Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje en dat wekte meteen mijn interesse. Spelletjes doen was namelijk echt mijn ding en al op zesjarige leeftijd had ik, bij mijn vader aan boord, leren kaarten om muntjes uit de landen waar het schip geweest was. Later, op mijn dertiende, zat ik af en toe met angstzweet stiekem in Cupido om geld te zwikken, met de boodschappenknip van mijn moeder. Dat was heel eng want verliezen kon ik niet, dan zwaaide er thuis wat!

Maar terug naar de ontmoeting met Art. Eerst keek ik de kat even uit de boom, hoe goed ze konden spelen en om hoeveel geld het ging. Nou dat bleek mee te vallen en toen er iemand opstond, kwam er een plekje vrij. Tegenover mij zat een jonge man, met een witte broek, die mij sterk aan Mick Jagger deed denken maar dan knapper. Toen ik mij voorstelde, antwoordde hij met hese, doorrookte stem: “Oh, dus jij bent dat bijdehandje waar Willem het vaak over heeft?” Willem Mulder, de vaste vriend van Art, kende ik van de schaakclub en zo heel af en toe had ik wel eens van hem gewonnen, wat op zich een geweldige prestatie was, want hij kon echt goed schaken.

Die middag won ik een bescheiden bedragje, wat ik direct weer kwijt was aan rondjes bier, die we om de beurt, op aansporing van Art, moesten bestellen. Art was een begenadigd schrijver, journalist, die voor de Volkskrant schreef en zoals bij veel journalisten uit die oude tijd hoorde daar flink drinken en kettingroken bij.
Vaker en vaker zochten we elkaar op om te kaarten, meestal klaverjassen, gewoon om een rondje bier met Sjaan (later Lamoraal), Marc van Gelder, Maarten Deterts en anderen. En zo leerde we elkaar beter en beter kennen en werden we bevriend. Ik wist dat Art homoseksueel was en ondanks dat was ik eigenlijk een beetje beledigd, toen hij mij een keer vertelde dat ik echt zijn type niet was. Ik vond het juist heel prettig dat hij nooit met avances kwam. Zo leerde ik door hem veel meer over homofilie en ik herinner me nog een keer dat we aan het tennissen waren. (Ja met Art). Toen we na afloop gingen douchen, was het druk met een groepje van eind tienerjaren bondsjeugd tennissers. Ik zag de blikken van Art bij al dat bloot en ineens drong er iets tot mij door en ik vroeg hem later: “Volgens mij is het net of ik onder de douche sta met allemaal mooie tienermeisjes en niemand heeft door dat ik een jongen ben…?” Hij moest lachen en zei “Heb je het door?”

In een hele wilde periode van mijn jeugdjaren was ik regelmatig ziek en benauwd, soms zo erg dat ik in het ziekenhuis lag en dan kwam Art op bezoek en gingen we… kaarten. Ik herinner me nog een keer dat hij naar de pillenkar liep en terwijl hij brutaal wat laatjes opentrok, vroeg hij of er nog wat lekkers bij zat? De verpleegster keek hem vreemd aan, maar moest wel lachen om zijn ietwat ruwe charme. Toen het al slechter en slechter met mij ging, was het Art die mij eindelijk naar het astma centrum deed gaan. Het was in de periode van de BOS (Bergense Omroep Stichting, waar Art en Theo Bontje mede de kern van vormden) en we zaten overdag op het terras van Domino te wachten op Piet Gootjes, waar hij een interview mee had. Tot er een bus met bejaarde dames voorbij reed, op weg naar een kopje koffie met appelgebak in het Parkhotel van moeke Woudstra. Met de arrogante blik van de jeugd keken we meewarig naar de oudjes. “Zo willen we toch niet worden, Pieter?” “Nee”, beaamde ik volmondig. “Maar dan ga ik je toch wat vertellen, ook al ga je het niet leuk vinden.” “Oke…?” “Ik vind dat je zo niet door kan gaan, doe wat met je leven, ga desnoods naar de Bhagwan in India, ik betaal de reis, of ga naar het astma centrum wat de dokter wil, maar doe wat”… etc.

Dat hij dat zei, maakte indruk en deed mij besluiten voor het laatste en ik heb dokter v.d. Bruinhorst nog nooit zo opgelucht gezien.
Later, toen Art allang geen journalist meer was en hij samen met Sjaan de Lamoraal had, waren we met Willem van der Wiel en Jan Schelhaas bezig met café de Blauwe Engel, in de Spoorstraat in Alkmaar. Hij woonde in villa de Rozenbottel in Bergen aan Zee, Esther en Doortje woonden bij hem in en Michiel en Harry Laout woonden in het bovengedeelte. Hij reed in een Citroën Pallas (na de snoek was dit het vlaggenschip van Citroën) en ik mocht hem even lenen. Dat ‘even’ liep wat uit en ik belandde die avond in de Horse Pub; dat was op 15 november, want de beaujolais primeur was uit en dat moest geproefd worden. Geanimeerd zat ik die avond met Henny Bouman te praten en hij vertelde sterke verhalen over hoe hij als taxichauffeur wel eens achteruit naar Bergen aan Zee had gereden en zijn klant was… Art Verburg. De drank vloeide flink, het werd twee uur en een select groepje bleef nazitten met Rob, mijn broer Jaap, René de Bruin en Leo Woudstra om te gaan pokeren. Die nacht won ik bijna 300 gulden. Om een uur of vijf stopten we er mee en ik liep naar mijn geleende Pallas verderop. In de auto kwam ik erachter dat ik mijn tennisspullen vergeten was in de Horse Pub. Geïnspireerd door de verhalen van Henny besloot ik de 100 meter terug te rijden naar de Horse Pub. In het donker, met beslagen ramen, reed ik vol bravoure achteruit en hield strak de gevel in de gaten. Een grote knal en zo kwam ik er achter dat de lantaarnpalen iets dichter op de weg stonden dan de gevel. De deuk was gigantisch, die nacht heb ik in mijn schrik nog geprobeerd om Art te vinden en hem het verschrikkelijke nieuws te vertellen. Maar ik zag hem nergens. De volgende dag heb ik het weer geprobeerd, maar twee dagen later had ik hem nog steeds niet gesproken en de moed was me volledig in de schoenen gezakt. Toen was er ineens telefoon voor me in de Taverne. “Ja met Art, kom maar tevoorschijn hoor, ik weet het toch al en het is goed! Ik kan er eigenlijk wel om lachen want de belastingdienst heeft net aangekondigd dat ze de auto komen vorderen en nu krijgen ze een wrak.” We moesten er allebei om lachen, ik heel opgelucht!

Door: Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Bijzonder initiatief van restaurant Pur sang in Groet en de Barry Foundation

3 april 2020

Arthur Dontje sponsort 50 brunches voor de senioren namens de Barry Foundation

Op zondag 15 maart kregen ook wij het bericht dat we liever niet hoorden, alle horeca moet om 18 uur dicht zijn!

Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten

3 april 2020

Volgens Beljaarts van KHN lopen de procedures voor het oorspronkelijke pakket aan steunmaatregelen allesbehalve gesmeerd

Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging.

Rondje horeca… 14

3 april 2020

Anders dan anders (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer drie weken gesloten zijn...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

3 april 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Terug