Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee. Nu is het pas tien uur ’s ochtends dus die keuze is niet moeilijk. Toen ik 13 was, hoorde ik van Anneke, de moeder van Peter en Xander Zwakman, dat de tennisbanen van Thé Lau een groundsman zochten. 3x per dag de banen en lijnen vegen en natspuiten indien nodig. Op dat moment had ik nog nooit een bal geslagen, geen besef wie beide Thé’s waren en geen idee wat me te wachten stond.

Samen met Peter ging ik er heen en vanaf het begin was er een klik tussen die oude, ietwat uitbundige, luide man en mij. Misschien omdat ik op die leeftijd ergens een surrogaat vader zocht? Maar ik vergeet nooit toen hij mij quasi boos en vaderlijk de les aan het lezen was en ik uit een grap zei. “Ja pa”. Hij keek me met twinkelogen diep aan en antwoordde heel adrem “God bewaar me voor dat zaad.” We moesten er beiden hard om lachen.

Het banen bijhouden was leuk werk, ik leerde met het sproeisysteem op de centimeter nauwkeurig te spuiten en er was niets leukers om vlak langs de benen van de toeschouwers te sproeien, als ze dicht op het hekwerk zaten te kijken. Bij ons als jeugd, waren Jan Donders en zijn zusjes de besten en alleen Jan Stroomer of Ernst Langeveld bedreigden in die dagen de hegemonie van Jan. Er werden per jaar een aantal toernooien gespeeld, zo denk ik nog vaak aan het Magneet(reisbureau) toernooi met Piet en José Abbo, Loek Houtenbos en Frits S., de playboy/kampioen en na afloop eten en een borrel bij restaurant het Woud. Maar hoogtepunt was natuurlijk het eigen Molenkrocht toernooi.

Onze helden van het gravel waren de vele broers Stroomer, Bouke de Boer, Martin Nijdam en jonge Thé , ook al kreeg die van pa opdracht om niet het toernooi te winnen. Zelf was ik een matige en heel wisselvallige speler, die meer kickte op die paar geweldig mooi of hard geslagen ballen, dan het winnen van de partij. Tijdens die toernooien klom ik liever op de hoge stoel en werd door Lau als hoofdumpire benoemd en natuurlijk haalde ik samen met Jan Donders en nog een paar vrienden het umpire diploma
Ouwe Lau was wars van Poeha, of je nu arts of advocaat was, wanneer je jezelf arrogant opstelde vanwege je positie was je bij hem aan t verkeerde adres. Hij kon dan flink foeteren en tekeergaan. Toen ik op mijn 17de in de horeca belandde moest ik stoppen met mijn bijbaantje. Dat vond ik ergens helemaal niet leuk. De vriendschap tussen mij en Ouwe Thé was erg goed en zo af en toe kwam ik bij hem thuis. Dan nam ik pondje paling voor hem mee, die mijn moeder betaalde, ik vermoed omdat hij haar matste met het lesgeld voor mijn tennislessen en later kocht ik zelf wel eens een fles jenever of paling.

Ik was reuze trots toen hij me de eerste keer uitnodigde thuis, ik kreeg een biertje en hij nam een borrel. Waarop moeder Antje naar binnen stoof, toen ze het luik hoorde opengaan en hem de les las. Samen luisterden we naar muziek, vooral Randy Newman, namen stiekem nog een drankje en hij vertelde hoe trots hij op zijn zoon Thé was, die toe bij Neerlands Hoop speelde. Bram en Freek kwamen zelfs af en toe naar de baan en dan bewonderde wij hun met groot respect van een afstandje! Want in die dagen was Neerlands hoop een hype voor ons tieners en ik vergeet nooit meer de sketch van de verpleegster uit Dokkum. Toen ik 15 was en we een keer daar zo zaten te luisteren, vroeg hij naar mijn muziek. Dat was in die tijd Jimmy Hendrix en of ik een keer daar een lp van kon meenemen? Dat deed ik graag en we hebben er bijna 1 minuut naar geluisterd. Het was hem iets te veel, zoals hij het netjes benoemde. Maar later kreeg ik van Jonge Thé, twee posters van mijn idool Jimmy, dat had zijn vader gevraagd en ze hebben zeker tot ik het huis uitging op mijn kamer gehangen.

Op een gegeven moment kwam ik Thé sr. weer tegen en vol trots vertelde hij mij dat Thé in de Taverne ging optreden en of ik met hem mee wilde gaan. Dat had een reden, want hij wilde dat ik een beetje op hem zou passen. Hij wist dat hij met drank op geen rem meer had en dan kon hij flink lawaaierig en druk zijn. Dat vond hij niet leuk voor zijn zoon en of ik hem dan op tijd wilde meenemen naar huis. Vol trots zaten we met zijn tweetjes op een stoel bij het podium, hij trakteerde maar ik moest het voor hem halen vanwege de drukte. Ergens tussen elf en twaalf uur, merkte ik dat het geluidsniveau ook bij hem omhoog ging en hij wat ‘poestig’ werd. Met zachte hand wist ik hem mee te krijgen en liepen we naar huis. Thé onderweg slingerend en scheldend tegen iedere auto die voorbij kwam.

Later, als moeder Antje in de parkieten kooi zat (Parkhotel) zoals ouwe Thé dat noemde, sloop hij zelf de Taverne binnen. Fiets met rieten mandje buiten, maar mandje mee naar binnen want stel je voor dat Antje hem snapte. Binnen wilde hij altijd op een stoel, geen barkruk, aan de bar zitten. Daar dronk hij zijn speciale drankje half port half rode wijn en mopperde luidruchtig als altijd op die stank van ‘hooibroei’, zoals hij de wietlucht noemde!
Vlak voor zijn dood ben ik nog een paar keer bij hem op bezoek geweest om bij te kletsen en ondanks of misschien wel juist omdat hij bijna blind was, luisterden we al snel samen naar muziek zonder veel te hoeven zeggen.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

24 maart 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

Terug