Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement
Door: Jan Roos
Gepubliceerd: 29 november 2019
Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar eigenlijk vonden we de hiphop en R&B muziek verschrikkelijk en nam het entreegeld een te grote hap uit ons budget.
Boven bij de Lamoraal waren we, zoals dat nu eenmaal zo was toentertijd, ontknaapt in het Bergense uitgaansleven. Dus daar voelden we ons eigenlijk een beetje te oud voor. We hadden al immers twee jaar meegedraaid en voelden ons daardoor veterane kroegtijgers.
Op een vrijdagavond trokken we de stoute schoenen aan en gingen we op ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement, waar we ons konden laven aan het goede dat het leven op die leeftijd te bieden heeft.
Samen met mijn kornuiten Dirk Pos, Sander van Zijl en Matthijs Mathlener stapten we café De Heerlijkheid binnen. Aan de toog drie man en een paardenkop, achter de bar eigenaar John Bier en barman Michel Smook. Nu hoef ik dit niet uit te leggen, want u kunt ook lezen, maar een kroeg waar de eigenaar Bier heet en de barkeeper Smook kan alleen maar perfect zijn. En dat was het ook. Wat een warm bad.
De week erop namen we onze vrienden en vriendinnen mee. In het begin keek John nog wat verbaasd naar alle drukte, maar na een paar maanden was De Heerlijkheid ‘the place to be’. Jarenlang was het er een groot feest.
John Bier is helaas veel te vroeg overleden. Smook was de beste barkeeper van het land, maar nu een rustig gemeenteraadslid. De Heerlijkheid zelf bestaat ook niet meer. Maar wat heb ik daar een fantastische tijd gehad. Als ik aan mensen vertel waarom mijn jeugd in Bergen zo geweldig is geweest, komt De Heerlijkheid al snel ter sprake. Die herinnering zal altijd blijven, maar wat missen we dit soort tenten en dit soort mensen in het dorp.
Jan Roos