Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jeanette Winder

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jeanette Winder

Ziltmeester, deed vandaag al vroeg zijn konde…

Stooide zout, in wat bleek een vergeten  wonde.

Ik heb je bewonderd en in gedachten liefgehad, toen…

Echter, te weinig heb ik met je gedeeld, niet eens die zoen.

Nu rest mij niets, dan herinneringen, verlangens en tranen, oh wat zonde…

Lieve Jeanette, Zondagmorgen, Moederdag, ben ik al vroeg wakker. Verveeld pak ik de telefoon en open Facebook. Daar staat een berichtje van Els en Dirk. “Lieve vriendin” met een hartje, bij een foto van jullie drieën. Ogenschijnlijk niet meer dan een ode aan jullie vriendschap. Echter meteen voel ik dat het foute boel is…Ik zoek gauw de pagina van Astrid, je zusje, op…en dan weet ik het zeker. Je hebt de strijd moeten opgeven en bent heen gegaan.

Had je gewaarschuwd, dat ik heeeel boos op je zou zijn als je niet zou winnen. Maar natuurlijk ben ik dat niet, het was om een glimlach op je snoetje te krijgen en je te sterken in het moeilijke gevecht wat je te wachten stond. Liever denk ik aan je, als het mooie meisje en de dappere vrouw, zoals ik vind dat je was. Hoe je in mijn leven bent gekomen staat me minder duidelijk voor ogen? Het is alsof jullie Winders sowieso niet weg te denken zijn uit Bergen. Van je broer Marc, weet ik nog dat hij op een schoolfeest van de BSG, over de dansvloer zwierde, uitbundig, met reusachtige sprongen. Daar waren wij, andere puberjongentjes, van onder de indruk, want meestal was Marc zo een ingetogen jongen. Maar of jij ook zwierend mijn leven in bent gekomen? Wel weet ik, dat je met Inge en je zusje Astrid, vaak in de Lamoraal kwam, toen ik er werkte. Dan waren jullie zonder meer de queens of the show en heimelijk bekeek iedereen jullie. Ik in ieder geval wel…Zeker weten! Zo vond ik Inge, “de stoute”, je zusje Astrid was de lieve en zachte, met ronde vormen en lieve ogen en jij was de “wilde” met wapperende haren, klaar voor het avontuur, waar dat ook mocht zijn? Woest aantrekkelijk, is het juiste woord, voor wat ik van jou, in je jonge jaren, vond.

Zo is er een herinnering aan een avondje Lamoraal. Ik werkte in een groen Satijnen overhemd, welke ik van Theo Bontje had gekregen. Terwijl ik even in de zaal glazen aan het ophalen was, kwam ik langs jullie drietjes en kreeg een compliment over mijn mooie shirt. “Ja en hij is lekker zacht, voel maar…” flirtte ik. Natuurlijk streelden jullie over mijn shirt en toen het werk me verder riep, hoorde ik jou zachtjes zeggen. “Hij is leuk hè? Maar je hebt hem vast nooit alleen…” Dat zette me aan het denken…Uit stoerigheid, vond ik het eerst een compliment, maar diep in mijn hart voelde het ook als armoede en ik wist dat je gelijk had. Misschien is dat wel de reden geweest dat ik nooit verder toenadering tot je heb gezocht. Graag had ik je het hof gemaakt, wilde avonturen met je beleefd en je veel beter leren kennen. Want als vrouw en mens, was je dat zeker waard geweest, daar twijfel ik geen seconde aan. Haha, nu ik dit schrijf herinner ik me jou ook als hondenliefhebber En speciaal voor jou, dit honden verhaal. “Ons honden” verhaal zeg maar.

Een tiental jaren geleden, waren Pemba en ik aan de wandel. Pemba was onze cockerspaniël, die we een tijdje na Pebbles onze langharig, hoogpotige Jack Daniëls terriër, euh Jack Russel, hadden genomen. Waar Pebbles echt slim was, daar was Pemba vreemd en een beetje gehandicapt(zwemmertje). Met groot vermaak, had ik altijd de strip van Bollie en Billy gelezen en het klopte. Altijd als je iets van een Cockerspaniël wilde, dan deed hij net of hij je niet begreep om het even later, als je het niet verwachtte, toch te doen. Net zoals met gehandicapte kinderen, kreeg Pemba extra aandacht en zorg. Vaak liepen we over het padden pad, waar jij en een groepje andere hondeneigenaren, de honden lieten zwemmen. We begroeten elkaar altijd hartelijk, maar omdat Pemba flink angstig was liepen ik snel door. Tot die keer dat jullie een grote, flinke hond mee hadden en deze met woeste sprongen op Pemba af rende en hem in zijn rug beet. Het zal veel minder erg zijn geweest dan het leek, maar zoals ik al zei, Onzel (zijn bijnaam) was mijn gehandicapt kind. Gillend van angst, zocht Pemba een goed heenkomen en de meute erachteraan. Razend vroeg ik aan de vrouw, die eindelijk de grote hond vastpakte, hoe haar naam was? Dat wilde ze niet zeggen. Ik nog bozer…Toen zag ik jou en kalmeerde iets. Vroeg nu aan jou, hoe de vrouw heette? “De hond is niet van haar” was je diplomatieke antwoord. Op de vraag, van wie dan wel? (Albert Jan Butter) Wilde je ook geen antwoord geven. Ik keek je diep aan, voerde de druk extra op… “We kennen elkaar toch?” Je zei sorry en gaf geen krimp. Daar was ik niet boos om. Nee, vond het juist getuigen van karakter, precies zoals ik altijd al dacht, dat je had. Je weerstond me als een prachtige leeuwin en zo heb je vast ook gevochten.

Lieve familie en vrienden van Sjaan, heel veel sterkte met het onbeschrijfelijke verlies en ik hoop dat mijn verhaal, jullie aanzet om ook mooie verhalen over haar te vertellen. Jaren lang!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Bergense hotelier Bart Dijkstra maakt een statement…

13 augustus 2021

‘Een beetje respect voor de horeca’

Bart Dijkstra, mede-eigenaar van de Dijkstra Hotel Groep, heeft in zijn hotels een brief opgehangen waarin hij zijn gasten vraagt een beetje respect te hebben voor de horeca. Het blijkt de vinger op de zere plek. Op social media gaat de brief viral. 'Van de gasten hebben we gelukkig alleen maar begripvolle reacties gekregen', vertelt Dijkstra.

Rondje horeca…33. Hebben we binnenkort een vaccinatiebewijs nodig om in Bergen uit eten te kunnen?

13 augustus 2021

Op 13 augustus wordt gekeken of 'Testen voor Toegang' weer gebruikt kan worden

Steeds meer landen voeren zogenoemde coronapassen in voor een bezoek aan restaurants. Zonder vaccin of negatieve test mag je niet meer naar binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schik met Kick

6 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Het leuke van nog steeds in je geboortedorp wonen is, dat je nog steeds oude vrienden van vroeger tegenkomt. Zo zie ik Michel nog zo af en toe en ook Kick, ken ik net als Michel nog van de kleuterschool, lagere school en middelbare school.

Te huur: twee horecalocaties in hartje Bergen

6 augustus 2021

Gelegen tegenover Ruïnekerk op een A1-locatie

Deze twee casco horecaruimten zijn gelegen aan de Oude Prinsweg op een A1-centrum locatie in Bergen.

Personeelstekort in horeca groter dan ooit

6 augustus 2021

Koks worden uit Spanje en Portugal gehaald...

Nu de horeca weer grotendeels open mag, is een ander groot probleem zichtbaar geworden: het nijpende personeelstekort. Ondernemers gaan noodgedwongen op zoek naar koks uit Portugal, Spanje of Griekenland. Besparen op personeel door bezoekers via een tablet te laten bestellen. Of laten de directeur zelf even in de keuken bijspringen.

Rondje horeca…32. Gaat de sloop van het Parkhotel dan eindelijk beginnen?!

6 augustus 2021

Bekijk hier het interview met eigenaar Dirk Kat en je weet weer wat er speelt...

Gaan we nu eindelijk beginnen Dirk? Locatie het nieuwe Bergense restaurant de Story.

Week van de horeca…. Oh yes we do! Dus, save the date: 20-25 september

6 augustus 2021

Worden jullie het leukste horecateam van Nederland?

Eén week vol met horecaprofessionals die een kijkje achter de schermen geven, studenten die van hun hobby hun werk willen maken en gasten die het liefst elke dag uit eten gaan! Ja, die week komt er.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… EHBO Post BAZ

30 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu ben ik al een aantal jaren gebrouilleerd met Jelte en zoals wel vaker het geval is, gaan dit soort ruzies om weinig, tot niets. Maar in mijn korte schrijfvakantie heb ik besloten dat de avonturen die we beleefd hebben, te leuk zijn om niet te vermelden en wie weet waar het toe leidt?

Rondje horeca…31. Bergen heeft zijn eigen ‘escape room’

30 juli 2021

Probeer er maar eens uit te ontsnappen...

Het perfecte uitje is daar; de blooming escape room. Of je nou een origineel teamuitje zoekt, of met het hele gezin een korte doch uitdagende activiteit wilt beleven. De blooming escape route past bij iedereen en is voor iedereen...

Wat verlangen we terug naar knallende feestjes in ons dorp…

30 juli 2021

Terugblik.... Ladies Night bij Fabels in 2012

En ook toen al was de Flessenpost er natuurlijk bij...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ruigoord

23 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Mijn kinderen zijn voor een langere periode naar hun moeder, omdat ik elke dag moet werken. Maar in plaats van me netjes te gedragen, verviel ik gelijk weer in oude gewoontes en bij oude gewoontes horen ook oude liefdes en verhalen.

Rondje horeca… 30. Hoogste tijd om weer eens bij sterrenrestaurant Merlet aan te schuiven

23 juli 2021

Lamsrug in bijenwas met lamsvet, hooi, goudsbloem en venkelbloesem

Afgelopen dinsdagavond schoven we weer eens aan op het geweldige fijne terras van restaurant Merlet. We hadden namelijk wat te vieren. Bij binnenkomst een warm onthaal van eigenaar Martin van Bourgogne en zijn brigade.

Kom werken in de horeca!

23 juli 2021

8 redenen waarom iedereen ooit in de horeca moet werken

Wil jij ook werken in de leukste branche en van je liefde voor eten, drinken en slapen jouw beroep maken? De horeca is het beste kantoor, aldus de Cityguys. Wil jij ook werken in de leukste branche en van je liefde voor eten, drinken en slapen jouw beroep maken? De horeca is het beste kantoor, aldus de Cityguys.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ben Klaver

16 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu heb ik drie weken schrijfvakantie gehad en ben al drie weken bezig met te bedenken wat ik zou gaan schrijven? Heb nog wel onderwerpen genoeg, om het tot het eind van dit jaar uit te houden.

Terug