Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten, waar de politie heel blij mee zou zijn, als ze het ook zouden weten. Of soms was er wel eens iets van de vrachtwagen gevallen…

Zag je geheime relaties en verhoudingen onder je ogen ontstaan, stortte men zijn hart uit en begaf je jezelf nogal eens in het nachtelijk verkeer met de nodige drank op. Echt slecht of crimineel heb ik mezelf nooit gevonden? Maar een modelburger?? Nee dat nu ook weer niet. Toch had je een sociale functie, die best belangrijk was. Je zag erop toe dat jongeren zich gedroegen en niet dronken werden, dat iemand met een ‘te grote’ slok op, zijn sleutels inleverde en met de taxi naar huis ging. Je beslechtte ruzies en dreigende vechtpartijen. Je speelde voor eigen rechter als je echt iets hoorde wat niet door de beugel kon, zoals aanranding en zo. Kortom je functie in de sociale pikorde, was best belangrijk te noemen en je had als goede barkeeper ook best aanzien. (Vind ik natuurlijk)

Maar soms gaat het fout… Als je wat slordig bent en wat impulsief, dan kan het gebeuren dat je wel eens wat oploopt aan boetes, voor te hard rijden, foutparkeren of een ander verkeersdelict en ook met de auto verzekeren was ik niet altijd even netjes. Gelukkig had ik een soort regeling met een hele aardige verzekeringsman, die als ik twee maanden de premie niet had betaald, deze opschortte, zodat ik de tijd kreeg om weer bij te komen en vaak kwam het voor dat ik dan een paar maanden verder toch weer een nieuw wrak had gekocht en kon ik deze weer in de verzekering gooien. Hij had echter wel 1 restrictie. Als je schade rijdt en de verzekering is op dat moment opgeschort, dan moet je het niet wagen om te claimen. Dat is je eigen risico… Natuurlijk begreep ik dat en ik heb er ook nooit misbruik van gemaakt.

Foutparkeren was wel een dingetje. Zo weet ik me nog te herinneren, dat ik moest werken, maar de parkeerplekken achter de Lamoraal, waren ook door anderen ontdekt en ik kon mijn auto niet daar en ook nergens kwijt. Uit nood parkeerde ik hem maar op het terrein voor Pastoor de opticien, die toch al gesloten was. Die avond werd het laat, met veel drank, dus taxi’s. Zonder erbij na te denken, liet ik de auto voor Pastoor staan. De volgende dag, was het zaterdag en tegen de middag kwam de politie aan de deur om te vertellen dat mijn auto weggesleept was. Huh? Waarom? Vroeg ik met een katterige kop? Wat bleek, hij was op de weg geduwd en stond daar de marktingang in de weg en uiteindelijk hadden ze hem maar weg laten slepen. De politie wist natuurlijk wel van wie de auto was? Erger was de keer dat ik met mijn net nieuwe tweedehandse Chevrolet (van Benny Leegwater/John Vos gekocht) Voor de Ako, bij Brandpunt parkeerde om gezellig nog even door te zakken.

Toen mocht je nog gewoon aan het plein parkeren en ook deze keer werd het weer laat en was een taxi een betere oplossing. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden was dat het de volgende dag Koninginnedag was. Toen ik rond een uurtje of elf mijn auto uit het dorp wilde halen, stond deze midden in het in alle vroegte aangelegde, beachvolleybal veld en kinderen gebruikten hem gewoon als tribune.
Zo liepen de boetes nogal op en aangezien ik geen “Zaken connectie” in Libië had… Zoals broer Jaap, altijd slim opvoerde en waar hij parkeerwachter Smit horendol, schuimbekkend, woest mee kreeg. Jaap was ooit als avontuur, met een illuster gezelschap, kippenfarms in Libië gaan bouwen. Met goed gevulde portemonnee, gebruind en flink afgevallen, kwam hij terug naar Bergen.

In die tijd had hij verkering met Elly Bloothoofd en parkeerde zijn Rover (met band achterop) elke dag voor Cartouche/het Heertje en kreeg ook elke dag een bekeuring van boer Smit de parkeerwachter. Jaap, de slimmerd (soms bijna net zo slim als ik, haha) had echter uitgevogeld, dat Nederland en Libië, geen uitleveringsverdrag hadden en verklaarde altijd dat zijn vriend en zakenconnectie zo en zo uit Libië, de auto leende en daar geparkeerd had. Hij kwam er ondanks de vele pogingen van Smit om hem te betrappen, mee weg. De bonnen werden verscheurd in woede, dat dan weer wel…

Maar die connectie had ik dus niet en de eerste seintjes dat het verkeerd ging, werden zichtbaar. Op een voorjaars morgen, parkeerde ik mijn auto op het pleintje van de Gijsbert Pieterszlaan en pakte een doos met spullen uit de kofferbak en liep het steegje naar mijn woning in. Juist in de steeg werd ik gepasseerd door een politieauto, die voor mijn huis stopte en twee agenten stapten uit. Ik twijfelde even wat ik het beste kon doen. Als ik omdraaide wekte dat misschien argwaan en ik was ook wel heel nieuwsgierig of ze voor mij kwamen? Dus ik liep door en ging achter hen in de portiek staan. Natuurlijk belde ze bij mij aan en netjes stond ik met hen te wachten of er iemand opendeed? Ik kon het niet laten, dat duiveltje wat mij wel vaker parten speelde, won het! “Is hij er niet? Vroeg ik quasi nonchalant. “Nou dan ga ik maar weer, zei ik, met stalen smoel en liep met doos en al weer weg, stapte in de auto en smeerde hem snel. Die avond vertelde ik in geuren en kleuren mijn heldenverhaal en iedereen moest er om lachen. Mijn vriend Kleine Peter Vrasdonk ook, maar voegde er in een privé moment aan toe. “Luister Pieter dit gaat fout, vandaag of morgen komen ze wel je boetes innen en dan kun je gaan betalen of zitten.”

Dat laatste kon toen nog en dan ging er iets van 50 gulden per dag van het openstaand bedrag af. In de euforie van de jeugd, wimpelde ik zijn bezwaar weg. “Als je maar niet bij mij komt aankloppen?” Liet hij erop volgen. “Dat kwam wel goed en ik zou wel een afspraak met hen gaan maken, beloofde ik. Daar kwam het natuurlijk niet van, het geld had ik altijd wel ergens anders voor nodig. En toen werd er op een keer aan de deur en op mijn slaapkamerraam geklopt. Deze keer was het geen vriendinnetje, die naar binnen wilde klimmen, maar twee agenten. Juist op een moment dat ik al maanden niet meer in de horeca werkte vanwege de media academie, die ik zou gaan volgen. Ik was in Hilversum aangenomen en werkte net een week in The Strand bij mijn vriend Appie, om snel nog wat aan mijn wel hele lege portemonnee te doen.

“Pieter doe open, we komen geld halen of je meenemen?” “Ik teken beroep aan tegen de boetes”. “Dat kan nog tegen twee kleine boetes, maar dan blijft er nog bijna 1400 gulden openstaan? Dus doe open?” “Ja dag, ik doe niet open” “Dan forceren we de deur.” “Heb je wel een bewijs van intreding?” Nou die hadden ze en al wilden ze hem niet laten zien. Het had weinig zin, want het politiebureau lag pal achter mijn huisje en ze konden er zo één halen. Als jullie de deur openbreken. Dan ben ik door de schuifpui al weg, dat willen we toch niet? Vroeg ik op wat vriendelijkere toon, huppend op 1 been, terwijl ik haastig een onderbroek aantrok?? Geef me tot 16.00 uur en dan heb ik het geld of ik meld me en ga het uitzitten. Beide agenten, die mij kenden, gingen akkoord.

Die middag klokslag vier uur, betaalde ik op het politiebureau de openstaande boetes. Ondanks dat ik alles netjes heb terugbetaald…
Dank je Peter!

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug