Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes? Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Stuur me een berichtje via Facebook, messenger of Whats App, dan neem ik contact op met je, hoor je uit en stel vragen en wie weet lees je het verhaal terug in Flessenpost? Maar dit verhaal gaat over wat langere vakanties met kroegvrienden. Zo wist Jerome me ooit een verhaal te vertellen over zijn vakanties met Nel en Bas, hoe ze ergens in India een kamer kregen en de hotelbediende vol trots zei. Dan is deze wat kleinere kamer voor jou en de grote kamer is voor je vader en moeder.  De kop van Bas moet boekdelen gesproken hebben?

Ook is het dorpje Paleochora, op Kreta, zeer bekend bij heel veel Bergenaren en wat te denken van Ibiza? Ben er zelf nooit geweest, maar ik krijg de indruk dat je daar in de zomer, half Bergen tegen komt? Zelf, was ik nooit zo van de lig en rust vakanties, eerder overdag veel zien, zwemmen en eten, om ‘s avonds flink aan de rol en achter de meiden aan te gaan. Eigenlijk zijn mijn leukste vakanties altijd werkvakanties geweest voor de televisie. Maar ook leuk waren de vakanties met mijn kroegvrienden.

De eerste was met Marc Seewald, naar Kreta (Ag. Galini) Marc was er al eerder geweest, volgens mij met Jelle Blaauw. Wij spraken af om samen op pad te gaan in het naseizoen eind september begin oktober. In die tijd was het weer even goed mis met mijn gezondheid, had het hele seizoen hard gewerkt in de Lamoraal en ik was flink aan vakantie toe. Toen we op Ghania geland waren, kwam direct dat buitenlandse gevoel over me, wat mijn hele leven in alle 75 landen waar ik geweest ben, speelde. Ik snoof voor de verandering de geuren op (jaja…inkoppertje) want elk land heeft een specifieke geur. Na onze eerste maaltijd Grieks, kwam ik tot de conclusie dat het Grieks eten, toch iets anders was, dan bij de Griek, hier in Nederland. Niet vervelend, maar het was niet mijn favoriete keuken. Iets te veel gepaneerd, of gefrituurd en te vet. Maar de vis(zwaard) was voortreffelijk, dat zeker. Nu een taxichauffeur vinden die ons nog naar de andere kant van Kreta wilde rijden, dat zou wel een latertje worden. Onze heette volgens mij Nikkos en we kletsten honderduit, hij rekende een flinke extra prijs, want hij moest ook nog terug en zoals elke trouwe toerist, beloofden we hem te bellen wanneer we weer teruggingen naar Ghania, dan zou hij ons komen ophalen voor dezelfde matsprijs (haha) En ja, belofte maakt schuld.

We vonden onze kamers, maar die bleken nog niet vrij te zijn. Pas over 2 of 3 dagen. Ach daar deden we ook niet moeilijk over. De dame van de kamers was tenslotte een oude bekende van Marc, die er al 1x eerder was geweest en oude bekenden, die hou je in ere, toch? Wel leuk was het restaurantje aan de haven. De jonge eigenaar herkende Marc direct en we mochten de tweede avond al aan de familie annex personeelstafel aanschuiven. Ik kon het direct uitzonderlijk goed met hem vinden en ben die vakantie zelfs nog met hem mee gegaan, toen hij moest afrijden voor zijn rijbewijs.

De vakantie was heerlijk en ik kwam al snel weer bij, mijn gezondheid ging met sprongen vooruit en Marc en ik respecteerden elkaar met de overdag besteding. Marc wilde bakken op het strand en ik wilde Kreta zien. Dag 2 in Ag. Galini, kregen we het voor elkaar om in een plaatselijk barretje na te mogen zitten en met die eigenaar deelde ik een passie voor geschiedenis. Hij vroeg mij mee om een wandeltocht door de bergen te maken, langs oude Griekse goden tempeltjes. Vertelde het verhaal dat de berg Ida, niet altijd de hoogste berg van Kreta was geweest, maar kunstmatig opgehoogd was. Om de reden dat op de hoogste berg de goden woonden en tja dan had je niets aan de op één na hoogste berg. Slimme Grieken! Helaas was de tocht net wanneer wij alweer teruggeboekt hadden en nog steeds baal ik ervan, dat ik mijn vakantie niet een week verlengd heb. Maar eerlijk is eerlijk, met mijn uitgave patroon, had ik het ook niet een week langer volgehouden.

Ergens de derde dag of zo ontmoette ik Manolo, hij was van een goede familie, maar pa had zijn toelage stopgezet, omdat hij niet het leger in wilde. Bij ons in Nederland had je zoiets als S5 om geestelijk afgekeurd te worden en Manolo had in Griekenland ook zoiets geprobeerd. Daar kwam hij echter van een kouwe kermis thuis. Op gekheid afgekeurd worden betekende dat hij werd vastgeketend en dagenlang half naakt aan de muur vastzat in een koude, natte cel. Zijn vader had hem toch maar gered, maar als hij het leger niet in ging, dan stopte hij Manolo’s toelage. Dapper ging de jonge Griek als ober aan het werk. Maar al snel had ik door dat het hem niet echt beviel. Toen Marc en ik aan het eind van de dag op het terras gingen zitten en regelmatig drankjes lieten aanrukken. Begon Manolo te mopperen. “Waarom bestel je zo vaak, moet dat nu?” op ons argument dat hij toch omzet maakte en elke keer goed fooi kreeg, gaf hij antwoord. “Ja dat is wel prettig en dank jullie, maar nu moet ik zoveel lopen.” Marc en ik waren de beroerdste niet en bestelden vanaf dat moment elk drie drankjes tegelijk. Manolo ontdooide.

Toen ik echter de volgende dag, zo vanuit zee, het terras op dook om te gaan lunchen en even later opstond om naar het toilet te gaan. Begon hij gelijk weer te mopperen. “Look what you did, now my chair is wet.” “Manolo stop! Or tomorrow I’ll sit on all your chairs… Marc rolde over de grond van het lachen en heeft de quote nog jaren daarna te pas en te onpas gebruikt. Maar ook op het smoelwerk van Manolo verscheen een dikke glimlach en vanaf dat moment waren we vrienden. Samen met hem maakte ik tochtjes achterop de motor, en nam hij me mee hoog de bergen in. Daar haalde hij een vrouwtje van het land, die een maaltijd voor ons maakte. Verse salade en geiten bout. Even verderop stopte hij de motor en ging in het gras zitten. “What do you hear?” Ik luisterde en hoorde niets, maar dan ook niets. Voor het eerst in mijn leven beleefde ik echte stilte…

Die avond zaten we achter twee Engelse meiden aan, we waren grappig en leuk, maar uiteindelijk kwam toch het oer Engelse karakter naar voren. NO Seks please I’m British. Het was nog vroeg en Manolo vroeg me mee om langs zijn ouders te gaan. In een dorpje verderop kwam ik terecht bij zijn Griekse familie, die honderd uit in het Grieks kletsten. Zo af en toe vertaalde Manolo iets maar al snel was hij te druk in gesprek en probeerde een ander familie lid, twee of drie woordjes met me te wisselen. Ik begreep er meestal niets van, maar dat maakte me eigenlijk totaal niet uit en heb echt een leuke avond gehad.

Iets later ontmoette ik Judith, een bloedmooi meisje uit Purmerend en daar heb ik het een paar dagen heel leuk mee gehad. In Nederland was het toch heel anders, dan op Kreta. In haar huisje stonden de Ikea meubeltjes en ik moest fotoboeken kijken, van haar vakanties met haar ex vriendje. Ze liet me haar uitset zien en vertelde over haar trouwplannen toen, maar die trouwerij had ze toch niet doorgezet. Onder het etentje kwam eindelijk het hoge woord eruit. Ze werkte met Monique van Chiel Laôut en had toch wat verontrustende dingen gehoord? “Lieverd, ik weet niet wat je gehoord hebt, maar de werkelijkheid is vast nog veel erger” Ik ben nog wel blijven slapen, maar heb haar nooit meer gebeld.

Volgende week, met Marc, John Ursem e Sjoerd Hoogstins naar Portugal en bericht me voor mooie verhalen!

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug