Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen en kwam Knikker ter sprake. Gerrit T. ‘Knikker’, was een markant figuur in Bergen en niemand wist precies wat hij echt deed. Hij was een beetje wat we nu ‘Oude Penoze’ zouden noemen. Hun daden konden niet altijd het daglicht verdragen, maar toch hadden dit soort mensen een ‘goud’ eerlijke inslag en zeker een erecode waar het hun activiteiten betrof. Het waren een soort Robin Hood’s, die het systeem of de overheid probeerden te slim af te zijn en dat balanceerde wel eens op het randje. Later kende iedereen Gerrit en Joke van de videotheek in Bergen, maar de eerste keer dat ik onder de indruk raakte van Gerrit zijn vertelkunst en avonturen was in café Hoppe.

Het was aan het eind van de dag en ik beef open tot 19.00 uur, maar dat liep wel eens uit, zo ook deze keer. Er zat nog een klein groepje, wat de etenstijd roep van moeder de vrouw gemist had of niet had willen horen en we luisterden allemaal naar Knikker. Gerrit was een geboren verteller en met zijn accent, zware kaak en zwarte krullen, zou hij zo voor een zigeuner kunnen door gaan. Het verhaal ging over huisdieren en knikker vertelde hoe hij in zijn jonge jaren eens een keer krap bij kas zat en iets probeerde te bedenken om aan geld te komen. Dierenliefhebber als hij was belandde hij in het dierenasiel om een hond te kopen en toen hij al die verlaten honden zag, kwam hij op een idee wat dit soort mensen zo goed typeert. Hij maakte er een win-win situatie van, zoals dat nu zo mooi heet. Naast zijn eigen hond, redde hij nog een allerliefst klein dameshondje van een gewisse dood. Hij nam ook dit hondje mee, knapte het beestje goed op en plaatste een advertentie met foto, in het landelijke blad van de dierenbescherming. In het kort kwam het er op neer, dat hij ‘wegens omstandigheden’ een goed adres voor zijn GRATIS hondje zocht en omdat ze wilden dat Fikkie een goed en betrouwbaar baasje kreeg, zouden ze antecedenten onderzoek doen en alleen serieuze mensen, die bereid waren om 25 gulden te storten voor het onderzoek, kwamen in aanmerking. De exacte cijfer weet ik niet, maar wel dat er meer dan 100 mensen reageerden en betaalden.

Knikker heeft een zeer betrouwbare dame uitgekozen, inderdaad onderzoek naar haar laten doen en haar het hondje gegeven. Daar nog een hondenmandje, riempje, voor enkele maanden, voer bij gedaan en jarenlang heeft hij nog contact met de dame gehouden, die oh zo gelukkig was met haar ‘schatje’.

Maar om Gerrit nu alleen met schoothondjes te associëren, daar zou hij niet zo blij mee zijn geweest, denk ik. In de beginjaren ’80 werden er in de Jan Oldenburglaan ‘Korte baan draverijen’ gehouden en daar kwam gokkend Nederland op af en dan zag je Knikker en andere oude penoze als Gerrit D, Jantje v.W, Japie B. en zo, de cafés langs gaan met Karretje trekken een simpel gokspel, waar menig dronken bezoeker van Korte Baan Draverijen, het nodige aan verloren heeft. Oh nee, wat zeg ik nu, gokkers winnen allemaal! De kunst met dit soort spelletjes was om bij winst gelijk weg te lopen en het beste was om bijvoorbeeld een tientje in te zetten, dat bij winst drie keer te laten staan en dan je winst pakken en weglopen. Alleen dat weglopen was voor de meesten te moeilijk, want weglopen betekende ook wegblijven… Ooit een keer zag ik een groepje paarden gokjongens met illustere namen als ‘Schimmeltje’ enz, onderling spelen en de ruggen(1000 gulden) kwamen uit dik gevulde portemonnees en vlogen over tafel. Dat maakte als tiener flink indruk op me!

Toen ik in het Zeepaardje werkte kwam het wel eens voor dat iets na sluitingstijd er aan de deur geklopt werd. Het regende flink en daar stond Gerrit als een verzopen kat voor de deur. ‘Jongens, vinden jullie het goed als ik nog even binnenkom?’ Natuurlijk vonden we dat. Hij was niet alleen een zeer graag geziene gast in de horeca, met mooie verhalen. Hij was ook vrijgevig en heel goed voor zijn geld. Gerrit was in jagers outfit, want dat vond hij geweldig en zo af en toe mocht er een groepje jongens uit Bergen met hem mee om te drijven. Het ging natuurlijk om het feest na de jachtpartij en ook die avond was hij op een jachtpartij geweest, maar door de harde regen bleek de animo om door de bossen van het jachtgebied te struinen, toch wat minder aanlokkelijk. Daardoor was de after jacht party wat vroeg afgelopen en Gerrit had dorst! Voor hij zijn jas uitgetrokken had, moesten we voor iedereen wat te drinken inschenken en kreeg Cor, Jacky en ik alle drie een geeltje(25 gulden) ‘Hier voor jullie jongens, jullie hebben hard gewerkt en ik ben blij dat jullie me nog binnen laten. Want als ik te vroeg thuis kom dan denkt mijn liefie, dat ik elke keer zo vroeg thuis kan komen, dus ik blijf hier zeker tot 4 uur. Als jullie het niet erg vinden tenminste?’ Hij vertelde mooie avonturen en ik moest vreselijk lachen om de zelfspot. Zo vertelde hij over een ruzie in zijn jonge jaren en ik denk dat hij toen een andere vrouw of vriendin had, maar dat weet ik gewoonweg niet? Het verhaal ging over een ruzie, die hij met drie Italianen kreeg, die hem opgelicht hadden. Het liep wat uit de hand en hij maakte zich net op om een vechtpartij aan te gaan tegen de overmacht en schreeuwde ‘Nou kom maar op dan!!’ Toen de groep Italianen terugweek. Knikker was verbaasd over de angst die ze voor hem hadden, tot hij achterom keek en zag zijn vrouw of vriendin, twee kaarsenstandaards van een tafel had geplukt, de kaars van de grote klinknagel had afgehaald en vervaarlijk dreigend met de spijkers vooruit, achter hem stond. ‘Haha ze waren veel banger voor haar dan voor mij’…

Het werd die avond ruim later dan vier uur en van Paul vd Pluijm hoorde ik op het schoolplein een verhaal dat hij voor Gerrit werkte en na zo een jachtpartij, die uit de hand was gelopen, eens een boodschap moest doen met de auto van Gerrit. Hij werd aangehouden, tenslotte ‘Wat moest zo een jong binkie in een dure BMW?’ Toen de kofferbak open moest lagen er nog de nodige jachtpatronen en dergelijke in. Paul en Knikker hadden toch wat aan de Hermandad uit te leggen!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

10 april 2020

Door: Hans Dekker

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets...

Terug