Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Mijn oma vertelde vroeger altijd spannende verhalen over haar periode in Nederlands-Indië, waar ook mijn moeder op Sumatra geboren is. Vooral de verhalen over de Dajakkers (koppensnellers van Borneo) en Boeginezen (piraten van Sulawesi) spraken mij als kind het meest aan en vast en zeker hebben deze verhalen een grond gelegd voor mijn zucht naar avontuur. Ik zal een jaar of 16 zijn geweest en begon me net een beetje thuis te voelen in de Taverne. We zaten aan een tafeltje voor het prachtige schilderij van Mart Min te klaverjassen, zeker weten met Art Verburg en waarschijnlijk met Maarten Deterts en Marc van Gelder, toen alle hoofden zich omdraaiden. Met de nodige bombarie kwam jij binnen, donkere zonnebril met spiegelglazen, bontjas aan, de nodige kettingen en ringen en aan je zijde Maria Schols en Sonja Gelling. Ik was meteen zwaar onder de indruk.

Je ogen twinkelden stout en je was zelfverzekerd, maar zeker geen patjepeeër, gaf royaal drankjes en je leek niet alleen op de Boeginese piraten uit mijn dromen, maar je was ook een piraat. Die dag heb ik vast verloren met kaarten, want ook al kende ik Maria vanachter de bar in Taverne, ik was al tiener jochie zwaar verliefd op haar en dan nu aan jouw arm, met Sonja Gelling. Al net zo mooi en mijn ogen bleven maar naar jullie tafeltje naast ons trekken?

Later dat ik achter de bar werkte, kwam je zo af en toe weer langs, een prima klant, beschaafd en duidelijk met veel geld. Je gaf goed fooi, wat een uitzondering was in de Taverne en altijd met die mooie meiden. Kortom ik was onder de indruk… En toen liet je Trianon omtoveren tot THE STRAND, marmer werd uit India gehaald, Lloyd Loom stoeltje in tropische kleuren, een zonneterras boven, waar je cocktails kon drinken, diverse buitenterrassen en zelfs een eigen vlag had je laten ontwerpen. Als horecaffer, vond ik de indeling wat oneconomisch, maar het was wel af en prachtig.
En toen was je plots weg!

Iedereen wist waar je uithing en het was natuurlijk talk of the town. Sonja, Berend en nog wat anderen stopten met werken in the Strand en gedurende lange periode zag je Nicolette wanhopige pogingen doen om de tent te blijven runnen. Maar het ging meer en meer achteruit. Hoe lang het geduurd heeft, weet ik niet meer. Je zult zelf de dagen beter bijgehouden hebben dan ik. Maar het was volgens mij eind 1987, begin 1988 dat je weer vrij kwam. Ik was dat jaar gestopt met de Horeca, want ik zou naar de media academie gaan in Hilversum. Op een doordeweekse avond gingen we met een groepje naar Bergen aan Zee om te poolen. Het was nog lang geen hoogseizoen en heel rustig. Op een gegeven moment vroeg je mij even te spreken en nam me mee naar je kantoortje en later slaaphok. Daar vertelde je me, dat je een borreluur wilde opbouwen en de jonge knul, die je aangenomen had, trok geen publiek.

Het was elke avond doodstil en dat had je barkeeper zo in verleiding gebracht, dat hij aan t gokken op de gokkast was geslagen. En het nodige geld uit de kassa erin had gegooid. Vervolgens met de sleutel het er weer uit had gehaald en terug in de kassa had gestopt. Dat klinkt heel ernstig, maar in de Horeca, was dat een wel vaker voorkomend verschijnsel en ik noem geen namen maar ik kende er wel meer, die dat deden. “Heb je hem eruit geknikkerd?” vroeg ik terloops? En toen kwam zo een wijsheid, die diepe indruk op mij maakte. “Nee, ik heb hem goed op zijn donder gegeven en nu hou ik elke keer wat van zijn salaris in om het terug te betalen, anders zie ik het nooit meer terug. Maar ik weet één ding zeker. Dit flikt hij nooit meer en vanaf nu zal hij betrouwbaarder zijn dan wie dan ook van het personeel!!

Daar moest ik even over denken en gaf je gelijk… Ik deed je een voorstel om je bedrijfsleider te worden en noemde wat ik wilde verdienen per uur. Daar ging je niet mee akkoord. Je wilde zelf de touwtjes in handen houden. Dus ik ging akkoord met minder geld en minder verantwoordelijkheid.
Wat hebben we die zomer een lol samen gehad. Met Marijntje Doedens, Arjan Hink en Barbara, die nog wel heel jong was maar wat een lieverdje. Jij en ik waren regelmatig op de versiertoer met Duitse meiden en ik weet nog dat ik met een Bergens lieverdje was gaan skinny dippen toe de zee licht gaf. Mijn sleutel werkte niet vanwege zand in het slot en dus was ik maar door de sluipweg van het torentje boven, naar binnen geklommen.

Deed de deur netjes voor haar open en hebben op het biljard …euh broodjes gegeten. De volgende dag kwam Marijntje naar mij toe. “Was jij het die vannacht heeft ingebroken? Ab is woest… Toen Je mij zag, plaatste je slechts één opmerking. Was wel een stormachtige nacht, zeker? Er lag zoveel zand op het biljart?? Ik keek veelbetekenend en je moest heel hard lachen. Zeker toen ik je vertelde wie het was… Ik kan nog zoveel verhalen vertellen. Over het laatste feest van mijn klasgenoot Dick Pijper, over de jongens uit je onvrijwillige vakantieperiode. Hoe je die altijd als sociaal werkers betitelde. En die keer dat er wel een heel gevaarlijk ogende man aan de bar zat, waar je alleen al bang van werd als je naar hem keek, ik je riep uit je kantoor. En zei, er is weer een sociaal werker van de reclassering en jij moest lachen en zei. Nee dat is de pastoor…(not) We hadden altijd lol samen, ook die keren dat we met koffiekopjes bekogeld werden en stoïcijns om de beurt een blad voor ons hielden om niet geraakt te worden en gewoon doorkletsten alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En die laatste avond. Hoe een personeelslid op mijn verzoek even naar je ging kijken in je hok.

Je was al geruime tijd weg en het was Jazz en Sail en te druk om achter de bar vandaan te gaan. Hij kwam terug met de woorden hij is aan het bureau in slaap gevallen. Zorgzaam vroeg ik of hij je in bed had gelegd. Maar heel laconiek was het antwoord. “Nee ik heb hem laten liggen, maar ik heb wel zijn dope gepakt en triomfantelijk hield het omhoog.
Na die Jazz en Sail heb ik je nog wel af en toe gezien en gesproken, later via social media. Ik wist dat het slecht met je ging en geen bezoek meer wilde hebben. Je wilde herinnerd worden zoals je was en zo zal je altijd in mijn gedachten blijven.

Ouwe Boeginese Piraat!

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug