Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit. Waarom in hemelsnaam? Misschien omdat daar zoveel gebeurd is en zoveel mooie en grappige verhalen te schrijven zijn over dat gekke, beetje weggemoffelde restaurantje, waar ik kind aan huis was? En toen Piet veel te jong overleed, terwijl ik in het Astmacentrum zat, heb ik zo hard en veel gehuild dat ik, tegen alle regels in, een paar dagen naar huis mocht en ook nu voel ik een traantje opkomen. Maar laat ik een eerste poging wagen en bij het begin beginnen, later zullen er nog veel meer wilde verhalen volgen.

Op jonge leeftijd werd ik lid van de schaakclub. Via Sjaak Pielaet, de grote broer van mijn vriend en klasgenoot Kick, was ik daar beland. In het begin was het een uurtje met wat jongeren, die les kregen van het echtpaar Vels; vanaf mijn vijftiende werd ik volwaardig lid en werd er op de donderdagavond bij Piet Vermeulen aan de Breelaan gespeeld. Op die leeftijd was het nog snel naar huis na het schaken en het kwam wel eens voor dat ik een partij met goede kansen opgaf omdat ik allang thuis had moeten zijn. In die tijd had ik nog niet bedacht dat Piet ook een goede uitgaansgelegenheid kon zijn. Maar naarmate ik ouder werd, bleef ik vaker hangen en merkte dat we goed met elkaar op konden schieten. Zo vanaf mijn negentiende, toen ik in Bergen in het Zeepaardje ging werken en vaak niet zo’n zin had in school, kwam ik er ook overdag. En steeds meer en meer en er volgden ook steeds vaker en vaker mensen die er overdag neerstreken voor de gezelligheid en spelletjes doen.

Piet had net als ik een voorkeur voor spelletjes en stripboeken, maar toen had ik nog geen flauw idee over hoeveel hij wel niet beschikte. In die periode bouwde hij een boekenkast rondom in de achterzaal. Het bleek dat Piet niet alleen alle spelletjes had die er toen bestonden, maar praktisch ook alle complete stripboekenseries uit die tijd. Met mijn vriend van de lagere school Michel Derksen stonden we vaak ’s ochtends vroeg voor de opening aan de deur te rammelen. Piet en Joke lieten ons dan binnen en we hielpen even met opruimen, of we brachten Koen, Monique of Susanne even naar school. Om daarna Piet uit te dagen voor een spelletje en dat deed hij maar wat graag. ‘s Zomers werd de familie Vermeulen geholpen door drie meisjes, Jolanda Schouten, Monique van wie ik de achternaam niet meer weet en Astrid Winder, allemaal mooie meisjes en ik was verliefd op alle drie, maar helaas!!

Daarnaast werkte Michel er als bijbaantje in de keuken en speelde hij bij de damclub en frequenteerden we elkaars clubavonden in de donkere herfst en wintermaanden. En Michel was nooit te beroerd om even in de keuken te gaan staan tijdens zijn damwedstrijd, om even een aantal porties bitterballen of andere hapjes te maken voor alle spelers en gasten. Niemand van de club had daar bezwaar tegen, tenslotte had iedereen wel trek in een bitterbal en men zette uit eerlijkheid de tijdklok stil, zodat Michel ongehinderd even in de keuken aan de gang kon.

Behalve Frankie K. Deze wat oudere jongen verbleef in Wittenburg en het was hem gewoon niet duidelijk te maken waarom de klok even stopgezet moest worden. Maar daar had Piet een oplossing voor. Hij liep naar de gokkast, gooide er wat geld in en drukte tot hij een klein prijsje had en de lichtjes voor de verdubbelaar gingen knipperen. Liep vervolgens weer achter de bar en het lokaas was gezet.

Lang duurde het niet of de knipperende lichtjes werden Frankie teveel en hij kon de drang niet meer weerstaan om naar de gokkast te komen om begeesterd opgeslokt te worden door zoveel lichtjes. Michel kon nu ongehinderd naar de keuken en Frankie’s tijd verliep. Als Michel klaar was, dan drukte Piet op de gokknop, de lichtjes verdwenen en Frankie ging weer dammen.

Op een gegeven moment toen het al drukker en drukker werd bij Piet en Joke en er ook op de clubavonden door een select groepje aan de bar spelletjes gespeeld werden, had iemand bedacht dat het wel leuk was om een paar bitterballen met sambal te vullen (ik noem geen namen haha).
Piet kon het grapje wel waarderen en we maakten afspraken welke route hij zou lopen en dan gokten we erop wie de eerste sambalbal kreeg en wie de tweede. Ik schaam me een beetje om te zeggen dat het heel komisch was om al die serieus nadenkende mensen hun spel te zien onderbreken om een bitterbal te graaien en dan de koppen te zien als het prijs was.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Terug