Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond.. Nadeel was wel dat je bij het fietsen, bezweet aankwam en ik heb altijd de nodige moeite gehad met fietsen, vanwege mijn ademhaling. Erno was een toffe collega, die mij later de bijnaam Hiep heeft gegeven, maar dat is een ander verhaal. Eenmaal aangekomen, ging Erno achter het buffet en wij namen het over van de dagploeg. Peter Tak was daar de chef ober, maar op mij kwam hij nogal… euhh…verstrooid over, tot ik een keer een wedstrijdje bestek poleren met hem aan ging. Toen was hij ineens niet zo verstrooid meer en ik 10 gulden kwijt. Als jongste ober had ik een vreselijk grote bek en ook een klein streepje voor bij de bedrijfsleider Jan Kossen en zijn toenmalige vrouw. Het werk was leuk en mijn collega’s erg aardig. Laat ik een aantal van hen voorstellen via de D.J. Jan, zoals hij dat elke avond deed.

Jan was een besnorde man, die groot aanzien bij veel van de vrouwelijke gasten had. Midden jaren 70 was de Bokkesprong de uitgaansgelegenheid, van de Noord-kop, samen met de Vijverhut, die ook bij het Meenhorst imperium hoorde. In beide zaken kon je zowel eten als dansen. Tot 20.00 uur, draaide Jan veel Aznavour en het was bijna uitnodigend om zwierend op deze muziek, je eten rond te brengen en uit te serveren. Maar om 8 uur begon hij het bedienend personeel voor te stellen aan het publiek en kon de avond pas echt beginnen. ‘Goedenavond dames en heren…Achter de Bar werkt vanavond Henk’ (Henk was een goedlachse barkeeper en werkte al jaren achter de bar bij de Bokkesprong) ‘En zijn Collega is Bert’(Bert was een beetje een mooie jongen en hield van hard rijden, hetgeen hem helaas zijn leven heeft gekost op de heuvel bij Petten.) ‘Boven zijn uw obers Rob’(Rob Stroeve was de jongere broer van Henk en Rob was flamboyant te noemen, hield van een mooi glas wijn, maar ook een biertje en de klanten voelden zich echt thuis bij hem, hetgeen zich vaak vertaalde in flinke fooien en toen had ik al het gevoel dat Rob de financiële wereld zou in gaan, ook al studeerde hij voor advocaat.) ‘Daarnaast wordt u bediend door Marcel.’(Marcel van Bennekom, was oorspronkelijk bevriend met mijn broer Jaap en kind aan huis bij ons.

Als we vrij waren gingen we altijd met zijn drieën of vieren stappen. Hij had zich als goede vriend ook wat ontfermd, over dat ietwat wilde broertje van Jaap.) Verder werkt boven Joke. (Joke was met Gerrit Dekzijl, de chef ober. Het waren allebei harde werkers , gepokt en gemazeld in de Horeca en Joke was één van de weinige meisjes die wel eens ’s avonds mochten werken, samen met Mieke) ‘en uw Chef ober van vanavond is Gerrit. (Gerrit was zo een chef ober, die je altijd hielp als nodig en ik vond hem erg aardig, ook al wel wat onbereikbaar voor zo een jochie als ik en meestal gingen Joke en Gerrit eerder weg als het eten gelopen was.) Intussen ging Jan door met voorstellen…’Dan gaan we naar beneden, daar werkt Peter Minus in stal 10 tot en met 12’(Peter was de zoveelste naast Peter Wiegman, Peter Tak en ik Pieter. We hadden ons rot gelachen toen Peter opbiechtte, dat hij Duitsers altijd had verteld dat biefstuk van de haas, van een kaninchen was) In stal 7, 8 en 9 wordt u geholpen door Sjors’(Sjors zijn echte naam was Rens-Jan en het was een ontzettend sympathieke, sophisticated jongen, die aan de Hogere Hotelschool van Scheveningen studeerde en ik hing altijd aan zijn lippen als hij verhalen vertelde over de ambassadepartijen die ze daar op school liepen.

Voor ik verderga met mijn verhaal…Beneden hadden we onze vaste staan en rookplek, voor het automatische buffet, wat volgens mij de eerste van Nederland was(haha) De Stallen beneden waren zitplekken voor vier tot zes personen, bij stal 1 tot en met 5 zat je het eerste vol met reserveringen en was het knusser, maar vanaf stal 5 kon je er makkelijker 6 personen in kwijt. Zo had elke wijk zijn voordelen en nadelen. Regelmatig kwam de grote baas Jan Meenhorst met zijn gezin eten en dan was je toch wel nerveus, vaste afspraak was dat je dan maar 5 gulden fooi kreeg. Laurens die wat ouder was liep meestal stal 1 tot en met 3 en Wijselijk hadden ze mij als jong binkie tussen Laurens en Sjors ingezet. Omdat er in die tijd nog ingedekt werd met onderzetborden, was het afruimen van de borden, het bestek, de metalen schaaltjes en de slabakjes nogal een flinke klus. Maar vol bravoure had ik met Laurens gewed, dat ik in 1keer vier personen kon uitruimen.

Het ging niet om geld maar om de eer. Laurens had me al een keer eerder te pakken gehad op het naaktstrand, waar hij vol bleef houden dat ik niet in fel gele zwembroek mocht lopen, want die was uitsluitend voor de reddingsbrigade. Echt geloven deed ik hem niet, maar toch trok ik uiteindelijk mijn zwembroek maar uit. Ja en toen was ik een aantal dagen het mikpunt van alle collega’s. De eerste stal die klaar met eten was, bleek stal 1 en zorgvuldig stapelde in al het serviesgoed op, in mijn armen. Het ging goed, tot die ene lepel iets ging schuiven en als die viel was de weddenschap verloren. Ik probeerde te corrigeren, maar toen was er geen houden meer aan en met kletterend geraas plakte ik de hele bups tegen het DJ-Boetje aan. Waar Jan, hoe kan het ook anders, net mij wilde gaan voorstellen. ‘Dan komen we bij ober Pieter. U merkt, hij kondigt zichzelf al aan, geeft u hem een warm applaus…

Met vuurrood hoofd schoot ik naar achter het buffet. Gelukkig hadden we onderling afgesproken, dat wanneer er grote valpartijen of serviesbreuk was, de schuldige weg kon lopen en mijn collega’s schoten tevoorschijn om de boel op te ruimen.
Een volgende keer over Henk de portier, DJ Fred, Jacob r.i.p. en hoe ik aan de bijnaam Hiep kwam. Maar ik denk dat ik eerst weer eens een bezoekje aan de Bokkesprong moet brengen, om het gevoel weer terug te krijgen, nu het weer mag!

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Terug