Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar gewoon omdat ik voor deze Olympische zwemster altijd grote waardering heb gehad.
Als jochie van 15 kwam ik al regelmatig in de Taverne en vanaf de eerst keer weet ik nog dat ik dacht ‘Hier voel ik me thuis’. Overdag stonden meestal of Jopie of Cees Stennenberg achter de bar en ’s avonds werden ze vervangen door, mijn helden van toen: Wimmie Lau, Bertje van Driessel, Dirk Blaauboer of Mar Scholten, waar ik verliefd op was, maar dat waren er meer, veel meer en ja wat moest ‘Zwarte Mar’ nu met een puberjochie?

Jopie en ik hadden gelijk al een klik en ik heb haar altijd een lief moedertype gevonden, ook toen ik ouder werd en we collega’s werden. Zo Voor een jochie van 15 is het heel wat, als je de vuilnisbak even naar voren mag brengen en dan een biertje krijgt, want dan hoor je erbij. Ze koos tenslotte mij en niet een ander schoolvriendje van ons groepje, die hun lunchpauze in de Taverne doorbrachten. In die tijd was de pikorde nog zo, dat je als scholier, of aan de tafeltjes bij de deur ging zitten. Aan kaarsen pulkend en bierviltjes versnipperend, of je stond achter de flipperkast. Proefondervindelijk hadden we uitgevonden, dat wanneer je deze op een speciale plek een mep gaf, hij volle bak vrijspelen gaf. We leenden een rubberhamer van Fok, de handarbeidleraar en IJsbrand, Maarten Deterts, ik en soms een andere, waren niet meer bij de Flipperkast weg te slaan. Later hadden we de hamer niet meer nodig, we kenden de kast inmiddels zo goed, dat vrijspelen halen geen probleem meer was en valsspelen beneden onze waardigheid werd.

Soms ontstonden er wat problemen met een clubje uit Alkmaar met Speedy en Jos Kok, die stukken ouder waren en ons wel weg konden kijken. Maar we lieten ons niet intimideren en de grootste lol was als ze uren niet aan de beurt kwamen. Cees Stennenberg was een lieve, beetje zielige homoseksueel, maar nogal ongevaarlijk voor ons puber jochies. Alleen wanneer hij dronken werd trok hij de stoute schoenen aan en ging over je been wrijven. Maar toen ik hem vertelde dat hij dat niet moest doen en Jopie mij beschermde door. ‘He Cees hou eens op, met dat geile gedoe, hij zegt toch dat hij het niets wil?’ en toen was het over. Later in die jaren, was Cees zo stom om dronken, zijn escapades ook in Cartouche te proberen. Ja en daar waren ze echt niet gediend van dit soort praktijken. Hij kreeg een flink pak slaag, wat ik weer zielig vond, maar wel zijn eigen schuld.

Jaren gingen voorbij en regelmatig kwam ik Jopie wel weer eens, ergens tegen. Ik leerde haar tweeling kennen, Adriaan en Olivier(We noemden ze steevast Adrie4 en Olieverf, dat zou ik nu zeker niet meer in mijn hoofd halen, want het zijn kolossen van 2meter lang haha) die ook uit begonnen te gaan en Alexandra haar dochter was een plaatje. Maar die had het niet zo begrepen op de kroeg.

Jopie werd mijn collega in de Lamoraal, ze had haar vaste maandagavond en volgens mij nog een middag en ik kwam graag bij haar aan de bar. Haar toenmalig vriend was Gerard Vis, die directeur van de Hiswa was, volgens mij. Gerard was een grote vent, waar je goed mee kom lachen en die ook wel een slokje lustte. Tot hij te dronken werd, dan kon hij soms scherp uit de hoek komen. Het was een vrijdag of zaterdag avond, na het hoog seizoen en Jopie zat met mijn bovenbuuv Jopie Nijssen, gezellig door te zakken. Ergens tussen middernacht en één uur hadden de dames het gezien en Jopie Nijssen, die nauwelijks gedronken had wilden hun thuis brengen, met haar eend. Ik groette de dames en toen kwam mijn Jopie weer binnen. ‘Pieter, wil je de politie bellen? Er is een groep die vierden hun vrijgezellen avond in Cartouche/het Heertje(Hoe je toch voor zo een naam hebt kunnen kiezen, als de meeste van je klanten homofobie hadden? Sorry Nico en Emmy) en ze hebben een taxi uit hun dorp besteld omdat ze naar huis willen, maar dat duurde heel lang en nu zijn ze Jopie’s eend aan het stelen.’ “Wacht ik loop met je mee naar buiten, zei ik en belde de politie nog niet. Tenslotte kennen we dit soort taferelen en los je vaak niets op, door de politie te bellen. Terwijl ik polshoogte kwam nemen, reden net 2 taxibusje voor en de dronken groep van een man of twaalf wilde instappen. Een nog redelijk nuchtere jongen, de regelaar van het groepje, sommeerde iedereen in te stappen. Dus hem trok ik aan zijn jasje, terwijl Jopie Nijssen bij me stond.

“Luister vriend, jullie hebben haar auto gemold en hoe moet ze nu morgen naar haar werk? Schaapachtig keek hij me aan? Onze taxi….Ja dat weet ik maar ze zorgt alleen voor haar kinderen en heeft geen geld om naar een garage te gaan. Dus…Is er een monteur in jullie groepje? Of moet ik de politie bellen? Hij koos eieren voor zijn geld, dacht na en riep een naam. Een jongen stapte weer uit samen met nog twee vrienden en begonnen te sleutelen met wat gereedschap uit de Lamoraal. De auto werd provisorisch gemaakt, zodat Jopie er wel mee naar huis kon en we maakten de afspraak, dat ze later in de week de auto volledig zouden repareren, bij de garage waar de monteur werkte en nog een grote beurt zouden geven ook. Jopie Nijssen ging akkoord en toen reed er patrouille wagen van de politie voorbij, zag ons groepje en stopte… De beste agent kreeg van mij het verhaal te horen en dat het naar ieders tevredenheid was opgelost. Helaas was dit er een van regeltjes en hij wilde weten wie het had gedaan? Ik kon hem niet aan zijn verstand brengen, dat het goed was zo. Ook beide Jopies knikten van ja. Het gevolg was dat iedereen, dronken en wel weer uit de taxibusjes kroop en de situatie werd gevaarlijk en dreigde te escaleren. De dronken groep omsingelden de eenzame agent, die zich bedreigd voelde en zijn dienstwapen trok. Een nogal lange jongen en flink dronken, kwam op hem af. De agent richtte zijn wapen, maar de ander was niet onder de indruk, op zijn West-Fries zei hij.

‘Noh skiet dan, ga je mijn nou heus doodskieten? De agent die alleen een hond in de auto had, koos eieren voor zijn geld en liep naar zijn radio om versterking te vragen. De groep stapte snel weer in de busjes en die reden weg, de verbouwereerde agent, had het nakijken. Later heb ik gehoord dat ze in hun dorp zijn aangehouden, maar wie had wat gedaan? Niemand deed zijn mond open. Of de auto van Jopie Nijssen nog goed gemaakt is weet ik eigenlijk niet. Omdat ik toch een beetje vind, dat het goed opgelost was, voor de agent zich ermee bemoeide. Hou ik het erop van wel!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug