak Pielaet, de grote broer van mijn vriend en klasgenoot Kick, was ik daar beland. In het begin was het een uurtje met wat jongeren, die les kregen van het echtpaar Vels; vanaf mijn vijftiende werd ik volwaardig lid en werd er op de donderdagavond bij Piet Vermeulen aan de Breelaan gespeeld. Op die leeftijd was het nog snel naar huis na het schaken en het kwam wel eens voor dat ik een partij met goede kansen opgaf omdat ik allang thuis had moeten zijn. In die tijd had ik nog niet bedacht dat Piet ook een goede uitgaansgelegenheid kon zijn. Maar naarmate ik ouder werd, bleef ik vaker hangen en merkte dat we goed met elkaar op konden schieten. Zo vanaf mijn negentiende, toen ik in Bergen in het Zeepaardje ging werken en vaak niet zo’n zin had in school, kwam ik er ook overdag. En steeds meer en meer en er volgden ook steeds vaker en vaker mensen die er overdag neerstreken voor de gezelligheid en spelletjes doen.

Piet had net als ik een voorkeur voor spelletjes en stripboeken, maar toen had ik nog geen flauw idee over hoeveel hij wel niet beschikte. In die periode bouwde hij een boekenkast rondom in de achterzaal. Het bleek dat Piet niet alleen alle spelletjes had die er toen bestonden, maar praktisch ook alle complete stripboekenseries uit die tijd. Met mijn vriend van de lagere school Michel Derksen stonden we vaak ’s ochtends vroeg voor de opening aan de deur te rammelen. Piet en Joke lieten ons dan binnen en we hielpen even met opruimen, of we brachten Koen, Monique of Susanne even naar school. Om daarna Piet uit te dagen voor een spelletje en dat deed hij maar wat graag. ‘s Zomers werd de familie Vermeulen geholpen door drie meisjes, Jolanda Schouten, Monique van wie ik de achternaam niet meer weet en Astrid Winder, allemaal mooie meisjes en ik was verliefd op alle drie, maar helaas!!

Daarnaast werkte Michel er als bijbaantje in de keuken en speelde hij bij de damclub en frequenteerden we elkaars clubavonden in de donkere herfst en wintermaanden. En Michel was nooit te beroerd om even in de keuken te gaan staan tijdens zijn damwedstrijd, om even een aantal porties bitterballen of andere hapjes te maken voor alle spelers en gasten. Niemand van de club had daar bezwaar tegen, tenslotte had iedereen wel trek in een bitterbal en men zette uit eerlijkheid de tijdklok stil, zodat Michel ongehinderd even in de keuken aan de gang kon.

Behalve Frankie K. Deze wat oudere jongen verbleef in Wittenburg en het was hem gewoon niet duidelijk te maken waarom de klok even stopgezet moest worden. Maar daar had Piet een oplossing voor. Hij liep naar de gokkast, gooide er wat geld in en drukte tot hij een klein prijsje had en de lichtjes voor de verdubbelaar gingen knipperen. Liep vervolgens weer achter de bar en het lokaas was gezet.

Lang duurde het niet of de knipperende lichtjes werden Frankie teveel en hij kon de drang niet meer weerstaan om naar de gokkast te komen om begeesterd opgeslokt te worden door zoveel lichtjes. Michel kon nu ongehinderd naar de keuken en Frankie’s tijd verliep. Als Michel klaar was, dan drukte Piet op de gokknop, de lichtjes verdwenen en Frankie ging weer dammen.

Op een gegeven moment toen het al drukker en drukker werd bij Piet en Joke en er ook op de clubavonden door een select groepje aan de bar spelletjes gespeeld werden, had iemand bedacht dat het wel leuk was om een paar bitterballen met sambal te vullen (ik noem geen namen haha).
Piet kon het grapje wel waarderen en we maakten afspraken welke route hij zou lopen en dan gokten we erop wie de eerste sambalbal kreeg en wie de tweede. Ik schaam me een beetje om te zeggen dat het heel komisch was om al die serieus nadenkende mensen hun spel te zien onderbreken om een bitterbal te graaien en dan de koppen te zien als het prijs was.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Terug