Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad, zoals Arie het noemde. Doelbewust wilde ik ook juist niet met Chris Lauritsen praten omdat het grotendeels een ode aan hem is. Maar veel is me duidelijk geworden.
Jaren gelden het zal zo rond 1985 zijn geweest, was er een groepje jongeren die in Bergen aan Zee, fanatiek aan het windsurfen waren. Hun leider, omdat hij verder ging dan de rest en het bij hem pas leuk werd waar anderen niet durfden, was Chris Lauritsen, een rouwdouwer, die pas ging surfen bij windkracht 6, niet aan zwemvesten deed en het liefst ook niet aan een trapeze.

Verder bestond het vriendenclubje uit Loekie Fortuin, Rooie Piet (Wildschut), Peter van Keulen, de gebroeders Mark en Eric Vollenbrock, Arie Schouten en Ilja Spier. Die laatste was weer niet zo’n een surfer, maar zeker van de partij als er gefeest werd en dat werd er. Van Ed Buers, hun nestor en zelf fanatiek surfer, hadden ze het pand naast ‘the Strand’ van Ab Grauf te leen gekregen om hun Clubhuis in te beginnen. Er werd een provisorisch barretje in gemaakt en de jongens waren ‘s nachts het bos ingegaan om hout te halen voor een zelf getimmerd bed, een heel groot, maar vooral stevig, zelf getimmerd stapelbed en toen kon het feesten beginnen.

Dat Ed Buers, die er zelf vlakbij woonde, advocaat was kwam zo af en toe goed uit, want hij heeft ze nogal eens moeten beschermen tegen de politie. Die na een lezing over ‘rechten’ onder hard gejoel hun onderzoek staakten en afdropen. Stel je het volgende voor…?

Een pand op een A1 locatie in Bergen aan Zee, waar een groepje jongens overdag wat rondhingen, omringd met de mooiste meisjes, die tussen de vele joints en drankjes door, even in een wetsuit pak gehesen moesten worden. ‘Nee schat een bikini of BH’tje past niet in je pak…Wacht ik zal je even helpen… Dan als er wat meer wind opstak begon het te kriebelen en sprongen ze zelf op hun planken. Tegen de avond verzamelde iedereen zich weer in het clubhuis en was het feest, met veel drank en drugs. Hinderlijk was het wel als er Duitse campers op de Boulevard parkeerden, want dan was hun uitzicht weg, maar een windbuks bracht uitkomst en dan moest Ed Buers, soms weer komen opdraven.

Dat hij ze de avond ervoor nog vriendelijk, doch dringend had verzocht of de muziek wat zachter kon, omdat hij na 5 nachten wel eens wilde slapen, stond de vriendschap niet in de weg. Bart Niesink, die Chris Lauritsen wel leuk vond, tilde het geheel naar een hoger plan. Hij werkte bij Mistral en zo werd Chris in de wereld van de professionele surfers geïntroduceerd. Wereldkampioenen als Pete Cabrinha, Robby Naish en de Nederlandse top met Stephan van den Berg, Olaf van Tol en Onno Tellier, liepen ineens tussen onze jongens uit Bergen en een aantal van hen deed net zo hard mee met feesten. Pete Cabrinha, die aangetrokken was door de verhalen over Chris, die pas zijn plank tevoorschijn haalde bij windkracht 6, is zelfs de naamgever van het clubhuis geworden.

Toen ze overdag loom in het zonnetje lagen, biertje in de hand, mooie meiden om je heen en lurkend aan een ploffer. Was Pete zo stoned en sprak de legendarische woorden, terwijl hij een grote hijs van de joint nam. “This is wowie (waauw) Haha, this Maui is wowie en de naam Maui Waui was geboren. Van Pete en Robby Naish leerden de jongens zelf planken maken, maar het feesten was belangrijker. In The Strand van Appie, dronken ze vaak gratis en op sommige plekken kon je, jezelf met je trapeze aan de bar vastmaken, dan hield je het zuipen langer vol. Alleen het plassen was een beetje het probleem, of eigenlijk ook niet met zo een wetsuit aan! De feesten werden steeds massaler en drukker bezocht, auto’s stonden overal op de boulevard her en der geparkeerd, en op een gegeven moment waren er wel 400 bezoekers.

Op dat moment besloot Peter van Keulen dat ze er ook wat geld aan konden verdienen en hij ging onbekenden een gulden vragen voor een drankje. Maar daar was hij niet te moeilijk in 10 bier was een joet (10 gulden) maar 7 bier ook. Het feest was een succes en toen de jongens wakker werden tussen alle puinhopen van het feest, bleek er ongeveer 300 gulden in kas te zitten. En ja wat doe je dan? Met vereende kracht werd al het vullis in de kelder geschoven, handjevol Chloorpillen erbij, tegen de stank en beestjes en dan maar weer voor je 300 gulden drank en andere feestmiddelen kopen en het feest begon opnieuw!

Chris en het groepje leerde ik beter kennen, toen ze naar Australië waren geweest. Voordat ze terugkwamen, waren de wilde verhalen hun al vooruitgegaan. Zo zou er een vogelspin in hun hutje hebben gezeten, maar die was erg van Rooie Piet geschrokken en was er vandoor gegaan. (Pieter had zijn haar geverfd in meerdere kleuren) Chris was volgens het verhaal aan het kikkerlikken geweest. Ach je probeert wat als je Bergen gewend bent en je zit ineens in Australië waar ze heel streng zijn op drugs. En eenmaal terug in Bergen, toen op een avond er geen dealer meer in het dorp was, vroeg Chris aan mij of ik nog iemand wist. Nee, dat niet maar ik had nog wel een busje vol dexedrine. Deze had ik van Stu Vickers gekregen, want de paarden zouden er harder op lopen. Erg heftig waren ze niet, later begreep ik waarom, ze worden ook tegen ADHD gebruikt, vandaar dat ik er rustig van werd. Het enige grappige eraan vond ik dat je een heel gek tintelend gevoel kreeg als je een tikkie op de bovenkant van je hoofd gaf. ‘Hier neem wat dexies, bood ik Chris aan, maar toen hij hoorde dat het voor de paardenraces werd gebruikt, wilde hij meer weten. ‘Niet lullen, slikken’ was mijn antwoord en dat was nu precies het antwoord wat hij weer prachtig vond. Op een van de feesten in Maui Waui, was ik na mijn werk beland. Het was vlak voor Jazz en Sail. Waar de windsurfwedstrijden, onderdeel van de Wk of Ek surfen waren, met het slotstuk in Scheveningen.

De Nederlandse top was al neergestreken in Bergen aan Zee en het was onstuimig weer. Er brandde een lekker kampvuur waar het hek van de buren al niet goed voor was? En terwijl het een komen en gaan was van mooie meisjes, drank, drugs en zo, klonk er een grote brul van Chris Lauritsen. ‘Ik ga het water op, wie gaat er mee?’ Stephan van den Berg, die niet zo een feestganger was en een heel technisch zeiler, begon er niet aan. Onno Tellier wilde zijn pak en trapeze pakken, wat hem een tirade van Chris opleverde. ‘Niks trapeze en niks zwemvest’ Meutje… Maar Onno was wijzer. Terwijl de twee jongens de woeste zee opgingen, zat ik in een groepje met Olaf van Tol en ik vroeg in het algemeen waarom Chris zelf nooit aan grote wedstrijden meedeed? Hij durfde veel en kon toch goed windsurfen? ‘Waarschijnlijk omdat hij iedereen van zijn plank stompt als je hem voorbijvaart…Antwoordde Olaf, droog. We zullen het nooit weten? Wat Pieter Wildschut en Arie Schouten wel zeker wisten, was dat al die grote namen uit de windsurf wereld vaak een stuk slechter presteerden na een bezoek aan Maui Waui…

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug