Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes? Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Stuur me een berichtje via Facebook, messenger of Whats App, dan neem ik contact op met je, hoor je uit en stel vragen en wie weet lees je het verhaal terug in Flessenpost? Maar dit verhaal gaat over wat langere vakanties met kroegvrienden. Zo wist Jerome me ooit een verhaal te vertellen over zijn vakanties met Nel en Bas, hoe ze ergens in India een kamer kregen en de hotelbediende vol trots zei. Dan is deze wat kleinere kamer voor jou en de grote kamer is voor je vader en moeder.  De kop van Bas moet boekdelen gesproken hebben?

Ook is het dorpje Paleochora, op Kreta, zeer bekend bij heel veel Bergenaren en wat te denken van Ibiza? Ben er zelf nooit geweest, maar ik krijg de indruk dat je daar in de zomer, half Bergen tegen komt? Zelf, was ik nooit zo van de lig en rust vakanties, eerder overdag veel zien, zwemmen en eten, om ‘s avonds flink aan de rol en achter de meiden aan te gaan. Eigenlijk zijn mijn leukste vakanties altijd werkvakanties geweest voor de televisie. Maar ook leuk waren de vakanties met mijn kroegvrienden.

De eerste was met Marc Seewald, naar Kreta (Ag. Galini) Marc was er al eerder geweest, volgens mij met Jelle Blaauw. Wij spraken af om samen op pad te gaan in het naseizoen eind september begin oktober. In die tijd was het weer even goed mis met mijn gezondheid, had het hele seizoen hard gewerkt in de Lamoraal en ik was flink aan vakantie toe. Toen we op Ghania geland waren, kwam direct dat buitenlandse gevoel over me, wat mijn hele leven in alle 75 landen waar ik geweest ben, speelde. Ik snoof voor de verandering de geuren op (jaja…inkoppertje) want elk land heeft een specifieke geur. Na onze eerste maaltijd Grieks, kwam ik tot de conclusie dat het Grieks eten, toch iets anders was, dan bij de Griek, hier in Nederland. Niet vervelend, maar het was niet mijn favoriete keuken. Iets te veel gepaneerd, of gefrituurd en te vet. Maar de vis(zwaard) was voortreffelijk, dat zeker. Nu een taxichauffeur vinden die ons nog naar de andere kant van Kreta wilde rijden, dat zou wel een latertje worden. Onze heette volgens mij Nikkos en we kletsten honderduit, hij rekende een flinke extra prijs, want hij moest ook nog terug en zoals elke trouwe toerist, beloofden we hem te bellen wanneer we weer teruggingen naar Ghania, dan zou hij ons komen ophalen voor dezelfde matsprijs (haha) En ja, belofte maakt schuld.

We vonden onze kamers, maar die bleken nog niet vrij te zijn. Pas over 2 of 3 dagen. Ach daar deden we ook niet moeilijk over. De dame van de kamers was tenslotte een oude bekende van Marc, die er al 1x eerder was geweest en oude bekenden, die hou je in ere, toch? Wel leuk was het restaurantje aan de haven. De jonge eigenaar herkende Marc direct en we mochten de tweede avond al aan de familie annex personeelstafel aanschuiven. Ik kon het direct uitzonderlijk goed met hem vinden en ben die vakantie zelfs nog met hem mee gegaan, toen hij moest afrijden voor zijn rijbewijs.

De vakantie was heerlijk en ik kwam al snel weer bij, mijn gezondheid ging met sprongen vooruit en Marc en ik respecteerden elkaar met de overdag besteding. Marc wilde bakken op het strand en ik wilde Kreta zien. Dag 2 in Ag. Galini, kregen we het voor elkaar om in een plaatselijk barretje na te mogen zitten en met die eigenaar deelde ik een passie voor geschiedenis. Hij vroeg mij mee om een wandeltocht door de bergen te maken, langs oude Griekse goden tempeltjes. Vertelde het verhaal dat de berg Ida, niet altijd de hoogste berg van Kreta was geweest, maar kunstmatig opgehoogd was. Om de reden dat op de hoogste berg de goden woonden en tja dan had je niets aan de op één na hoogste berg. Slimme Grieken! Helaas was de tocht net wanneer wij alweer teruggeboekt hadden en nog steeds baal ik ervan, dat ik mijn vakantie niet een week verlengd heb. Maar eerlijk is eerlijk, met mijn uitgave patroon, had ik het ook niet een week langer volgehouden.

Ergens de derde dag of zo ontmoette ik Manolo, hij was van een goede familie, maar pa had zijn toelage stopgezet, omdat hij niet het leger in wilde. Bij ons in Nederland had je zoiets als S5 om geestelijk afgekeurd te worden en Manolo had in Griekenland ook zoiets geprobeerd. Daar kwam hij echter van een kouwe kermis thuis. Op gekheid afgekeurd worden betekende dat hij werd vastgeketend en dagenlang half naakt aan de muur vastzat in een koude, natte cel. Zijn vader had hem toch maar gered, maar als hij het leger niet in ging, dan stopte hij Manolo’s toelage. Dapper ging de jonge Griek als ober aan het werk. Maar al snel had ik door dat het hem niet echt beviel. Toen Marc en ik aan het eind van de dag op het terras gingen zitten en regelmatig drankjes lieten aanrukken. Begon Manolo te mopperen. “Waarom bestel je zo vaak, moet dat nu?” op ons argument dat hij toch omzet maakte en elke keer goed fooi kreeg, gaf hij antwoord. “Ja dat is wel prettig en dank jullie, maar nu moet ik zoveel lopen.” Marc en ik waren de beroerdste niet en bestelden vanaf dat moment elk drie drankjes tegelijk. Manolo ontdooide.

Toen ik echter de volgende dag, zo vanuit zee, het terras op dook om te gaan lunchen en even later opstond om naar het toilet te gaan. Begon hij gelijk weer te mopperen. “Look what you did, now my chair is wet.” “Manolo stop! Or tomorrow I’ll sit on all your chairs… Marc rolde over de grond van het lachen en heeft de quote nog jaren daarna te pas en te onpas gebruikt. Maar ook op het smoelwerk van Manolo verscheen een dikke glimlach en vanaf dat moment waren we vrienden. Samen met hem maakte ik tochtjes achterop de motor, en nam hij me mee hoog de bergen in. Daar haalde hij een vrouwtje van het land, die een maaltijd voor ons maakte. Verse salade en geiten bout. Even verderop stopte hij de motor en ging in het gras zitten. “What do you hear?” Ik luisterde en hoorde niets, maar dan ook niets. Voor het eerst in mijn leven beleefde ik echte stilte…

Die avond zaten we achter twee Engelse meiden aan, we waren grappig en leuk, maar uiteindelijk kwam toch het oer Engelse karakter naar voren. NO Seks please I’m British. Het was nog vroeg en Manolo vroeg me mee om langs zijn ouders te gaan. In een dorpje verderop kwam ik terecht bij zijn Griekse familie, die honderd uit in het Grieks kletsten. Zo af en toe vertaalde Manolo iets maar al snel was hij te druk in gesprek en probeerde een ander familie lid, twee of drie woordjes met me te wisselen. Ik begreep er meestal niets van, maar dat maakte me eigenlijk totaal niet uit en heb echt een leuke avond gehad.

Iets later ontmoette ik Judith, een bloedmooi meisje uit Purmerend en daar heb ik het een paar dagen heel leuk mee gehad. In Nederland was het toch heel anders, dan op Kreta. In haar huisje stonden de Ikea meubeltjes en ik moest fotoboeken kijken, van haar vakanties met haar ex vriendje. Ze liet me haar uitset zien en vertelde over haar trouwplannen toen, maar die trouwerij had ze toch niet doorgezet. Onder het etentje kwam eindelijk het hoge woord eruit. Ze werkte met Monique van Chiel Laôut en had toch wat verontrustende dingen gehoord? “Lieverd, ik weet niet wat je gehoord hebt, maar de werkelijkheid is vast nog veel erger” Ik ben nog wel blijven slapen, maar heb haar nooit meer gebeld.

Volgende week, met Marc, John Ursem e Sjoerd Hoogstins naar Portugal en bericht me voor mooie verhalen!

advertentie

Meer 'Horeca':

Eindelijk, we mogen weer… (filmpje)

28 januari 2022

Na een lange donkere tijd van de lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland

We mogen weer open! De horeca in Nederland ziet er enorm naar uit om haar gasten weer warm en welkom te ontvangen vanaf vandaag. KHN gaat ervan uit dat ondernemers én gasten dit met beide handen aangrijpen en zich, zolang nodig, ook aan de regels committeren. En hopelijk kunnen we dan binnenkort helemaal onze deuren openen en dansen op deze beats!

Rondje horeca 4: wat een fijn nieuws, de horeca mag weer open!

28 januari 2022

We kunnen weer genieten van een heerlijke lunch of diner bij onze favoriete restaurants

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tevreden met de versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad denkt dat aankomende dinsdag de deuren van de horeca, theaters en bioscopen weer open gaan

21 januari 2022

Het huidige coronabeleid valt volgens hem niet meer uit te leggen

Dat zei hij vanmiddag tijdens het radioprogramma Sven op 1.  Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is, vindt dat het kabinet snel moet beslissen over het lot van de sectoren.

Chef-kok Ramon Brugman is in Bergen, waar vier vrienden een Duitse biertraditie hebben geïntroduceerd (filmpje)

21 januari 2022

Brouwers van STOKED! en de Taverne in aflevering van Binnenste Buiten (leuke korte documentaire)

Na veel aandacht in lokale media is er nu een mooi succes te melden voor de brouwers van STOKED! Vorige week vrijdag waren de brouwers van STOKED!

Wil jij ook weer veilig kunnen genieten in de horeca?

21 januari 2022

Teken dan deze petitie voor de heropening van de horeca en roep anderen op dit ook te doen

De horeca kan én wil verantwoord open en jouw favoriete horecazaak kan jouw steun heel hard gebruiken. Het kabinet heeft op 14 januari besloten de coronamaatregelen te versoepelen...

Rondje horeca 3: Nieuwe eigenaar Bij Merel

21 januari 2022

Kaatje’s bakery café

Agnes en Thom hebben kortgeleden ‘Bij Merel’ op het Plein overgenomen. Ontstaan vanuit de droomwens om gezamenlijk iets moois neer te zetten, hebben ze deze kans met beide handen aangegrepen.

KHN doet oproep aan nieuw kabinet: “Haal Nederland uit de sluimerstand”

14 januari 2022

Kijk naar wat er wél kan én houd rekening met het economische en sociaal-maatschappelijke belang van de horecasector voor de maatschappij

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het nieuwe kabinet op Nederland uit de sluimerstand te halen en de horecasector perspectief te bieden.

Rondje horeca 2: Roep om opening horeca en winkels wordt steeds luider

14 januari 2022

De KHN heeft daarvoor zelfs een plan opgesteld

In aanloop naar de persconferentie van vanavond roepen winkeliers en horecaondernemers en inmiddels ook de gemeente Bergen het kabinet op om Nederland weer ‘open’ te gooien. Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan.

KHN aan nieuwe kabinet: horeca klaar voor verantwoorde heropening

7 januari 2022

De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open

KHN heeft daarom opnieuw het voortouw genomen en komt met een horecaroutekaart.

Wat kan/mag nog wel in de horeca…

7 januari 2022

Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Maar er zijn enkele uitzonderingen

Binnen de gewone openingstijden kunt u nog wel eten en drinken:

Weduwe Broekmeulen sluit De Bourgondiër in Egmond

7 januari 2022

Wat de nieuwe invulling van het pand wordt, weet Rhea Broekmeulen niet

Rhea Broekmeulen, de weduwe van Lukas Broekmeulen (40), heeft Brasserie de Bourgondiër in Egmond gesloten. De zaak opende in het voorjaar van 2021 maar na het plotselinge overlijden van haar echtgenoot in juli van dit jaar staakte ze de bedrijfsvoering in december.

Rondje horeca 1: In de planning: Amusetour 2022

7 januari 2022

Zondag 13 maart a.s.

Allereerst spreek ik de beste wensen uit voor dit nieuwe jaar voor onze lezers, maar vanzelfsprekend zeker ook voor de horecaondernemers en getroffen middenstanders na de zoveelste lockdown. Hopelijk kunnen we binnenkort weer met z'n allen doen wat we zo graag willen. Genieten van een lekker hapje en drankje. Gastvrijheid ervaren en gezellige mensen ontmoeten.

Bergens Kookboek: een hart onder de riem voor Bergense horecaondernemers (filmpje)

2 januari 2022

Opbrengst: € 11.500,00

Op 22 mei 2021 rolde het Bergens Kookboek van de pers en raakte Bergen in de ban van het boek met de gouden kreeft. Een ode aan de horeca van Bergen & Bergen aan Zee.

Rondje horeca 50: En weer een lockdown… (filmpje)

24 december 2021

In de laatste 'Rondje horeca' van dit jaar gingen we in gesprek met Ingrid van Leeuwen van de Lamoraal

We houden de moed erin, maar we zijn lamgeslagen. Zonder het zomerterras op het Ruïneveld waren we er waarschijnlijk niet meer geweest...

Landgoed Het Hof en blooming beach vanaf 27 december elke dag open voor take away

24 december 2021

Op het take away-kaartje staan lekkere koffietjes, vers belegde broodjes, lunchspecials en andere (warme) versnaperingen

Drie weken geleden maakte blooming vol trots bekend Landgoed Het Hof voor het eerst in lange tijd weer te openen voor publiek. Met een leuk lunchkaartje, lekkere hapjes en (warme) drankjes ging het restaurant elk weekend vanaf 10:00 uur open.

Hotel Meyer in Bergen aan Zee na 53 jaar in andere handen

24 december 2021

Derde generatie Meyer verkoopt hotel aan Twentse hotelgast?

In september 2021 ging de spreekwoordelijke kogel door de kerk. Vlak na zijn 53e verjaardag zei Marc van de Pas via zijn WhatsApp ‘JA’ tegen de verkoop van Hotel Meyer.  In Otterlo werd de officiële verkoop aan de nieuwe eigenaar met een stevige handdruk bevestigd. Het ondernemerspaar Sandra (46) en Marc van de Pas- Meyer neemt vanaf 6 januari 2022 een ruime sabbatical. Zij kijken met trots en tevredenheid terug op een mooie en intensieve werkperiode in hun familiebadplaats Bergen aan Zee.

Rondje horeca 50: Horeca voelt zich lamgeslagen, harde lockdown dramatisch

24 december 2021

De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners...

De horeca voelt zich lamgeslagen door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Eigenaren van horecabedrijven zijn somber en pessimistisch over hun toekomst, zo laten horecaondernemers weten.

Forse daling vakantie-intentie zichtbaar

3 december 2021

Mensen maken door de coronacrisis steeds minder vakantieplannen

Dat blijkt uit de elfde meting van de Vakantie Sentiment Monitor.

blooming landgoed Het Hof in het weekend open

3 december 2021

Kom lekker lunchen bij Het Hof

Midden in een van de mooiste wandelgebieden van Bergen ligt blooming Landgoed Het Hof, bij menig Bergenees bekend.

Sterrestaurant Merlet stijgt naar 33e plaats in de Top-100 van de Lekker 2022

3 december 2021

Volgens de Lekker is het restaurant een publiekstrekker van jewelste

Als eerste restaurantgids heeft Lekker de Top 100 beste restaurants van Nederland bekend gemaakt. Restaurant De Librije is de nieuwe nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500. De tweede plaats wordt dit jaar ingenomen door Tribeca van Jan en Claudia Sobecki in het Brabantse Heeze.

Rondje horeca 49: Kom op, laten we eens Bourgondisch doen…

3 december 2021

Als gasten kunnen wij het verschil maken!

Nederland is eigenlijk een broodje-kaas-land met de lunch. We hebben geen zakelijke lunchcultuur zoals in België of Frankrijk. Ook in Spanje en Italië is het heel gebruikelijk om onder de middag uitgebreid te lunchen met een lekker glas wijn erbij. Nu de restaurant om 17.00 hun deuren moeten sluiten en wie weet voor hoelang, vallen we weer terug op de Take-away maaltijden.

Support your Locals: Geniet van een heerlijke lunch of diner in Bergen, Egmond of Schoorl

26 januari 2022

Reserveer voor nu een fijn plekje bij meer dan 40 horecaondernemingen

Bekijk hier het overzicht van meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers van dé horeca in Bergen, Egmond, Schoorl en Groet.

Het OMT vindt dat restaurants en cafés om 17.00 uur dicht moeten

26 november 2021

Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur

Het OMT vindt verder dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur, andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten.

Rondje horeca 48: Interview met Martin van Bourgonje van Merlet over sluiting van zijn theater

26 november 2021

De restauranthouder heeft nu zijn zinnen gezet op de naastgelegen kerk. Die vergunning kwam er eerder deze week. Maar...

De lichtbakken met grote letters 'theater' moeten weer weg van zijn terras: na één weekend moet de Schoorlse hotel- en restauranthouder Martin van Bourgonje de stekker al uit zijn theater trekken. Het leek hem zo'n goed idee, maar de burgemeester concludeerde dat het niet zomaar mag. De restauranthouder heeft nu zijn zinnen gezet op de naastgelegen kerk. Die vergunning kwam er eerder deze week. Maar... Klik hier voor het interview

Nieuwe eigenaren van ‘Bij Merel’ op het Plein

19 november 2021

Agnes Raggers neemt vanaf 1 december de zaak over

Agnes zal de gasten vanaf die datum, samen met haar fijne team, iedereen warm ontvangen en heerlijke koffie en fijne gerechtjes gaan verzorgen.

Thanksgiving kalkoen & Black Friday in Bergen: twee dagen lang genieten. Let’s celebrate!

19 november 2021

De koks van Zilt bereiden twee dagen lang (25 en 26 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA-vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november en dat is dit jaar op 25 november.

Burgemeester en wethouder bezoeken horeca in Bergen aan Zee

17 november 2021

Ze wilden graag weten wat de impact van de strengere coronamaatregelen voor hen betekent...

Afgelopen zaterdag deden burgemeester Lars Voskuil en wethouder Erik Bekkering een rondje langs de horeca in het centrum van Bergen. Gistermiddag spraken ze ook met een aantal horecaondernemers in Bergen aan Zee. Ze wilden graag weten wat de impact van de strengere coronamaatregelen voor hen is.

STOKED! Unfiltered Lager van Bergense brouwerij krijgt binnen een half jaar een tweede internationale erkenning

17 november 2021

Bergens bier internationaal onderscheiden met zilver bij de International Beer Challenge

De Unfiltered Lager die snel de harten van zowel particulieren als de plaatselijke horeca en retail heeft veroverd, heeft zilver gewonnen bij de International Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager al in de prijzen - zilver - bij de World Beer Awards. Op dit moment is hun tijdelijke bier Zoigl ook volop verkrijgbaar.

Rondje horeca 47: Ik geloof niet dat ik dit helemaal begrijp!

19 november 2021

Vooropgesteld, ik ben natuurlijk geen viroloog…

De grootste economisch getroffen groep in deze global Coronapandemie is zonder twijfel de horeca. Over het algemeen hebben ze zich keurig gehouden aan de regels bij iedere voorgaande lock-down.

Update: Merlet Theater moet deuren al weer sluiten

21 november 2021

Het leek zo leuk, eerst lekker eten en daarna genieten van cultuur

Op last van de gemeente moeten we de deuren al weer sluiten verteld eigenaar Martin van Bourgonje. " mensen die op ruime afstand genieten van muziek in theater vorm is bij Merlet helaas niet meer toegestaan. Maandag volgt er overleg met gemeente. Maar voor nu moet ik het concert van Peter van Vleuten en Heleen Botman voor morgen annuleren. Balen met name voor de artiesten! Het restaurant is natuurlijk gewoon open.

Prosecco, prosek, bubbels

12 november 2021

Door: Renée Bakker

Ik was even aan het speuren op het internet en kwam een artikel tegen over prosecco. Het artikel ging over waar prosecco vandaan komt, welke druiven er worden gebruikt en welke technieken er worden toegepast. Hartstikke leuk. Maar jullie raden nooit wat er nog meer in stond. Er werd geschreven dat er ook prosecco wordt gemaakt over de Italiaanse grens. Ho, stop, wacht even. Error in mijn hoofd! Hoe zit dat?

Rondje horeca 46: Onze lokale Chinees

12 november 2021

Een van mijn favorieten bij Oriëntaals restaurant de Oude Prins

Ik ken de familie Lam al sinds mijn jeugdjaren. Vader, moeder, dochters en natuurlijk zoon Kelvin. Toen deze laatste de zaak jaren geleden van zijn vader Tony overnam, hield hij zijn hart vast, want tsja… vaders weten natuurlijk eigenlijk alles beter.

Je wilt dit jaar op wintersport naar Oostenrijk?

12 november 2021

Zonder vaccinatie geen après-ski

Oostenrijkse horeca dicht voor ongevaccineerden. Oostenrijk laat vanaf maandag alleen gevaccineerden en herstelde coronapatiënten toe tot onder meer cafés, restaurants en evenementen met meer dan 25 personen.

Rondje horeca 45: Nieuwe regels voor bezoekers van horeca en overige gelegenheden

5 november 2021

Regels gaan in op zaterdag 6 november

U moet uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart laten zien...

Terug