Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Wat weet je nog te herinneren van je moeder? Van heel vroeger, heb ik vreemd genoeg geen echt beeld. Je moeder was je moeder, een soort entiteit, die er vanzelfsprekend altijd was. Ze was niet oud, ze was niet jong, ze was Alom! Natuurlijk blijven hele speciale en heftige gebeurtenissen je altijd het meest bij. Zo heb ik al eerder verteld dat ze Jaap en mij door half Europa meesleurde, als we meegevaren waren. Met taxi’s, bussen, treinen, ferry’s en zelfs een keer met het vliegtuig. Een Lockheed Electra, waar ik zo van onder de indruk was, dat ik spontaan Beddie, mijn knuffellammetje in het vliegtuig vergat. Gelukkig was daar een oplettende stewardess en daarom heb ik altijd nog een zwak voor stewardessen.

Of de keer, ergens op een station in het buitenland, dat we zo heftig rangeerden, dat het bekertje kokendhete thee over mijn schoot viel. Midden in de coupé, vol met mensen, trok ze vliegensvlug mijn broekje uit en wist zo de brandschade beperkt te houden, tot mijn dijbenen. Gelukkig waren luiers, toen nog van katoen gemaakt, maar daar stond ik dan in m’n blote kont en ik was me voor het eerst in mijn jonge leventje bewust van naaktheid en al die mensen die keken naar mij en mijn geslachtsdeel. (Ik zal jullie voor zijn…Ja zo is het vast gekomen?)
Pas toen mijn moeder gescheiden was van mijn vader, kreeg ze wat meer menselijke proporties. Ze ging bij de Ursulinen werken in de verpleging en haar grootste lol was om vieze verhalen te vertellen, over de vaak dementerende nonnen. Het liefst onder het eten. We woonden in Oldehoven aan de Nesdijk. Mijn moeder sliep in de kamer, Annemiek en ik in een stapelbed in het enige slaapkamertje en voor Jaap had ze een kamer gehuurd, die ooit bedoeld was voor logé’s van veraf en wat vlakbij de ingang lag. In die tijd begon Jaap met uit te gaan en regelmatig moest ik hem gaan halen voor het zondag ochtend ontbijt, maar hoe ik ook op zijn raam klopte…Geen reactie, tot ik hem ietwat zwalkend, in de verte aan zag komen lopen.

Van Jaap leerde ik in het begin, hoe je (te jong), de portiers en barkeepers rustig kon houden. Fooi, was het toverwoord. Altijd hield ik een piek apart voor Dirk Hielkema, zodat ik op mijn 14/15de al de Zwarte Kat in mocht.
Ik was een goede en snelle leerling, daar kunnen we het over eens zijn. En natuurlijk was er geen haar op mijn hoofd, die eraan dacht om Jaap te verlinken. Helaas, was het juist zijn eigen voorzichtigheid die hem ooit de das om deed. Jaap besloot om een keer rond middernacht thuis te komen en laat dat nu net de tijd zijn, dat mijn moeder of net zelf thuiskwam, of haar vriend Wim naar buiten begeleidde? Ze hoorde gerommel, bij het trappenhuis van de Galerij en kordaat stapte ze op af. Daar lag Jaap, een jaar of 14, misschien 15, achter de regenton verscholen en keek schaapachtig omhoog naar onze moeder.

Vriend Wim, zelf een gezien persoon in het dorp, deed een rondgang langs een aantal café’s en gaf de opdracht dat ze Jaap niet meer binnen mochten laten. Of hij het werkelijk heeft gedaan, blijft de vraag, want voor zover ik weet is Jaap nog nooit geweigerd? Maar mijn moeder geloofde het en kon weer met een gerust hart slapen.
Ik maakte het, het jaar daarop, nog veel bonter. Als mijn moeder nachtdienst had en om kwart voor 10 s avonds naar haar werk ging, dan smeerde ik hem ook en zat tot sluitingstijd of nog later in de Taverne, ook door de week. Intussen was Jaap bij snackbar Nol gaan werken en zo af en toe mochten we op zaterdag patat eten. Dat was een uitzondering en een heel speciaal ritueel. Dan aten we van de lunchbordjes en naast patat, waren we ook gek op frikadellen. Door mijn mams omgedoopt tot Louaas, wat je uitsprak met een hele vette dikke L aan het begin. Haar pesterij was om, als Jaap aan het werk was, hardop 3 patat en 6 LLLLouaas te bestellen. Jaap schaamde zich kapot en toen hij er thuis wat van zei. Kon ze het niet laten om hem te plagen, nu bestelde ze 3 patat en 6 LLL euh frikadellen.

Die blikken van Jaap…
Zelf was het vlak na de scheiding, haar wilde periode. Met Anneke, haar vriendin ging ze op stap en onze moeder die nooit dronk, kwam af en toe ietwat giechelend, thuis, dan had ze 2 of hoogstens drie wijntjes op. Zo raakte ze bevriend met Gerda en zo af en toe ging ze naar het vrouwtje van Duin, wat Gerda voor haar homoseksuele broer had geopend. In die jaren 70, liep het als een tierelier en nog jaren en jarenlang ging ze op vakantie met vrienden als Martin en Cees, Henk en Willem, uit die periode. Jaren later toen de verkering met Wim aan het verwateren was en hij steeds minder vaak kwam opdagen, stuurde ze mij er wel eens op uit, om te kijken of hij ergens in het dorp zat? Zo zag ik haar ook ineens als een verliefde, of wanhopige, soort puber. Ze had ook niet zo veel ervaring met de liefde en dat maakte haar nog veel menselijker.

Maar zoals dingen gaan in het leven… De verkering ging uit, het vrouwtje van Duin ging dicht, haar uitjes werden minder. Maar wat mij opviel was dat wanneer ze op stap ging en of bij mij in het Zeepaardje kwam of in de Horse Pub, Mont Blanc of ergens anders. Er was altijd wel iemand die ze kende en die met haar een gezellig gesprek kreeg, die avond. Ja mam, ik weet dat je heel vaak eenzaam bent geweest, altijd maar alleen en voor je kinderen zorgen en die op de eerste plaats zetten. Soms hoopte ik dat je wat meer geluk in je leven had gekend. Maar als ik kijk naar de vele vriendinnen en vrienden, die je om je heen hebt gecreëerd? Dan zegt dat genoeg. En laat ik heel eerlijk zijn. Zonder jou als voorbeeld, had ik nooit zo ver gekomen en zo goed alleen voor mijn kinderen kunnen zorgen. Dank je, ik hou van je!

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug