Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje en dat wekte meteen mijn interesse. Spelletjes doen was namelijk echt mijn ding en al op zesjarige leeftijd had ik, bij mijn vader aan boord, leren kaarten om muntjes uit de landen waar het schip geweest was. Later, op mijn dertiende, zat ik af en toe met angstzweet stiekem in Cupido om geld te zwikken, met de boodschappenknip van mijn moeder. Dat was heel eng want verliezen kon ik niet, dan zwaaide er thuis wat!

Maar terug naar de ontmoeting met Art. Eerst keek ik de kat even uit de boom, hoe goed ze konden spelen en om hoeveel geld het ging. Nou dat bleek mee te vallen en toen er iemand opstond, kwam er een plekje vrij. Tegenover mij zat een jonge man, met een witte broek, die mij sterk aan Mick Jagger deed denken maar dan knapper. Toen ik mij voorstelde, antwoordde hij met hese, doorrookte stem: “Oh, dus jij bent dat bijdehandje waar Willem het vaak over heeft?” Willem Mulder, de vaste vriend van Art, kende ik van de schaakclub en zo heel af en toe had ik wel eens van hem gewonnen, wat op zich een geweldige prestatie was, want hij kon echt goed schaken.

Die middag won ik een bescheiden bedragje, wat ik direct weer kwijt was aan rondjes bier, die we om de beurt, op aansporing van Art, moesten bestellen. Art was een begenadigd schrijver, journalist, die voor de Volkskrant schreef en zoals bij veel journalisten uit die oude tijd hoorde daar flink drinken en kettingroken bij.
Vaker en vaker zochten we elkaar op om te kaarten, meestal klaverjassen, gewoon om een rondje bier met Sjaan (later Lamoraal), Marc van Gelder, Maarten Deterts en anderen. En zo leerde we elkaar beter en beter kennen en werden we bevriend. Ik wist dat Art homoseksueel was en ondanks dat was ik eigenlijk een beetje beledigd, toen hij mij een keer vertelde dat ik echt zijn type niet was. Ik vond het juist heel prettig dat hij nooit met avances kwam. Zo leerde ik door hem veel meer over homofilie en ik herinner me nog een keer dat we aan het tennissen waren. (Ja met Art). Toen we na afloop gingen douchen, was het druk met een groepje van eind tienerjaren bondsjeugd tennissers. Ik zag de blikken van Art bij al dat bloot en ineens drong er iets tot mij door en ik vroeg hem later: “Volgens mij is het net of ik onder de douche sta met allemaal mooie tienermeisjes en niemand heeft door dat ik een jongen ben…?” Hij moest lachen en zei “Heb je het door?”

In een hele wilde periode van mijn jeugdjaren was ik regelmatig ziek en benauwd, soms zo erg dat ik in het ziekenhuis lag en dan kwam Art op bezoek en gingen we… kaarten. Ik herinner me nog een keer dat hij naar de pillenkar liep en terwijl hij brutaal wat laatjes opentrok, vroeg hij of er nog wat lekkers bij zat? De verpleegster keek hem vreemd aan, maar moest wel lachen om zijn ietwat ruwe charme. Toen het al slechter en slechter met mij ging, was het Art die mij eindelijk naar het astma centrum deed gaan. Het was in de periode van de BOS (Bergense Omroep Stichting, waar Art en Theo Bontje mede de kern van vormden) en we zaten overdag op het terras van Domino te wachten op Piet Gootjes, waar hij een interview mee had. Tot er een bus met bejaarde dames voorbij reed, op weg naar een kopje koffie met appelgebak in het Parkhotel van moeke Woudstra. Met de arrogante blik van de jeugd keken we meewarig naar de oudjes. “Zo willen we toch niet worden, Pieter?” “Nee”, beaamde ik volmondig. “Maar dan ga ik je toch wat vertellen, ook al ga je het niet leuk vinden.” “Oke…?” “Ik vind dat je zo niet door kan gaan, doe wat met je leven, ga desnoods naar de Bhagwan in India, ik betaal de reis, of ga naar het astma centrum wat de dokter wil, maar doe wat”… etc.

Dat hij dat zei, maakte indruk en deed mij besluiten voor het laatste en ik heb dokter v.d. Bruinhorst nog nooit zo opgelucht gezien.
Later, toen Art allang geen journalist meer was en hij samen met Sjaan de Lamoraal had, waren we met Willem van der Wiel en Jan Schelhaas bezig met café de Blauwe Engel, in de Spoorstraat in Alkmaar. Hij woonde in villa de Rozenbottel in Bergen aan Zee, Esther en Doortje woonden bij hem in en Michiel en Harry Laout woonden in het bovengedeelte. Hij reed in een Citroën Pallas (na de snoek was dit het vlaggenschip van Citroën) en ik mocht hem even lenen. Dat ‘even’ liep wat uit en ik belandde die avond in de Horse Pub; dat was op 15 november, want de beaujolais primeur was uit en dat moest geproefd worden. Geanimeerd zat ik die avond met Henny Bouman te praten en hij vertelde sterke verhalen over hoe hij als taxichauffeur wel eens achteruit naar Bergen aan Zee had gereden en zijn klant was… Art Verburg. De drank vloeide flink, het werd twee uur en een select groepje bleef nazitten met Rob, mijn broer Jaap, René de Bruin en Leo Woudstra om te gaan pokeren. Die nacht won ik bijna 300 gulden. Om een uur of vijf stopten we er mee en ik liep naar mijn geleende Pallas verderop. In de auto kwam ik erachter dat ik mijn tennisspullen vergeten was in de Horse Pub. Geïnspireerd door de verhalen van Henny besloot ik de 100 meter terug te rijden naar de Horse Pub. In het donker, met beslagen ramen, reed ik vol bravoure achteruit en hield strak de gevel in de gaten. Een grote knal en zo kwam ik er achter dat de lantaarnpalen iets dichter op de weg stonden dan de gevel. De deuk was gigantisch, die nacht heb ik in mijn schrik nog geprobeerd om Art te vinden en hem het verschrikkelijke nieuws te vertellen. Maar ik zag hem nergens. De volgende dag heb ik het weer geprobeerd, maar twee dagen later had ik hem nog steeds niet gesproken en de moed was me volledig in de schoenen gezakt. Toen was er ineens telefoon voor me in de Taverne. “Ja met Art, kom maar tevoorschijn hoor, ik weet het toch al en het is goed! Ik kan er eigenlijk wel om lachen want de belastingdienst heeft net aangekondigd dat ze de auto komen vorderen en nu krijgen ze een wrak.” We moesten er allebei om lachen, ik heel opgelucht!

Door: Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Terug