Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten we in Uitgeest op een sloep om op het Alkmaardermeer te gaan varen en terwijl we genoten van een prachtige dag, met een natje en een droogje, herinnerde ik me een Jazz en Sail van jaren geleden…

De eerst Jazz en Sail werkte ik nog in het Zeepaardje. Niemand had echt een idee wat er zou gaan gebeuren en Henk had me gevraagd om met bladen buiten te lopen. ‘Je mag ook in Hoppe halen als het Zeepaardje te druk is hoor!’ Maar het was een mooie avond en iedereen stond buiten, ik kon deze massa nooit alleen aan en mensen gingen af en aan om binnen drank te halen. Dat werd nogal een gedrang bij de deuren van zowel Hoppe als het Zeepaardje. Maar ik die toen nog een slanke jongeling was, wurmde me overal tussendoor, hard roepend en mijn volle blad boven de massa uittillend.

Natuurlijk was er een grapjas die terwijl ik vastzat in het gedrang, gratis een paar bier van mijn blad probeerde te pikken, maar dat is nooit een goed idee, als je dat onverwacht doet en met een beetje opzet van mijn kan erbij… Bekwamen we dit beiden met een bierdouche, maar dat mocht de pret niet drukken. Het jaar daarop waren we in het Zeepaardje veel beter voorbereid. Johan Koopman kwam langs en plaatste zijn bak met de geweldige middenstandsslogan. Bel 5011 en uw bak komt van zelf. Een tapje erin, een koeling met witte wijn en rosé, heel veel glazen en gaan. Fris deden ze in de bak niet aan, dat haalde je maar binnen. Het jaar daarop werd alles professioneler en beter, plastic glazen verschenen en het werd ook drukker en drukker.

André Valkering speelde vaste prik en in die tijd werd ook de maandagse jazzavond geboren in Hoppe/Zeepaardje. Bergen, wat regelmatig iets last had van arrogantie, want de gasten kwamen toch wel, was goed aan de weg aan het timmeren. Toen besloot de overheid dat de tapjes buiten niet meer mochten en wilden de Horeca aan banden leggen. Alle café’s kwamen in opstand en er was dat jaar geen jazz en sail. Vanaf het begin was er een groep die vond dat het evenement potentie had om het North Sea Jazz festival naar de kroon te steken. Maar tot op heden is het een feest van de herkenning gebleven, waar je oude bekenden tegenkomt en het gezellig met elkaar hebt.

Jazz en Sail is op elk van zijn dagen heel verschillend. Op de vrijdag begon de drukte veel vroeger en over het algemeen zag je die avond de die-hards van de Horeca, goede bekenden die je regelmatig in het uitgaansleven tegenkwam en persoonlijk vond ik dit de leukste avond. Op zaterdag begon het allemaal later en kwamen de toeristen , met bekenden van ‘toen je nog op school zat’, vrienden van vroeger die nu een huwelijksleven leefden en meisjes waar je ooit gezoend mee had.

Helaas was het op deze avond zo verschrikkelijk hard werken, dat je geen seconde de tijd had om enig contact met wie dan ook te leggen. Verstandige bazen als Rob Plomp en Sjaan van de Lamoraal, gingen daar goed mee om, een paar keer per avond wekten ze ons uit onze werktrance en moesten we even een minuutje stoppen om bij te komen. Dan hadden ze voor ons een borrel ingeschonken en terwijl je even afstand nam van je klanten, die stonden te roepen om aandacht en drank…

Proosten wij met elkaar, haalden even adem en storten ons weer op de dorstige massa. Grappig dat dit soort kleine rituelen mij zo sterk zijn bijgebleven als tekenen van goed management.
Ja en als je dan gebroken was en spierpijn had van het harde werken, dan kwam de zondag. Nu was Bergen aan Zee aan de beurt en was er ook de finale van de sail. De eerste jaren waren er surfwedstrijden, die onderdeel waren van de Nederlandse kampioenschappen. Al weken daarvoor werd Maui Waui, ons plaatselijk surfcentrum van Chris Lauritse, bezocht door kampioenen als Stephan van den Berg en Olaf van Tol, die feesten zijn echter een eigen verhaal waard en daar zal ik zeker nog over schrijven. Het grote gebeuren was in de tent bij de botenclub, waar steevast de Ship and Horseband iedereen aan het dansen kreeg. Maar verder had elk paviljoen wel muziek en was het heel gezellig. Laat ik eindigen met een roemrucht verhaal wat ik mij ineens herinnerde, afgelopen weekend op het Alkmaarder meer.

Zondag ochtend hadden we verzameld bij Ron Suurbier thuis, voor een champagne brunch. Ietwat trillend van de vorige avond, stapten we in 2 taxi’s en gingen al vroeg naar het strand. Het biertempo lag van het begin af aan al hoog en omdat ik stand bye stond, om zeven uur in de Lamoraal mocht het druk zijn, besloot ik het groepje van Leo Woudstra, Ron Suurbier en mijn broer te verlaten. Vanaf de botenclub zakte ik via de ander paviljoens af naar het Noorden. Overal een praatje makend met de vele bekenden. Onderweg kwam ik mijn goede vriend en maatje Dirk Stuurman tegen, omdat Dirk zijn stapbudget een heel jazzweekend niet overleefd had, zei ik hem bij mij te blijven. Ik had tenslotte het hele weekend hard gewerkt en niets uitgegeven en Dirk was een fijne vriend. Zo kwamen we bij paviljoen Noord. Eeen Latijns- Amerikaans band speelde onder andere met Nery van la Pampa. Hier was het wat rustiger, maar niet minder gezellig en we raakten in gesprek met Dirk Blaauboer en mijn schatje en collega Jopie Troost.

Toen ik de fout maakte om hen te vertellen, dat ik rustig aan moest doen, omdat ik misschien nog moest werken die avond, hadden ze mij er duidelijk voor over. ‘Ach neem er nog eentje, kom op, het is vast niet druk vanavond in het dorp, alles zit hier… Al hun argumenten werden steeds logischer en ik sneuvelde. Tegen zeven uur gingen Dirk en ik naar Bergen. Toen Sjaan ons binnen zag komen, moest ze hard lachen. ‘Het is heel rustig dus je hoeft niet te werken, daarnaast ben je volgens mij ook een beetje dronken?’ Ik ontkende in alle toonaarden. Maar omdat ik ook echt niet wilde werken die avond, besloten Dirk en ik dat het beter was om de plaat te poetsen, voor het wel druk werd. Op de vraag wat gaan we doen? Antwoordde hij heel filosofisch. ‘We hebben genoeg Jazz gehad, maar nog geen Sail…Zullen we gaan zeilen? Dat leek me nu een geweldig idee, maar de Cornish Crabber van Dirk zijn familie, lag in Friesland en dat was te ver. Ik weet nog wel een BM in Akersloot van een Hockeyvriendinnetje, die mogen we vast wel lenen, opperde Dirk.

Vol bravoure togen we met de nodige feestmiddelen naar Akersloot. Tientallen BM’s lagen rij naar rij in de jachthaven. Het was inmiddels al tegen middernacht en welke was de goede? Lang hebben we niet getreuzeld en stilletjes voeren we de haven uit, om vervolgend de zeilen te hijsen. Het was een spannend avontuur en na 2 uur zeilen legden we aan op het starteiland. Maakten een kampvuurtje en genoten van onze meegebrachte feestmiddelen. De volgende ochtend tegen een uur of zes, werden we wakker en voeren stilletjes terug naar de jachthaven. Bootje teruggelegd, niets aan het handje.

Die maandag was ik sowieso vrij en gingen Dirk en ik, om vier uur even naar de Lamo, om alle verhalen van het weekend aan te horen. Maar Sjaan was duidelijk niet gecharmeerd van onze escapades, dronken naar Akersloot rijden? Joyriding van een zeilboot enz? Ze wilde ons even een paar dagen niet meer zien en verbouwereerd gingen we naar mijn huisje, bleven twee dagen thuis, keken tv, terwijl we samendeden met 1 brilletje en voelden ons miskend.
Ja en al die herinneringen kwamen op, tijdens het fantastische uitje en heel eerlijk. Toen Harry de haven van Akersloot binnen wilde varen, voelde ik me toch wat ongemakkelijk.

advertentie

Meer 'Horeca':

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (20) restaurants

24 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Terug