Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee. Nu is het pas tien uur ’s ochtends dus die keuze is niet moeilijk. Toen ik 13 was, hoorde ik van Anneke, de moeder van Peter en Xander Zwakman, dat de tennisbanen van Thé Lau een groundsman zochten. 3x per dag de banen en lijnen vegen en natspuiten indien nodig. Op dat moment had ik nog nooit een bal geslagen, geen besef wie beide Thé’s waren en geen idee wat me te wachten stond.

Samen met Peter ging ik er heen en vanaf het begin was er een klik tussen die oude, ietwat uitbundige, luide man en mij. Misschien omdat ik op die leeftijd ergens een surrogaat vader zocht? Maar ik vergeet nooit toen hij mij quasi boos en vaderlijk de les aan het lezen was en ik uit een grap zei. “Ja pa”. Hij keek me met twinkelogen diep aan en antwoordde heel adrem “God bewaar me voor dat zaad.” We moesten er beiden hard om lachen.

Het banen bijhouden was leuk werk, ik leerde met het sproeisysteem op de centimeter nauwkeurig te spuiten en er was niets leukers om vlak langs de benen van de toeschouwers te sproeien, als ze dicht op het hekwerk zaten te kijken. Bij ons als jeugd, waren Jan Donders en zijn zusjes de besten en alleen Jan Stroomer of Ernst Langeveld bedreigden in die dagen de hegemonie van Jan. Er werden per jaar een aantal toernooien gespeeld, zo denk ik nog vaak aan het Magneet(reisbureau) toernooi met Piet en José Abbo, Loek Houtenbos en Frits S., de playboy/kampioen en na afloop eten en een borrel bij restaurant het Woud. Maar hoogtepunt was natuurlijk het eigen Molenkrocht toernooi.

Onze helden van het gravel waren de vele broers Stroomer, Bouke de Boer, Martin Nijdam en jonge Thé , ook al kreeg die van pa opdracht om niet het toernooi te winnen. Zelf was ik een matige en heel wisselvallige speler, die meer kickte op die paar geweldig mooi of hard geslagen ballen, dan het winnen van de partij. Tijdens die toernooien klom ik liever op de hoge stoel en werd door Lau als hoofdumpire benoemd en natuurlijk haalde ik samen met Jan Donders en nog een paar vrienden het umpire diploma
Ouwe Lau was wars van Poeha, of je nu arts of advocaat was, wanneer je jezelf arrogant opstelde vanwege je positie was je bij hem aan t verkeerde adres. Hij kon dan flink foeteren en tekeergaan. Toen ik op mijn 17de in de horeca belandde moest ik stoppen met mijn bijbaantje. Dat vond ik ergens helemaal niet leuk. De vriendschap tussen mij en Ouwe Thé was erg goed en zo af en toe kwam ik bij hem thuis. Dan nam ik pondje paling voor hem mee, die mijn moeder betaalde, ik vermoed omdat hij haar matste met het lesgeld voor mijn tennislessen en later kocht ik zelf wel eens een fles jenever of paling.

Ik was reuze trots toen hij me de eerste keer uitnodigde thuis, ik kreeg een biertje en hij nam een borrel. Waarop moeder Antje naar binnen stoof, toen ze het luik hoorde opengaan en hem de les las. Samen luisterden we naar muziek, vooral Randy Newman, namen stiekem nog een drankje en hij vertelde hoe trots hij op zijn zoon Thé was, die toe bij Neerlands Hoop speelde. Bram en Freek kwamen zelfs af en toe naar de baan en dan bewonderde wij hun met groot respect van een afstandje! Want in die dagen was Neerlands hoop een hype voor ons tieners en ik vergeet nooit meer de sketch van de verpleegster uit Dokkum. Toen ik 15 was en we een keer daar zo zaten te luisteren, vroeg hij naar mijn muziek. Dat was in die tijd Jimmy Hendrix en of ik een keer daar een lp van kon meenemen? Dat deed ik graag en we hebben er bijna 1 minuut naar geluisterd. Het was hem iets te veel, zoals hij het netjes benoemde. Maar later kreeg ik van Jonge Thé, twee posters van mijn idool Jimmy, dat had zijn vader gevraagd en ze hebben zeker tot ik het huis uitging op mijn kamer gehangen.

Op een gegeven moment kwam ik Thé sr. weer tegen en vol trots vertelde hij mij dat Thé in de Taverne ging optreden en of ik met hem mee wilde gaan. Dat had een reden, want hij wilde dat ik een beetje op hem zou passen. Hij wist dat hij met drank op geen rem meer had en dan kon hij flink lawaaierig en druk zijn. Dat vond hij niet leuk voor zijn zoon en of ik hem dan op tijd wilde meenemen naar huis. Vol trots zaten we met zijn tweetjes op een stoel bij het podium, hij trakteerde maar ik moest het voor hem halen vanwege de drukte. Ergens tussen elf en twaalf uur, merkte ik dat het geluidsniveau ook bij hem omhoog ging en hij wat ‘poestig’ werd. Met zachte hand wist ik hem mee te krijgen en liepen we naar huis. Thé onderweg slingerend en scheldend tegen iedere auto die voorbij kwam.

Later, als moeder Antje in de parkieten kooi zat (Parkhotel) zoals ouwe Thé dat noemde, sloop hij zelf de Taverne binnen. Fiets met rieten mandje buiten, maar mandje mee naar binnen want stel je voor dat Antje hem snapte. Binnen wilde hij altijd op een stoel, geen barkruk, aan de bar zitten. Daar dronk hij zijn speciale drankje half port half rode wijn en mopperde luidruchtig als altijd op die stank van ‘hooibroei’, zoals hij de wietlucht noemde!
Vlak voor zijn dood ben ik nog een paar keer bij hem op bezoek geweest om bij te kletsen en ondanks of misschien wel juist omdat hij bijna blind was, luisterden we al snel samen naar muziek zonder veel te hoeven zeggen.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Terug