Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond.. Nadeel was wel dat je bij het fietsen, bezweet aankwam en ik heb altijd de nodige moeite gehad met fietsen, vanwege mijn ademhaling. Erno was een toffe collega, die mij later de bijnaam Hiep heeft gegeven, maar dat is een ander verhaal. Eenmaal aangekomen, ging Erno achter het buffet en wij namen het over van de dagploeg. Peter Tak was daar de chef ober, maar op mij kwam hij nogal… euhh…verstrooid over, tot ik een keer een wedstrijdje bestek poleren met hem aan ging. Toen was hij ineens niet zo verstrooid meer en ik 10 gulden kwijt. Als jongste ober had ik een vreselijk grote bek en ook een klein streepje voor bij de bedrijfsleider Jan Kossen en zijn toenmalige vrouw. Het werk was leuk en mijn collega’s erg aardig. Laat ik een aantal van hen voorstellen via de D.J. Jan, zoals hij dat elke avond deed.

Jan was een besnorde man, die groot aanzien bij veel van de vrouwelijke gasten had. Midden jaren 70 was de Bokkesprong de uitgaansgelegenheid, van de Noord-kop, samen met de Vijverhut, die ook bij het Meenhorst imperium hoorde. In beide zaken kon je zowel eten als dansen. Tot 20.00 uur, draaide Jan veel Aznavour en het was bijna uitnodigend om zwierend op deze muziek, je eten rond te brengen en uit te serveren. Maar om 8 uur begon hij het bedienend personeel voor te stellen aan het publiek en kon de avond pas echt beginnen. ‘Goedenavond dames en heren…Achter de Bar werkt vanavond Henk’ (Henk was een goedlachse barkeeper en werkte al jaren achter de bar bij de Bokkesprong) ‘En zijn Collega is Bert’(Bert was een beetje een mooie jongen en hield van hard rijden, hetgeen hem helaas zijn leven heeft gekost op de heuvel bij Petten.) ‘Boven zijn uw obers Rob’(Rob Stroeve was de jongere broer van Henk en Rob was flamboyant te noemen, hield van een mooi glas wijn, maar ook een biertje en de klanten voelden zich echt thuis bij hem, hetgeen zich vaak vertaalde in flinke fooien en toen had ik al het gevoel dat Rob de financiële wereld zou in gaan, ook al studeerde hij voor advocaat.) ‘Daarnaast wordt u bediend door Marcel.’(Marcel van Bennekom, was oorspronkelijk bevriend met mijn broer Jaap en kind aan huis bij ons.

Als we vrij waren gingen we altijd met zijn drieën of vieren stappen. Hij had zich als goede vriend ook wat ontfermd, over dat ietwat wilde broertje van Jaap.) Verder werkt boven Joke. (Joke was met Gerrit Dekzijl, de chef ober. Het waren allebei harde werkers , gepokt en gemazeld in de Horeca en Joke was één van de weinige meisjes die wel eens ’s avonds mochten werken, samen met Mieke) ‘en uw Chef ober van vanavond is Gerrit. (Gerrit was zo een chef ober, die je altijd hielp als nodig en ik vond hem erg aardig, ook al wel wat onbereikbaar voor zo een jochie als ik en meestal gingen Joke en Gerrit eerder weg als het eten gelopen was.) Intussen ging Jan door met voorstellen…’Dan gaan we naar beneden, daar werkt Peter Minus in stal 10 tot en met 12’(Peter was de zoveelste naast Peter Wiegman, Peter Tak en ik Pieter. We hadden ons rot gelachen toen Peter opbiechtte, dat hij Duitsers altijd had verteld dat biefstuk van de haas, van een kaninchen was) In stal 7, 8 en 9 wordt u geholpen door Sjors’(Sjors zijn echte naam was Rens-Jan en het was een ontzettend sympathieke, sophisticated jongen, die aan de Hogere Hotelschool van Scheveningen studeerde en ik hing altijd aan zijn lippen als hij verhalen vertelde over de ambassadepartijen die ze daar op school liepen.

Voor ik verderga met mijn verhaal…Beneden hadden we onze vaste staan en rookplek, voor het automatische buffet, wat volgens mij de eerste van Nederland was(haha) De Stallen beneden waren zitplekken voor vier tot zes personen, bij stal 1 tot en met 5 zat je het eerste vol met reserveringen en was het knusser, maar vanaf stal 5 kon je er makkelijker 6 personen in kwijt. Zo had elke wijk zijn voordelen en nadelen. Regelmatig kwam de grote baas Jan Meenhorst met zijn gezin eten en dan was je toch wel nerveus, vaste afspraak was dat je dan maar 5 gulden fooi kreeg. Laurens die wat ouder was liep meestal stal 1 tot en met 3 en Wijselijk hadden ze mij als jong binkie tussen Laurens en Sjors ingezet. Omdat er in die tijd nog ingedekt werd met onderzetborden, was het afruimen van de borden, het bestek, de metalen schaaltjes en de slabakjes nogal een flinke klus. Maar vol bravoure had ik met Laurens gewed, dat ik in 1keer vier personen kon uitruimen.

Het ging niet om geld maar om de eer. Laurens had me al een keer eerder te pakken gehad op het naaktstrand, waar hij vol bleef houden dat ik niet in fel gele zwembroek mocht lopen, want die was uitsluitend voor de reddingsbrigade. Echt geloven deed ik hem niet, maar toch trok ik uiteindelijk mijn zwembroek maar uit. Ja en toen was ik een aantal dagen het mikpunt van alle collega’s. De eerste stal die klaar met eten was, bleek stal 1 en zorgvuldig stapelde in al het serviesgoed op, in mijn armen. Het ging goed, tot die ene lepel iets ging schuiven en als die viel was de weddenschap verloren. Ik probeerde te corrigeren, maar toen was er geen houden meer aan en met kletterend geraas plakte ik de hele bups tegen het DJ-Boetje aan. Waar Jan, hoe kan het ook anders, net mij wilde gaan voorstellen. ‘Dan komen we bij ober Pieter. U merkt, hij kondigt zichzelf al aan, geeft u hem een warm applaus…

Met vuurrood hoofd schoot ik naar achter het buffet. Gelukkig hadden we onderling afgesproken, dat wanneer er grote valpartijen of serviesbreuk was, de schuldige weg kon lopen en mijn collega’s schoten tevoorschijn om de boel op te ruimen.
Een volgende keer over Henk de portier, DJ Fred, Jacob r.i.p. en hoe ik aan de bijnaam Hiep kwam. Maar ik denk dat ik eerst weer eens een bezoekje aan de Bokkesprong moet brengen, om het gevoel weer terug te krijgen, nu het weer mag!

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Terug