Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en als hij aan de bar van Taverne zat, dan ontweek ik zijn pogingen tot contact. Totdat ik een keer net klaar was met werken, hij naast me ging zitten en een gesprek begon.

Hoe ik het ook probeerde hem te negeren, als iemand aldoor vragen aan je stelt moet je wel een keer antwoorden en schoorvoetend ontstond er een gesprek tussen ons. “Op het moment dat je antwoord gaf, wist ik dat ik je had.” Vertelde Piet mij en natuurlijk vroeg ik hoezo? Hij kwam met een steeds interessanter worden verhaal, hoe je verkopen moest en ik luisterde met volle aandacht. Vooral toen hij begon te vertellen over dat hij samen met Loek Verhagen, bijna een week lang bezig was geweest om Idi Amin te pakken te krijgen en het hem uiteindelijk ook gelukt was, gewoon voor de sport.

Een aantal van zijn tactieken heb ik jaren later gebruikt om president Museveni van Oeganda te pakken te krijgen en een interview met hem en Sven Kockelmann te regelen. Hetgeen me overigens ook lukte, binnen een week.

Maar terug naar Piet, een soort vriendschap en wederzijds respect was geboren. Toch ben ik ook wel eens flink boos op hem geweest. Een keer gingen we bij hem nazitten en Piet zat op dat moment flink in de blacklight painting parties, tja en daar horen een bepaald soort drugs bij. Nu ben ik nooit zo van dat soort drugs geweest, maar ik was er wel bekend mee. Toen Piet vroeg of we een wietbananenshake wilden? Deed ik wel mee, maar gaf duidelijk aan dat ik maar een heel klein beetje wiet erin wilde, alleen voor het sfeertje! Niet lang daarna ging ik naar mijn huisje op de Gijsbert Pieterszlaan.

Toen ik in bed lag, merkte ik dat ik toch wel meer dan stoned was, het was duidelijk een lsd trip waar ik mij in bevond. “Geen paniek, ik heb vandaag niets te doen en gewoon uitzitten”, nam ik me voor. Tegen de middag begon ik honger te krijgen en besloot naar de bakker te lopen en vanaf dat moment weet ik niets meer. Tot ik bijkwam midden op het bruggetje voor mijn huis, met mijn mond volgepropt met witbrood en het bruggetje bezaaid met boterhammen, een groepje eenden om mij heen, die uit de opengescheurde zakken met 4 hele witbroden aten. Schichtig, keek ik om me heen, veegde het brood de vijver in, nam de minst geruïneerde mee naar binnen, deed de deur op slot en de gordijnen dicht.

Later heb ik Piet erop aangesproken en die zei sorry, maar ik dacht, jou kennende, dat je het wel prima zou vinden? En toen je zei dat je maar weinig wiet wilde, zaten de micaatjes er al in. Maar ik heb er wel weinig wiet ingedaan zoals je zei! Voor zijn inkomsten organiseerden Piet biljart en fierljep wedstrijden en heel genereus ging al het inschrijfgeld naar het Emma kinderziekenhuis. Waar hield hij dan aan over, vroeg menigeen zich af? Tot ik samen met Piet en IJsbrand een keer op vreemde kroegentocht ging en ergens in een klein poldercafeetje, zag hoe hij een biljartwedstrijd organiseerde. Het wedstrijd advertentieboekje stond vol met kleine advertenties van een geeltje (25 gulden), pagina, na pagina. Werkelijk heel de middenstand van de regio had hij advertenties verkocht. Dat er maar 4 pagina’s met tekst waren, waar de deelnemers op stonden, maakte niemand wat uit en ik kreeg steeds meer respect voor zijn verkoop kunsten. En waar je ook kwam in West-Friesland, overal kenden ze Piet Vroegop.

Nu was Piet ook van de gekke stunts en bedacht vooral veel stunts met lelijke eendjes(2CV’s) Die het kanaal konden oversteken, verticaal geparkeerd stonden en nog een aantal. Maar het leukste en meest memorabele uitje was toch wel, toen we met zijn bus naar een Joe Cocker concert in Eindhoven gingen. Mike Chambers, die een goede vriend van Joe was, had heel Bergen al jaren dol op Joe laten worden en we reisden menigmaal Nederland af om een concert van hem bij te wonen. Deze keer ging ons select gezelschap met de Piet Vroegop bus. De bus was volledig ingericht voor dit soort uitjes, er was een biertap, een douche, bankjes, een bed en een keurig terrastafel vastgeklonken, zodat we onderweg konden kaarten. Al snel zat ik met Art Verburg, Ricardo van Any Time en volgens mij Harm de H., te kaarten om geld. Het bier werd af en aan gebracht, Ricardo stak een van zijn befaamde joints op, die Art en ik weigerden, er werden wat lijnen neergelegd, die Ricardo weigerde en het werd een hele gezellige rit. Tegen de tijd dat we bij de ring van Eindhoven stonden was iedereen in kennelijke staat. Ineens remde Piet met gierende banden, giechelend rolden een aantal van onze dansende vriendinnen omver en de deur ging open. Grote blauwe Afghaan walmen kolkten naar buiten en daar stond een lifter vol verbazing naar dit tafereel te kijken. Of hij een lift kon krijgen naar het concert?

Schuchter stapte hij in en deed zijn ogen goed de kost aan onze dansende schatjes, nam een trekje van een joint van Ricardo, iets waar je heel dapper voor moest zijn, maar dat wist hij natuurlijk niet. Want zelfs ik, die niet meer zo van het blowen was, had vaak meegemaakt dat ik ’s ochtends vroeg al stoned werd als ik achter de bar van Taverne aan het werk was en Ricardo rookte een van zijn befaamde killerjoints. Na een kwartier had onze lifter een smile van oor tot oor en lallend verkondigde hij, dat hij dit nog nooit had meegemaakt. Het concert was top, de terugweg iets rustiger, maar weer heel gezellig, ik had mijn kosten van het kaartje, de drank enzo, terugverdiend en enig minpuntje was dat het parkeren bij Taverne niet zo vlotjes meer ging, of iets te vlotjes, het is maar hoe je het bekijkt.

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Terug