Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten we in Uitgeest op een sloep om op het Alkmaardermeer te gaan varen en terwijl we genoten van een prachtige dag, met een natje en een droogje, herinnerde ik me een Jazz en Sail van jaren geleden…

De eerst Jazz en Sail werkte ik nog in het Zeepaardje. Niemand had echt een idee wat er zou gaan gebeuren en Henk had me gevraagd om met bladen buiten te lopen. ‘Je mag ook in Hoppe halen als het Zeepaardje te druk is hoor!’ Maar het was een mooie avond en iedereen stond buiten, ik kon deze massa nooit alleen aan en mensen gingen af en aan om binnen drank te halen. Dat werd nogal een gedrang bij de deuren van zowel Hoppe als het Zeepaardje. Maar ik die toen nog een slanke jongeling was, wurmde me overal tussendoor, hard roepend en mijn volle blad boven de massa uittillend.

Natuurlijk was er een grapjas die terwijl ik vastzat in het gedrang, gratis een paar bier van mijn blad probeerde te pikken, maar dat is nooit een goed idee, als je dat onverwacht doet en met een beetje opzet van mijn kan erbij… Bekwamen we dit beiden met een bierdouche, maar dat mocht de pret niet drukken. Het jaar daarop waren we in het Zeepaardje veel beter voorbereid. Johan Koopman kwam langs en plaatste zijn bak met de geweldige middenstandsslogan. Bel 5011 en uw bak komt van zelf. Een tapje erin, een koeling met witte wijn en rosé, heel veel glazen en gaan. Fris deden ze in de bak niet aan, dat haalde je maar binnen. Het jaar daarop werd alles professioneler en beter, plastic glazen verschenen en het werd ook drukker en drukker.

André Valkering speelde vaste prik en in die tijd werd ook de maandagse jazzavond geboren in Hoppe/Zeepaardje. Bergen, wat regelmatig iets last had van arrogantie, want de gasten kwamen toch wel, was goed aan de weg aan het timmeren. Toen besloot de overheid dat de tapjes buiten niet meer mochten en wilden de Horeca aan banden leggen. Alle café’s kwamen in opstand en er was dat jaar geen jazz en sail. Vanaf het begin was er een groep die vond dat het evenement potentie had om het North Sea Jazz festival naar de kroon te steken. Maar tot op heden is het een feest van de herkenning gebleven, waar je oude bekenden tegenkomt en het gezellig met elkaar hebt.

Jazz en Sail is op elk van zijn dagen heel verschillend. Op de vrijdag begon de drukte veel vroeger en over het algemeen zag je die avond de die-hards van de Horeca, goede bekenden die je regelmatig in het uitgaansleven tegenkwam en persoonlijk vond ik dit de leukste avond. Op zaterdag begon het allemaal later en kwamen de toeristen , met bekenden van ‘toen je nog op school zat’, vrienden van vroeger die nu een huwelijksleven leefden en meisjes waar je ooit gezoend mee had.

Helaas was het op deze avond zo verschrikkelijk hard werken, dat je geen seconde de tijd had om enig contact met wie dan ook te leggen. Verstandige bazen als Rob Plomp en Sjaan van de Lamoraal, gingen daar goed mee om, een paar keer per avond wekten ze ons uit onze werktrance en moesten we even een minuutje stoppen om bij te komen. Dan hadden ze voor ons een borrel ingeschonken en terwijl je even afstand nam van je klanten, die stonden te roepen om aandacht en drank…

Proosten wij met elkaar, haalden even adem en storten ons weer op de dorstige massa. Grappig dat dit soort kleine rituelen mij zo sterk zijn bijgebleven als tekenen van goed management.
Ja en als je dan gebroken was en spierpijn had van het harde werken, dan kwam de zondag. Nu was Bergen aan Zee aan de beurt en was er ook de finale van de sail. De eerste jaren waren er surfwedstrijden, die onderdeel waren van de Nederlandse kampioenschappen. Al weken daarvoor werd Maui Waui, ons plaatselijk surfcentrum van Chris Lauritse, bezocht door kampioenen als Stephan van den Berg en Olaf van Tol, die feesten zijn echter een eigen verhaal waard en daar zal ik zeker nog over schrijven. Het grote gebeuren was in de tent bij de botenclub, waar steevast de Ship and Horseband iedereen aan het dansen kreeg. Maar verder had elk paviljoen wel muziek en was het heel gezellig. Laat ik eindigen met een roemrucht verhaal wat ik mij ineens herinnerde, afgelopen weekend op het Alkmaarder meer.

Zondag ochtend hadden we verzameld bij Ron Suurbier thuis, voor een champagne brunch. Ietwat trillend van de vorige avond, stapten we in 2 taxi’s en gingen al vroeg naar het strand. Het biertempo lag van het begin af aan al hoog en omdat ik stand bye stond, om zeven uur in de Lamoraal mocht het druk zijn, besloot ik het groepje van Leo Woudstra, Ron Suurbier en mijn broer te verlaten. Vanaf de botenclub zakte ik via de ander paviljoens af naar het Noorden. Overal een praatje makend met de vele bekenden. Onderweg kwam ik mijn goede vriend en maatje Dirk Stuurman tegen, omdat Dirk zijn stapbudget een heel jazzweekend niet overleefd had, zei ik hem bij mij te blijven. Ik had tenslotte het hele weekend hard gewerkt en niets uitgegeven en Dirk was een fijne vriend. Zo kwamen we bij paviljoen Noord. Eeen Latijns- Amerikaans band speelde onder andere met Nery van la Pampa. Hier was het wat rustiger, maar niet minder gezellig en we raakten in gesprek met Dirk Blaauboer en mijn schatje en collega Jopie Troost.

Toen ik de fout maakte om hen te vertellen, dat ik rustig aan moest doen, omdat ik misschien nog moest werken die avond, hadden ze mij er duidelijk voor over. ‘Ach neem er nog eentje, kom op, het is vast niet druk vanavond in het dorp, alles zit hier… Al hun argumenten werden steeds logischer en ik sneuvelde. Tegen zeven uur gingen Dirk en ik naar Bergen. Toen Sjaan ons binnen zag komen, moest ze hard lachen. ‘Het is heel rustig dus je hoeft niet te werken, daarnaast ben je volgens mij ook een beetje dronken?’ Ik ontkende in alle toonaarden. Maar omdat ik ook echt niet wilde werken die avond, besloten Dirk en ik dat het beter was om de plaat te poetsen, voor het wel druk werd. Op de vraag wat gaan we doen? Antwoordde hij heel filosofisch. ‘We hebben genoeg Jazz gehad, maar nog geen Sail…Zullen we gaan zeilen? Dat leek me nu een geweldig idee, maar de Cornish Crabber van Dirk zijn familie, lag in Friesland en dat was te ver. Ik weet nog wel een BM in Akersloot van een Hockeyvriendinnetje, die mogen we vast wel lenen, opperde Dirk.

Vol bravoure togen we met de nodige feestmiddelen naar Akersloot. Tientallen BM’s lagen rij naar rij in de jachthaven. Het was inmiddels al tegen middernacht en welke was de goede? Lang hebben we niet getreuzeld en stilletjes voeren we de haven uit, om vervolgend de zeilen te hijsen. Het was een spannend avontuur en na 2 uur zeilen legden we aan op het starteiland. Maakten een kampvuurtje en genoten van onze meegebrachte feestmiddelen. De volgende ochtend tegen een uur of zes, werden we wakker en voeren stilletjes terug naar de jachthaven. Bootje teruggelegd, niets aan het handje.

Die maandag was ik sowieso vrij en gingen Dirk en ik, om vier uur even naar de Lamo, om alle verhalen van het weekend aan te horen. Maar Sjaan was duidelijk niet gecharmeerd van onze escapades, dronken naar Akersloot rijden? Joyriding van een zeilboot enz? Ze wilde ons even een paar dagen niet meer zien en verbouwereerd gingen we naar mijn huisje, bleven twee dagen thuis, keken tv, terwijl we samendeden met 1 brilletje en voelden ons miskend.
Ja en al die herinneringen kwamen op, tijdens het fantastische uitje en heel eerlijk. Toen Harry de haven van Akersloot binnen wilde varen, voelde ik me toch wat ongemakkelijk.

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Terug